Ćiriličar Написано Септембар 11, 2019 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 11, 2019 Управо сада, Trifke рече Pa nebih se složio za sve koje si nabrojao. Како певаше оно Ђоле "србин"? Ако су лагали мене и ја лажем вас...знаш ли причу о Васи Ладачком...хтедох рећи о нашим манастирима... Лично, знам да има свашта, али генеерално волим калуђере...зашто говорим о борјности, ајде каквом-таквом општежићу? Сматрам да је јако опасно за калуђера да НЕ живи у општежићу без доброг игумана-старца, макар игумана да има послушање...лако се гине. Ми у свету, опет смо у гритлу живота, хтели не хтели морамо да се "тешемо", живот нас теше у заједницама, али бити монах још данас у полу-свету, па још сам или пар њих....не знам, мислим да је шкакљиво. Kafanski amater and Trifke је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ćiriličar Написано Септембар 11, 2019 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 11, 2019 Управо сада, Ćiriličar рече Ми у свету, опет смо у гритлу живота, хтели не хтели морамо да се "тешемо", живот нас теше у заједницама, али бити монах још данас у полу-свету, па још сам или пар њих....не знам, мислим да је шкакљиво. Не мерим, не дај Боже нити судим, на ово сам мислио кад говорим о малобројном монаштву или манастирима са једним монахом... "Браћо моја, брак је тајна велика и чудесна, једна од великих тајни домостројства Божјег. Чист и чесан брак је препун узвишености. Чист и чесан брак, у страху Божјем, јесте сасуд благодати Духа Светога. Ко презире брак, тај презире Духа Божјега. Ко нечистотом прља брак, тај хули на Духа Божјега. А ко се уздржава од брака ради царства Божјега, тај мора на други начин учинити себе сасудом Духа Светога, и у духовној области учинити себе плодотворним, да не би био посечен као бесплодна смоковница". (Св. Вл. Николај) Trifke and Kafanski amater је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Септембар 11, 2019 Пријави Подели Написано Септембар 11, 2019 пре 1 минут, Ćiriličar рече Како певаше оно Ђоле "србин"? Ако су лагали мене и ја лажем вас...знаш ли причу о Васи Ладачком...хтедох рећи о нашим манастирима... Лично, знам да има свашта, али генеерално волим калуђере...зашто говорим о борјности, ајде каквом-таквом опшежићу? Сматрам да је јако опасно за калуђера да НЕ живи у општежићу без доброг игумана-старца, макар игумана да има послушање...лако се гине. Ми у свету, опет смо у гритлу живота, хтели не хтели морамо да се "тешемо", живот нас теше у заједницама, али бити монах још данас у полу-свету, па још сам или пар њих....не знам, мислим да је шкакљиво. Zavisi i do osobe. Čini mi se da i Jovan Lestvičnik govori o 3 moguće konbinacije. Za nekoga je dobro da bude tamo gde su 2 ili 3 a za nekoga ne. Isto je i sa onim mestima gde ih ima više. Ono što sam pisao, pišem ne samo iz mog iskustva nego i od onoga kako drugi, iskusniji, to procenjuju. "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Септембар 11, 2019 Пријави Подели Написано Септембар 11, 2019 пре 1 минут, Ćiriličar рече Не мерим, не дај Боже нити судим, на ово сам мислио кад говорим о малобројном монаштву или манастирима са једним монахом... "Браћо моја, брак је тајна велика и чудесна, једна од великих тајни домостројства Божјег. Чист и чесан брак је препун узвишености. Чист и чесан брак, у страху Божјем, јесте сасуд благодати Духа Светога. Ко презире брак, тај презире Духа Божјега. Ко нечистотом прља брак, тај хули на Духа Божјега. А ко се уздржава од брака ради царства Божјега, тај мора на други начин учинити себе сасудом Духа Светога, и у духовној области учинити себе плодотворним, да не би био посечен као бесплодна смоковница". (Св. Вл. Николај) Ima jedna opšte prihvaćena zabluda da su monasi svetiji ili bolji od svetovnjaka. Sv Jovan Zlatoust je to nazavao veliko laži. Na forumu sam postavio jedan članak jednog Grka na to kako je Sv Jovan posmatrao monaštvo i brak i kako je uztvrdio da ni jedan oblik života nije ni u čemu superiorniji od onog drugog. Haralampije, александар живаљев, Предраг М and 2 осталих је реаговао/ла на ово 4 1 "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Нифада Написано Септембар 11, 2019 Пријави Подели Написано Септембар 11, 2019 Пре сат времена, Trifke рече Ima jedna opšte prihvaćena zabluda da su monasi svetiji ili bolji od svetovnjaka. Sv Jovan Zlatoust je to nazavao veliko laži. Na forumu sam postavio jedan članak jednog Grka na to kako je Sv Jovan posmatrao monaštvo i brak i kako je uztvrdio da ni jedan oblik života nije ni u čemu superiorniji od onog drugog. Nekako se razmatraju samo ove dve opcije-brak i monaštvo.Imamo i treću,oni koji nisu u braku,iz raznih razloga i situacija, nisu izabrali baš tu opciju,nego su se naprosto našli u njoj i ne mora da je trajna,ali ih stalno podsećaju na te dve opcije,ili brak ili monaštvo Драгана Милошевић, Trifke and Ćiriličar је реаговао/ла на ово 2 1 Нифада Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vladan :::. Написано Септембар 11, 2019 Пријави Подели Написано Септембар 11, 2019 Пре сат времена, Нифада рече Imamo i treću,oni koji nisu u braku,iz raznih razloga i situacija, nisu izabrali baš tu opciju,nego su se naprosto našli u njoj i ne mora da je trajna,ali ih stalno podsećaju na te dve opcije,ili brak ili monaštvo Јесте, то је бракство А то је најсветија опција јер ти људи нити срљају у бесмислене везе симулирајући брак нити срљају у манастире симулирајући духовност него јуначки подносе своју судбину и живе не по својој вољи а тиме не имитирају него духовно баш испуњавају завет који многи ни из брака ни из монаштва нису испунили. Аха! Жика, Натан, Предраг М and 1 члан је реаговао/ла на ово 2 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драгана Милошевић Написано Септембар 11, 2019 Пријави Подели Написано Септембар 11, 2019 Пре сат времена, Нифада рече Nekako se razmatraju samo ove dve opcije-brak i monaštvo.Imamo i treću,oni koji nisu u braku,iz raznih razloga i situacija, nisu izabrali baš tu opciju,nego su se naprosto našli u njoj i ne mora da je trajna,ali ih stalno podsećaju na te dve opcije,ili brak ili monaštvo Da bre, ni tamo, ni vamo. I za mene nema spasenja? Malo morgen. Kafanski amater, Жика, Нифада and 1 члан је реаговао/ла на ово 3 1 Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Септембар 12, 2019 Пријави Подели Написано Септембар 12, 2019 пре 7 часа, Нифада рече Nekako se razmatraju samo ove dve opcije-brak i monaštvo.Imamo i treću,oni koji nisu u braku,iz raznih razloga i situacija, nisu izabrali baš tu opciju,nego su se naprosto našli u njoj i ne mora da je trajna,ali ih stalno podsećaju na te dve opcije,ili brak ili monaštvo Što se mene tiče apsolutno si u pravu. "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Hadzi Vladimir Petrovic Написано Септембар 12, 2019 Пријави Подели Написано Септембар 12, 2019 Господе Исусе Христе помилуј ме и свет Твој Монах хришћанин, неутврђен у подвигу, убрзо по монашењу наставља да живи по стихијама овога света, и да се одаје лицемерству. У том, у правцу световњака он дела по своме рукоположењу, па и по својој епископскопској хиротонији, остајући лично непромењен. Немар према хришћанском предањском живљењу вргава га у немар за спасењем, докле га исти вргава у грехе помоћу којих ђаво влада људима, као што ће и самим њиме овладати. Обузет свим гресима он се само користи Црквом, и разара је по навици. Тако сада, обузет духом овога света, он почиње сасвим светски и да мисли и да расуђује, па и са самом глупошћу да се граничи. А када једанпут пређе и црту глупости, он ће и црту криминала достизати, те ће убудуће и све по глупости и злоћи мислити и радити. Надаље, и сва његова будућност биваће му угрожавана због криминалних радњи, које ће сада већ и у својој злоћи будући, морати да окуси. И само је питање времена када ће такав погинути и душу изгубити, будући да се ухватио у мрежу исплетену од лењости и лицемерства, глупости и криминала. До тада пак, он ће друге осуђивати, као што их је и досад за све и свашта осуђивао, па и за цензорство и инквизицију, притом седећи на брду својих лешева и наздрављајући онима на које се намерачио да и њих што пре придода гомили. Такав је дакле започео као покајник и монах, а завршио као разбојник и шизофреник. Господе Исусе Христе помилуј нас и свет Твој Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Hadzi Vladimir Petrovic Написано Септембар 12, 2019 Пријави Подели Написано Септембар 12, 2019 Проблематично је и учење о личности, данас ми поп прича како се личност мјења, данас једна сутра друга, на БФ сам чуо нешто слично, еклисиолоша ипостас је служва, однос са Богом, и кад добијеш чин то ти је нова личност. Просто једна кичерајска потреба за оргиналношћу, сва вјера је испревтана и камен на камену не остаје... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Перезвон Написано Септембар 12, 2019 Пријави Подели Написано Септембар 12, 2019 Користим прилику да сајту "Поуке", CIA-и и уваженом епископу и професору Иринеју честитам смештај у "Новом Добротољубљу". Istopljeni kamen је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван ♪♫ Написано Септембар 14, 2019 Пријави Подели Написано Септембар 14, 2019 On 11.9.2019. at 22:18, Нифада рече Nekako se razmatraju samo ove dve opcije-brak i monaštvo.Imamo i treću,oni koji nisu u braku,iz raznih razloga i situacija, nisu izabrali baš tu opciju,nego su se naprosto našli u njoj i ne mora da je trajna,ali ih stalno podsećaju na te dve opcije,ili brak ili monaštvo Pa mora da postoji neki smisao, cilj, ili bar odgovornost u zivotu, a te dve opcije to daju na neki nacin. Nezgodno je kad covek zivi samo za sebe, to mislim da vodi u prazninu i bolest. Ljudi su bioloski isprogramirani da im treba bliskost, zajednica, coveku zena, zeni covek itd. ne moze se pobeci od toga, ljudi se opasno razboljevaju od takvog nedostatka. Statistike pokazuju da je rizik jednak rizicima od pusenja, nedostatka fizicke aktivnosti, nezdrave ishrane isl. I u takvoj situaciji potrebno je iznaci neki nacin. feeble је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван ♪♫ Написано Септембар 14, 2019 Пријави Подели Написано Септембар 14, 2019 On 12.9.2019. at 22:00, Перезвон рече Користим прилику да сајту "Поуке", CIA-и и уваженом епископу и професору Иринеју честитам смештај у "Новом Добротољубљу". O cemu se radi? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Нифада Написано Септембар 14, 2019 Пријави Подели Написано Септембар 14, 2019 пре 1 сат, Иван ♪♫ рече Pa mora da postoji neki smisao, cilj, ili bar odgovornost u zivotu, a te dve opcije to daju na neki nacin. Nezgodno je kad covek zivi samo za sebe, to mislim da vodi u prazninu i bolest. Ljudi su bioloski isprogramirani da im treba bliskost, zajednica, coveku zena, zeni covek itd. ne moze se pobeci od toga, ljudi se opasno razboljevaju od takvog nedostatka. Statistike pokazuju da je rizik jednak rizicima od pusenja, nedostatka fizicke aktivnosti, nezdrave ishrane isl. I u takvoj situaciji potrebno je iznaci neki nacin. Poznajem veoma kvalitetne,uspešne i dobre ljude koji nisu u braku,kao što postoje veoma loši brakovi,paralelne veze,razvodi,i dobri i lepi brakovi.Neko će npr.kada treba da kupi cipele,kupiti onakve koliko ima novca,ali sa cipelama može da se kalkuliše,brak je nešto drugo.Zašto bi ljudi koji nisu u braku živeli sami za sebe,sigurno da imaju prijatelje,bliske osobe...No,onima koji nisu u braku najčešće zameraju i vide to kao hendikep oni koji imaju loše brakove.I ja mislim da je brak najbolje rešenje,postoje i oni koji imaju afinitet za monaški život ili priziv. Međutim,statistički nemamo isti broj muškaraca i žena,pogotovo onih koji bi mogli imati kvalitetnu vezu i brak.U islamskom svetu afirmisana je i poligamija,ponekad mi se čini da neki i ovde to priželjkuju. Neke žene su npr.dostojanstveno same ,dok ne sretnu svog muškarca,kao što je slučaj i obrnuto,ne mora da je to trajno stanje.Bitno je da smo pozitivni ,dobri i srečni ljudi,i najbolje je ako uspemo u tome da to bude trajno stanje,sami,u vezi,ili braku,kako se ko gde nađe. Ćiriličar је реаговао/ла на ово 1 Нифада Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван ♪♫ Написано Септембар 14, 2019 Пријави Подели Написано Септембар 14, 2019 пре 10 минута, Нифада рече Zašto bi ljudi koji nisu u braku živeli sami za sebe,sigurno da imaju prijatelje,bliske osobe ne vidim to kao realno Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука