Jump to content

Однос хришћанства према хомосексуалности

Оцени ову тему

Ronald

Препоручена порука

Пре сат времена, Срђан К. рече

Ne "po meni", nego "po mom misljenju";)

Tako vele Oci... A narocito ne gay usvanje dece...

Ako ti iskreno tako mislis za dobra djela izvan hriscanstva( ne mora biti gay usvajanje) onda bi mozda trebao obici malo askete, jer ih ima i sad i popricati sa njima, jer se sa tobom ne bi mnogi slozili.  Po tvom misljenju ispada da su dobra djela svih ljudi izvan hriscanstva skoro bezvrijedna. Zatim na kraju svi se mogu kritikovati pa i Sveti Oci jer to teolozi( medju kojim ima i svetitelja)nakon njih i rade kao sto je ava Zoran i ostali teologiju i pristup pojedinih koji su takodje svetitelji.

Подели на овим сајтовима

Пре сат времена, Срђан К. рече

Mislim da bi svi koji veruju u Boga, a liberalno, "evropejski" i sodomski misle, trebalo da vide ovaj kratki video... "Bezumlje", kaze otac...

Mozda bi otac Rafailo umjesto toga mozda mogao da pogleda snimke od oca Justina Savinskog, manastir Savina, koji je bio jedan od omiljenih ljudi u hriscanstvu kod nas ikad. A iskreno i jedan od rijetkih koji je tanano osjecao duse vjernika.

Подели на овим сајтовима

пре 12 минута, Ronald рече

Ako ti iskreno tako mislis za dobra djela izvan hriscanstva( ne mora biti gay usvajanje) onda bi mozda trebao obici malo askete, jer ih ima i sad i popricati sa njima, jer se sa tobom ne bi mnogi slozili.  Po tvom misljenju ispada da su dobra djela svih ljudi izvan hriscanstva skoro bezvrijedna. Zatim na kraju svi se mogu kritikovati pa i Sveti Oci jer to teolozi( medju kojim ima i svetitelja)nakon njih i rade kao sto je ava Zoran i ostali teologiju i pristup pojedinih koji su takodje svetitelji.

Izgleda da nikada nisi citao Oce cim to ne znas...:(

Подели на овим сајтовима

пре 33 минута, Ronald рече

Zatim na kraju svi se mogu kritikovati pa i Sveti Oci jer to teolozi( medju kojim ima i svetitelja)nakon njih i rade kao sto je ava Zoran i ostali teologiju i pristup pojedinih koji su takodje svetitelji.

Mozda si nesto pogresno shvatio tu pricu, niko ne kritikuje Oce nego je mozda glavna fora u kontekstualizaciji pisanja svetitelja, to jest pronaci tacan smisao tekstova i dela otaca i to je po mene' :dedica: ta prica oko patrologije..... eto na primer ovo gore, kako shvatiti da svetitelji pisu o spasenju samo u crkvi i pravoj veri i kako mogu da se spasu i oni koji su van crkve,.... pa na primer ima kod otaca jedna sintagma da postoje neki koji su fizicki van crkve ali su duhom i delima kao u crkvi, dok nazalost ima i nekih koji su fizicki u crkvi ali su duhom i delima van crkve.... itd...

Подели на овим сајтовима

пре 5 часа, Срђан Шијакињић рече

А древне цивилизације... Мислим да за њих пре вреде речи апостола да ће њима савест бити судија.

Шта мислиш - данас је хришћаннство свакоме доступну, а већина људи не зна ништа о њему - шта мислиш да ли ће се тим људим некако проповедати Јеванђеље приликом раздвајања душа и тела, или им је само савест "судија"? Кад кажем "проповедати", ето ми годинама читамо ово-оно, па се не слажемо, проповедати у смислу духовно да се тим људима неко (анђео) јави при раздавајању душе од тела и "представи им" - а то вероватно може у трену - ствари које ми учимо....углавном да се нађу у ситуацији као она два разбојника па да бирају? Један се исмејава, други признаје Господа.....? Да ли ће незнабошци "сусрести"" Распетога на неки начин пре пролаза кроз саму смрт и имати могућност избора?

Подели на овим сајтовима

пре 9 часа, Bokisd рече

"Нико неће достићи спасење ни вечни живот, осим онога ко за главу има Христа: може за главу имати Христа само онај ко се налази у Његовом Телу, које је Црква… Ко није међу члановима Христовим, не може имати хришћанског спасења. Свако ко се одвојио од заједнице са Црквом, иако би његов живот и био достојан похвале, за то једно безакоње, што се одвојио од јединства са Христом, неће имати живота, већ ће гнев Божији пребивати на њему.“

Блажени Августин

Pa, jasno kaže: "ko se odvojio od zajednice sa Crkvom". Znači, ne odnosi se na one koji nikad nisu ni bili u Crkvi.

porukom-dobrote-nahrani-gladnog.thumb.jpg.e6722ef9e536dc201ac006f5bb88acb0.jpg

Подели на овим сајтовима

@Bokisd @Срђан Шијакињић Књига о Јову...ја ту обраћам пажњу на неколико ствари: Стварања (које се ретко помиње код тумача, а лепо поставља питања за размишљање - то као споредно у Књизи), затим "састанак" када се каже (да не тражим цитате) "изђоше синови Божији а међу њима и Сатана" - не сматрам то буквално, наравно, али занимљиво је како гледати ту "комуникацију" Бога са опталим првоанђелом и која је његова улога у нашим животима? И о томе се мало говори -зашто Бог ствара духовни свет, и која је улога отпалих анђела који почињу да делују негативно на човека од самог Адама до данас. Дакле пре и после Пада?

Што се страдања тиче, пошто је то време пре Оваплоћења, пре Откривења з амене је најзанимљивији моменат - Јовова судбина руши рационализам Закона и тадашњих тумача, ствара се "апсурдна" ситуација његовом судбином (не предодређеносћу, судбином=ситуацијом животном) која истура на повшину питање - зашто? Одговра рационаног нема.

Владика Атанасије је негде рекао око Стварања и питања "зашто" - нема "зашто" кад је Бог у питању, зато јер му се тако "ћефнило"....исто је и код спасења и људских субина....углавном учешће Бога  у иторији је само и искључиво, по мени, педагошко-спасењског карактера на лином и општем плану човек и човечанства. Прича о богатажу и Лазару даје делимично одговор, али јер ми смо сведоци да има људи са можда гором судбином од Јова...Јов је био богат у овцама и синовима, па изгубио све, па опет добио. Има људи који не прођу прву фазу богатства а ни последњу као Јов, а страдаји.

Ево пример: мајка од нашега кума (мој отац је крстио његову децу), жена сељанка, патња, сиромаптво после Другог рата, комуњаре, Славу славиш кришом, у храм се иде а проказују те...ћерка јој чувала стоку и крене летња олуја, дете се сакрије под дрво, удари гром у убије ју - у трену мртва. Састану се сељани, кукњава и јаук - призор страшан, стадо расуто, девојчица лежи мртва, гром је са Неба дошао, питање страшно: Зашто Боже? Али мајка прилази сузних очију, без нарицања, блага, узима дете пажљиво, милује и тихо плаче само сузама и прекорно ућуткује комшије: "Господ ми је дао, Господ ју је узео"!

Ето Јова...

Подели на овим сајтовима

пре 10 часа, Срђан К. рече

Ne vredi onda da ti pricam jer ne poznajes materiju...

Ili ti nisi nikad citao ni jedan teoloski rad koliko mi se cini.

Подели на овим сајтовима

пре 9 часа, Bokisd рече

Mozda si nesto pogresno shvatio tu pricu, niko ne kritikuje Oce nego je mozda glavna fora u kontekstualizaciji pisanja svetitelja, to jest pronaci tacan smisao tekstova i dela otaca i to je po mene' :dedica: ta prica oko patrologije..... eto na primer ovo gore, kako shvatiti da svetitelji pisu o spasenju samo u crkvi i pravoj veri i kako mogu da se spasu i oni koji su van crkve,.... pa na primer ima kod otaca jedna sintagma da postoje neki koji su fizicki van crkve ali su duhom i delima kao u crkvi, dok nazalost ima i nekih koji su fizicki u crkvi ali su duhom i delima van crkve.... itd...

Ima naravno ali ima i kod njih mjesta za teolosku kritiku jer da nije tako onda ne bi ni bilo teologije. Meni se nekad cini da ti vjerujes u nepogresivost svega sto su rekli Oci.

Подели на овим сајтовима

Ево једног недавног "таласања" који се дотиче односа научног сазнања и хришћанског морала на примеру  хомосексуалности:

изјава митрополита Неофита

Cyprus-bishop.jpg
WWW.METROWEEKLY.COM

An Orthodox bishop in Cyprus claims that a baby wil beocm egay if the mother engages in and enjoys anal sex, and claims gay...

Реакција митрополита Натанаила (у пдф-у):

2019,+Homosexuality+Response+Final.pdf

Чак и да не постоји Васељенска патријаршија, требало би је измислити

Подели на овим сајтовима

пре 28 минута, Панарет рече

Ево једног недавног "таласања" који се дотиче односа научног сазнања и хришћанског морала на примеру  хомосексуалности:

изјава митрополита Неофита

Cyprus-bishop.jpg
WWW.METROWEEKLY.COM

An Orthodox bishop in Cyprus claims that a baby wil beocm egay if the mother engages in and enjoys anal sex, and claims gay...

Реакција митрополита Натанаила (у пдф-у):

2019,+Homosexuality+Response+Final.pdf 585.98 kB · 2 downloads

Hahaha sta sve covjek nece cuti, mislim gomila gluposti:D 

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Ronald рече

Hahaha sta sve covjek nece cuti, mislim gomila gluposti:D 

Да, али је реакција м. Натанаила изузетна 

Чак и да не постоји Васељенска патријаршија, требало би је измислити

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Панарет рече

Да, али је реакција м. Натанаила изузетна 

To nisam vidio, postavio si ispod, pogledacu odmah.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...