Jump to content

Разумевање уметности

Оцени ову тему

Препоручена порука

On 30. 4. 2018. at 16:24, Иван ♪♫ рече

Zasto to mislis? 

Expand  

Па рецимо лик каже да су и у прошлости уметници хтели да оставе свој печат али не на уштреб визуелног квалитета.. ахам, да баш никад се то никад није десило до 19.века и "импресионистичке револуције". 

Онда кад прича како се та тежња ка савршенству у уметности, вештина.. како није одумрла него је истиснута. Ко ју је истиснуо? Људи који нису желели да сликају по тим правилима. Какви насилници.. Људи су стварали оно што су желели (тамо неке своје дегенерације) другима се то свидело и хтели су да плате. Ужаси слободног тржишта..

Ето ту се слажемо он и ја. Нико никога не тера да иде у moma или било који музеј или галерију нити да купи било какву слику, скулптуру.. Нећеш да гледаш бело платно, немој. Ни ја никад не бих отишла га да видим. Сто пута ми је лепши ми је Маљевичев Црни квадрат. ;)

Подели на овим сајтовима

On 30. 4. 2018. at 17:27, obi-wan рече

Ali to je i razumljivo od tebe, jer videti umetnost kao sastvaralcko delo Stvoritelju nije moguce iz tvog nihilistickog ugla.

Expand  

Tako je, moja poenta takođe... 

Diskusija oko umetnosti je u suštini sukob nihilizma ("umetnost je sloboda" itd) i logosnosti, koja je pre ove moderne anti-umetnosti bila osnov onoga što se stvara. 

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

On 30. 4. 2018. at 18:18, Аурор рече

Diskusija oko umetnosti je u suštini sukob nihilizma ("umetnost je sloboda" itd) i logosnosti, koja je pre ove moderne anti-umetnosti bila osnov onoga što se stvara. 

Expand  

Наравно, Логос се открио само #Западу, остали су одувек били дегенерисани нихилисти и љубитељи слободе. :smeh1:

Подели на овим сајтовима

On 30. 4. 2018. at 17:48, obi-wan рече

Ceo svet je u ravni "i gle, dobro bese veoma",

Expand  

Ne bejah lenj da proverim na grčkom original...

Stoji "kala", od "kalos", što znači lepo. Dakle jednako znači i "gle, lepo beše veoma".

Подели на овим сајтовима

On 30. 4. 2018. at 18:03, Avocado рече

Problem je u tome što u klipu autor sam sebi postavlja prava pitanja i evidentno nema odgovor na njih ali ga to ne sprečava da u ostatku klipa priča kao da ima.

Konkretno (na 2:20) pita: How can art be objectively measured? I onda nabraja par lepih dela sa jedne i par ružnih dela sa druge, praveći se kao da je odgovorio na pitanje i nadajući se da to niko neće primetiti.

Tu je već "predao meč"... ako nemaš nikakve kriterijume objektivne merljivosti, priča o objektivnoj merljivosti je lišena svakog sadržaja... klip se svodi na to je njemu jedna vrsta umetnosti lepa, a neka druga ružna... čisto subjektivna stvar... (pri čemu se i meni više sviđaju ona dela koja se i njemu više sviđaju)

Expand  

Moguce, ne secam se sad, morao bih da gledam opet, a to me mrzi. Mislim da je kritika bila uperena na odbacivanje svih pravila i struktura. Sto je ok sto se mene tice.

Objektivno merenje, kao nesto sto bi se univerzalno odnosilo na bukvalno sve ljude, nije nesto sto meni deluje realno. A i opasno je! Sloboda je bitna. To se ponajvise svodi na ,,da cujem pa cu ti reci". U globalu, mozemo reci postaviti pitanje: da li je ovo muzika? Zavisi kako definises muziku.

Vise je to teren u smislu common sense.

пре 13 минута, Avocado рече

S tim da navodi jedan relativno objektivan kriterijum koji i ti pominješ i to je veština... ali nekako sam siguran da ti ne meriš kvalitet muzike time koliko je teško odsvirati kompoziciju... onda bi tu zapravo jedan deo moderne muzike bio umetnost, a veliki deo klasike (sa izuzetkom fenomenalnog Lista i sličnih) bi bio sranje... samo iz nekog bizarnog razloga dobar deo ljudi kod slikarstva smatra da je veština slikara (pitanje da li bi ja to umeo da naslikam) presudna...

Expand  

Delimicno se slazem. Virtuoznost jeste za divljenje, ali nije neophodno za uzivanje. Intelektualna kompleksnost jeste za divljenje, ali nije uvek za uzivanje.

S druge strane, ako bacis par random nota, to nije za divljenje, a statisticki 99.99999% nije ni za slusanje. Ali, ako uvedes minimum strukture, npr. ogranicis koje note mozes random da bacis, npr. na pentatonsku skalu, skoro uvek ces dobiti nesto prijatno i lepo. Npr. ako samo sviras na crnim dirkama (pentatonska skala), sta god da odsviras zvucace kao muzika (jer ima neko pravilo u osnovi).

Подели на овим сајтовима

On 30. 4. 2018. at 18:26, Аурор рече

Ne bejah lenj da proverim na grčkom original...

Stoji "kala", od "kalos", što znači lepo. Dakle jednako znači i "gle, lepo beše veoma".

Expand  

Poenta recenog je da se radi o stanju zapocete nedovrsenosti.

U nasim prevodima najcesce stoji "dobro", svakako uzimajuci u obzir citav kontekst tamo recenog.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

On 30. 4. 2018. at 18:17, Lady Godiva рече

Нећеш да гледаш бело платно, немој.

Expand  

Ја баш волем ”Бело платно”.

Ал нешто, што више слушам, све ми више одступа од #Традиционалног #Западног склада. 

Подели на овим сајтовима

On 30. 4. 2018. at 18:26, Juanito рече

Наравно, Логос се открио само #Западу, остали су одувек били дегенерисани нихилисти и љубитељи слободе. :smeh1:

Expand  

Подели на овим сајтовима

Stoji "kala", od "kalos", što znači lepo.

Expand  

znaci kale, znaci brdo...

On 24. 10. 2020. at 11:02, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Expand  

Подели на овим сајтовима

Expand  

”Уосталом, Божији суд о томе да је светлост добра, није изречен зато што се Бог дивио било чему што је угодно нашему оку, већ зато што је предвидео корист која ће у будућности од ње настати."

”Не задовољава очи Божије све оно што је Он Сам створио, нити Он тако прихвата добра као ми; већ је за Њега добро оно што је настало по логосу умећа и што служи корисности некога циља. Наиме, Он Који је у Самом почетку Свога дела поставио циљ свега што је створио, а појединачне творевине саздао да допринесу крајњем циљу, оценио да је све добро, испитавши га према логосу Своје уметности.”

Јер, све лепоте творевине, Творац не гледа очима, већ неизрецивом мудрошћу посматра оно што постаје... Не треба, међутим, да мислимо да Писмо како се на исти такав начин (као нама) море и Богу учинило лепо и пријатно; тамо се, наиме, о ономе што је лепо расуђује логосом стварања.”

Свети Василије Велики, Шестоднев

Подели на овим сајтовима

On 30. 4. 2018. at 18:28, Иван ♪♫ рече

Moguce, ne secam se sad, morao bih da gledam opet, a to me mrzi. Mislim da je kritika bila uperena na odbacivanje svih pravila i struktura. Sto je ok sto se mene tice.

Expand  

Da ali svaki pravac ima zapravo neka svoja pravila i strukture... i onda se opet vraćamo na pitanje kojim kriterijumima utrvrđujemo koja pravila i strukture su "objektivno" dobre... i opet nećemo dobiti nikakav odgovor jer objektivnost tu ne postoji...

пре 1 минут, Иван ♪♫ рече

Objektivno merenje, kao nesto sto bi se univerzalno odnosilo na bukvalno sve ljude, nije nesto sto meni deluje realno. A i opasno je! Sloboda je bitna. To se ponajvise svodi na ,,da cujem pa cu ti reci". U globalu, mozemo reci postaviti pitanje: da li je ovo muzika? Zavisi kako definises muziku.

Vise je to teren u smislu common sense.

Expand  

Ali onda se daleko više slažeš sa mnom nego sa autorom klipa... on misli da postoji nešto univerzalno što bi trebalo da se odnosi na sve ljude... kreten čak poredi sa ocenjivanjem klizanja, što je potpuno sumanuto ako znaš kako se ocenjuje klizanje i koja rigidnost tu postoji...

пре 1 минут, Иван ♪♫ рече

Delimicno se slazem. Virtuoznost jeste za divljenje, ali nije neophodno za uzivanje. Intelektualna kompleksnost jeste za divljenje, ali nije uvek za uzivanje.

S druge strane, ako bacis par random nota, to nije za divljenje, a statisticki 99.99999% nije ni za slusanje. Ali, ako uvedes minimum strukture, npr. ogranicis koje note mozes random da bacis, npr. na pentatonsku skalu, skoro uvek ces dobiti nesto prijatno i lepo. Npr. ako samo sviras na crnim dirkama (pentatonska skala), sta god da odsviras zvucace kao muzika (jer ima neko pravilo u osnovi).

Expand  

Slažem se...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

On 30. 4. 2018. at 18:33, Juanito рече

”Уосталом, Божији суд о томе да је светлост добра, није изречен зато што се Бог дивио било чему што је угодно нашему оку, већ зато што је предвидео корист која ће у будућности од ње настати."

”Не задовољава очи Божије све оно што је Он Сам створио, нити Он тако прихвата добра као ми; већ је за Њега добро оно што је настало по логосу умећа и што служи корисности некога циља. Наиме, Он Који је у Самом почетку Свога дела поставио циљ свега што је створио, а појединачне творевине саздао да допринесу крајњем циљу, оценио да је све добро, испитавши га према логосу Своје уметности.”

Јер, све лепоте творевине, Творац не гледа очима, већ неизрецивом мудрошћу посматра оно што постаје... Не треба, међутим, да мислимо да Писмо како се на исти такав начин (као нама) море и Богу учинило лепо и пријатно; тамо се, наиме, о ономе што је лепо расуђује логосом стварања.”

Свети Василије Велики, Шестоднев

Expand  

Vratio si se na staru literaturu?... :smeh1:

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

On 30. 4. 2018. at 18:18, Аурор рече

Expand  

Kad bi mogli uzde da stavite na sve sto se mrda... kakv bi to altrajtovski raj bio...

On 24. 10. 2020. at 11:02, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Expand  

Подели на овим сајтовима

On 30. 4. 2018. at 18:37, cloudking рече

Kad bi mogli uzde da stavite na sve sto se mrda... kakv bi to altrajtovski raj bio...

Expand  

Konacno jedan ad hominem, vec sam se uplasio da si zaboravio na to... :smeh1:

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...