Jump to content

Оријенталне Православне Цркве (Копти, Јермени, Етиопљани..)

Оцени ову тему

Препоручена порука

ђунисе, читао сам на нету да је етиопска црква до почетка 18. века забрањивала својим верницима да користе кафу јер се употребљавала за у религијским обредима.

јел то тачно?

Подели на овим сајтовима

ђунисе, читао сам на нету да је етиопска црква до почетка 18. века забрањивала својим верницима да користе кафу јер се употребљавала за у религијским обредима.

јел то тачно?

Mедо, мислим (према оном што нађох на нету) да је Етиопска црква забрањивала конзумирање кафе својим припадницима с образложењем да је то "муслиманско пиће" и да је та забрана трајала скоро до краја 19. века...

Можда да приупитам нешто више на овом форуму?

http://www.orthodoxchristianity.net/forum/index.php/board,5.0.html

Заиста, заиста вам кажем да што год заиштете од Оца у име Моје, даће вам. (Јн 16,23)

Подели на овим сајтовима

јел то тачно?

Mедо, мислим (према оном што нађох на нету) да је Етиопска црква забрањивала конзумирање кафе својим припадницима с образложењем да је то "муслиманско пиће" и да је та забрана трајала скоро до краја 19. века...

Ако је ово тачно, баш ми је невероватно да овако може да размишља неко ко се сматра Христовом Црквом која је ослобођена сваком робовању.

Зар је у члановима етиопске цркве забрањено и да се користе алгебром, с обзиром да је то муслиманска математичка рачуница.  :291291291: Тамјан и Босиљак се исто користи у религијске сврхе у Православној Цркви, али наша Црква никад није забранила да се пије чај од тамјана или користибосиљак у исхрани. Свашта... :291291291:

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

јел то тачно?

Ако је ово тачно, баш ми је невероватно да овако може да размишља неко ко се сматра Христовом Црквом која је ослобођена сваком робовању.

Зар је у члановима етиопске цркве забрањено и да се користе алгебром, с обзиром да је то муслиманска математичка рачуница.  :bla: Тамјан и Босиљак се исто користи у религијске сврхе у Православној Цркви, али наша Црква никад није забранила да се пије чај од тамјана или користибосиљак у исхрани. Свашта... torta

Пази, Јусто, ја сам ову информацију ископао нестудиозном претрагом интернета. МОгуће је да је стварна прича мало другачија. Оставио сам линк форума на којем се може поставити то питање и од самих Етиопљана добити одговор.

КАко год било, морамо бити свесни да је етиопско хришћанство једно од "најегзотичнијих" упоређујући га с неким обрасцем "нормалности", али треба имати у виду да је њихова мајка црква, Коптска Црква имала разумевања за то, све док је остало неокрњено догматско учење (догматско у нехалкидонском смислу). Дакле, када се бавимо етиопским хришћанством, морамо све то имати у виду и бити спремни да ћемо видети ствари које су нама на први поглед јако чудне (мада свака од њим има своје "зато"). Али, такође требамо имати у виду да је реч о веома аскетском народу (што због околности, што због искрене склоности аскетизму), изразито побожном и верном својој цркви која је изразито опрезна у погледу чувања чистоте својих догмата... Из тог разлога, можда не би требало толико да се чудимо када наиђемо на тако нешто "чудно", већ да покушамо да нађемо право објашњење за то, по могућству објашњење из прве руке. А руку на срце, неко ко нас, православне Србе гледа са стране, може такође наћи нешто што ће му бити "егзотично" torta

Заиста, заиста вам кажем да што год заиштете од Оца у име Моје, даће вам. (Јн 16,23)

Подели на овим сајтовима

• 2 months later...

Po spoljasnjosti, manirima i kako se krste rekao bih da su oni sa kukuljama iz Jermenske Apostolske Crkve,

a onaj drugi koji je sedeo pored muslimana iz Jakobitske Crkve ili Indijske.

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

Po spoljasnjosti, manirima i kako se krste rekao bih da su oni sa kukuljama iz Jermenske Apostolske Crkve,

У праву си брате, негде у новинама сам чак и видео како се зове тај један епископ Јерменске Апостолске Цркве. Нису навели име епископа Сиријске или Индијске Цркве (не знам тачно којој припада) иако се на тој фотографији у новинама јасно видео.

Подели на овим сајтовима

Eeee... pa naravno da sam i ja slikao nase orijentalne Brace po Hristu.  klapklap

Postavicu slike.

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Подели на овим сајтовима

У праву си брате, негде у новинама сам чак и видео како се зове тај један епископ Јерменске Апостолске Цркве. Нису навели име епископа Сиријске или Индијске Цркве (не знам тачно којој припада) иако се на тој фотографији у новинама јасно видео.

Сад ми је тек учитало фотку коју је поставио Никола.

99% сам уверен да је реч о припаднику Индијске Православне Цркве.

Подели на овим сајтовима

Постављена слика

У КОПТСКОЈ ЦРКВИ ЗАБРАЊЕН ДРУГИ БРАК

КАИРО, 27. јула – Виши уставни суд Египта измијенио је наредбу Вишег административног суда који је принуђавао Коптску цркву да дозволи други брак раније разведеним особама, саопштава The Christian Post.

Сагласно саопштењима, Епископ Армија, секретар коптског Патријарха изразио је захвалност Министру правде Египта, предсједнику и члановима Уставног суда, у име цијеле Цркве, зато што су они измијенили одлуку Вишег административног суда.

Још у мају коптски Патријарх Шенуда Трећи се обраћао Вишем административном суду са молбом да размотре своју одлуку, тврдећи да брак није просто „административни чин“, већ свети и вјерски. Такође је у јуну достављен докуменат са аналогном молбом коју је потписао 91 епископ Светог Сабора – највишег органа Цркве, која броји 15,4 милиона вјерника.

И сада је у Коптској цркви други брак забрањен, осим у случајевима кад је неко од супружника учинио прељубу или је прешао у другу вјеру, у том случају и у друге хришћанске Цркве.

Подели на овим сајтовима

Постављена слика

која броји 15,4 милиона вјерника.

15 милиона верних!

А 13 векова су под муслиманским јармом!

Слава Богу!

Да Господ благослови да се поново васпостави јединство Православне Цркве и славних и мученичких источних цркава!

Подели на овим сајтовима

Dobro je za pocetak sto zadnjih godinu-dve ne cujemo vise od nasih  teologa, pa i vladika,

dezinformacije, nenamerne klevete i gluposti tipa - Jermeni, Kopti, Etiopljani... su monofiziti,

priznaju samo Božansku prirodu u Hristu, i sl.

Подели на овим сајтовима

Dobro je za pocetak sto zadnjih godinu-dve ne cujemo vise od nasih  teologa, pa i vladika,

dezinformacije, nenamerne klevete i gluposti tipa - Jermeni, Kopti, Etiopljani... su monofiziti,

priznaju samo Božansku prirodu u Hristu, i sl.

Да, брате. Рећи за њих да верују само у Божанску природу у Христу је израз елементарног непознавања. Хвала Богу, па су информације данас доступније више него икад, хвала Богу може се лако комуницирати са источном браћом, па се из прве руке уверити шта је заправо њихова вера. Чак и ако су они у јереси (што се мени лично не чини, али нема везе, има компетентнијих у Цркви на којима је то да просуде), та њихова јерес није тек тако очигледна и припроста како се понекад жели представити. Па нису ни они дунстери да не знају да окрњивање Христове природе и за промил, угрожава домострој спасења. Баш напротив, они су апсолутно свесни те чињенице и увек је истичу, да је за њих Христос потпуни Бог и потпуни човек.

Да је ситуација у нашој Цркви мало мање "занимљива", било би зрело за активности на још ближем упознавању са, по етосу, подвижништву, страдалништву и духу, најближом групом хришћана. Мада ни сада не би било згорег припрема и објављивање једне озбиљне књиге о њима (што си већ раније предложио, брате).

Подели на овим сајтовима

POSETA ALEKSANDRIJI

Moskovski Patrijarh Kiril je sa velikom delegacijom posetio drugu na diptihu pomesnih Pravoslavnih Crkava, drevnu Aleksandrijsku Patrijaršiju. U nedelju 11. aprila, Patrijarsi Teodor i Kiril služili su Svetu Liturgiju u Blagoveštenskoj katedrali Aleksandrije.

Prisutni su bili diplomatski predstavnici pravoslavnih zemalja kao i Koptske i Jermenske crkve.

Dvojica prvojeraha 10. aprila posetili su starog Papu i Patrijarha Koptske Crkve Šenudu Trećeg, koja u Egiptu ima milione vernika. U Koptskoj Patrijaršiji dočekani su od desetina klirika uz pojanje i drevne instrumente. Dogovoren je nastavak bogoslovskog dijaloga sa hrišćanima monofizitskog usmerenja.

Постављена слика

Постављена слика

Постављена слика

Постављена слика

Постављена слика

Постављена слика

Постављена слика

Постављена слика

Постављена слика

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...