Jump to content

Епископ стобијски и Местобљуститељ струмички Давид: Несазрелост македонских власти у односу на верске слободе!

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 2 часа, MKD13 рече

Makedonci, posle sve sto su prosli, su namanje krivi shto su u ovo stanje u kome jesu. Zamisli jedno dete ko je je od roditelja otugeno jos od pelena i zatvoreno i jednoj sobi. Pa ga vospitavas samo ti bez da mu das istinsko znaje i o njegovim roditeljima i o opste o svetom koji ga okruzuje.

Па ти Деретић из истих књига учите, само где он чита Срби ти читаш Бугари.

И заборавих да ти напишем нешто о узурпацији? Јесу Немањићи и Мрњавчевићи што изградише онолике цркве узурпатори? 

Мислим ти причаш чисту политичку причи и заиста не знам што се са тобом дописујем, искрено.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 54
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 6 часа, Вилер Текс рече

Фанариоте су посебна прича, нимало здрава. Што тебе не оправдава. Сваки етнофилетизам па и грчки је лош.

А шта ћемо са Светим Владиком Николајем жичким и охрдиским? Јел то видиш као благослов за Орхид и Македонију или не?  Остави по страни грешке и слепило српске политичке  елите између два рата, али такође заборави усташко-комунистичку -вмро пропаганду о Краљевини као тамници народа. То са усташама и скојевцима причај. 

Ако ти је Македонија све, нећеш имати ни прошлост ни садашњост ни будућност.

Е дал ћеш ти разумети ово што ти пишем, сумњам. 

Vladika Nikolaj je unikatna i komplicirana licnost. Posebno mi se sviga negov prolog, bio je asketa, i imao dar reci. U svoje vreme, citao sam jednu knjigu monah Kalist, gde ima dosta informacija o vladiku NIkolaja. Ka sazaljenju shto se tice nacionalizma i Makedonije vladika Nikolaj isto je bio podlozan veliko-srpskim idealima. U to vreme isto je bio sv.Jovan Maksimovic u Bitolju i to su bile neke svetle tacke na mracnom nebu Makedonije u to vreme. Meni se Loticevci vise svigaju nego li bogomolci, a Justin Popovic vise mi lezi za citanje nego li vladika Nikolaj.

Kraljevinu ja stvarno hocu da zaboravim, i bolje i vi da se ogradite od njena zlodela, da ne bi taj greh nosili na dusi. Ako mislite da ona je u Makedoniji postupala kako treba, tesko vama. Ja mislim, to je moje licno misljenje, da u mnogome potom ste posradali imeno zbog vasih dela u Makedoniji. 

U vreme kad su srbi gradili manastiri po MK mi nismo imali problema, naprotiv u svemu smo bili poslusni. Jer vlast nije nas ugnjetavala ili prisiljavala da budemo srbi, bila je bliska narodu i starala se oko sve probleme shto narod ima. Kraljevic Marko je jedan od najomilenjih junaka kod naroda. Isto i crkvu Dusan nije dirao i uporedo sa srpskom crkvom sustestvovala je i Ohridska Arhiepiskopija. I to su razlike izmegu tih srba i srba 19-20 veka.

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, MKD13 рече

Isto i crkvu Dusan nije dirao

Цар Душан је проузроковао раскол, и тек је кнез (цар?) Лазар вратио српску цркву из раскола.

У Пећкој Патријаршији, пише да је Лазар крунисан за цара, и да се Лазар одрекао круне ради политике, ал о томе нема много информација.

"СВЕТИ ЈЕФРЕМ ПАТРИЈАРХ од 1371. до 1383. и од 1389. до 1399. У том међувремену оставио је престо и предао га Спиридону.

Крунисао је кнеза Лазара за Цара 1382 године."

http://www.srpskaistorija.com/pecka-patrijarsija-kroz-fotografije/

Подели на овим сајтовима

пре 16 часа, milos50 рече

У то јесте и проблем. Тема је о МЕНИ, о МОЈОЈ земљи, МОЈОЈ Цркви, МОЈОЈ заједници, МОМ народу.

Потпуно нетачно, говорили смо уопштено. 

On 3/11/2018 at 9:52, Џуманџи рече

Збунило ме то како си повезао да то које је националности има везе са тиме "ком народу" је владика, пошто је из овог последњег јасно да и Јапанац може да буде владика македонском народу ако ради за македонске политичке интересе

On 3/11/2018 at 13:37, milos50 рече

Мени не смета да и Јапанац буде мој владика „ако ради за црковне интересе“ -  а то је да се брине за спасење народа Божјег који је њему доверен.

Исто би следило и да је Индијац епископ епархије канадске. Нема "ех, па то је другачије". Није. И рекао си свој став. Жао ми је. 

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, MKD13 рече

Meni se Loticevci vise svigaju nego li bogomolci

Све време ти то и причам а ти се браниш па опет признајеш. Е муко моја, боље бре да попијеш чашу вина, мало запливаш у охридском језеру, скокнеш во Грција на моренце...Пусти дози ахтунг приче. Ај уздравље.

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Вилер Текс рече

Све време ти то и причам а ти се браниш па опет признајеш. Е муко моја, боље бре да попијеш чашу вина, мало запливаш у охридском језеру, скокнеш во Грција на моренце...Пусти дози ахтунг приче. Ај уздравље.

Nisam bas razumio shta si hteo da kazes sa loticevce i bogomoljce. A  ovo drugo ispunjavam doslovno i vino i jezero i more...

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Ђорђе Р рече

Цар Душан је проузроковао раскол, и тек је кнез (цар?) Лазар вратио српску цркву из раскола.

У Пећкој Патријаршији, пише да је Лазар крунисан за цара, и да се Лазар одрекао круне ради политике, ал о томе нема много информација.

"СВЕТИ ЈЕФРЕМ ПАТРИЈАРХ од 1371. до 1383. и од 1389. до 1399. У том међувремену оставио је престо и предао га Спиридону.

Крунисао је кнеза Лазара за Цара 1382 године."

http://www.srpskaistorija.com/pecka-patrijarsija-kroz-fotografije/

Na kraj cu da ispadnem zastitnik svih raskola:) 

To je bio politicki raskol, u Hristu obe crkve i carigradska i pecka su bile jedno. I Patrijarh Kalist i Patrijarh Joanikije su bili svetci. Za Dusana neznam al je bio jako pobozan, cak u to vreme slikali su Dusana sa oreolom. Danilo u svojih zitija srpskih kraljeva i arhiepiskopa bas jako pozitvno opisuje Dusana.

Vizantisko carstvo za vreme Dusana je oslabelo a carstvo Dusanovo se sve vise i vise sirilo. Mislili su da je Bozja volja da se prebaci carstvo i patrijarsestvo sa vizantijca kod njih. Sveti su bili ljudi i koji su savetovali Dusana da ucini taj korak, nije on sam odlucivao o tome, kako zele da prikaze. Dusan nije bio nikakav zlotvor.

Подели на овим сајтовима

пре 5 часа, Џуманџи рече

Потпуно нетачно, говорили смо уопштено. 

У томе јесте проблем. Све је „уопштено“. Само је Јапанац конкретан (извини, и Индијанац такођере). Ја (и мој народ) сам апстрактан, апстрахиран, апостазиран. И рекао сам свој став, али испада као да нисам. И због тога не жалим, а желим ти свако добро.

Подели на овим сајтовима

пре 15 часа, milos50 рече

У томе јесте проблем.

У свему следећем ће бити "е, (сад) у овоме јесте* проблем", осим у твоме повезивању националности са од Бога повереним народом. :D:D

Измењено од Џуманџи
*

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

пре 6 часа, Џуманџи рече

осим у твоме повезивању националности са од Бога повереним народом.

Ја сам то рекао или ти кажеш да сам то рекао?

Нисам знао да сам сада Јеврејин.

Ти добро знаш шта причам. У томе и јесте проблем :-) 

И ово је уопштено, јел да? 

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...