Jump to content

Одржано треће заседање комисије за дијалог Руске Цркве и Асирске Цркве од Истока

Оцени ову тему

Препоручена порука

1 hour ago, Ivan Marković рече

Римокатоличка црква верује као и ми у Исуса Христа у две природе и једној ипостаси-личности. Асирска црква има јеретичку христологију и верује у Исуса Христа у две природе, две ипостаси али у једној личности. Раздвајају појмове ипостас и личност. Због доследно примењене Аристотелове логике која каже да природе нема без ипостаси али на начин да свака ипостас може имати само једну природу, нпр. лав лављу природу, камен камену, човек људску, монофизити су полазећи од чињенице да Исус Христос има једну ипостас(што је исправно) извели закључак да може имати само једну природу. Асирци су пак, због уверености да Исус има две природе (што је исправно) извели закључак да мора имати и две ипостаси, јер ни једна природа по Аристотелу не може бити реализована без ипостаси, док свака ипостас може имати само једну природу. Иначе, ово што је окачио Благовесник нема благе везе са животом, јер се Асирци уопште нису одрекли својих јеретичких учења....а Фрања биу јединство примио било кога само да га признају за главног...Асирци успут не признају ни један Сабор после трећег Васељенског (Ефеског).

I meni deluje ovako kako si opisao.

Nekako, sve je nedoreceno, trebaju da se odreknu svojih pogresnih stavova, mislim da nije bas dovoljno da se slazu oko ispovedanja vere koje je doneto na 3.Vaselj. saboru. Ako ispovedaju jednu Ipostas zajedno sa papom u Zajednickoj hristoloskoj izjavi,...., onda neka Asirci prihvate i 3.Sabor koji je i definisao upravo takvu veru u toj Izjavi.

Vrlo jednostavno.

Jeste, dobar korak ka ujedinjenju, ali, ajde, ako hocete da ispravite neke stvari, dajte da budemo sigurni da niste bas ostali u svom bogoslovlju iz 4.veka koje je osudjeno od strane ortodoksne crkve, odreknite se i svojih pogresnih ucenja (ustalom, tako i kanoni zahtevaju, prvo odricanje od svojih pogresnih ucenja i onda prihvatanje i ispovedanje vere i dogmata crkve).

Подели на овим сајтовима

• Одговори 43
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

пре 1 минут, Bokisd рече

Nekako, sve je nedoreceno,

Напротив, врло су доречени. Две природе, две кноме (ипостаси) у једној парсопа (личности). Христологија им је јеретичка само тако. Ко хоће да прочита о томе ставио сам њихове сопствене линкове. На страну што им је Несторије светац. Као и веселим јаковитима Севир Антиохијски.

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Bokisd рече

Jeste, dobar korak ka ujedinjenju,

Нема од тога ништа. Нити ће Халдејци да се одрекну својих јереси, нити Несторија као свеца. А наша  Црква би прихватањем тако нечег поништила Сабор у Ефесу...тако да од тог посла нема ништа...млаћење празне сламе. Мада бих ја волео да је другачије.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Ivan Marković рече

Напротив, врло су доречени. Две природе, две кноме (ипостаси) у једној парсопа (личности). Христологија им је јеретичка само тако. Ко хоће да прочита о томе ставио сам њихове сопствене линкове. На страну што им је Несторије светац. Као и веселим јаковитима Севир Антиохијски.

Mislio sam na onu Zajednicku Izjavu u kojoj prihvataju jednu Licnost Isusa Hrista.

Ali, to je samo izjava, moraju da promene i svoje ucenje, koje si Ivane naveo u tim linkovima.

Подели на овим сајтовима

Асирци су пак, због уверености да Исус има две природе (што је исправно) извели закључак да мора имати и две ипостаси, јер ни једна природа по Аристотелу не може бити реализована без ипостаси, док свака ипостас може имати само једну природу.

Oво је лаж! Погледајте тему о АЦИ, да ли они исповедају људског Исуса и божанског Исуса као  ,,два сина"? Не.  

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Bokisd рече

Ali, to je samo izjava

:))

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Благовесник рече

Oво је лаж! Погледајте тему о АЦИ, да ли они исповедају људског Исуса и божанског Исуса као  ,,два сина"? Не.  

Дао сам ти њихове сопствене линкове. Ако је ово лаж, лажу они, ја само преносим...

Подели на овим сајтовима

Ако ти све ове изјаве, и остало од онога како исповедају у Асирској Цркви Истока, није довољно, иди на њихов форум па се увери... 

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Bokisd рече

Mislio sam na onu Zajednicku Izjavu u kojoj prihvataju jednu Licnost Isusa Hrista.

Па и прихватају је. Само што је раздвајају од ипостаси (кнома) за које сматрају да их има две. Никакав они ту помак ка православљу нису направили, само жонглирају речима. Све сам окачио, све лепо пише. Само њихови линкови.

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

Управо сада, Благовесник рече

иди на њихов форум па се увери...

Човече, јел ти знаш енглески? Знаш. Ако знаш, прочитај њихов кредо. Окачио сам.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Благовесник рече
пре 6 минута, Bokisd рече

Ali, to je samo izjava

:))

Joj, pusti Blagovesnik, vec sam na nekoj temi nesto raspravljao sa kolegama forumasima o ovim stvarima i pregovorima, ta Izjava je bila tek jedna od etapa u pregovorima RK sa Asircima, ima kasnije i neke nove izjave i dokumenti. (bio sam nasao na net-u)

Nije bas tako jednostavno,...izjave ko' izjave, brzo se promene stvari... :POPOcorn1:

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Благовесник рече

остало од онога како исповедају у Асирској Цркви Истока, није довољно

Сасвим ми је довољно. Умем да читам. И лепо пише у шта верују.

Подели на овим сајтовима

" We profess two natures in our Lord Jesus Christ, namely that He is fully God and fully Man, and in two Qnome* everlastingly and inseparably united in the one person of Sonship. We profess that the Virgin Mary is the Mother of our Lord Jesus Christ, who gave birth to the one Son of God become Man. "

* Qnuma, is an Aramaic word. The nearest equivalent is the Greek “hypostasis” in Latin “substantia” and in English “substance”.

Паметноме доста.

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Bokisd рече

.izjave ko' izjave, brzo se promene stvari... 

Изјаве не значе ништа. Покажи ми бајо мој како рецитујеш кредо, покажи ми догматику коју пишеш за студенте...реци ми колико ипостаси има Христос, колико природа итд...

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Ivan Marković рече
пре 14 минута, Bokisd рече

Па и прихватају је. Само што је раздвајају од ипостаси (кнома) за које сматрају да их има две. Никакав они ту помак ка православљу нису направили, само жонглирају речима. Све сам окачио, све лепо пише. Само њихови линкови.

Da, to je i neka moja poenta, ovo sto kazes Ivane, prihvataju na papiru, ali u praksi deluje pomalo drugacije.

Zbog toga sam i naveo, da kanonsko pravo odredjuje da inoslavni koji se sjedinjuju sa crkvom prvo trebaju da se odreknu jasno svojih pogresnih ucenja i onda ide ispovedanje prave vere.

Tako i Asirci, dajte kazite da se odricete  Nestorija i njegovog pogresnog ucenja i onda mozete i da prihvatite 3.Vaselj. sabor...itd...

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...