Jump to content

ПОЛЕМИКА О ПОСТУ ИЗМЕЂУ УРЕДНИШТВА САЈТА „БОРБА ЗА ВЕРУ“ И О. ЉУБE МИЛОШЕВИЋА

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 6 минута, Juanito рече

Ма нема шансе. Ако си Јово, онда је од Јова, ако си Симо, онда је од Сима итд. Баш као што је од Јанка. Зашто би се Јово и Симо разликовао од Јанка?

Нема теорије. То је локализма из Чачка и Пријепоља. Од Далмације до Баније, у Славонији, Барањи, Босни и свуда где се прича ијекавица је Ђуро и од Ђуре. А Ђура и Сава су женска имена. Даклем, чачански локализам не може бити стандард па да пише 100 лектора.:osmeh:

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Вилер Текс рече

Нема теорије. То је локализма из Чачка и Пријепоља. Од Далмације до Баније, у Славонији, Барањи, Босни и свуда где се прича ијекавица је Ђуро и од Ђуре. А Ђура и Сава су женска имена. Даклем, чачански локализам не може бити стандард па да пише 100 лектора.:osmeh:

А имаш ли ти неки линк ка ономе што јесте стандард?

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Juanito рече

А имаш ли ти неки линк ка ономе што јесте стандард?

Не ал имам основну школу, тако су нас учили тамо. :smeh1:

• Хахаха 1
Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Вилер Текс рече

Не ал имам основну школу, тако су нас учили тамо. :smeh1:

А, ОК. Ја мислио ти стручан, кад оно стандардно паметовање...

ОК, онда док ми неко не постави релевантан извор и ауторитет, за мене је Љубо именица прве врсте ко што пише у Станојчићу и Поповићу на пример. Кад добијем извор да није тако, признаћу да сам погрешио.  До тад једино могу да расправљам да ли је правилно Љубо или Љуба или може и једно и друго. Али да Љубо мењам као Љуба, е то ће тешко да може без јаког аргумента који није ”тако сам учио”.

Подели на овим сајтовима

ОК, изгледа да смо сви у праву како може, а нико није у праву да не може и онако како онај други каже да може. То јест, може и једно и друго. И квака је у акценту. Перо и Љубо имају дугоузлазне акценте...

D3vqEqA.png

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Juanito рече

А, ОК. Ја мислио ти стручан, кад оно стандардно паметовање...

ОК, онда док ми неко не постави релевантан извор и ауторитет, за мене је Љубо именица прве врсте ко што пише у Станојчићу и Поповићу на пример. Кад добијем извор да није тако, признаћу да сам погрешио.  До тад једино могу да расправљам да ли је правилно Љубо или Љуба или може и једно и друго. Али да Љубо мењам као Љуба, е то ће тешко да може без јаког аргумента који није ”тако сам учио”.

Ваљда наставница српског која ми је предавала у основној школи, није купила диплому на Мегаденсу. Зато мислим да је то што нас је учила релевантно. Е сад можда школе јесу дебилане? :))

• Хахаха 1
Подели на овим сајтовима

Управо сада, Вилер Текс рече

Ваљда наставница српског која ми је предавала у основној школи, није купила диплому на Мегаденсу. Зато мислим да је то што нас је учила релевантно. Е сад можда школе јесу дебилане? :))

Е па ето, погледај претходни пост и онда реци наставници да може и једно и друго. :) 

Подели на овим сајтовима

@Juanito Ово ти је можда неко ново правило, лобиро Веља и ови из Чачка да их признају после 5.октобра, а ови из Ужица нису стигли да одреагују :smeh1:

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Вилер Текс рече

@Juanito Ово ти је можда неко ново правило, лобиро Веља и ови из Чачка да их признају после 5.октобра, а ови из Ужица нису стигли да одреагују :smeh1:

Заправо, у књизи пише најпре ово чачанско као правило, па тек онда да, ето, може и ко што ти кажеш. Тако да се види ко ту воли да лобира... :smeh1:

Подели на овим сајтовима

Е, ајде ми по чачански декламуј Јов, и Јово. 

И још ми декламуј моју бабу која се зове Пера и чика Перу из Чачка. :)))

• Хахаха 1

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

Пошто ми је у питању струка, морам да се јавим. :)

У овом случају генитив заиста гласи "оца Љуба Милошевића" (само због Чачка), мада ни "оца Љубе" није погрешно и томе се у пракси често даје предност, а детаљно објашњење следи. Препоручујем да се прочита јер 99% људи по овом питању не зна став српског стандарда, па можете искористити прилику да продате фазон у својој фирми или окружењу. :)

У српском језику не постоји универзални стандард за деклинирање (мењање по падежима) надимака, односно личних имена која су настала према надимцима, као што не постоји ни стандард како надимак треба да гласи. На пример, не постоји правило да ли надимак од имена Љубомир треба да гласи Љуба, Љубо или Љубе, већ то зависи искључиво од дијалекатских, односно правила конкретне средине.

Укратко, имамо неколико случајева:

1. Надимак се гради са суфиксом -а (завршава се на А): Љуба, Пера, Мика, Жика итд. Ово је карактеристично највише за Војводину и Централну Србију, а веома необично за ухо људи из Хр, ЦГ и БиХ јер такве надимке перципирају као женске. Деклинира се по падежима на исти начин као и именице женског рода на -а. Обратите пажњу да је у Војводини уобичајено и грађење надимака на -а и у оним случајевима када се у Ц. Србији перципирају као женски, нпр. Рада (од Радомир), Мира (од Мирослав) итд.

2. Надимак се гради са суфиксом -о и има правилну деклинацију мушких именица на -о, попут Дарко (ген. Дарка), Јанко (ген. Јанка) итд. Ово је карактеристично за Црну Гору, Херцеговину и поједине западне делове Централне Србије (нпр. реченог Чачка). Љубо, Перо, Јово, Мило итд., са генитивима Љуба, Пера, Јова, Мила. Узмите примере: "председника Мила Ђукановића", "кнеза Ива Црнојевића" итд.

3. Надимак се гради са суфиксом -о, али се деклинира као да му је суфикс -а. Ово је карактеристично за Хрватску и БиХ, конкретно, особи је име (или надимак) Љубо, а по падежима се мења као да му је име Љуба. Тако на пример немамо улицу "Ива" Андрића, "Ива" и "Луја" Војновића и не говоримо о хр. председнику "Фрању" Туђману, него им имена деклинирамо као да се ради о особама које се зову Ива, Луја и Фрања.

4. Надимак се гради са суфиксом -е и има правилну деклинацију. Правилну деклинацију посматрамо на примеру имена Павле, где је генитив Павла. Па тако и Љубе/Љуба, Дане/Дана, Миле/Мила.

5. Надимак се гради са суфиксом -е и има неправилну деклинацију као да је на -а (слично случају под 3). Ово је карактеристично за Хрватску, а по Србији се може чути у говору наших људи из Далмације. На пример, за особу која се зове Миле или Владе, кажемо "идем код Миле" или "узео сам ово од Владе". Пример са којим се најћешће срећемо је неславни Анте Павелић, кога деклинирамо као да му је име "Анта" и не говоримо о "Анту Павелићу" нити помињемо злочине "Анта Павелића".

6. Надимак се гради са суфиксом -е и има неправилну деклинацију као да се завршава на -ет. Ово је карактеристично за Војводину и Централну Србију. На пример, особа се зове Раде, ген. Радета (видео сам Радета), дат. Радету (дао сам ово Радету), где би у случају 4. било Рада и Раду, а у случају 5. Раде и Ради. Оваква деклинација доводи и до грешака у говору, па људи по аналогији говоре и "Павлета" или "Ђорђета", али то је већ грешка.

Све ово доводи до непресушних прегањања у свакодневним ситуацијама. Дође Владе из Чачка у Београд и чује да неко каже "Дозволи да ти представим Владета". Или дође Љуба из Београда у Подгорицу, па га тамо уб(ј)еђују да је Љуба женско име и да би морао бити Љубо. Или се сусретну Иво из Травника са Ивом са Цетиња и расправљају се да ли се каже "Видео сам Ива" или "Видео сам Иву", где Иво са Цетиња улаже приговор да му име није "Ива". Док све то слуша Јово из Книна и чудом се чуди како то правнославни Србин уопште може да се зове "Иво". :D

Генерално правило гласи: прати оно како се говори у средини конкретне особе. У овом случају би требало "оца Љуба". Међутим, како се Чачак налази на подручју где се говори и у школама учи стандардна екавица, није неправилно и да на примеру особа из Чачка, када се о њима говори и пише у Београду, примењујемо правила екавице која се примењују у Београду. Тако да ово што пише Хуанито није неправилно, али није ни обавезујуће. :)

Подели на овим сајтовима

Значи Далматинци најправији. :))

То сам ја од почетка знао. 12:smeha:

Имаш и родну дистинкцију, и најправилнију деклинацију.

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

Хехе,мало је прича отишла у другом смеру,но свеједно,не шкоди...

Мало прочитах ову назови расправу и суштина полемике да ли се суботом једе само сув лебац или може да се скува и кромпир...

Искрено,не зна се ко је грђи у тумачењу  и значају поста,тако да је ова прича о ословљавању Љуба,Љубе,Пере...много едукативнија...:smeh1:

"Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато"

Гандалф

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...