Jump to content

Matiji Bećkoviću zabranjen ulazak u Crnu Goru

Оцени ову тему

Препоручена порука

Uprava policije donela je rešenje kojim se srpskim intelektualcima, među kojima je i književnik Matija Bećković, zabranjuje ulazak u Crnu Goru, piše Dan.

beckovic-678x381.jpg

Ovom listu je iz Granične policije saopšteno da je prelazak državne granice, osim Bećkoviću, uskraćen i istoričarima Čedomiru Antiću i Aleksandru Rakoviću, kao i srpskom političaru i pravniku Dejanu Miroviću, prenosi RTCG, pozivajući se na podgorički Dan.

Starešinama na svim graničnim prelazima je, kako navodi Dan, dostavljen spisak osoba koje ni slučajno ne smeju da uđu u zemlju, jer ugrožavaju nacionalnu sigurnost Crne Gore.

Srpski intelektualci kojima je zabranjen ulazak bili su najavljeni kao govornici na manifestaciji povodom proslave Podgoričke skupštine.

Kao glavni razlog zabrane navode se njihove ranije izjave, koje su, po proceni crnogorskih bezbednosnih službi, opasnost po sigurnost države.

Centralna proslava stogodišnjice Podgoričke skupštine i Dana ujedinjenja Crne Gore sa Srbijom i drugim južnoslovenskim narodima biće održana, 1. decembra u Kripti Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, a trebalo je da besjedi i Matija Bećković.

izvor

Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Подели на овим сајтовима

Бећковић за ИН4С: Забраном уласка честитали ми крсну славу

Matija-Beckovic-457-640x426.jpg

Академик Матија Бећковић казао је за портал ИН4С да га није изненадила одлука црногорске власти да му се забрани улазак у Црну Гору.

– Не знам да ли је то тачно и да ли се односи на мене живог или и мртвог, пошто сам имао намјеру, кад умрем, да живим у Црној Гори, рекао је Бећковић.

Упитан да ли га је забрана уласка у Црну Гору изненадила, Бећковић је рекао да није, с обзиром да је донијета на Лучиндан.

– А то је моја крсна слава, навео је Бећковић.

Он је додао да га ништа не изненађује када је у питању власт у Црној Гори.

– Они увијек нађу нешто што ми не би пало на памет, казао је Бећковић.

Бећковић је рекао да се не чуди што је њему забрањен улазак, с обзиром да је то славна судбина пјесника, али се чуди што је исто урађено и за  др Александара Раковића, вишег научног сарадника Института за новију историју Србије, др Дејана Мировића, ванредног професора Правног факултета Универзитета у Приштини са сједиштем у Косовској Митровици и др Чедомира Антића, ванредног професора Филозофског факултета Универзитета у Београду.

Извор: ИН4С

http://mitropolija.com/2018/11/01/beckovic-za-in4s-zabranom-ulaska-cestitali-mi-krsnu-slavu/

Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Подели на овим сајтовима

Ovim nazovidrzava Milogrdija potpuno i bez ostatka potvrdjuje da je jedna obicna aparthejdska i fasisticka tvorevina.

Bilo je i vreme, dosta su se "krili"...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

пре 39 минута, obi-wan рече

Ovim nazovidrzava Milogrdija potpuno i bez ostatka potvrdjuje da je jedna obicna aparthejdska i fasisticka tvorevina.

Bilo je i vreme, dosta su se "krili"...

Па и нису се крили. Сети се само шта су радили оцу Велибору Џомићу и предлога закона о верским заједницама (не знам докле се са тим стигло).

Подели на овим сајтовима

Nekada bejaše srpska sparta

a sada leglo škarta

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Lady Godiva рече

Па и нису се крили. Сети се само шта су радили оцу Велибору Џомићу и предлога закона о верским заједницама (не знам докле се са тим стигло).

Pa da, zato sam i stavio "krili" pod navodnike, samo sto je ovo sad aprthejd ogoljen bez promila neceg drugog...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Управо сада, obi-wan рече

Pa da, zato sam i stavio "krili" pod navodnike, samo sto je ovo sad aprthejd ogoljen bez promila neceg drugog...

Аха океј, извини нисам регистровала. :) Мада мени је тамо ујчевина, па знам да је то огољени шљам од старта. 

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

пре 21 минута, Lady Godiva рече

Аха океј, извини нисам регистровала. :) Мада мени је тамо ујчевина, па знам да је то огољени шљам од старта. 

Svi mi tamo imamo neke korene, tj. tamo, u Hecegovini i na KiM. Takva nam je etno-geografija. Npr. preci moje majke su iz okoline Kolasina - 3 brata, dosavsa u Sumadiju, koji su onda zasnovali svoje porodice, od kojih su danas 3 velike familije ovde kod mene u kraju.

I tamo, kao i ovde, vecina ljudi su normalni i dobronamerni. Ali su i tamo kao i ovde mnogi prosto otupeli, cim su i tamo pustili kao i mi ovde najgore protuve da im se penju na glavu. Plus sto za razliku od nas ovi tamo, kao sto vidimo, otvoreno pokazuju fasisticko lice. Nisam verovao da moze neko da bude cak i malo gori od ovih ovde, ali eto, izgleda da moze.

Подели на овим сајтовима

"Опозициона црногорска Права Црна Гора оштро је осудила забрану уласка појединим српским интелектуалцима на територију Црне Горе, због, како је наведено у образложењу одлуке, угрожавања националне сигурности.

Милачић подсећа да је управо председник Црне Горе Мило Ђукановић лично уручио Његошеву награду књижевнику Матији Бећковићу, 1997. године, а данас му, истиче Милачић, преко својих послушника, уручује забрану уласка у Његошеву земљу, у којој је награђен пре две деценије.

Милачић се реторички „пита” да ли ће, како је казао, црногорски режим на тргу у Подгорици спаљивати Бећковићеве књиге и да ли се планира искључење могућности читања Бећковићевих дела и изјава путем интернета, пошто, како истиче, данас речи, за разлику од прошлих времена, са лакоћом прелазе границе.

„Да ли ће вас забрана уласка једног од највећих српских књижевника у вашу и нашу земљу, растеретити спознаје о вашим српским коренима?”, пита Милачић Ђукановића.

Како се наводи у саопштењу, забрану Милачић, иначе, види као „освету неписмених”.

„Ово је, осим што је опасно по Црну Гору, њену репутацију и добре односе са нама најближом Србијом, уједно и демонстрација духа паланке, по коме се против речи треба борити забранама, у инквизиторском духу, у ком су се на трговима спаљивале књиге”, подвлачи се у тексту председника Праве Марка Милачића, преноси Танјуг".

• Свиђа ми се 1

"Господ је неизрециво милосрдан, али нам се даје у мери у којој смо ми, надарени неограниченом слободом, спремни да Га примимо"

Архимандрит Софроније

Подели на овим сајтовима

Освета неписмених!  12:smeha:

"Господ је неизрециво милосрдан, али нам се даје у мери у којој смо ми, надарени неограниченом слободом, спремни да Га примимо"

Архимандрит Софроније

Подели на овим сајтовима

пре 55 минута, Golub рече

Освета неписмених!  12:smeha:

Пун погодак. Побеснели комунци из Титограда, са манирима Тонија Сопрана и речником бриселских комесара. Каквва чудовишта на власти! 

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, obi-wan рече

I tamo, kao i ovde, vecina ljudi su normalni i dobronamerni. Ali su i tamo kao i ovde mnogi prosto otupeli, cim su i tamo pustili kao i mi ovde najgore protuve da im se penju na glavu. Plus sto za razliku od nas ovi tamo, kao sto vidimo, otvoreno pokazuju fasisticko lice. Nisam verovao da moze neko da bude cak i malo gori od ovih ovde, ali eto, izgleda da moze.

Али нису гори, Оби. Потпуно су исти механизми деловања, остало је естетика. Струка гласно ћути, тужилаштво и судови спавају дубоким сном. Институције су везане у неком подруму, што неко написа.. Дуче води главну реч.

Аутократија је занимљива с психолошке и социолошке стране. Невероватни су ти механизми манипулације, да се људи тако лако навуку. Човек стварно јесте ирационалан.

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

Оно што мене брине је када људи кажу за Мила "Свака му част ето толико година влада". На чему свака част? Чему одају признање, криминалу, богоборству, издајништву, беди сваке врсте? И то људи који од њега страдају. Слично говоре и овде за Вучића "Да није способан не би владао". Ја тај мрак не разумем.

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Lady Godiva рече

Али нису гори, Оби. Потпуно су исти механизми деловања, остало је естетика. Струка гласно ћути, тужилаштво и судови спавају дубоким сном. Институције су везане у неком подруму, што неко написа.. Дуче води главну реч.

Аутократија је занимљива с психолошке и социолошке стране. Невероватни су ти механизми манипулације, да се људи тако лако навуку. Човек стварно јесте ирационалан.

Mislio sam "malo gori" u smislu da ovi tamo vec otvoreno i javno osobine aparthejda, nista drugo. Ostalo je sve isto.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...