Jump to content

Однос хришћанства према хомосексуалности

Оцени ову тему

Ronald

Препоручена порука

пре 13 минута, Ćiriličar рече

@Панарет Види...хомосексуалци који су при Цркви, по мени, треба да живе целибатно. Ако говре о љубави, љубав нема везе са сексом, ако их привлачи особа истог пола, да ли их привлачи тело или особа? Нек аживе заједно, воле се, деле живот, воле се као личност и личност.

Сада нешто тумачите овако или онако - никада, никада и никада, историја Цркве не памти брак људи истог пола. Дакле, ако оправдавате везу, однос, онда ту нема места за полне односе (а, опрости то нису уопште ДВОсмерни полни односи, то су неприродни односи). Но на страну то, дакле ако је љубав, живите целибатно и волите се без секса или шта је то већ код вас.

Ti podrzavas homo vezu bez sexa?

Sto se tice sexa, ako je dio prirode znaci da je prirodan, i ne moze biti neprirodan.

Подели на овим сајтовима

пре 48 минута, grigorije22 рече

Jedino ako mislis da su gore navedeni stihovi metafore. Georgije Maksimov je izneo argumentaciju i nisam video da je neko dao odgovor na njegovo pisanje. 

http://kursevi.svedokverni.org/van-crkve-nema-spasenja-svestenik-georgije-maksimov/

Pa jasno vidiš da je Avgustin govorio o onima koji su se odvojili od Crkve.

porukom-dobrote-nahrani-gladnog.thumb.jpg.e6722ef9e536dc201ac006f5bb88acb0.jpg

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Ronald рече

Ima naravno ali ima i kod njih mjesta za teolosku kritiku jer da nije tako onda ne bi ni bilo teologije. Meni se nekad cini da ti vjerujes u nepogresivost svega sto su rekli Oci.

Pa, licno mislim da treba biti oprezan sa tom teoloskom kritikom, nije bas to tako jednostavan zadatak. Ja se u principu time i ne bavim, nisam ni kvalifikovan za neku kritiku, :0201wink:ono sto znam jeste da postoji kod svetitelja i teologumen i sa tim sam upoznat i tu pazim da nesto pogresno ne shvatim i razumem, na primer teologumen nekih otaca prva tri veka hriscanstva koji su verovali u jedan vid hilijazma po pismu ...itd...

I, u tom smislu ipak si stekao pogresan utisak, neko moje citanje otaca je da se trudim da pronadjem konsenzus otaca povodom nekog pitanja, kao sto kaze na jednom mestu sv.Jovan Damaskin da su nam svetitelji predali Istinu svako na neki svoj specifican nacin i ucenje.

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, Desiderius Erasmus рече
пре 13 часа, Bokisd рече

"Нико неће достићи спасење ни вечни живот, осим онога ко за главу има Христа: може за главу имати Христа само онај ко се налази у Његовом Телу, које је Црква… Ко није међу члановима Христовим, не може имати хришћанског спасења. Свако ко се одвојио од заједнице са Црквом, иако би његов живот и био достојан похвале, за то једно безакоње, што се одвојио од јединства са Христом, неће имати живота, већ ће гнев Божији пребивати на њему.“

Блажени Августин

Pa, jasno kaže: "ko se odvojio od zajednice sa Crkvom". Znači, ne odnosi se na one koji nikad nisu ni bili u Crkvi.

Pa, ako tako misli za one koji nisu vise u zajednici sa Crkvom, sta da ocekujemo za one koji nikad nisu bili u Crkvi, tj. sa onima koji su upoznati sa Hristom i verom i Crkvom i nisu imali ni zelje i volje da se malo upoznaju sa tom pricom. Razumes, kako ce takvi imati neki dobar izgovor, vrlo problematicna situacion' .... drugo su oni koji recimo nikad nisu culi za Hrista i Pismo i veru, njima ce da se gleda po onome sto prica ap.Pavle da ce im savest svedociti o tome .... 

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Ronald рече

Sto se tice sexa, ako je dio prirode znaci da je prirodan, i ne moze biti neprirodan.

Не цепидлачи, неприродан у смислу да не могу да роде децу...кад паметујш, полни односи ни код љди ни код животиња нису за ужитак него ради рађања....сад је друга проблематика како и зашто је то човек злоупотребии.

Црква осуђује сваки полни однос ван брака. Они н емогу да буду у браку и ако хоће Цркву онда нека се суздржавају. Иако брак није ради рађања, да будемо јасни, али каже Цкрва, кад већ хоћете секс рађајте се. Дакле нека хомо буду заједно у целибату и то је то...па нека онда виде колика им је љубав.

Ја сам грешио, нисма знао, не правдам се, али када сма сазнао 10 година сам живео у целибату из покајања. Све до брака...није то никава самоепитимија...унутрашња потреба нега сама од себе...нисам жеео ни емотивну везу са женом. Нека пробају па да видимо колика је љубав...а људи који су пробали секс, па живе целибатно неко време, проази кроз огањ страсти...зна вама је то самомучење...ја ти причам да непто у мени, није то рационано, једноставно нисма желео душевно да будем са женом, а тело јесте желело...касније је то прерасло у непто сасвим треће и лепше...да могу да гледам жену као личност, као икону, а да немам помисли...соим на моју, јер се не борим на том пољу....нисма луд да одбацијем део свога тела, њеног а мог (не у својству власнитва него љуибави).

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, grigorije22 рече

Dakle svi muslimani, jevreji, hindusi i kinezi idu u pakao. 

Jedno kontra pitanje, onda sta ce nam Hristos, eto sutra ako neko ode da zivi Kinu moze da prihvati i budizam ne treba mu bas Hristos i spasce se jer ne idu svi kinezi u pakao.

Malo sam iskarikirao ali mislim da je sustina jasna, ono sto znam jeste gde je Hristos siguran put koji vodi do Oca i spasenja duse, dok u drugim verama i religijama, pa moje licno misljenje (naglasavam :!:) jeste da i tamo postoje tragovi hriscanstva u vecem ili manjem obimu i ko tamo pronadje takvu veru mislim da ima nade na spasenje....

Подели на овим сајтовима

Пре сат времена, Ronald рече
пре 1 сат, Срђан К. рече

Ne, samo kazem da ne znas, nikada nisi citao Oce. Onda nemoj da iznosis netacne info... Za mene je autoritet Sv. Vasikije Veliki, a ne neka studija nekog teologa, cija je vera pod upitnikom...

Ne ljuti se, samo konstatujem da nisi citao Oce, drugacije bi verovao i ipovedao.

Pa eto onda ako si citao Sestodnev i imas elementarno poznavanje biologije vidjeces koliko je Sv. Vasilije Veliki iznio tvrdnji koje danas ne stoje.

Ali to nema veze sa njegovim bogoslovskim tumacenjem Sestodneva.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Bokisd рече

Jedno kontra pitanje, onda sta ce nam Hristos, eto sutra ako neko ode da zivi Kinu moze da prihvati i budizam ne treba mu bas Hristos i spasce se jer ne idu svi kinezi u pakao.

Malo sam iskarikirao ali mislim da je sustina jasna, ono sto znam jeste gde je Hristos siguran put koji vodi do Oca i spasenja duse, dok u drugim verama i religijama, pa moje licno misljenje (naglasavam :!:) jeste da i tamo postoje tragovi hriscanstva u vecem ili manjem obimu i ko tamo pronadje takvu veru mislim da ima nade na spasenje....

Sta da si se ti rodio kao kinez ili musliman? Ti bi sigurno prihvatio Pravoslavlje. Jasno je kao dan da oni koji su rodjeni tamo nece to da prihvate. 

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Ćiriličar рече

Не цепидлачи, неприродан у смислу да не могу да роде децу...кад паметујш, полни односи ни код љди ни код животиња нису за ужитак него ради рађања....сад је друга проблематика како и зашто је то човек злоупотребии.

Истополна усмереност има сврху иако она није у репродукцији. 

Чак и да не постоји Васељенска патријаршија, требало би је измислити

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Bokisd рече

Nisam te bas 100% razumeo....

Sta nisi razumeo? Lako je onome ko se rodio u pravoslavnoj zemlji da prica kako je Hristos istina put i zivot. Da se taj negde drugde rodio pricao bi drugu pricu.

Подели на овим сајтовима

пре 48 минута, Ronald рече

Ti podrzavas homo vezu bez sexa?

Mozes li mi odgovoriti: kako hriscanin moze da podrzava "gad pred Gospodom"??? Na osnovu cega??? Kako vernik moze da afirmise ono sto je gadno Gospodu? Molim te, pojasni mi... 

To trazim od vas-objasnjene.. Koji su vasi verski, biblijski argumenti? Mene ne zanima misljenje nekog embiologa, vec ono sto se tice nase vere...

Подели на овим сајтовима

пре 13 минута, Панарет рече

Истополна усмереност има сврху иако она није у репродукцији. 

Kirye eleison... Свети Саво, надам се да ово ниси чуо...

Подели на овим сајтовима

пре 16 минута, grigorije22 рече

Sta nisi razumeo? Lako je onome ko se rodio u pravoslavnoj zemlji da prica kako je Hristos istina put i zivot. Da se taj negde drugde rodio pricao bi drugu pricu.

Pa sta meni prebacujes, jel pise da samo kroz Isusa Hrista imamo Oca, .... drugo je da valjda Bog ima svoje promisli i o drugim narodima, ja verujem da ima. 

Подели на овим сајтовима

пре 58 минута, Ronald рече

Pa, onda sta je sex izmedju hetero, ispada nekako i neprirodan, sto je apsurd.... ili je samo heteto prirodno ili homo,.... ne moze oboje u isto vreme i ako hetero ima prirodno fizicke predispozicije za razmnozavanje onda je ono po prirodi.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...