Jump to content

Vratolomije Ruskih aviona

Оцени ову тему

Препоручена порука

Normalno, bilo bi skroz bzvz da novi Su-57 ne moze da izvede sve sto i njegovi prethodnici, i jos malo vise od toga.
To je nekako skroz normalno za potpuno nov model, koji ima prikupljeno svo iskustvo prethodnika...

:)

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, obi-wan рече

Koliko znam, svi Suhoji mogu da izvedu ovu figuru, jer sam neke sasvim slicne vec vidjao. Mozda je kod ovog modela samo jos dodatno ispeglana.

Uglavnom, radi se o manevru potpunog usporenja i skoro-pa-zaustavljanja  vazduhu, a njega malo koji avion moze da izvede uopste, a da pri tom ne dodje u opasnost da padnu u tzv. kovit, tj. trajni gubitak uzgona i u sledsveni pad na zemlju. Iz tog zaustavljanja u vazduhu izvodi se npr. i "zvono", koje je po struktuti skoro pa isto kao i ova figura, samo je drukcije usmerena.

`Ocu da kazem da aerodinamika svih ovih gore pobrojanih Suhoja dozvoljava sve ove figure, a da ih samo oni usavrsavaju vremenom.

Takodje, i MiG-29 u verzijama sa vektorisanim potiskom moze da izvede figure slicne ovoj. :)

Ок, знам, капирам за звоно и кобру али ово где се врти у круг док пада без икаквог потиска.. то стварно нисам виђао.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Плаво Небо рече

Ок, знам, капирам за звоно и кобру али ово где се врти у круг док пада без икаквог потиска.. то стварно нисам виђао.

То је модел/макета

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Милан Ракић рече

То је модел/макета

Brat ne misli na snimak sa pocetka teme, nego na onaj Su-57 od 10 i nesto minuta na sredini prosle strane... :)

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Плаво Небо рече

Није, поставио сам линк напред. И још сам виђао на неким другим снимцима.

Аха. Мислио си на овај Сухојев, а ја мислио на оне 29-ке. Нисам видео да си поставио нови снимак. 

Иначе, то је контролисани ковит и у начелу, раде га сви авиони, само је код неких толеранција већа да тако кажем

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Милан Ракић рече

Аха. Мислио си на овај Сухојев, а ја мислио на оне 29-ке. Нисам видео да си поставио нови снимак. 

Иначе, то је контролисани ковит и у начелу, раде га сви авиони, само је код неких толеранција већа да тако кажем

Ово је тако елегантно, као да плеше на ветру :)

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Милан Ракић рече

Да, сада сам се сетио, био је један аеромитинг када га је Супер галеб изводио.

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Плаво Небо рече

Да, сада сам се сетио, био је један аеромитинг када га је Супер галеб изводио.

Кажу да је "Гаша", Г-2 имао савршену тзв. финесу (међусобни однос силе узгона и силе отпора) крила коју је на основу НАКА-иног профила (не сећам се који је број), тако генијално уклопио у модел летелице пројектни тим предвођен легендарним Златком Рендулићем.

У том смислу, било је замерки за Г-2 где је од многих страих и искусних пилота та летелица у смислу трејнера била "на лошем гласу" управо из разлога што се превучени лет/ковит "решавао" тако што се буквално пусте команде и авион се сам врати у зону безбедног лета. Што ће рећи да се многи млади пилот могао опустити са "Гашом", тако да када на некој другој машини улети у ковит, често "не уме" да смири летелицу...

Такође, финеса "Гаше" је омогућавала (наравно уз довољан суфицит висине и планирање, тј. једрење попут једрилице, ус лучају отказа погона. 

Тако је једаред пилот успео од траверзе Трстеника да "доједри" до Лађеваца и безбедно слети "без мотора".

Но "Гаша" је једна друга ера, једно романтично време, к`о у фудбалу негдашњем-"умирање у лепоти". Ово данас све на стероидима којекак`им... Усмеривачима потиска и осталим прцабоцијама.

Подели на овим сајтовима

пре 16 часа, Милан Ракић рече

Кажу да је "Гаша", Г-2 имао савршену тзв. финесу (међусобни однос силе узгона и силе отпора) крила коју је на основу НАКА-иног профила (не сећам се који је број), тако генијално уклопио у модел летелице пројектни тим предвођен легендарним Златком Рендулићем.

У том смислу, било је замерки за Г-2 где је од многих страих и искусних пилота та летелица у смислу трејнера била "на лошем гласу" управо из разлога што се превучени лет/ковит "решавао" тако што се буквално пусте команде и авион се сам врати у зону безбедног лета. Што ће рећи да се многи млади пилот могао опустити са "Гашом", тако да када на некој другој машини улети у ковит, често "не уме" да смири летелицу...

Такође, финеса "Гаше" је омогућавала (наравно уз довољан суфицит висине и планирање, тј. једрење попут једрилице, ус лучају отказа погона. 

Тако је једаред пилот успео од траверзе Трстеника да "доједри" до Лађеваца и безбедно слети "без мотора".

Но "Гаша" је једна друга ера, једно романтично време, к`о у фудбалу негдашњем-"умирање у лепоти". Ово данас све на стероидима којекак`им... Усмеривачима потиска и осталим прцабоцијама.

Јастреб па Галеб.. и дан данас памтим њихове прелете и крстолики изглед на небу са оним њиховим танковима на крајевима крила. Како кажеш, романтично неко време.

Подели на овим сајтовима

• 1 month later...

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...