Jump to content

Papa u Sofiji predvodio molitvu za mir

Оцени ову тему

Препоручена порука

Подели на овим сајтовима

пре 5 часа, kopitar рече

Vodstvo Bugarske pravoslavne Crkve nije bilo službeno zastupljeno na susretu.

:scratch_head:

Подели на овим сајтовима

Pa, to je sira prica, nema po kanonima javne molitve sa onima koji nisu deo crkve (PC)  koji ne pripadaju PC i BPC to striktno postuje, zbog toga i nisu u ekumenizmu gde se praktikuju mnogobrojne javne molitve (i druge nekanonske stvari), kod BPC je jaka revniteljski struja... :0120_angryy: ... (nesto slicno kao sto ja imam ovde stavove na forumu u vezi ekumenizma .. :ljut:  :D)

Подели на овим сајтовима

пре 14 минута, kopitar рече

Kakve veze ima ekumenizam SSC sa ovom molitvom za mir.ne_shvata

Сасвим јасне. Црква је једна. То значи да се не може говорити о Црквама ван Цркве. 

Наравно, да би дијалошки екуменизам био могућ, неопходно је прегледати неке ствари, па зато неке помесне Цркве ипак учествују у ССЦ, иако нису присталице синкретистичког екуменизма.

Што се тиче "молитве за мир", не видим зашто православни треба да дозволе да их неко злоупотребљава у сврху самопромовисања. Јасно је ко би на том "хепенингу" био prima donna, а ко споредни играч.

А јавне молитве с инославнима су, уосталом, неприхватљиве и из других разлога.

Подели на овим сајтовима

пре 40 минута, Bokisd рече

Pa, to je sira prica, nema po kanonima javne molitve sa onima koji nisu deo crkve (PC)  koji ne pripadaju PC i BPC to striktno postuje, zbog toga i nisu u ekumenizmu gde se praktikuju mnogobrojne javne molitve (i druge nekanonske stvari), kod BPC je jaka revniteljski struja... :0120_angryy: ... (nesto slicno kao sto ja imam ovde stavove na forumu u vezi ekumenizma .. :ljut:  :D)

Kanoni su zbog čovjeka a ne čovjek..7896634

Подели на овим сајтовима

пре 41 минута, Хаеул рече

Сасвим јасне. Црква је једна. То значи да се не може говорити о Црквама ван Цркве. 

Наравно, да би дијалошки екуменизам био могућ, неопходно је прегледати неке ствари, па зато неке помесне Цркве ипак учествују у ССЦ, иако нису присталице синкретистичког екуменизма.

Што се тиче "молитве за мир", не видим зашто православни треба да дозволе да их неко злоупотребљава у сврху самопромовисања. Јасно је ко би на том "хепенингу" био prima donna, а ко споредни играч.

А јавне молитве с инославнима су, уосталом, неприхватљиве и из других разлога.

To nema veze sa kršćanstvom..

Подели на овим сајтовима

пре 14 минута, kopitar рече

Kanoni su zbog čovjeka a ne čovjek..7896634

Pa, jeste, ali, u sustini nisu kanoni za spoljasnjeg coveka, nego unutrasnjeg, da ocuvaju veru u coveka.

Ne govorim o samom papi (koji nije u opstenju sa PC), nego o samom smislu kanona koji se bavi mogucnoscu ili ne molitve sa onima koji nisu u opstenju sa crkvom. U principu, kanon je akrivijski nastrojen, sa mogucnoscu ikonomije u nekim specificnim slucajevima.

Mogla je BPC da prisustvuje molitvi sa papom, (po ikonomiji) jer je ipak moitva za mir, ali su oni odlucili tako, verovatno imaju svoje razloge.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Bokisd рече

Pa, jeste, ali, nisu kanoni za spoljasnjeg coveka, nego unutrasnjeg, da ocuvaju veru u coveka.

Ne govorim o samom papi (koji nije u opstenju sa PC), nego o samom smislu kanona koji se bavi mogucnoscu ili ne molitve sa onima koji nisu u opstenju sa crkvom. U principu, kanon je akrivijski nastrojen, sa mogucnoscu ikonomije u nekim specificnim slucajevima.

Mogla je BPC da prisustvuje molitvi sa papom, (po ikonomiji) jer je ipak moitva za mir, ali su oni odlucili tako, verovatno imaju svoje razloge.

A ako imaju razlogom to je onda druga stvar..:unbelieveble::0222_shocked::scratch_head:

Подели на овим сајтовима

Pa, ne znam tacno, ali, znam predistoriju, da je u BPC jaka revniteljska struja koja je protiv loseg ekumenizma i dijaloga koji potire eklisiologiju PC (kao jedine prave,.... zbog toga su i istupili iz tkz.SSC i ekumenskih dijaloga), gde spada dijalog i sa RC i papom.

I, pretpostavljam da bi bilo vise stete za unutrasnje odnose u samoj BPC da su prisustvovali zajednickoj molitvi, zbog protesta vernika i svestenstva i monastva,  moraju oni da gledaju i svoje interese, da ocuvaju mir u svojoj crkvi, sto je prevashodnije od bilo cega.

(da se nasalim,....znaci Kopitar, .... ne vode bas svi putevi u Rim,... :D)

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Bokisd рече

Pa, ne znam tacno, ali, znam predistoriju, da je u BPC jaka revniteljska struja koja je protiv loseg ekumenizma i dijaloga koji potire eklisiologiju PC (kao jedine prave,.... zbog toga su i istupili iz tkz.SSC i ekumenskih dijaloga), gde spada dijalog i sa RC i papom.

I, pretpostavljam da bi bilo vise stete za unutrasnje odnose u samoj BPC da su prisustvovali zajednickoj molitvi, zbog protesta vernika i svestenstva i monastva,  moraju oni da gledaju i svoje interese, da ocuvaju mir u svojoj crkvi, sto je prevashodnije od bilo cega.

(da se nasalim,....znaci Kopitar, .... ne vode bas svi putevi u Rim,... :D)

Što ima loše u tome da se skupa pomole za mir, razumiju bi to i revnitelji kad bi im se to ljubazno objasnilo...:pop::babuska:molimolidobardecko

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, kopitar рече

Što ima loše u tome da se skupa pomole za mir, razumiju bi to i revnitelji kad bi im se to ljubazno objasnilo...:pop::babuska:molimolidobardecko

Pa, jeste lepo sve to, ali, moras da gledas malo i iz perspektive domacina, papa je dosao ljudima u goste, nije on taj koji 'diktira' uslove, pogotovo BPC i njenim vernicima na njihovoj crkvenoj teritoriji, .... ne ide' da papa predvodi molitvu za mir i to javno na glavnom trgu u Sofiji, .... on je gost i u stvarima verskim i molitvenim pita se prvo domacin a to je BPC i ako ona smatra da se nisu ispunili uslovi za javni molitveni slup, to je tako domacin odlucio. Nemamo spora.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...