Jump to content

Документарни филм "Ратне приче са Паштрика"


Препоручена порука

Битка на Паштрику је други део копнене офанзиве коју су из правца Републике Албаније ка Косову и Метохији покушали да изведу УЧК терористи у сарадњи са НАТО снагама и регуларним јединицама војске Албаније.

ban_9164_1558433666.JPG

Кад је постало јасно да офанзива на Кошарама није дала резултате и да у том рејону не могу да пробију одбрану Војске Југославије, почео је УЧК напад на планину Паштрик која се налази у околини Призрена. Циљ је, као и на Кошарама, био спајање УЧК снага из Албаније са УЧК снагама које су се налазиле на територији Косова и Метохије.

IMG_2671.jpg

Операција Стрела 2, како су је називали албански и НАТО планери, почела је 26. маја и трајала до 14. јуна када су се снаге Војске Југославије, после потписаног Кумановског споразума, повукле са територије Косова и Метохије. Непријатељ није успео да оствари свој циљ и да у борби пробије линију одбране 549. моторизоване бригаде. Војска Југославије на Паштрику је остала непобеђена.

pastrik%20foto%2013.jpg

На основу сведочења више од 30 саговорника, официра, војника, резервиста и добровољаца припадника 549. моторизоване бригаде, испричани су догађаји о борби која је вођена у рејону планине Паштрик. Реконструкције и драматизације догађаја снимане су на планинским венцима око Димитровграда, Пирота и Ниша и на војном полигону Пасуљанске ливаде.

IMG_2675.jpg

Документарни филм хронолошки прати догађаје од напада на караулу Горожуп до повлачења наше војске после потписивања Кумановског споразума.

pastrik%20foto%2014.jpg

Потресне приче преживелих бораца 549. моторизована бригада која је једина била изложена тепих бомбардовању стратегијеске НАТО авијације, илустроване су аутентичним архивским снимцима Асошијетед преса. Снимци су направљени са територије Албаније. Коришћени су и снимци нашег репортера настали после бомбардовања као и фотографије које су војници сами снимили.

pastrik%20foto%2021.jpg

Иако је непријатељ интензивним нападима и бомбардовањем покушавао да порази наше јединице, материјални губици нису били велики. На првој линији фронта погинуло је 26 припадника 549. моторизоване бригаде, док су губици УЧК снага били готово 20 пута већи.

Документарно-играни филм "Ратне приче са Паштрика" биће приказан на двадесетогодишњицу почетка битке, у недељу 26. маја на Првом програму РТС-а.

pastrik%20foto%201.jpg

Филм је урађен у копродукцији Радио-телевизије Србије и Војнофилмског центра "Застава филм".

Аутор филма Слађана Зарић, директори фотографије Петар Вујанић и Жарко Пекез, монтажер Бојан Перишић, продуценти Снежана Родић Синђелић и потпуковник Горан Иконић, новинар Весна Илић, дизајнер звука Бојан Манговић и композитор Владимир Тошић.

http://www.rts.rs/page/rts/ci/rtspredstavlja/story/266/najnovije/3529287/ratne-price-sa-pastrika.html

Link to comment
Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Милан Ракић рече

Иако је непријатељ интензивним нападима и бомбардовањем покушавао да порази наше јединице, материјални губици нису били велики. На првој линији фронта погинуло је 26 припадника 549. моторизоване бригаде, док су губици УЧК снага били готово 20 пута већи.

Вечна им слава и милост у Господу!

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Link to comment
Подели на овим сајтовима

"Ратне приче са Паштрика" – сваки трећи гледалац уз РТС

Премијера играно-документарног филма "Ратне приче са Паштрика", емитована на двадесетогодишњицу почетка ове битке, била је најгледанији телевизијски садржај у јучерашњем дану.

На Првом програму РТС-а тај филм је гледало 1.264.000 људи, што значи да је филм погледао скоро сваки трећи гледалац телевизије у Србији.

"Ратне приче с

Само на РТС-овом Јутјуб каналу, за мање од 24 сата од ТВ премијере на РТС-у, филм о једној од пресудних битака за заустављање копнене интервенције на нашу земљу 1999. године – већ има више од 40.000 прегледа.

Ауторка Слађана Зарић је током снимања разговарала са више од 30 војника, официра, добровољаца и резервиста те чувене 549. моторизоване бригаде.

"Када је приказан филм 'Ратне приче са Кошара', и када су ме људи питали како се осећам, ја сам рекла да се после тог филма и после те приче осећам тужно, трагично и, на неки начин, поносно. После филма о Паштрику, ја се заиста осећам само поносно. Зашто? Зато што је заиста задивљујуће шта су ти момци преживели, шта су урадили и како су заједно са официрима успели да нанесу толике губитке непријатељу", рекла је Слађана Зарић, уредница документарних филмова у Информативном програму РТС-а.

Напоменула је да су губици УЧК терориста на Паштрику 20 пута већи, а да је страдало 26 војника, подофицира и официра Војске Југославије.

Као и у бици на Кошарама, тако и на Паштрику, учествовали су војници, официри и подофицири, део официра и подофицира је још у Војсци Србије.

Филм о херојима са Кошара у премијерном приказивању на РТС-у гледало је милион и по људи, у репризи 1.200.000, а после нешто више од месец дана, на Јутјубу тај филм има више од 1.500.000 прегледа.

Слађана Зарић, ауторка филмова "Ратне приче "Огромна гледаност оба филма је нешто што мене као аутора испуњава, радује и чини поносном и срећном. Мислим да је в

Додаје да је РТС то урадио тиме што је симио овакве филмове, а гледаоци су својом бројношћу показали своју захвалност.

"Сада скоро свако у Србији зна кроз шта су прошли ти младићи, дечаци на одслужењу војног рока, какву су храброст показали и коју су жртву поднели за одбрану отаџбине. Више неће бити непознати момци који пролазе поред нас и за чију жртву ми не знамо. Иако можда још увек нису свесни, војници са Кошара и Паштрика исписали су историју новије Србије", истиче Зарићева.

Документарни филм "Ратне приче са Паштрика", за учеснике битке и новинаре, као и филм "Ратне приче са Кошара" је пре телевизијске премијере приказан у Дому Гарде на Топчидеру.

Такође и овај филм је реализован у копродукцији Радио-телевизије Србије и Министарства одбране (Војно-филмски центар "Застава филм").

Битка на Паштрику је други део покушаја копнене офанзиве на тадашњу Савезну Републику Југославију.

Тада, од 26. маја 1999. године па до 14. јуна, односно потписивања Кумановског споразума, војници 549. моторизоване бригаде нису били поражени. То је једина бригада која је током бомбардовања била под дејством такозваних "тепих бомби".

 
 
 
 
 
 
Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • 2 years later...
  • 4 months later...
WWW.POLITIKA.RS

Рат је трајао већ дуже од два месеца, НАТО авијација бомбардовала је војне и цивилне циљеве широм...

 

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Креирај ново...