Jump to content

premestanje dobrih svestenika

Препоручена порука

Ima dosta primera gde omiljeni svestenik bude premesten u drugu parohiju a razocarani parohijani skupljaju potpise, protestvuju protiv takve odluke i na zalost ostanu i bez svestenika i bez objasnjenja od strane spc.

Naravno, jedno je slucaj omiljenih svestenika koji su trgovali sa drogom, a drugo je kad se svestenicima smesti, kad ih oklevetaju iz zavisti i i kad mozda neznatne grehe naduvaju i jos im petostruko pridodaju. A svi smo ljudi.

Bio je poznat slucaj sa svestenikom Sasom Ognjanovicem i vadikom Jovanom ali postoji jos dosta primera u crkvi gde mobing uzima maha.

Zanima me da li stvarno u takvim slucajevima glas ljudstva nista ne znaci ili su svestenici prepusteni na milost i nemilost crkvenom sudu i vladici. Kod nas u skolstvu postoji savjet roditelja koji ima glas kad se nesto razmatra. 

https://www.blic.rs/vesti/drustvo/sami-sekli-kolac-vernici-proslavili-nikoljdan-bez-omiljenog-svestenika/jrkn1ym

Sta se desava sa ovim svestenikom sad? Da li postoje crkveni advokati i porota? Kako tu stoje stvari? 

PRAVDA ZA DOBRE POPOVE!!!

Подели на овим сајтовима

У овом конкретном случају, се види нездрава атмосфера у црквеној заједници. Тако да вероватно тај "добри" свештеник није уопште добар, јер није своје парохијане научио основном, шта је црква, и како се треба понашати.

Ал знам за примере где су проверено добри свештеници смењивани и кажњавани. Ал ту није било побуне, него су смирено прихватили незаслужене казне, и отишли тамо где их је владика поставио. У томе се такође види њихова величина.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Ђорђе Р рече

знам за примере где су проверено добри свештеници смењивани и кажњавани. Ал ту није било побуне, него су смирено прихватили незаслужене казне, и отишли тамо где их је владика поставио. У томе се такође види њихова

A reakcija naroda?

Подели на овим сајтовима

пре 36 минута, Ђорђе Р рече

У овом конкретном случају, се види нездрава атмосфера у црквеној заједници. Тако да вероватно тај "добри" свештеник није уопште добар, јер није своје парохијане научио основном, шта је црква, и како се треба понашати.

Ал знам за примере где су проверено добри свештеници смењивани и кажњавани. Ал ту није било побуне, него су смирено прихватили незаслужене казне, и отишли тамо где их је владика поставио. У томе се такође види њихова величина.

Све си лепо рекао, овим би могла дискусија да се затвори :)

Подели на овим сајтовима

пре 24 минута, goranger рече

A reakcija naroda?

Мислим да је нека реакција изостала, јер нико народ не пита. Црквено устројство је деспотско, а не демократско.

пре 3 минута, goranger рече

Neke svestenike parohijani mnogo vole. Vole njihov iskren, neposredan i licni odnos. Mada je bolje da svestenik ima jednu blagu distancu do ljudi u smislu da ne bude previse friendly. Jedni su pak takvi, vole ljude i ljudi vole njih. Da li je to nezdravo?

По мом мишљењу јесте нездраво. Добри свештеници се труде на парохијане вежу за Господа, а не за себе. Постоји здрава и нездрава љубав, па и љубав према свештеницима. Ово о чему ти причаш је посесивна, нездрава љубав, кад се парохијани буне против премештаја. Нормално је да буду тужни, ал свештеници су ту да свима служе, а не само њима. Не венчавају се парохијани са свештеником.

Подели на овим сајтовима

Mnogo sam slušao o ovim slučajevima, a za jedan konkretan znam gdje je sveštenik napustio službu jer je vladika odbijao da da blagoslov njegovoj ženi da radi, a bila je visokoobrazovana, a povrh svega ih je bacio u parohiju nigdjenidjevičku taman da imaju dovoljno da se sredstava da se hrane sa dve kore hljeba i piju 1 deci vode. Čovjeku je puklo i pokupio se. Da li je bio dobar ili ne, nisam ga poznavao lično, ali zbog ovakvog držanja vladika mnogo dobrih sveštenika strada. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...