Jump to content

Шах...игра, или нешто више ?

Препоручена порука

Шаховски турнир Светом цару Николају у част
Шаховски турнир Светом цару Николају у част

Шаховски турнир Светом цару Николају у част биће одржан 18. маја 2019, у организацији Друштва цара Николаја из Београда, у просторијама Парохијског дома Храма Светих апостола Петра и Павла у Топчидеру. У питању је позивни шаховски турнир по убрзаном темпу (10 минута, плус 5 секунди по потезу) који се игра по швајцарском систему, траје 7 кола, а сви учесници, њих 44, од тога 30 одраслих и 14 деце основношколског узраста, биће даровани пригодним наградама, у духу Свете царске породице Романов, и шаховске игре. Организатор подсећа на значајну и веома интересантну причу у вези занимањем Светог цара Николаја за шах, а која говори и о српско-руском братству:

"Нећете ми замерити, господо, што сам пре свега Рус и што су ми најближи интереси Русије, али Вас уверавам да сам одмах после тога Србин и да су ми најближи интереси српског народа..." Тако је у пролеће 1915, свом храбром савезнику Србији, овенчаној величанственим победама над заједничким непријатељем, писао руски цар Николај II Романов.

Српски народ у својој историји имао је мало искрених пријатеља међу владарима европских династија. Наклоност и симпатије, које је последњи руски цар осећао према Србима, били су судбоносни за српски народ и његову будућност. Ниједна личност у новијој српској историји није више учинила за Србију од руског цара Николаја II Романова. Сходно томе, одлучили смо да њему у част организујемо шаховски турнир.

Цар Николај био је свестрана личност па се занимао и шахом, често га играо и то веома добро. Његова велика заслуга за шах у Русији састојала се у издвајању великих сума сопственог новца у свим шаховским догађајима, не хвалишући се тиме. Знаменити меморијални турнир у част Михаила Ивановича Чигорина, који је игран 1909. године, великим делом финансирао је цар Николај. Паралелно са главним турниром професионалаца, одржан је и и Сверуски аматерски турнир.

Године 1914, осмог априла, у Петрограду је почео један од најачих турнира у шаховској историји.

image.jpeg.689684f188f758e48f1f022ebcbf9712.jpeg

Пет шаховских легенди, Емануел Ласкер, Александар Аљехин, Хозе Раул Капабланка, Зигберт Тараш

и Френк Маршал који је и послао ову разгледницу са Петроградског турнира супрузи и сину.

За време турнира цар Николај предложио је да се најјачим шахистима додели титула "велемајстор", а Александар Аљехин, који је касније постао први светски шаховски шампион, родом из Русије, убрајан је у тројицу најјачих шахиста тога доба. У СССР-у шах је постао део државне просветне политике. Ова краљевска игра се од прерогатива дворјана претворила у масовну игру, услед чега се у Русији изнедрила најјача шаховска школа у свету. Своју супериорност совјетски шахисти су доказали 1970. године у Београду, надигравши репрезентацију света. 

image.jpeg.b5beb3c0c14f98d7da683d65fcf00fba.jpeg

На фотографији Маршал, Аљехин, Нимцович, Тараш, Рубинштајн, Ласкер,

Блекбрн, Гинзберг, Капабланка и Јановски.

Велики љубитељ шаха, цар Николај помогао је у стварању Сверуског шаховског савеза (1914), а такође помогао је организовање четири Сверуска шаховска турнира, два Међународна шаховска конгреса и још два Међународна шаховска турнира, који су играни у Русији.

Шах се у Русији појавио у десетом веку, а стигао је са истока. Цар Иван IV Василевич (Иван Грозни) умро је за шаховском таблом. Алексеј Михаилович, Петар Велики, Николај II, и многи други славни Руси играли су шах врло радо и веома добро. Познато је да је са свог путовања по Азији цар Николај у Русију донео вијетнамски шах.

image.jpeg.8dc792d085719e5e960bc577bbe3c135.jpeg

Једина Фабержеова шаховска гарнитура у свету припадала је руском цару Николају II. Она се данас налази у Сент Луису у држави Мизури (САД). Њена цена износи дванаест милиона долара.

http://www.slovoljubve.com/cir/Newsview.asp?ID=19118

:1321_womens:  Carpe Aeternitatem  :1321_womens:    

Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско.

Јеванђеље по Матеју   глава 18:1-10

Подели на овим сајтовима

Да ли играте (волите)шах ? Можете овде причати и о својим искуствима. 

Ја играм (волим) мада ретко. Супруг  је већ класа, као и мој тата. Брата једино побеђујем (побеђивала) :smeh1: 

Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско.

Подели на овим сајтовима

Подели на овим сајтовима

Нешто више. 

Неограничена лепота мисли, на 64 поља. Материјализација и облик, естетизација мисли, идеја. Невероватно. 

Страствено сам играо шах. Када сам схватио да узима маха, смањио сам, али никада нећу прекинути. :stadaradim:

Подели на овим сајтовима

,, Zene uglavnom igraju slabije sah od muskaraca, iz ocitog razloga jer trebaju dosta dugo cutati za stolom." :D :D

,,Ne kudi nista sto je ljudsko. Sve je dobro, samo ne svuda, ne uvek i ne za svakoga." :D:D

Подели на овим сајтовима

РезÑлÑÐ°Ñ Ñлика за žene i Å¡ah

Подели на овим сајтовима

@Сања Т.  што се чудиш :)

Краљ по правилима игре може само да иде једно поље око себе у свим правцима у једном потезу , а краљица у свим правцима  може да јури  колико хоће, као све шаховске фигуре, једино не може као коњ :D  да...како оно беше...један,два,три  ге....:smeh1:

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Рапсоди рече

@Сања Т.  што се чудиш :)

Краљ по правилима игре може само да иде једно поље око себе у свим правцима у једном потезу , а краљица у свим правцима  може да јури  колико хоће, као све шаховске фигуре, једино не може као коњ :D  да...како оно беше...један,два,три  ге....:smeh1:

Ма бре, све си у праву... Него, никад ми не би пало на памет... А оно баш тако :unbelieveble:;)

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...