Jump to content

ПОЛИТИКА: Латиница није српско писмо

Оцени ову тему

Препоручена порука

• Одговори 211
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

On 28. 8. 2018. at 6:17, CutieBub рече

А посебно ми је жао јесте што ме присуство такве струје тера да се озбиљно запитам шта је мање зло, двоазбучност у којој латиница доминира а ћирилица је ограничена на 5% удела у јавној употреби, или ћириличност (за коју се залажем) али са избацивањем латинице из Правописа српског језика. 

Expand  

Рекао бих да нема злог у ћириличности у том смислу јер у суштини латиницу вероватно никада неће бити могуће избацити из употребе, чак и да то неко покуша.

Баш у томе и лежи проблем ове теме - већина људи се води практичним разлозима коришћења нечега у свакодневици а људи данас напросто немају потребу да користе ћирилицу, осим из емотивних разлога. Сви свакодневно бивају повезани на интернет и у некој врсти информатичког света који се темељи на латиници и такође свакодневно користе енглески језик у претрагама, програмима, млађи у игрицама итд. и због свега тога је неопходно у сваком тренутку имати латиницу "под прстима". Кад је већ тако а српском латиничном тастатуром је могуће писати и енглески и српски потпуно функционално без икакве промене писама, 90% људи ће одабрати ту варијанту јер је лакша. То је што се тиче употребе писма у свакодневици на интернету.

Што се рукописа тиче, имам утисак да и даље преко 50% људи пише ћирилицом али узрок зашто тај проценат није већи него што јесте вероватно лежи делимично и у овом информатичком разлогу који ствара и дозу навике употребе латинице у писању. А затим и наравно употреба српске латинице у јавној употреби почевши од формулара и неких књига па до свих облика медија који су скоро потпуно на латиници што такође утиче на навике људи.

Треба имат' душу.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...