Jump to content

Зашто је ухапшена Сара Видак?

Оцени ову тему

Препоручена порука

Šta se zapravo desilo u kotorskoj sudnici? Majka Beograđanke tvrdi da je sudija odglumila da ju je njena ćerka napala, pa je onda smestila u zatvor

kotor1-620x350.jpg

Sudija kotorskog Suda za prekršaje Jelena Stanišić napadnuta je juče na dužnosti u toku vođenja prekršajnog postupka protiv Stevana Prpe. Navodno nezadovoljna zbog donete odluke, nju je najpre verbalno, a zatim i fizički napala Sara Vidak (20), Prpina devojka, prenele su Vijesti prve informacije. Međutim, prema rečima Sarine majke, Olivere Vidak, nema ni govora o bilo kakvom napadu na sudiju Stanišić, a letovanje koje bi trebalo da ostane u lepom sećanju, biće sve samo ne to.

Njenoj ćerki je određeno zadržavanje od 72 sata.

Došli smo zbog saobraćajnog prekršaja Stevana Prpe, momka moje ćerke. On je imao zakazano kod nje, a ona je od početka bila neprijatna i odbojna. Izbacila nas je, a mi smo po savetu policajca otišli u policijsku stanicu, gde su bili jako fini i objasnili da se vratimo u 12 časova kod sudije za prekršaje, odakle smo oterani - objašnjava Olivera Vidak za Telegraf.

Prema njenim rečima, vratili su se kod sudije u 11.50, ali ih je opet verbalno napala i nije želela da dalje komunicira na kulturan način, već bila vrlo drska i bezobrazna, navodi Vidak. Sudija Stanišić je rekla da to nije njen slučaj, ali kada je policajac u tom trenutku ušao noseći papire, pustila je Stevana Prpu u sudnicu.

- Nije mu dozvolila da priča niti da objasni slučaj, jer Stevan nije kriv. Odredila je kaznu od 90 evra bez saslušanja. Kad sam pročitala odluku, mirno sam prišla i pitala kome mogu da uložim prigovor, na šta je Jelena Stanišić izašla i počela da viče na nas. Nije želela da nas sasluša, već je pričala sa nama bezobrazno i povišenim tonom. Onda je uprla prst u mene i vikala da izađem, čak je u jednom momentu rekla "m*rš, napolje" i odmahivala prstom ka vratima - objašnjava Olivera Vidak.

Tada je sudiji prišla Oliverina ćerka, Sara.

- Sara je mirno prišla i na njenim vratima, gde je Jelena stajala, pitala "gospođo, samo želimo da pitamo koja je procedura", ona joj je na to odbrusila da napusti prostoriju i krenula da zatvara vrata, pa je uhvatila Saru za ruku. U tom momentu je Sara okrenula svoju ruku, ne njenu, da bi se oslobodila stiska i rekla joj "odakle vam pravo da me držite za ruku". Tek tada je sudija postala svesna šta je uradila, počela je da urla i pravi scenu kako je Sara nju povredila i odatle nastaje haos - priča Olivera Vidak.

Sudija Jelena Stanišić je tada tražila privođenje Sare Vidak. Iz Uprave policije danas su saopštili da su odmah reagovali po prijavi događaja i da je osumnjičena juče uhapšena.

ADVOKAT: EKSTREMNO PONAŠANJE JER JE DRŽAVLJANKA SRBIJE?

Advokat Srđan Lješković koji zastupa Saru Vidak, ocenio je u izjavi za borba.me da je nedopustivo ponašanje tužilaštva u Kotoru, kako prema okrivljenoj, tako i prema advokatima odbrane.

- Podnećemo krivičnu prijavu protiv sudije zbog lažnog prijavljivanja i davanja lažnog iskaza pred Osnovnim državnim tužilaštvom Kotor. Nadam se da iza ovakvog ekstremnog ponašanja sudije za prekršaje i tužilaštva Kotor ne stoji politika da se prema mom klijentu ovako odnose samo zato jer je državljanka države Srbije. Javnim putem pozivam Vrhovnog državnog tužioca da spreči ovo i ovakvo iživljavanje, da pokrene postupak protiv tužioca Ljiljane Milić i da uputi da se većina osnovnih državnih tužilaca ponašaju u skladu sa zakonom prema okrivljenim i njihovim braniocima - rekao je Lješković.

Advokati odbrane pozvali su nadležne da javno objave snimak iz hodnika Suda za prekršaje, kojim će se utvrditi ko govori istinu.

(Telegraf.rs)

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić za Kurir da je hitno naložio ambasadoru Srbije u Crnoj Gori Zoranu Bingulcu da od nadležnih organa u CG dobiju sve informacije u vezi sa hapšenjem nevine mlade devojke koja je naš državljanin.

- Lično osuđujem hajku u crnogorskim medijima bez ikakvih dokaza. Očekujem da će ambasada Srbije u Crnoj Gori utvrditi sve činjenice i u skladu s tim ćemo preduzimati dalje korake - izjavio je Dačić.

Podsetimo, mlada državljanka Srbije Sara Vidak (20) uhapšena je nakon što ju je sudija Suda za prekršaje u Kotoru Jelena Stanišić lažno optužila za napad. Iako je sudija Stanišić verbalno i fizički nasrnula na nedužnu Srpkinju u zgradi suda, sudija je shvativši šta je uradila, počela da viče i doziva u pomoć tvrdeći da je Sara Vidak nju napala.

Више на https://www.kurir.rs/vesti/politika/3104841/ivica-dacic-o-hapsenju-srpske-drzavljanke-u-crnoj-gori-ambasador-odmah-da-utvrdi-sta-se-desilo

Подели на овим сајтовима

Амбасадор Србије у Црној Гори Зоран Бингулац је за „Курир“ изјавио да и Амбасада и конзуларна одељења у Подгорици и Херцег Новом с посебном пажњом прате случај српске држављанке.

„Наш конзул у Херцег Новом Зоран Дојчиновић у сталном је контакту са адвокатом Саре Видак и траже се све могућности како се не би угрозила њена процесна права. Следећи корак је жалба коју ће њен адвокат поднети и у зависности од њених ефеката, ми ћемо даље предузети све потребне мере“, прецизирао је Бингулац.

Додао је да Србија, односно њена дипломатско-конзуларна представништва, учинила све што јој међународне конвенције дозвољавају, пре свега прописи који се тичу немешања у унутрашње ствари земље домаћина.

„Знате и сами да постоје ограничења у смислу да се не смемо мешати у полицијске и судске поступке. Амбасада је потпуно у току с овим случајем и, као и у свим другим случајевима, урадиће све да се сви њени држављани конзуларно збрину и да се не угрозе њихова права“, казао је Бингулац.

Амбасада је налог за поступање добила од Министарства спољних послова Србије, а шеф српске дипломатије Ивица Дачић, такође за „Курир“, каже да је хитно наложио амбасадору Бингулцу да од надлежних органа у ЦГ добију све информације у вези са хапшењем девојке која је српски држављанин.

„Лично осуђујем хајку у црногорским медијима без икаквих доказа. Очекујем да ће Амбасада Србије у Црној Гори утврдити све чињенице и у складу с тим ћемо предузимати даље кораке“, рекао је Дачић.

Иначе, Сара Видак је приведена одмах после инцидента који се догодио у Прекршајном суду у Котору.

На терет јој је стављено кривично дело напад на службено лице, за шта је запрећена казна од шест месеци до пет година затвора.

Адвокат окривљене Срђан Љешковић је раније изјавио да је понашање тужилаштва у Котору недопустиво, како према окривљеној, тако и према адвокатима одбране.

„Поднећемо кривичну пријаву против судије због лажног пријављивања и давања лажног исказа пред Основним државним тужилаштвом у Котору. Надам се да иза оваквог екстремног понашања судије за прекршаје и тужилаштва у Котору не стоји политика да се према мом клијенту овако односе само зато јер је држављанка Србије“, рекао је Љешковић.

Он је позвао Врховног државног тужиоца да спречи ово и овакво, како је рекао, иживљавање, да покрене поступак против тужиоца Љиљане Милић и да наложи да се већина основних државних тужилаца понашају у складу са законом према окривљеним и њиховим браниоцима.

Извор

Подели на овим сајтовима

Sara je rođenа 1997. godine u Beogradu, završila je Britansku školu u Antaliji, a potom upisala 2 fakulteta i sve vrijeme školovanja bila odličan đak. Uz život na relaciji Kanada-Turska-Srbija uspješno je savladala govor tri strana jezika, a nalazi vremena i za aktivno bavljenje sportom i jahanje. Ova mlada djevojka, koja potiče iz ugledne beogradske porodice, unuka svjetskog prvaka u padobranstvu, pilota Branka Kovačevića, ćerka nagrađivanog filmskog umjetnika i pilota Aleksandra Vidaka, ali i unuka džez kompozitora Dušana Vidaka i Radmile Vidak, profesorke srpskog jezika i književnosti i nosioca nagrade “Radmila Vidak” za njegovanje srpskog jezika

1585195_saravidak3_ff.jpg?ver=1534591177

Подели на овим сајтовима

Vanraspravno veće Osnovnog suda u Kotoru odbilo je prigovor advokata na određivanje pritovra Beograđanki Sari Vidak, tako da ona ostaje u pritvoru do 30 dana, koji joj je odredio sudija za istragu Osnovnog suda u Kotoru.

Inače, porodica Vidak je podnela i zahtev za Sarino puštanje iz pritvora uz kauciju, a odluka o tome još nije doneta.

Извор Б92

Подели на овим сајтовима

Odbijeno jemstvo, Sara Vidak ostaje u Spužu

Osnovni sud u Kotoru odbio je jemstvo u iznosu od 10.000 evra koje je ponudila odbrana Beograđanke, koja je priložila i njene pasoše i ličnu kartu

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Да није Сара Видак, била би нека друга....на њој су се сломила (политичка )кола. 

:1321_womens:  Carpe Aeternitatem  :1321_womens:    

Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско.

Јеванђеље по Матеју   глава 18:1-10

Подели на овим сајтовима

Sara Vidak: Sve je nesporazum

Podgorica -- Predstavnici institucije ombudsmana posetili su srpsku državljanku Saru Vidak, koja se nalazi u pritvoru u Spužu.

Oni su konstatovali da se njena prava u pritvoru poštuju.

Kako se navodi u saopštenju ombudsmana, Vidakova je rekla da smatra da slučaj nije etnički motivisan, ali da se smatra nedužnom, dodajući da čitavu situaciju smatra za veliki nesporazum i da nikada nije imala problema sa pravosudnim organima, prenosi RTCG.

Kako se navodi, razgovor je obavljen u prostorijama Istražnog zatvora u Spužu, a poseta je izvršena po zamolnici zaštitnika građana Srbije Zorana Pašalića.

Tom prilikom Vidak je predstavnicima Institucije ombudsmana rekla da smatra neosnovanim pritvaranje, da je nedužna kao i da želi što pre da izađe iz pritvora.

Ranije danas objavljeno je da je suđenje Sari Vidak (20), studentkinji iz Beograda, državljanki Srbije i Kanade, zakazano za 31. avgust u Kotoru, a do tada ona će ostati u pritvorskoj jedinici zatvora u Spužu, ukoliko sud u međuvremenu ne prihvati ponuđenu garanciju od 10.000 evra da bi se branila sa slobode.

Izvor: B92

Подели на овим сајтовима

Мислим да је свакоме жао једне младе девојке која се изненада нашла у затвору,међу ,како читамо,убицама,криминалцима и сл.Није ми увек најјаснији закон,очигледно се ради о гурању са судијом,,нисам разумела да је неко повређен,а третира се као напад на лице при вршењу службене дужности,имамо различите ситуације које могу бити третиране као напад на лице у вршењу службене дужности,свакако је да је ово лакши случај..Међутим,не верујем да ту ничег није било.Колико сам разумела у питању је Сарин дечко,који је требало да плати неку казну од 90 е.Вероватно је адреналин био мало повишен.Знају девојке да непромишљено реагују када је дечко у питању.Оно што ми је чудно је чињеница да у суду у Котору нема видео надзор,а има га свака пиљара данас,тако да би само прегледање видео надзора показало шта се тачно десило.Сара је живела вани,и завршила је неку школу вани,а има и канадско држављанство.Више пута сам имала прилику да чујем,не мора да је исти случај са Саром,али напомињем у овом контексту,да када неки наши људи дођу из иностранства овде,,непрестано се жале на све и свашта и држе слово свима,са невероватном препотентношћу,као да овде владају племенски закони,жале се на полицију,трговце,конобаре...не кажем да је идеално код нас,али често претерују.Имали смо прилику читати о нашим туристима у Грчкој који се жале на казне за непрописно паркирање или вожњу.

Жао ми је само што Сара није пуштена да се брани са слободе,Мислим да то није био велики инцидент.Можда је и судија могла имати мало толеранције за заљубљену девојку и потражити неко друго решење,позвати обезбеђење и сл.Сари желим да што пре изађе из затвора.И да убудуће препусти дечку да плати казну која и није била нека велика новчана казна.Све ми се нешто чини да је судија био мушкарац,да се ништа од овог не би десило,знају жене од комарца да направе понекад слона.

Нифада :)

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Нифада рече

Мислим да је свакоме жао једне младе девојке која се изненада нашла у затвору,међу ,како читамо,убицама,криминалцима и сл.Није ми увек најјаснији закон,очигледно се ради о гурању са судијом,,нисам разумела да је неко повређен,а третира се као напад на лице при вршењу службене дужности,имамо различите ситуације које могу бити третиране као напад на лице у вршењу службене дужности,свакако је да је ово лакши случај..Међутим,не верујем да ту ничег није било.Колико сам разумела у питању је Сарин дечко,који је требало да плати неку казну од 90 е.Вероватно је адреналин био мало повишен.Знају девојке да непромишљено реагују када је дечко у питању.Оно што ми је чудно је чињеница да у суду у Котору нема видео надзор,а има га свака пиљара данас,тако да би само прегледање видео надзора показало шта се тачно десило.Сара је живела вани,и завршила је неку школу вани,а има и канадско држављанство.Више пута сам имала прилику да чујем,не мора да је исти случај са Саром,али напомињем у овом контексту,да када неки наши људи дођу из иностранства овде,,непрестано се жале на све и свашта и држе слово свима,са невероватном препотентношћу,као да овде владају племенски закони,жале се на полицију,трговце,конобаре...не кажем да је идеално код нас,али често претерују.Имали смо прилику читати о нашим туристима у Грчкој који се жале на казне за непрописно паркирање или вожњу.

Жао ми је само што Сара није пуштена да се брани са слободе,Мислим да то није био велики инцидент.Можда је и судија могла имати мало толеранције за заљубљену девојку и потражити неко друго решење,позвати обезбеђење и сл.Сари желим да што пре изађе из затвора.И да убудуће препусти дечку да плати казну која и није била нека велика новчана казна.Све ми се нешто чини да је судија био мушкарац,да се ништа од овог не би десило,знају жене од комарца да направе понекад слона.

Наравно,ово за жене не треба генерализовати,али деси се понекд заиста да жене од комарца направе слона.

Нифада :)

Подели на овим сајтовима

On 18.8.2018. at 22:39, АлександраВ рече

nedužnu Srpkinju

12:smeha:

Tacno sam znala, tj. po ovome sam znala da nesto petljaju opet.

Udri, SeKelje :D (skrinsot, da ne klikcete): 

lol.JPG

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...

Sara Vidak osuđena na četiri meseca zatvora u Crnoj Gori

Beograđanka Sara Vidak proglašena je krivom za napad na sutkinju kotorskog Suda za prekršaje Jelenu Stanišić. Sud joj je zbog napada na službeno lice u vršenju službene dužnosti osudio na kaznu zatvora od četiri meseca.

Vidak je odlukom suda ukinut pritvor do pravosnažnosti presude, prenose podgoričke Vijesti.

Saru Vidak je Osnovno državno tužilastvo teretilo za fizički napad na sutkinju Stanišić.

Sarina majka, Olivera Vidak je danas, u Osnovnom sudu u Kotoru, u svedočenju istakla da im se sutkinja obraćala neprijatnim tonom i ponavljala kako ona nije nadležna za njihov slučaj.

Olivera Vidak je navela da je sutkinja njenu ćerku uhvatila za ruku, kao i da je nju odgurnula.

"Kada je Sara upitala odakle Vam pravo da me dirate tek tada je Stanišić povikala da je napaduta", izjavila je starija Vidak.

Ona je pred sudijom Momirkom Tešić rekla da je Stanišić samu sebe štipala, što je, tvrdi video njen maloletni sin koji je sedio u hodniku.

Pred sudom je govorio i momak Sare Vidak, Stevan Prpa, koji je takođe tvrdio da je sutkinja Stanišić uhvatila Saru za ruku, kao i da je policajac gurao njenu majku Oliveru Vidak.

I on je u svom iskazu istakao da je Sarin brat u jednom momentu povikao da sutkinja Stanišić sama sebe grebe i štipa.

Pročitan je i izveštaj vještaka medicinske struke u kojem se navodi da su kod Stanišić konstatovane ogrebotine i crvenilo u predelu desnog ručnog zgloba što je moglo nastati od stezanja i grebanja noktima, a konstatovana je i psihička reakcija na stres.

Advokat optužene Vidak Srđan Lješković rekao je da nije naloženo uzimanje tkiva ispod noktiju njegove klijentkinje kako bi se videlo da li odgovara nalazu, a povrede Stanišić nisu ni fotografisane.

Izvor

Подели на овим сајтовима

Нису нормални...

"Ја сам сакупљач необичних ствари. Нека други сакупљају значке и марке. Ја сакупљам дане, часове и тренутке. " - Мирослав Антић

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...