Jump to content

Tinejdzerki odobrena eutanazija

Оцени ову тему

Препоручена порука

Noa Pothoven

Noa Pothoven (17), tinejdžerka iz Holandije koja je silovana kao dete, zbog čega joj je život postao nepodnošljiv, eutanazirana je u svojoj kući, uz pomoć klinike za asistirano samoubistvo.

Tinejdžerka iz Arnhema napisala je autobiografiju "Pobeda ili spoznaja", u kojoj opisuje svoju borbu s psihičkim bolestima posle seksualnog uznemiravanja i silovanja koje je doživela u detinjstvu.

Noa je patila od posttraumatskog stresnog poremećaja, depresije i anoreksije, a knjigu je napisala da bi pomogla ranjivim mladim osobama da se izbore sa životom. Ukazivala je na to da u Holandiji ne postoje specijalizovane ustanove, ni klinike, u kojima bi tinejdžeri mogli da dobiju psiho-fizičku pomoć.

Dan pre nego što je prošle nedelje napustila ovaj svet, Noa je na društvenoj mreži Instagram objavila nameru:

- Dvoumila sam se da li da ovo podelim s vama, ali sam na kraju ipak odlučila da to uradim - napisala je.

Ona je rekla da je dugo razmišljala o toj odluci i da ona nije bila impulsivna.

- Za najviše deset dana ću umreti. Iscrple su me godine borbe. Već neko vreme ne uzimam hranu i piće i posle mnogo diskusija i analiziranja rešeno je da mi se to dozvoli zbog nepodnošljivih patnji.

Noa je napisala i da nikada nije imala osećaj da je stvarno "živa", imala je utisak da preživljava:

- Dišem, ali nisam živa - napisala je i zamolila prijatelje i pratioce na Instagramu da je ne odvraćaju od namere, jer je to njena konačna odluka.

- U ovom slučaju, voleti znači pustiti - napisala je.

Prema holandskom zakonu, čak i deca koja imaju samo 12 godina mogu biti eutanazirana, ukoliko to žele, ali samo ako lekar zaključi da su njihove patnje nepodnošljive i da nema izgleda da će skoro prestati.

Godine 2017. u Holandiji je 6.585 ljudi odlučilo da na ovaj način okonča život

izvor

Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Подели на овим сајтовима

Јес, у мојој глави се то зове суицид. У овом случају кривим њену околину ...

Подели на овим сајтовима

Strasno je kako se gubi granica. Pocetni motivi su ljudski, mnogi smo mi izgubili nekog nama dragog koji se mucio u nesnosnim bolovima, mnogo puta smo pomislili - samo da ga Bog sto pre uzme, jer je bol bio nepodnosljiv... 

Ali odatle do zakona koji dozvoljava ovako nesto malo smo se pogubili. 

Mi obicno procenjujemo sebe na osnovu namera, a druge na osnovu akcija

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Bokisd рече

Ovo je pretuzno, ceo zivot je bio pred njom,.... (i jos se postavlja pitanje kakva je posmrtna 'sudbina' takve duse koja digne ruku na sebe)

Obratimo pažnju na ovu frazu.

Kao da se podrazumeva da je svaki pojedini život, sam po sebi, nešto divno.

Međutim, nije tako. Ovaj slučaj to ilustruje kao i mnogi drugi.

Zašto bismo smatrali dobrim da što duže traje nečiji život ako je on isključivo patnja i mučenje?

Zašto bismo želeli dug život čoveku koji se svakim danom muči? Osim ako smo ga prokleli....

Svaki čovek izvršava samoubistvo, na ovaj ili onaj način, kada tanatos nadjača eros. U pitanju je fizički proces.  Ustpostavljanje ravnoteže.

Napomena: Ne ulazim u teološka, pravna i etička pitanja vezana za institut eutanazije.

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Tumaralo. рече

Svaki čovek izvršava samoubistvo, na ovaj ili onaj način, kada tanatos nadjača eros

Pa slazemo se da nije duzina zivota pokazatelj vrednosti. 

Ne gledamo svi isto na zivot. 

I svako ima pravo da sebi oduzme zivot. 

Ma sta drugi smatrali. 

Al ovde je tema eutanazija koju pokusavaju da predstave kao neato drugacije. A ona je bas to drzavom odobreno samoubistvo. 

Vise nema stigme eto kao nisu samoubice prokuzene nego cak i drzava se brine za njih i kao saoseca. 

Подели на овим сајтовима

пре 16 минута, Tumaralo. рече

Obratimo pažnju na ovu frazu.

Kao da se podrazumeva da je svaki pojedini život, sam po sebi, nešto divno.

Međutim, nije tako. Ovaj slučaj to ilustruje kao i mnogi drugi.

Zašto bismo smatrali dobrim da što duže traje nečiji život ako je on isključivo patnja i mučenje?

Zašto bismo želeli dug život čoveku koji se svakim danom muči? Osim ako smo ga prokleli....

Svaki čovek izvršava samoubistvo, na ovaj ili onaj način, kada tanatos nadjača eros. U pitanju je fizički proces.  Ustpostavljanje ravnoteže.

Napomena: Ne ulazim u teološka, pravna i etička pitanja vezana za institut eutanazije.

Ja mislim da kada se kaze za nekog.... ceo zivot je pred njime.... da to znaci da je zivot sam po sebi jedno divno cudo i da za coveka postoji resenje za neki njegov problem i da ne treba tako lako da dignemo ruke od svog zivota,.... ili, ako mogu drugi da zive zivot i da stvaraju (bilo sta, ljubav, prijateljsvo, porodicu, decu, posao, materijalna dobra...) a imaju slicne probleme kao neko ko je odustao od zivota i samog sebe, .... onda, ovo da je ceo zivot pred covekom, znaci neku pozitivu, zal za propustenom sansom da se covek ostvari.....i da odzivi ovaj jedan zivot kako nasa ljudska priroda i nalaze...(al' sam izfilozofiro'.... :buba: :smeh1:)

Подели на овим сајтовима

@Tumaralo. 

Ниси чуо да живот носи изненађења и да се никад не зна шта може да се деси. 

Јел, по овоме ајмо сви код прве непремостиве препреке да се уватимо за канап по културном.

Подели на овим сајтовима

Ниједан Крст није лак, тако да је баш жалосно ово што сам прочитао. 6000 људи баш тужно. Мада сам читао да и у Јапану постоји такав неки сличан чин, они људи који не се сматрају неспособним да за рад или породицу извршавају самоубиство у некој фолклорној шуми. Жао ми је тих људи и те девојке.

Када се ствари ставе на папир, ми вредимо онолико колико наша дела говоре о нама а не наше речи.

Подели на овим сајтовима

Ово је језивије од било каквих орвеловско/хакслијевских дистопија.

Разумем еутаназију за неизлечиво болесне који су у боловима и за које нема лека. али овде се ради о физички здравој тинејџерки која је претпрела ужасну трауму у детињству. Уместо да јој друштво и држава помогну да настави да живи и да колико може преброди трауму и стрес због свега што јој се десило, они су решили да је убију. Јер она тако жели и мисли да за њу нема спаса. Са 17 година. 

Овакве ствари су јако опасни знаци огромне кризе цивилизације и друштва у којима овако нешто може и сме да се деси.

Подели на овим сајтовима

Поставља се питање колико је тинејџер зрео да донесе овакву одлуку.

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, GeniusAtWork рече

Ово је језивије од било каквих орвеловско/хакслијевских дистопија.

Toliko jezivo da deluje kao da je izmišljeno...  ;)

https://jezebel.com/dozens-of-english-language-news-sites-are-misreporting-1835267919

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 19 минута, Драгана Милошевић рече

@Tumaralo. 

Ниси чуо да живот носи изненађења и да се никад не зна шта може да се деси.  

Јел, по овоме ајмо сви код прве непремостиве препреке да се уватимо за канап по културном. 

Ako ti tanatos nadjača eros upravo ćeš to i učiniti.

Fizički proces.

Naravno da nosi iznenađenja. Nekada se javljaju u vidu dobitka na lotou a nekada u vidu raka pankreasa.

I šta to menja?

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Avocado рече

Dobro ga iskopa... 

Doslo neko ludo vreme, mislim zute stampe je oduvek bilo, al, sad je vecina vesti takva da ti treba provera proverine provere. 

Dakle nije eutanazirana nego je prepustena da umre jer je odbijala da jede i pije... 

Jadno dete. 

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, Avocado рече

Уф, добро је, није изгледа баш све отишло у 3 п.м.  :) 

Али ово је болест само по себи:

Цитат

she began refusing all fluids and food, and her parents and doctors agreed not to force feed her.

confused1

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...