Jump to content

Psihopate među nama

zejak

Препоручена порука

• 3 years later...
Ови 'емоционални вампири' ишчупаће вам душу

Аутор: Мартина Бушић

Најважније је знати да су то врло незрели људи, доб: у распону од 30, 40 и 50 година. Добро их је познавати. Што више знате о њима, то су мање опасни. Но, њихове технике могу постати тако суптилне да пролазе сасвим непримећене. Егоцентричност је, такође, једна од њихових препознатљивих карактеристика. Воле слушати себе, чути ласкање, видети одраз себе у другима. Обично верују да су средиште света.

2-psihopata.png?w=700

Тешко их је препознати 'на прву'. Често, су врло привлачни, на тренутке, рекли бисмо и неодољиви. Међутим када једном крену црпити вашу енергију, не стају, руше све пред собом. Не дајући ништа заузврат, исцедиће вас до кости, потпуно оголити. Ради се о поремећеној личности, за коју је типично одступање у реакцијама на потицаје: те су реакције несразмерне, необичне или сложене. Обично се ради о особама неспособним да разумеју осећаје других. Захтевају големе исказе љубави и оданости, али нису способне понудити исто заузврат. Кренимо редом, јер има много тога што је потребно рећи. Читајте пажљиво јер постоји велика могућност да је један такав баш у вашем животу.

Пет типова емоционалних израбљивача

У стручној литератури дефинисани су као опасне особе чије речи и дела у нама изазивају негативне емоције, тескобу, главобоље, а могу и сломити срце. Хладно. „Емоционални вампири" сликовит је назив за поремећене личности, међу којима разликујемо пет типова: асоцијалан, хистрионски тип, нарцисоидан, опсесивно-компулзиван и параноик. Још већа опасност је када је све то објединено. Најважније је знати да су то врло незрели људи, доб: у распону од 30, 40 и 50 година. Добро их је познавати. Јер што више знате о њима, мање су опасни. Но, њихове технике могу постати толико суптилне да пролазе сасвим непримећено.

Егоцентричност је такође једна од њихових препознатљивих карактеристика. Воле слушати себе, чути ласкање, видети одраз себе у другима. Обично верују да су средиште света. Често не признају ни друштвене норме нити права других. Не виде ништа лоше у лагању, крађи или невери - ако им то помаже да остваре оно што желе.

Мајстори манипулације

"Емоционални вампири" манипулишу боље од свих. Покушавају нас хипнотисати како би нас искористили, а кад паднемо у њихову замку, постајемо њихови робови. Од њих не можемо ништа очекивати, јер нису спремни ништа дати. У тренутку када захтевамо боље опхођење или једноставно равноправност, однос ће се прекинути без обзира на све што сте дотад проживели заједно. Односе, без обзира на то којег типа, схваћају као још један израз моћи.

Постоје четири основна правила којима се руководе:

1. „Важно је оно што ја хоћу, и то хоћу одмах". Они су као деца која немају стрпљења. Њихова потреба мора бити задовољена, остали нису битни.

2 . „Правила нису писана за мене". Како се сматрају посебнима, могу радити што их је воља без обзира на посљедице.

3. „Ти си крив/а". Никад неће признати властите грешке.

4. „Све могу постићи изливом беса". Њихово исказивање љутње креће се од жучне свађе па све до глумљења симптома инфаркта.

Вампири често безразложно знају вређати, без обзира је ли у питању критика, заповед или обична комуникација, чак је и псовање облик вампиризма.

Стога савет: Снага речи се налази у уму слушатеља, тачније, речи су онолико снажне колико им ми дозволимо утицај на нас. Не дозволите да вам емоционални вампири преносе своју негативну енергију. На такав начин ми постајемо заражени њиховом „болешћу." Након вампирског „угриза" ми почињемо показивати елементе понашања и размишљања вампира. Постаните свесни промена у себи и борите се против њих, мислите својом главом и не дозволите утицај токсичних особа на вашу унутрашњу равнотежу.

Вампири често користе тактику исцрпљивања жртава „шупљом причом" која се константно понавља.

Овакав облик вампиризма се често догађа на послу или на местима гдје се понављају аутоматске радње и покрети. Вампир обично упада у аутоматски модус „рада" и уопште не обраћа пажњу о чему прича, једино му је важно како надокнадити енергију коју троши за време посла и како да му време што брже прође. Ако се не можете удаљити од такве особе, ућуткајте је сваки пут кад почне са својом вампирском мантром. Жртве често упадају у замку – не желим никога повредити – и дозволе себи вампирење. Запамтите да је у питању ваше емоционално и психичко здравље. Покушајте ућуткивање на лепи начин, а ако то не делује, постаните оштрији и захтевнији. Научите се бранити од вампира.

Вампири често збуњују жртве са ситничавим захтевима и тренутним контрадикцијама и мењањима правила.

TBHAoWY.jpg

Обратите пажњу на архетип вампира с којим долазите у дотицај. Иако вампири често остају при једној врсти вампиризма, неки су прилагодљивији од „Боргова" из Стар Трека: не успеју ли с уобичајеним репертоаром могу покушати ситничавост и мушичавост, а једна од крајњих посластица је „контрадикторна прича". Обично је најбоље избећи расправу с борговским вампиром, то и желе. Реците им да су у праву и не дозволите да вас властити его навуче у њихову замку. Овде је добро применити тактику да их уопште не узимате у обзир, тачније да их не слушате. Ако је реч о вашем шефу или шефици и ако вам посао постаје ноћна мора, снимите их више пута док мењају правила и док „сами скачу себи у уста," покажите снимке њиховим шефовима. Јасно нам је да је овакав начин вампиризма изузетно малициозан и да је тешко дати прави савет, но борба против вампиризма није једна битка већ рат. Будите и ви прилагодљиви и не дајте да вам упропаштавају живот.

Изузетно је тешко избећи заразу, тачније активирање нашег властитог вампирског архетипа након што нас је један вампир „грицнуо," но само најсвеснији и најјачи могу опстати и проживети вишеструке нападе вампира који пљуште са свих страна. Први савет би био: останите хладнокрвни и сабрани. Почнете ли осећати негативне осећаје попут жеље за осветом, уништењем противника или физичким обрачуном, значи да је зараза већ прешла на вас. Заштитити се можете једино ако се ослободите од стреса. Јасно нам је да је то изузено тешко, но борба против вампира у нама и изван нас се једино може догодити ако мислимо властитом главом, ако не генеришемо ширење заразе и ако знамо контролисати „звијер" у нама.

Ријечи су оружје ('ради и покажи')

Њихово оружје су ријечи. Већ према циљу који желе постићи вешто их користе и упакују у емотивно рухо. Из неког необјашњивог разлога емоционалне вампире слушамо и потпуно пасивно допуштамо да помичу границе издржљивости.

Како их открити

Емоционални вампиризам има безвременску димензију и вероватно отуда долази симболичка сличност с вампирима из прича. У емоционалне вампире регрутују се људи без обзира на пол, верску припадност или образовање. Ти људи су оптерећени сами собом. До сржи су набијени негативном енергијом. Након дужег дружења или живота с њима знају се јавити симптоми психичког поремећаја. Примерице, јаве се нагле промене понашања, или ће у храни тражити утеха. Жртве лако клизну у стање анксиозности, потиштености па чак и депресије.

Ипак, емоционални вампири нису надприродна бића. Обични су смртници с којима можемо изаћи на крај, само их требамо на време препознати и одмах поставити границе. Никако им не смемо дозволити да нас развлаче као гуму и на крају испљуну сломљеног срца на рубу банкрота.

Класификација

Од партнера траже савршену љубав, али сами не узвраћају емоције. Имају помакнуту перцепцију себе и других. Уопштено, на свет имају другачије погледе од других људи. Увек су у лову на нову жртву. Они не знају шта је то уљудно се понашање. По правилу су то лабилне особе с мало енергије. Кукавице су и кад им неко каже да је било доста малтретирања, брзо ће одустати и потражити неку другу жртву. Емоционални вампири су људи с хиљаду различитих лица, ипак може их се класификковати у категорије: нарциси, они који изигравају жртве, контролори, параноици, хистеричара.

Нарцисоидни су - его им је главни генератор развоја „звери."

Нарцисима је животни принцип: "ја испред свих". Све што се догађа, што хода, лети, плива... у вези је с њима. Имају пренаглашен осећај важности и права. Увек желе бити у центру пажње и дивљења. Нису способни саосећати с другима. Увек мора бити онако како они желе. Ако је шеф нарцис у жешћем сте проблему. Њихову особност немогуће је променити. Најбоље могуће решење је наћи други посао. Недруштвени су, тачније, показују елементе антисоцијалног понашања.

Жртва

clanak_44_1.jpg

Емоционалну жртву лако је препознати по реторици. Реченице започиње с: "Јадан ја" или "Нико ме не разуме". Они стално глуме жртву. Држе се сценарија како се цели свет уротио против њих и зато су јадни и несрећни. Ако им се понуди решење проблема увек ће у њиховом одговору бити неки тешки "али". Наравно, неће се мрднути с мртве тачке. Клоните се таквих људи, јер труд је узалудан, њима не можете помоћи.

Контрол Фрикови

Вампири контролори увек најбоље знају шта и како треба радити. У говору често користе глаголе "требати" и "морати". Имају опсесивну потребу контролисати друге. То су диктатори, јер воле наметати своје понашање и мишљење. Тешко онима чије емоције и понашање нису у складу с њиховим очекивањима.

Параноидни трагачи

Када чујемо реч параноја, тада помислимо на особе које мисле да их неко уходи или прогања. У овом случају се то односи на некога ко трага за откривањем истине и жели одагнати сваку двосмисленост или нејасноћу из свог живота. Параноидни вампир живи по конкретним правилима за која верује да су непромењива и очекује да се и сви други према њима равнају. Нуде осећај сигурности све док се дочепају жртве. Тада креће испитивачка тортура. Најбоља одбрана је сасути им у лице сурову истину и никако се не увући у мрежу њиховог испитивања.

Драмски глумци - хистрионски поремећај

Имају сталну потребу за пажњом, па чак и ако се она треба добити физичким контактом изразито сексуалне конотације. Драматичари, као што им име каже, театрални су и склони измишљати сценарије. Воле кад их се пажљиво слуша. Живе да би добили пажњу и признање, а изгледати добро њихова је мисија. Док изгледају добро, све остало је небитно. Мајстори су у скривању правих мотива. Склони су изокренути туђе риечи и дела како би тај неко испао крив, јер они су увек позитивни ликови у причи. Најбоље решење је уделити им коју споредну мање деструктивну улогу у животу.

Профињени предатори

Предатори плен бирају по осећају, углавном особе за које знају да им неће узвратити ударац. Једном кад жртва упадне у жрвањ они откривају своју праву природу. Уживе се у улогу тако добро да на крају и сами поверују у оно што говоре и што представљају. Највећа грешка је поверовати да су испод коже попут свих осталих људи. Они се не држе правила игре.

За њих важи: „Моје потребе су важније од твојих". Или: „Правила која вреде за друге, не вреде за мене". Заправо, то су особе које никада не одрасту. То су деца у телима одраслих особа. Стално се желе забављати, јер увек нађу некога ко се брине за „приземне" проблеме попут кувања, плаћања рачуна и слично. Предаторима владају незреле потребе за које сматрају да су најважније на свету. Имају ишчашен осећај за праведност. Њима је праведно све што води према циљу који желе остварити. Не занимају их туђе границе на путу до циља.

Есенцијални психопата – социопат би вероватно био – краљ вампира, јер таква особа не само да се храни енергијом већ и уништава животе.

С обзиром на патократију – владавину психопата, која се наметнула у свим облицима политичких и социјалних организовања, од демократије до непотизма, јасно нам је да живимо у друштву у којем владају вампири.

Како им се супротставити

85153-12.jpg

Емоционалним вампирима треба поставити границе као код деце. Избегавајте непредвиђене ситуације и будите доследни. Сведите примедбе на минимум. Наградите добро понашање и игноришите лоше. Такође, повремено их слободно игноришите. Имајте на уму да емоционални вампири најчешће нису свесни свог понашања, што је још један разлог више да ви то будете. Обично нису зли, али незрели су и уопште не размишљају јесу ли њихове акције добре или лоше. Они себе виде као жртве судбине и туђе непредвидљивости. Уместо акцијом, они кроз живот пролазе реакцијом, и сходно томе никада не науче из својих погрешака.

Резиме: беж'те главом без обзира, куд вас ноге носе и осигурајте себи карту у једном правцу.

forumprijateljbozji.com

Подели на овим сајтовима

Ja čitam tekst, i razmišljam, i čitam u dnu ono, još malo, razmislite, još malo razmislite...i kažem u sebi: "Ma, pojma nemam. Što? " I rolam miš, da pročitam odgovor. Strašno. Znači, po testu, ta bi utepala nekoga, ko veli da bi videla đuvegiju opet ?! Au. :(

Pošto ne pogodih, Srdašce, rileks. :) S tobom je sve u redu. :)

@tema: šalu na stranu, samo mislite da možete da ih prepoznate, nekada. Ponekad i pored najbolje volje, je to, toliko duboko zamaskirano, uvreženo, odglumljeno, do perfekcije perfektne...da uvidiš, tek kada je prekasno.

:)

Подели на овим сајтовима

Знам лично особу која се уклапа у неколико горе поменутих категорија. Једном сам је овде помињао на теми о самоћи и усамљености, чак сам изнео и неке конкретне ишчашене умотворине које дотична особа има обичај неуморно да врти. Савети које сам добио били су у фазону да треба бити толерантан. И ја сам за то али само до јасно одређене границе, као што је у тексту и наведено... Што рече један епископ: "Ја јесам хришћанин али нисам будала." :0102_laugh:

"Пролази обличје овога света..." (Кор. 7, 31)

podviznickaslova.wordpress.com

Подели на овим сајтовима

@tema: šalu na stranu, samo mislite da možete da ih prepoznate, nekada. Ponekad i pored najbolje volje, je to, toliko duboko zamaskirano, uvreženo, odglumljeno, do perfekcije perfektne...da uvidiš, tek kada je prekasno.

To je nažalost tačno, tek kad ih dobro upoznaš tek onda možeš da ih prepoznaš po ovom ili sličnom tekstu. Do sada sam upoznala jednu mušku i tri ženske osobe, koji odgovaraju gore navedenom opisu i od prijatelja postaju noćna mora.

Резиме: беж'те главом без обзира, куд вас ноге носе и осигурајте себи карту у једном правцу.

Ovo napisano je najbolji savet, kad vidite sa kim imate posla (u početku biće dosta teško), ignorišite ih, izbegavajte dok se ne umore i nađu novu žrtvu.

Подели на овим сајтовима

Мени то личи на ову причу о добром пастиру,вуковима и најамницима:

Заиста, заиста вам кажем: ја сам врата овцама. Сви који год дођоше пре мене, лопови су и разбојници; али их овце не послушаше. Ја сам врата; ако ко уђе кроз мене, спашће се, и ући ће и изаћи ће, и пашу ће наћи. Лопов не долази за друго неог да украде и закоље и упропасти. Ја дођох да живот имају и да га имају у изобиљу. Ја сам пастир добри. Пастир добри живот свој полаже за овце. А најамник, који није пастир, коме овце нису своје, види вука где долази, и оставља овце, и бежи; и вук граби овце и разгони их. А најамник бежи, јер је најамник и не мари за овце. Ја сам пастир добри и познајем своје, и моје мене познају. Као што Отац познаје мене и ја Оца; и живот свој полажем за овце. И друге овце имам које нису из овога тора, и те ми ваља привести, и чуће глас мој, биће једно стадо и један пастир.

Подели на овим сајтовима

Мени то личи на ову причу о добром пастиру,вуковима и најамницима...

Несумњиво има вукова али можда већину чине оболеле овце... (@_@)'

"Пролази обличје овога света..." (Кор. 7, 31)

podviznickaslova.wordpress.com

Подели на овим сајтовима

Кад сам био клинац, по граду су ми редовно прилазили неки ликови, тотално рендом ликови, од целог се друштва закаче за мене, и крену да ме смарају неким глупим причама. Било ту и дрогираних и пијаних, ал и нормалних. Само некако успостави комуникацију с тобом и крене да ти прича неку причу.

Сад ми више такви не прилазе. Чак мислим да и беже од мене. 

Тако да контам да све ово горе написано има везе са тим каква смо ми особа, а не дал је неко вакав или онакав вампир ил шта већ.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

Кад сам био клинац, по граду су ми редовно прилазили неки ликови, тотално рендом ликови, од целог се друштва закаче за мене, и крену да ме смарају неким глупим причама. Било ту и дрогираних и пијаних, ал и нормалних. Само некако успостави комуникацију с тобом и крене да ти прича неку причу.

Сад ми више такви не прилазе. Чак мислим да и беже од мене. 

Тако да контам да све ово горе написано има везе са тим каква смо ми особа, а не дал је неко вакав или онакав вампир ил шта већ.

Жртва и тиранин су две стране исте медаље. Кад престанемо да будемо жртва тиранин ће отићи. Тиранин је огледало нас самих. 

Зато не кривите друге већ тражите како да промените себе.

Овај трекст нема никакву вредност јер полази од тога да су други криви што смо жртва, не сагледава се право стање ствари.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...