Jump to content

Лепша жена

Препоручена порука

У два текста које сам јутрос прочитала, налетела сам на, у суштини исте концепте: 

пре 3 часа, Џуманџи рече

razloga zbog kojeg vi mrzite svog susjeda koji ima veću kuću, bolji auto i ljepšu ženu od vas;

пре 3 часа, Danijela рече

како је наш брат успешан  – купио је ауто или стан, има већу блискост са оцем од нас, има бројнију породицу или лепшу жену

Да се разумемо - одавно сам приметила обичај поређења лепоте супруга различитих мушкараца, поготову је то било очигледно са порастом алт-ред културе (пример* г-ђе Мишел и Меланије). 

Оно што мени уопште (не претерујем) није јасно је концепт љубоморе због лепше жене. Немам никаквог личног искуства са тиме, за дечка/мужа. Оно што ми се јесте дешавало је да ми се допадне дечко другарице - што је чини ми се, основно, с обзиром на чињеницу да се свакако и на такве случајеве односи Десета Божја заповест - Не пожели ништа што је туђе., али љубомору јер је њен дечко лепши  не знам ни како бих почела да замишљам. 

Мислим да је тема јако занимљива, волела бих да чујем лична искуства са овим и оваквим видом (типом?) љубоморе. 

Измењено од Џуманџи

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

Баш ми чудно да нема ниједне ожењене/удате особе која је* овакав тип љубоморе искусила.

Измењено од Џуманџи

Подели на овим сајтовима

Baš deluje kao zavist prema tuđem posedu, do čega bi valjda moglo da dođe ukoliko se supružnik posmatra kao nešto što se stiče i to sa ciljem da se dobije što lepši primerak - a ne kao neko ko je nama lično drag i privlačan baš takav kao neponovljivo ljudsko biće i s kim želimo da podelimo život.

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

пре 13 минута, Paradoksologija рече

Baš deluje kao zavist prema tuđem posedu, do čega bi valjda moglo da dođe ukoliko se supružnik posmatra kao nešto što se stiče i to sa ciljem da se dobije što lepši primerak - a ne kao neko ko je nama lično drag i privlačan baš takav kao neponovljivo ljudsko biće i s kim želimo da podelimo život.

Ок, кул интерпретација. Мада мени ни ту нешто не штима. :D Мислим, чак и ако се протумачи као љубомора на то што неко поседује нешто веће/боље/лепше од тебе, како можеш бити љубоморан на ту особу? Можда не знам шта је тачно љубомора, али знам ово: када год сам видела нешто туђе што ми се допада (патике, ципеле, торбу) ја бих тада пожелела да имам нешто баш такво. ne_shvata А не да почнем да хејтујем ту особу.

Ово је много специфичније када се у "једначину" :D уведе лепота. Мислим, како знаш да је нешто што има Мика лепше? Може да ти се свиђа више него оно што ти (тренутно) имаш****, али то не значи да јесте објективно лепше и да ти заиста имаш оно мање лепо од тога.

Не знам јесма ли успела да објасним...

**** зато сам и поменула Десету заповест, логичније ми је и природније да у том случају почнеш да прижељкујеш да поседујеш такво или баш то  Микино. А не да мрзиш њега.

I am weird. :D

Измењено од Џуманџи

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Џуманџи рече

У два текста које сам јутрос прочитала, налетела сам на, у суштини исте концепте: 

Да се разумемо - одавно сам приметила обичај поређења лепоте супруга различитих мушкараца, поготову је то било очигледно са порастом алт-ред културе (пример* г-ђе Мишел и Меланије). 

Оно што мени уопште (не претерујем) није јасно је концепт љубоморе због лепше жене. Немам никаквог личног искуства са тиме, за дечка/мужа. Оно што ми се јесте дешавало је да ми се допадне дечко другарице - што је чини ми се, основно, с обзиром на чињеницу да се свакако и на такве случајеве односи Десета Божја заповест - Не пожели ништа што је туђе., али љубомору јер је њен дечко лепши  не знам ни како бих почела да замишљам. 

Мислим да је тема јако занимљива, волела бих да чујем лична искуства са овим и оваквим видом (типом?) љубоморе. 

Људи који се труде или који су већ ипак досегли неку хришћанску зрелост, не би трабали да имају та нека осећања која си ти описала. 

Опет људи који искрено воле, апсолутно им није стало до мишљења околине  шта ће други рећи о њиховим драгама(нима). 

Ако си читала роман  Стендала ( О љубави) више расправе, изромансирани примери (наравно подстакнути искуством) видећеш у том неком степеновању љубави или разликовању духова љубави, наглашава моменат  љубави -сујете,  када је рецимо обема странама битно да је  изабрана особа, што више на неком вишем пожељнијем степену (лепоте, харизме, статуса, пожељности гледано очима већине) Љубав сујета ( бирам је (бирам га ) не зато што мени искрено прија, што га искрено волим, већ зато што је у очима већине пожељан из било ког од наведених разлога . ) Пренесено на данашње време, ( многе љубави имућних, познатих се заснивају на оваквим претпоставкама ) Љубав престиж, као мотив љубави неминовно води стањима које си описала, јер није утемељена на правој истинској неусловљеној љубави неовисној  од лепоте, изгледа, сређености, иметка, итд, итд.... 

:1321_womens:  Carpe Aeternitatem  :1321_womens:    

Заиста вам кажем, ако се не повратите и не будете као деца, нећете ући у царство небеско.

Јеванђеље по Матеју   глава 18:1-10

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Џуманџи рече

Може да ти се свиђа више него оно што ти (тренутно) имаш, али то не значи да јесте објективно лепше и да ти заиста имаш оно мање лепо од тога.

Не знам јесма ли успела да објасним...

misliš, ono?

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Џуманџи рече

Оно што мени уопште (не претерујем) није јасно је концепт љубоморе због лепше жене. Немам никаквог личног искуства са тиме, за дечка/мужа.

Биологија. Наравно, ми имамо свету људску дужност да надилазимо биологију, јелте, ал биологија...

Подели на овим сајтовима

пре 29 минута, Paradoksologija рече

Мени се чини да ти стално замишљаш како мушкарци тако нешто седну, отворе пиво, па рачунају у глави, размишљају о жени овако или онако, провуку све закључке кроз гомилу некаквих идеолошких поставки које су научили и усвојили и онда, ето, донесу одлуку да се понашају овако или онако и да размишљају о жени вако или нако. У стварности тип види комшијину рибу, па се онда излуче те неке супстанце и хормони (брзином коју диктира кинетика дате хемијске реакције, типа пар нано или милисекунди), па онда још пар милисекунди да сигнали дођу од неурона до неурона и назад до одговарајућих органа и БУМ!!! - добијеш осећај ”у стомаку” који се описује ”љубомора због лепше жене” јер је језик (бар већине нас смртника) поприлично ограничен да то опише мало боље. И да риба није комшијина, било би исто којекаквих осећаја, ал пошто је комшијина, то значи да смо ”изгубили битку”, знаш оно кад се два срндаћа крљају роговима док срна чека. Наравно да то све није тако у овом моменту људске историје и еволуције, него много комплексније. Вероватно чак комшиница уопште и није лепша од жене, само је нова, ал проклета биологија и еволуција... Ми не посматрамо жене као нешто што треба добити. У смислу да тако размишљамо. Не бисмо чак (већина нас, наравно да има разних патологија) ни умели да опишемо да нас неко пита. Ми то најдубље изнутра осећамо, аутоматски, рефлексно то нам је урођени инстикт. Тако смо направљени.

Подели на овим сајтовима

пре 14 минута, Рапсоди рече

Опет људи који искрено воле, апсолутно им није стало до мишљења околине  шта ће други рећи о њиховим драгама(нима). 

Свакако, али ми се чини да је овај тип љубоморе нешто лично... Тачније, не знам да ли се осећа након што се "сконта" и усвоји мишљење околине, или је невезано са тиме, него унутрашњи осећај. 

пре 15 минута, Juanito рече

Биологија. Наравно, ми имамо свету људску дужност да надилазимо биологију, јелте, ал биологија...

Па ја нисам рекла да је то небиолошки, већ да је мени лично 

пре 21 минута, Џуманџи рече

логичније ми је и природније да у том случају почнеш да прижељкујеш да поседујеш такво или баш то  Микино.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Џуманџи рече

Па ја нисам рекла да је то небиолошки, већ да је мени лично 

ОК, сад видех. Па обично и не мрзиш Мику, него баш ко што си рекла, прижељкујеш да имаш ”то Микино”. Мики ”завидиш” јер има то што ти немаш, а твоје тело (не кажем чак ти, јер ту нема много времена за неку вишу когницију) прижељкује. Али га ретко мрзиш. Вероватно човек генерално мора да буде навикнут на мржњу да би Мику замрзео због лепе жене.

Подели на овим сајтовима

пре 35 минута, Џуманџи рече

логичније ми је и природније да у том случају почнеш да прижељкујеш да поседујеш такво или баш то  Микино. А не да мрзиш њега.

Ni ja nisam nikada bio ljubomoran iz tog razloga... slično kao i ti mogu da eventualno zavidim što neko ima nešto što bih ja voleo da imam, ali nisam imao razloga da tog nekog mrzim... ali mogu da pretpostavim tako nešto i možda da primetim kod drugih i svakako neće to biti "logično i prirodno"... neće niko ni u sebi (a pogotovo ne pred drugima) da kaže eto ja ću sad da mrzim Miku jer on ima lepšu ženu, auto, kuću... ali podsvesno će možda da počne da primećuje (ili izmišlja) neke Mikine nedostatke i prekršaje i da ga mrzi šatro zbog tih nedostataka i prekršaja...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 12 минута, Juanito рече

ОК, сад видех. Па обично и не мрзиш Мику, него баш ко што си рекла, прижељкујеш да имаш ”то Микино”.

Да, потпуно има смисла. :) Јер ја некако љубомору капирам као да ти је криво кад је неко паметнији од тебе, или тако нешто. Тј. када је у питању неко буквално лично својство те особе. 

И зато су ми чудни ти изрази "љубоморан на ближњег јер он има лепши ауто/жену/бољи посао..."

Јер тако оставља утисак да је суштинско негативно осећање (не мора бити мржња) према особи која има нешто што ти прижељкујеш, а не (по мени реалније) - да имаш позитивно осећање према нечему што је туђе.

Ако има смисла. :D Мсм, акценат је на негативном осећању према ___ , а не на жељи за поседовањем ___.

Једва да срочим

Измењено од Џуманџи
  • Свиђа ми се 1

Подели на овим сајтовима

@Џуманџи

Да, мислим да се слажемо. Само сам ја мало слаб у именовању. Навикао сам да ствари зовем x и y, па да их онда формално дефинишем. :stadaradim:

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Juanito рече

Само сам ја мало слаб у именовању.

Мени нешто кажеш?? Ти макар само у именовању, ја у свему што има везе са комјуникејшн... :)) 

• Радостан 1

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...