Рапсоди Написано Мај 14, 2019 Пријави Подели Написано Мај 14, 2019 Шаховски турнир Светом цару Николају у част Шаховски турнир Светом цару Николају у част биће одржан 18. маја 2019, у организацији Друштва цара Николаја из Београда, у просторијама Парохијског дома Храма Светих апостола Петра и Павла у Топчидеру. У питању је позивни шаховски турнир по убрзаном темпу (10 минута, плус 5 секунди по потезу) који се игра по швајцарском систему, траје 7 кола, а сви учесници, њих 44, од тога 30 одраслих и 14 деце основношколског узраста, биће даровани пригодним наградама, у духу Свете царске породице Романов, и шаховске игре. Организатор подсећа на значајну и веома интересантну причу у вези занимањем Светог цара Николаја за шах, а која говори и о српско-руском братству: "Нећете ми замерити, господо, што сам пре свега Рус и што су ми најближи интереси Русије, али Вас уверавам да сам одмах после тога Србин и да су ми најближи интереси српског народа..." Тако је у пролеће 1915, свом храбром савезнику Србији, овенчаној величанственим победама над заједничким непријатељем, писао руски цар Николај II Романов. Српски народ у својој историји имао је мало искрених пријатеља међу владарима европских династија. Наклоност и симпатије, које је последњи руски цар осећао према Србима, били су судбоносни за српски народ и његову будућност. Ниједна личност у новијој српској историји није више учинила за Србију од руског цара Николаја II Романова. Сходно томе, одлучили смо да њему у част организујемо шаховски турнир. Цар Николај био је свестрана личност па се занимао и шахом, често га играо и то веома добро. Његова велика заслуга за шах у Русији састојала се у издвајању великих сума сопственог новца у свим шаховским догађајима, не хвалишући се тиме. Знаменити меморијални турнир у част Михаила Ивановича Чигорина, који је игран 1909. године, великим делом финансирао је цар Николај. Паралелно са главним турниром професионалаца, одржан је и и Сверуски аматерски турнир. Године 1914, осмог априла, у Петрограду је почео један од најачих турнира у шаховској историји. Пет шаховских легенди, Емануел Ласкер, Александар Аљехин, Хозе Раул Капабланка, Зигберт Тараш и Френк Маршал који је и послао ову разгледницу са Петроградског турнира супрузи и сину. За време турнира цар Николај предложио је да се најјачим шахистима додели титула "велемајстор", а Александар Аљехин, који је касније постао први светски шаховски шампион, родом из Русије, убрајан је у тројицу најјачих шахиста тога доба. У СССР-у шах је постао део државне просветне политике. Ова краљевска игра се од прерогатива дворјана претворила у масовну игру, услед чега се у Русији изнедрила најјача шаховска школа у свету. Своју супериорност совјетски шахисти су доказали 1970. године у Београду, надигравши репрезентацију света. На фотографији Маршал, Аљехин, Нимцович, Тараш, Рубинштајн, Ласкер, Блекбрн, Гинзберг, Капабланка и Јановски. Велики љубитељ шаха, цар Николај помогао је у стварању Сверуског шаховског савеза (1914), а такође помогао је организовање четири Сверуска шаховска турнира, два Међународна шаховска конгреса и још два Међународна шаховска турнира, који су играни у Русији. Шах се у Русији појавио у десетом веку, а стигао је са истока. Цар Иван IV Василевич (Иван Грозни) умро је за шаховском таблом. Алексеј Михаилович, Петар Велики, Николај II, и многи други славни Руси играли су шах врло радо и веома добро. Познато је да је са свог путовања по Азији цар Николај у Русију донео вијетнамски шах. Једина Фабержеова шаховска гарнитура у свету припадала је руском цару Николају II. Она се данас налази у Сент Луису у држави Мизури (САД). Њена цена износи дванаест милиона долара. http://www.slovoljubve.com/cir/Newsview.asp?ID=19118 "Tamo daleko", Жика, Млађи Катон and 3 осталих је реаговао/ла на ово 4 2 Carpe Aeternitatem Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско. Јеванђеље по Матеју глава 18:1-10 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Рапсоди Написано Мај 14, 2019 Аутор Пријави Подели Написано Мај 14, 2019 Да ли играте (волите)шах ? Можете овде причати и о својим искуствима. Ја играм (волим) мада ретко. Супруг је већ класа, као и мој тата. Брата једино побеђујем (побеђивала) Milica Bajic, Жика and Поет је реаговао/ла на ово 3 Carpe Aeternitatem Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско. Јеванђеље по Матеју глава 18:1-10 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Рапсоди Написано Мај 14, 2019 Аутор Пријави Подели Написано Мај 14, 2019 https://www.mojenterijer.rs/dekor/3d-stampane-sahovske-figure-duple-namene/2 Milica Bajic је реаговао/ла на ово 1 Carpe Aeternitatem Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско. Јеванђеље по Матеју глава 18:1-10 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milica Bajic Написано Мај 14, 2019 Пријави Подели Написано Мај 14, 2019 Ја баш и не волим, да будем искрена. Али ево неко ко много воли, и то - у кафани Жика, Млађи Катон, Sanja Т. and 6 осталих је реаговао/ла на ово 5 1 2 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sanja Т. Написано Мај 14, 2019 Пријави Подели Написано Мај 14, 2019 "Шах...игра, или нешто више ?" - Нешто више - мир и тишина у кући, све док траје партија Рапсоди, Предраг М, Milica Bajic and 1 члан је реаговао/ла на ово 2 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађи Катон Написано Мај 14, 2019 Пријави Подели Написано Мај 14, 2019 Нешто више. Неограничена лепота мисли, на 64 поља. Материјализација и облик, естетизација мисли, идеја. Невероватно. Страствено сам играо шах. Када сам схватио да узима маха, смањио сам, али никада нећу прекинути. Жика, "Tamo daleko", Milica Bajic and 3 осталих је реаговао/ла на ово 3 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Поет Написано Мај 14, 2019 Пријави Подели Написано Мај 14, 2019 ,, Zene uglavnom igraju slabije sah od muskaraca, iz ocitog razloga jer trebaju dosta dugo cutati za stolom." :D :D Рапсоди, Предраг М, "Tamo daleko" and 2 осталих је реаговао/ла на ово 4 1 ,,Ne kudi nista sto je ljudsko. Sve je dobro, samo ne svuda, ne uvek i ne za svakoga." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Рапсоди Написано Мај 14, 2019 Аутор Пријави Подели Написано Мај 14, 2019 Млађи Катон, Milica Bajic and Sanja Т. је реаговао/ла на ово 1 1 1 Carpe Aeternitatem Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско. Јеванђеље по Матеју глава 18:1-10 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Рапсоди Написано Мај 14, 2019 Аутор Пријави Подели Написано Мај 14, 2019 @Сања Т. што се чудиш Краљ по правилима игре може само да иде једно поље око себе у свим правцима у једном потезу , а краљица у свим правцима може да јури колико хоће, као све шаховске фигуре, једино не може као коњ да...како оно беше...један,два,три ге.... Млађи Катон, Sanja Т. and Milica Bajic је реаговао/ла на ово 1 2 Carpe Aeternitatem Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско. Јеванђеље по Матеју глава 18:1-10 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sanja Т. Написано Мај 14, 2019 Пријави Подели Написано Мај 14, 2019 пре 3 минута, Рапсоди рече @Сања Т. што се чудиш Краљ по правилима игре може само да иде једно поље око себе у свим правцима у једном потезу , а краљица у свим правцима може да јури колико хоће, као све шаховске фигуре, једино не може као коњ да...како оно беше...један,два,три ге.... Ма бре, све си у праву... Него, никад ми не би пало на памет... А оно баш тако Milica Bajic, Рапсоди and Млађи Катон је реаговао/ла на ово 1 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука