Jump to content

Предност ћирилици, казне до милион динара

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 1 сат, Agaton Vuzman рече

@Avocado боље да ме ниси цитирао, тачно се види да нигде ниси био и да немаш везе са темом о којој се овде разговара. Ништа лично. 

Mogao si samo da napišeš:

"ja u pravu, ti ne"

ta verzija odgovora zahteva isti nivo inteligencije kao ovo što si napisao, podjednako je ubedljiva i argumentovana, podjedanko odgovara na ono što sam napisao, a čak ne bi morao ni da nagađaš gde sam bio... a i kraće je... :D

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

Извини @Avocado али и више је него очигледно! Али хајде да нешто и аргументујем. Јел лепо пише у закону или овом предлогу шта ли је: “Целокупна комуникација државних, покрајинских и органа локалне самоуправе мораће да буде на српском језику, ћирилицом.

Исто важи и за образовне и научне установе и медије чији је оснивач држава, који имају државни капитал, као и за електронске медије са националним, регионалним и локалним фреквенцијама.

Ћирилица ће бити обавезна и за сва јавна предузећа и установе и предузећа са већинским државним капиталом, као и професионална и струковна удружења која представљају своју област на националном и међународном нивоу”? 

Јесам ли ја подржао то? Јесам? Јеси ли ме ти оптужио за оног строу мена? Јеси! Јел ја сматрам да је та оптужба глупа? Сматрам! Зашто? Зато што је очигледно! Не знам који ниво интелигенције неко мора да има да схвати да сва јавна предузећа и образовне установе треба да пишу истим писмом. И не видим да сам промашио аргумент. 

Онда сам ја проширио причу на логое неких компанија и дао пример неких држава. И да ли си ти онда прозвао те државе као “бастионе слободе”? Јеси! Да ли си нешто аргументовао? Ниси! Да ли ја сматрам да си погрешио? Да! Зашто? Зато што нпр. живим у “бастиону слободе” званом Кина, зато што сам ожењен Кинескињом и зато што из личног искуства немам појма шта си хтео тиме да кажеш. Такође и зато што сам уверен да не би тако нешто написао да живиш овде или у некој другој земљи. А такође и зато што, па шта! Њихова земља, њихово писмо. Јел то толико страшно? Ти би сад да улетиш у земљу од 1,4 милијарде становника са 5 хиљада година традиције и убациш им шта ти хоћеш? Ееее, па не иде то тако. 

Да ли си ти онда прозвао С. Кореју? Јеси? Да ли си се можда осврнуо на њену тоталну супротност, Ј. Кореју и нешто аргументовао? Ниси! Да ли су мекдоналдси у Ј. Кореји на латиници? Нису! Па на ком су језику? Па на корејском! Хм, како ми је то промакло, ин Северна Кореја су јужуали бед гајз, а у Јужна Гуд гајз, опен то д вестерн велјуз. Па добро, а да ли постоје и друге државе, нарочито оне које су исто тако послушне западу, а користе своје писмо у јавној употреби? Постоје! Неки пример? Па Јапан на пример. А како се остале државе, нарочито оне развијене, односе према свом језику и писму у јавној употреби? Па лепо, користе свој језик и своје писмо у јавној употрби, но проблем. 

Фор ди енд, дис топик из фор ми сач а нонсенс. Мај френдс вуд леф, иф ај толд дем дет ви аргју абаут јузинг сербиан ленгуиџ енд алфабет ин Сербиа, рили! 

再见朋友!

Подели на овим сајтовима

38213645_958377287677796_171138965106484

Ovaj treći red mi sumnjiv,mora da su neki klerofašisti...:D

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

@Agaton Vuzman  Проблем са целом овом причом је у томе што се заснива на кажњавању, што не решава ништа. Што је и @RYLAH поменуо, мислим да је најбоље описао ситуацију.  Да ли је у Србији ћирилица једино службено писмо? Јесте. Да ли државни органи, на које се то односи, то поштују? Колико знам, поштују. Чему сада покушаји да се из службене пребаци у јавну употребу (=да морају да је користе сви који имају икакве везе са државом, а шта то тачно значи и који су ти сви ће арбитрарно прописати неки службеник), уз претњу огромним казнама? Па то обесмишљава било коју добру намеру иза целе идеје, чак и да постоји таква намера.

Не можеш претњама и ударањем по џепу да силом натераш људе да почну да користе ћирилицу, а поготову је контрапродуктивно да се то овако ради у доба интернета и апсолутне доминације енглеског језика у свим порама друштва.

Подели на овим сајтовима

пре 8 часа, Avocado рече

Kako nije izvodljivo? U preko 60% lokala u Beogradu pustaju muziku koju ja ne volim i imam sasvim jednostavno resenje za to - ne ulazim u te lokale. Ne pada mi na pamet da trazim da se zabrani muzika koju ja ne volim... jer nisam autokratska budala koja bi svoje preferencije da namece drugima... 

Па није, јер сам на под локалима мислио не само на кафиће већ на све објекте од апотеке преко пекаре до ресторана. Не крећу се сви по граду сам вишком времена тражећи кафић у коме се пушта само есид џез. 

Подели на овим сајтовима

пре 8 часа, Avocado рече

Smesan straw-man. Niko se ne buni protiv sluzbenog jezika i pisma... (ne postoje zvanicni i nezvanicni jezici i pisma)... 

Stvar je u tome sto bi neko hteo da uvede pismo u "javnoj" upotrebu.

Kina, Rusija, S.Arabija... sve bastioni slobode gradjana. Kako je u S. Koreji? Tamo 100% ne smeju reklame i nazivi na engleskom?

Ставити Русију у исту реченицу са Саудијском Арабијом и Северном Корејом је пресмешно. Смањи мало радио Слободна Европа.

А јел Грчка неки казамат? Бугарска? Обе у ЕУ и пишу својим писмима чак на евру лепо пише и на грчком ΕΥΡΩ и на бугарској ћирилици ЕВРО.

ЕУ то уважава а ми сами не. Јуче сам радио са клијентом из Аустралије који је са чуђењем констатовао да је доста тога написано на енглеском и после је изјавио да треба да чувамо своје писмо.

Овде је проблем у нашем неокомунизму и комплексима ниже вредности који се изражавају у трулим причама о томе како се странци неће снаћи у ресторану пљескавица пише на ћирилици. Па она напишу на латиници и наш врли странац прочита то као плџескавика и онда је он све скапирао.

Или као да су малоумни па ће се погубити по Београду као да је мексичка фавела. Решење је просто, у труситичким објектима ћирилица и енглески, слжбена употреба ћирилица и тамо где има потребе (аеродроми, станице, главне градске улице и тргови) укључити превод на енглески.

Да резимирам сво то вађње на приче о слободи, о снисхођењу странцима, о српској латиници је последица неокомунизма.

Само да напоменем да је латиница у Србију дошла са аустро угарском окупацијом, тако да то не може бити "српска латиница" никако.

Подели на овим сајтовима

@GeniusAtWork  А како би ти конкретно решио питање очувања ћирилице? Кад је нека врста животињ пред истребљењем онда се уведе забрана лова. Кад је писмо пред нестајњем, а оно је део нашег националног и културног идентитета онда се уведе закон о заштити који има и казнене мере.

Када дете хоће да стави прст у штекер, повучеш му руку и удариш га по дупету да не би сутра погинуо.

Немојте бре више о апстрактним појмовима слободе молим вас. Дајте више...

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Вилер Текс рече

@GeniusAtWork  А како би ти конкретно решио питањ очувања ћирилице? Кад је нека врста животињ пред истребљењем онда се уведе забрана лова. Кад је писмо пред нестајњем, а оно је део нашег националног и културног идентитета онда се уведе закон о заштити који има и казнене мере.

Када дете хоће да стави прст у штекер, повучеш му руку и удариш га по дупету да не би сутра погинуо.

Prva analogija bi funkcionisala kad bi neko u Srbiji lomio ćirilične table ili palio ćirilične knjige. Ovako kako jeste, bliža analogija bi bila da pošto su vukovi pred istrebljenjem, država uvodi zakon po kome držanje i gajenje drugih vrsta životinja, stoke ili ljubimaca, podleže drakonskim kaznama. 

A štekeri se zaštite, ne mlati se dete.

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

пре 29 минута, Paradoksologija рече

Prva analogija bi funkcionisala kad bi neko u Srbiji lomio ćirilične table ili palio ćirilične knjige. Ovako kako jeste, bliža analogija bi bila da pošto su vukovi pred istrebljenjem, država uvodi zakon po kome držanje i gajenje drugih vrsta životinja, stoke ili ljubimaca, podleže drakonskim kaznama. 

A štekeri se zaštite, ne mlati se dete.

Ајде да чујем твој предлог, конкретан. Ако уопште сматраш да нам је ћирилица потребна?

пс: да би се нешто уништило не мора се примњеивати пука сила, сматрам да ти је то јасно. Или није?

пс: Твоје капирање ствари је у овом случају тотално погрешно, моја аналогија се сводила на то да кажем да би нешто заштитио мораш имати и неки систем казни за прекршиоце. А ово о забрани узгоја пилића је пресмешна логичка играрија са твоје стране којом наводиш причо упет у апстракције о слобоиди....

Подели на овим сајтовима

пре 6 часа, GeniusAtWork рече

Чему сада покушаји да се из службене пребаци у јавну употребу (=да морају да је користе сви који имају икакве везе са државом, а шта то тачно значи

То значи да предузећа која су у већинском власништву државе треба да користе и издају документа на ћирилици. И ја ту не видим никакав али баш никакав проблем. 

Подели на овим сајтовима

Значи људи се жале што је у Србији уведен српски. Па није шиптарски уведен! Ја се стварно дивим како ми Срби у свему видимо проблем. 

Подели на овим сајтовима

пре 8 часа, GeniusAtWork рече

Што је и @RYLAH поменуо, мислим да је најбоље описао ситуацију. 

И ја тако мислим, хвала.

Хвала вам моји фанови што постојите, ја сам ту док ме ви тражите!

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

пре 8 часа, Agaton Vuzman рече

Извини @Avocado али и више је него очигледно! Али хајде да нешто и аргументујем. Јел лепо пише у закону или овом предлогу шта ли је: “Целокупна комуникација државних, покрајинских и органа локалне самоуправе мораће да буде на српском језику, ћирилицом.

Исто важи и за образовне и научне установе и медије чији је оснивач држава, који имају државни капитал, као и за електронске медије са националним, регионалним и локалним фреквенцијама.

Ћирилица ће бити обавезна и за сва јавна предузећа и установе и предузећа са већинским државним капиталом, као и професионална и струковна удружења која представљају своју област на националном и међународном нивоу”? 

Јесам ли ја подржао то? Јесам? Јеси ли ме ти оптужио за оног строу мена? Јеси! Јел ја сматрам да је та оптужба глупа? Сматрам! Зашто? Зато што је очигледно! Не знам који ниво интелигенције неко мора да има да схвати да сва јавна предузећа и образовне установе треба да пишу истим писмом. И не видим да сам промашио аргумент. 

Optužio sam te za straw-men zato što pokušavaš da predstaviš kao da se neko protivi službenoj upotrebi srpskog jezika i ćiriličnog pisma, što je prosto netačno. To već postoji i niko se tome ne protivi.

Evo to i dalje radiš u poslednjoj poruci tvrdeći da se neko žali što je u Srbiji uveden srpski.

Besmislice.

пре 8 часа, Agaton Vuzman рече

Онда сам ја проширио причу на логое неких компанија и дао пример неких држава. И да ли си ти онда прозвао те државе као “бастионе слободе”? Јеси! Да ли си нешто аргументовао? Ниси! Да ли ја сматрам да си погрешио? Да! Зашто? Зато што нпр. живим у “бастиону слободе” званом Кина, зато што сам ожењен Кинескињом и зато што из личног искуства немам појма шта си хтео тиме да кажеш. Такође и зато што сам уверен да не би тако нешто написао да живиш овде или у некој другој земљи. А такође и зато што, па шта! Њихова земља, њихово писмо. Јел то толико страшно? Ти би сад да улетиш у земљу од 1,4 милијарде становника са 5 хиљада година традиције и убациш им шта ти хоћеш? Ееее, па не иде то тако. 

Да ли си ти онда прозвао С. Кореју? Јеси? Да ли си се можда осврнуо на њену тоталну супротност, Ј. Кореју и нешто аргументовао? Ниси! Да ли су мекдоналдси у Ј. Кореји на латиници? Нису! Па на ком су језику? Па на корејском! Хм, како ми је то промакло, ин Северна Кореја су јужуали бед гајз, а у Јужна Гуд гајз, опен то д вестерн велјуз. Па добро, а да ли постоје и друге државе, нарочито оне које су исто тако послушне западу, а користе своје писмо у јавној употреби? Постоје! Неки пример? Па Јапан на пример. А како се остале државе, нарочито оне развијене, односе према свом језику и писму у јавној употреби? Па лепо, користе свој језик и своје писмо у јавној употрби, но проблем. 

Nisi ti "proširio" priču na to nego to i jeste novina koju Vukosavljević želi da uvede i o kojoj pričamo... to i jeste (neproširena) priča, za razliku od prethodno navedenog straw-mena...

I evo sad praviš novi straw-men... kao da ja želim da uletim u Kinu i ubacim im šta ja hoću. Ne želim. Ne pada mi na pamet. Pričam o svojoj zemlji i šta je dobro i loše za nju, tačnije za njene građane. Samo sam primetio da zemlje koje si naveo kao primer nisu baš poznate kao zemlje koje prednjače u zaštiti slobode građana od "viših interesa države"... a to je osnov moje kritike i ostalih koji su kritikovali.

Prosto, nije niko tvrdio da to nigde ne postoji... nego da ne treba umanjivati slobode građana zbog stvari koje nikog ne ugrožavaju.

Time što si naveo neke države koje su (možda***) rešile da ograniči slobodu radi višeg interesa nisi negirao navedenu primedbu.

Kina svakako nije poznata kao neki "bastion slobode"... baš kao i Srbija... pa ne znam kakve veze ima to što ti živiš tamo i oženjen si kineskinjom...

Takođe, ne znam za Kinu ali Japan i Južna Koreja svakako nemaju nikakvu zabranu da se engleski ne može koristiti u reklamiranju i logoima. Iako nažalost nisam posetio te zemlje, mogu da ukucam billboards korea ili billboards japan u google i da za 3 sekunda vidim da lupetaš.

*** Gore pišem "možda" jer ne znam šta je propisano u Kini, Japanu i Južnoj Koreiji i nisam siguran da li si uopšte u pravu tj. da li si okolnost da je u mnogim zemljama neisplativo reklamirati se na stranom jeziku pa svi svojom voljom pišu na tom jeziku pomešao sa zabranom da se koristi strani jezik i pismo... to su dve sasvim različite stvari... prva ne isključuje slobodu.

Koliko mogu da vidim na guglu, u tim zemljama postoje bilbordi sa stranim pismima i jezicima (s tim da u Kini izgleda mora da stoji i kineski pored engleskog ili nekog drugog jezika... u Japanu ne mora ali većina to radi).

Takođe, malo mešaš jezik i pismo... mi imamo specifičnu situaciju koju nema većina zemalja - da se naš jezik može pisati na dva pisma iako je samo jedno od ta dva pisma "zvanično"... ogromna većina reklama i naziva kompanija u Srbiji su naravno na srpskom jeziku. Pričamo o zabrani javne upotrebe drugog pisma za nedržavna pravna lica.

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, Вилер Текс рече

Па није, јер сам на под локалима мислио не само на кафиће већ на све објекте од апотеке преко пекаре до ресторана. Не крећу се сви по граду сам вишком времена тражећи кафић у коме се пушта само есид џез. 

Pa i ja sam mislio na sve objekte samo je teško naći adekvatan primer zajednički za sve lokale, a koji meni smeta. Važi za sve poslovne objekte - ako ti se nešto ne sviđa, nemoj da uđeš i da im daš svoje pare... to je najbolja kazna... ako ti latinica baš toliko smeta, ti i tvoji istomišljenici možete da bojkotujete takve poslovne objekte, imate sasvim dovoljno izbora... jedino što je to malo teže nego pokušavati da zakonom upodobiš svet svojim željama i preferencijama... 

Jel iz ove druge rečenice treba da zaključim da bi ti i muziku po kafićima tako regulisao da ne moraš da gubiš vreme tražeći kafić koji ti odgovara?

Цитат

Ставити Русију у исту реченицу са Саудијском Арабијом и Северном Корејом је пресмешно. Смањи мало радио Слободна Европа.

Šta je problem sa tim kada je ta rečenica sasvim tačna? Ove zemlje nisu poznate kao "bastioni slobode i građanskih prava"... S. Koreja i S.Arabija su svakako daleeeeekoooo gore po tom pitanju... ali Rusija svakako nije tu neki svetli primer...

Цитат

Овде је проблем у нашем неокомунизму и комплексима ниже вредности који се изражавају у трулим причама о томе како се странци неће снаћи у ресторану пљескавица пише на ћирилици. Па она напишу на латиници и наш врли странац прочита то као плџескавика и онда је он све скапирао.

Или као да су малоумни па ће се погубити по Београду као да је мексичка фавела. Решење је просто, у труситичким објектима ћирилица и енглески, слжбена употреба ћирилица и тамо где има потребе (аеродроми, станице, главне градске улице и тргови) укључити превод на енглески.

Aha... samo što ama baš niko u ovoj raspravi nije pomenuo ništa od navedenog....

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, Вилер Текс рече

@GeniusAtWork  А како би ти конкретно решио питање очувања ћирилице? Кад је нека врста животињ пред истребљењем онда се уведе забрана лова. Кад је писмо пред нестајњем, а оно је део нашег националног и културног идентитета онда се уведе закон о заштити који има и казнене мере.

:D

Ova poruka i tvoja analogija zapravo najbolje oslikavaju ono o čemu pričam.

Da, građani su mala deca koja hoće da stavljaju prste u šteker, a ti, Vukosavljević, Vučić, Tito, Tadić i Sloba ste mudri roditelji koji ćete nama deci da propišete do najsitinijih detalja kako treba i valja da se ponašamo (čak i kad ne ugrožavamo nikog) i da nas vučete i udarate po dupetu kad to prekršimo... sve u našem interesu, koji smo mi previše glupi da prepoznamo jer smo mala deca... i još kmečimo i smaramo što nam ti divni, brižni i pametni roditelji  ugrožavaju "slobodu", kao da deca imaju nekakve slobode i kao da umeju sama da se staraju o svojim interesima...

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...