Jump to content

Однос хришћанства према хомосексуалности

Оцени ову тему

Ronald

Препоручена порука

Meni je Panaret postao drag covek. Kad bih ga video, zagrlio bih ga i popio kafu s njim .. ako bi on hteo... Ali nista dalje od zagrljaja i kafe.:D

Подели на овим сајтовима

On 21. 9. 2019. at 14:31, Срђан К. рече

Meni je Panaret postao drag covek. Kad bih ga video, zagrlio bih ga i popio kafu s njim .. ako bi on hteo... Ali nista dalje od zagrljaja i kafe.:D

Expand  

svima nam treba zagrljaj, kafa

kad bismo cesce grlili medjusobno i pili kafu

manje bismo se prepucavali preko foruma

idem da skuvam jednu kafu

obrazov_zpsdsretmxk.jpg

"Верујем Господе, помози мом неверју"

"О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш"

Подели на овим сајтовима

Недавно сам слушала предавање једне жене која је поменула и хомосексуализам,у смислу да она сматра да може да постоји нека предиспозиција,али да особа својом вољом то развија или не.Као нпр.да неко има предиспозицију да има неку болест,али од околности,стила живота и сл.зависи да ли ће се то развити.Ми живимо у времену афирмације права и слобода до те мере,да је све ок.Људи хомосексуалне оријентације врло често наводе неке успешне или познате људе да су били исто,да би афирмисали хомосексуализам.

Они који припадају Цркви треабало би да имају јасан став о томе, да је библијски приказ стварања човека назначио однос мушкарца и жене као природан и афирмативан.Исто тако човек који је хришћанин зна да је позван да буде толерантан и да разуме и људске слабости и склоности,но до које мере.Ми већ имамо ситуцију да истополни партнери имају децу.Да ли Црква може да прихвати то као друштвени образац који је пожељан?

Данас је cool имати толеранцију према свему,и многе је блам да искрено изнесу своје мишљење. До неке мере могу да имам разумевања и за ствари које не размем и не могу да нађем подлогу за то,али не могу да кажем да је то афирмативан статус. Човек може да има љубав према уметности,животињама,пријатељима,родитељима..али само по мени је природно да мушкарац и жена имају страст и посебан однос који ту љубав разликује од осталих. Имамо лепе бракове и  без деце,али ипак природно назначење да мушкарац и жена могу да добију дете открива нам неки Божји план у читавој причи.

Гледајући параде хомосексуализма,видимо много скарадног у манифестацији  свега  тога.Постоји и тзв.ситуациони хомосексуализам,нпр.у затворима.Понекад ми све то изгледа као нека организација,док се очекује да се изгледа очекује од мушкараца и жена који су у вези или браку да се нешто као снебивају,ето ми смо ипак конзервативни па волимо особу супротног пола. Немам проблем да видим на улици и партнере истог пола који се држе за руке,и сигурно да ту има квалитетних и успешних људи,али мене интересује неки друштвени образац који мора бити афирмисан,поготово када су у питању деца,уџбеници и школа.Неко мисли да има право да добије дете по сваку цену,па и да дете за родитеље има две маме или двојицу тата,но да ли дете има слободу да једног дана каже да му се не допада такав модел,ипак је то мало комплекснија тема.

Нифада :)

Подели на овим сајтовима

On 19. 9. 2019. at 12:33, ana čarnojević рече

odgovaram ti na nedoumicu sa one zakljucane teme...

ti mislis da izmedju prihvatiti nesto i biti ponosan na nesto ne postoji izvestan psiholoski, mentalni, emocionalni  prostor? 

Expand  

Koliko se sećam dala si dva saveta koji su suprotni jedan drugom. Morao bi ponovo da pogledam.

On 9. 1. 2020. at 12:45, HOA+ рече

(dodeljivanje ordenja): Тиме свака Црква сваком верном народу указује на систем хришћанских вредности и врлина које хришћанин треба да има.

Expand  

Подели на овим сајтовима

On 21. 9. 2019. at 15:44, ana čarnojević рече

nisu suprotni. to je cela fora.

ne moras da gledas, ja sam u pravu. tvoj komentar je bio prilicno povrsan.

Expand  

A pa ništa onda. Ljudi smo, grešimo, nismo uvek u pravu (osim nekih).

On 9. 1. 2020. at 12:45, HOA+ рече

(dodeljivanje ordenja): Тиме свака Црква сваком верном народу указује на систем хришћанских вредности и врлина које хришћанин треба да има.

Expand  

Подели на овим сајтовима

On 21. 9. 2019. at 14:36, Драшко рече

svima nam treba zagrljaj, kafa

Expand  

Ја би са Анком...кавендис'о...али ти си тужибаба...ко зна шта би испало од те кафе...хм-кммм-мм-кмм....

Подели на овим сајтовима

Imam kolegu koji je gej. Sada mi je mnogo smesno kad se setim kako je bilo kad sam ga tek upoznala. On je stalno bio u zenskom drustvu i stalno je nesto radio s koleginicama i vidjao se s njima mimo posla. Mislila sam da ga sve one "koriste", pa sam se ja kao nasla da ga "prevaspitavam", da mu "otvorim oci" i slicno. Omg. A on je uzivao u toj svojoj ulozi, bez namere da bilo sta menja. Prosle su godine dok sam shvatila da su u pitanju dugine boje. :D 

"Ја сам сакупљач необичних ствари. Нека други сакупљају значке и марке. Ја сакупљам дане, часове и тренутке. " - Мирослав Антић

Подели на овим сајтовима

On 21. 9. 2019. at 14:31, Срђан К. рече

Expand  

Ovo je lijepo, primer hriscanstva:) 

Подели на овим сајтовима

On 20. 9. 2019. at 14:24, Ronald рече

Sve si fino napisao osim da se bore protiv homosexualnosti, to je nemoguce kao sto i ti ne mozes da se boris protiv svoje heterosexualne orijentacije, iako znam da si napisao u kontekstu istrajavanja jer Crkva zabranjuje te veze, pa ljudima druge sex. orijentacije ostaje samo da nastave kao mirjani samci, jer nije dobro da se zamonase posto imaju dirrektnu privlacnost. Ljudi su pokusali svasta sa djecom koja im kazu da su homo, da li su pokusali iz religijskih i drugih razloga, mnoge su roditelji vodali od najskupljih psihijatara/ psihologa, Crkve pa nazalost do vracara i nista. U mojoj zgradi u CG ima nekoliko ulaza, tu su zivjela dvojica gejeva i jedan bisexualac. Jedan od dvojice gejeva, sad mozda ima 24-25 je mladji brat od mog drugara koji je susta suprotnost i protivnik homosexualnosti, koga je moj drugar na sve nacine jos kao mladjeg tinejdzera pokusao da okrene da bude hetero, kao i roditelji koji su pokusali sve, ali ne moze to, decko je svo to psihicko maltretiranje nekako pretrpio, otisao u inostranstvo i vjencao se sa partnerom u toj zemlji. Roditelji su vremenom prihvatili i vole ga, posjecuju itd. Nema ni jedne studije koja je dokumentovala da su se homo konvertovali to hetero, kao sto nema da su se hetero konvertovali do homo. Imas bisexualaca koje neki kvazipsiholozi na pojedinacnom ili par primera pokusavaju predstaviti kao homo koji su se konvertovali,  medjutim i ti su se kao mladji trazili, neke privlace vise zene a neke muskarci, kasnije se ne traze. Naravno ima ljudi koji mogu iz fetisa svasta da rade, znam ja takvih likova, da upraznjavaju svakakve sexualne vratolomije, ali to ne znaci da oni ne znaju koja im je orijentacija. Naravno ne pricamo o tim ljudima, vec o normalnim homosexualcima koji nisu nikad ni sa kim bludnicili, koji traze jednog partnera, stabilnu vezu, i zajednicki zivot, koji zive moralno  Problem je sto se u Crkvi i kroz citate koje uvijek svi navode provlacilo muzozelstvo i bludnicenje sto sa homo vezama o kojim govorim nema veze. Nikad u Crkvi ni na jednom Saboru nije jasno i detaljno objasnjeno bilo sta vezano za druge orijentacije, niti se to pitanje pokrenulo. Mozda ranije nisu morali ali sta ce u buducnost, kad sve sexualne orijentacije postanu ravnopravne. Trebam jos reci da Izvan ove price postoji mali procenat ljudi koji su intersex i koje su nazalost ranije znali da unakaze budalasti hirurzi po nalogu nerazumnih roditelja i to sa operacijom kao rodjenih beba, a za koje ne moze da se utvrdi kasnije precizno kojeg su roda, dok oni sami ne shvate, jer se cesto radi o trans ljudima. Ali u Crkvi se dopusta promjena pola u skladu sa promjenom roda i operacija ljudi, pocev od patrijarha Pavla, preko o. Dzomica i m. Amfilihija. Na kraju kad se govori o muskarcima homo i hetero treba reci da su to dvije najstabilnije orijentacije, najfiksnije.

Expand  

Све се слажем, Рон.

• Волим 1

Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos.
"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

On 21. 9. 2019. at 8:18, Вукашин рече

@Ćiriličar Sad si ubo. Neokajani gresi predaka, mogu da se manifestuju na potomstvu. Ima slučajeva djavoimane dece, koja pate zbog grehova roditelja. O. Aleksandar Jovanović je pričao o tome. Kaže, roditelji se ispovede i dete ozdravi, a pre toga išli tamo-ovamo, u Ostrog, ali džabe...

Ne kažem da je pravilo, ali može biti jedan od uzroka. 

I super strejt tipovima, koji sa mržnjom osudjuju, može se desiti da u potomstvu imaju nekoga koga privlači isti pol.

Expand  

Pa je li to fer prema tim gej klincima, da budu 'kazna' homofobima? I rastu uz njih?

On 21. 9. 2019. at 11:36, Панарет рече

Па зато што људи изблиза виде да смо дивне особе.

Expand  

U stvari, vide da ste ljudi kao i svi mi ostali i da vas ima raznih. I desničara i vernika i divnih toplih mudrih ljudi i sarkastičnih i površnih... kao da to u koji pol se zaljubljujemo nema neku korelaciju sa bilo čim relevantnim u karakteru :stadaradim:

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

On 21. 9. 2019. at 17:04, ana čarnojević рече

pa tako čuvari vere pravoslavne zamišljaju svog pravovernog Boga, štaš.

Expand  

Zamisli da poželiš dete sa posebnim potrebama mamlazu koji urla na nečije dete u pozorištu da umukne. Pa jadno to dete.

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

On 21. 9. 2019. at 16:53, Paradoksologija рече

Pa je li to fer prema tim gej klincima, da budu 'kazna' homofobima? I rastu uz njih?

Expand  

Bog sve okrene na krajnje dobro. Nasa logika tu ne vredi. Cak ne mora da se neki teski greh manifestuje na 1. kolenu, vec moze da se protegne na nekoliko kolena. 

Deca stradaju zbog grehova predaka, to nije nista neobicno. Od Adama, pa na ovamo je tako. I spasavamo se zajedno - u Crkvi, ne svako za sebe.

Подели на овим сајтовима

On 21. 9. 2019. at 17:29, Вукашин рече

Bog sve okrene na krajnje dobro. Nasa logika tu ne vredi. Cak ne mora da se neki teski greh manifestuje na 1. kolenu, vec moze da se protegne na nekoliko kolena. 

Deca stradaju zbog grehova predaka, to nije nista neobicno. Od Adama, pa na ovamo je tako. I spasavamo se zajedno - u Crkvi, ne svako za sebe.

Expand  

Naopako. Da li bi ti decu maltretirao zbog njihovih roditelja? Generacijama unapred? To je monstruozna ideja. A tebi je izgleda ok. Ali da bi se izbegla drustvena osuda, onda se ideja pripise apsolutnom moralu. Eto kako klevetas Boga.

Deca stradaju zbog retardiranih odluka njihovih roditelja, kao sto mi zivimo gde zivimo.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...