Jump to content

Zasto Crkva smatra da sex nije fizioloska potreba?

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 1 минут, Vladan3 рече

Како ово уклапаш у: "Не чини прељубе." ?

Kako sam I rekao, Crkva ne zabranjuje, nego usmerava.

• Волим 1

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Volim_Sina_Bozjeg рече

То ти је исто:

- забрањујем ти да учиниш прељубу ако хоћеш (да правилним усмерењем стигнеш) у Царство

- усмеравам те у Рај забраном прељубе јер прељубници "неће наследити Царства Божијега"

Подели на овим сајтовима

Pa i ne mogu svi u monahe. Ako bi  navedeno bio razlog za odlazak u manastir, onda bi manastiri bili krcati, ne bi imala gde igla da padne. A nekako kontam da  bekstvo od sveta zbog nenalaženja partnera ili načina egzistencije, nije dobar ni poželjan razlog za odlazak u manastir.

Подели на овим сајтовима

пре 15 минута, Grizzly Adams рече

Многи попови верницима стављају услов - брак или монаштво.

Знаш ону чувену "Анка или камилавка"...

Ja sam to kao klinka eksplicitno čula od jednog fensi igumana: ko se ne venča do 25. (posebno devojke) odmah treba u manastir. Nema tu izvlačenja :D

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Vladan3 рече

То ти је исто:

- забрањујем ти да учиниш прељубу ако хоћеш (да правилним усмерењем стигнеш) у Царство

- усмеравам те у Рај забраном прељубе јер прељубници "неће наследити Царства Божијега"

"када сам био дечак молио сам Бога да ми пошаље бицикло које сам јако желео, није ми га послао, бицикло сам украо и молио Бога да ми опрости" Ал Паћино

:smeh1:

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Vladan3 рече

То ти је исто:

Pa nije isto dragi Vladane.

Prvo, Crkva je pre svega bogata iskustvom I svojom duhovnošću.

Sagledajmo ovaj primer, ne čini preljubu. Otvorimo sve aspekte I stavimo sve poglede kao karte na sto, otvorene da možemo da vidimo šta se dešava kad neko čini preljubu....

I onda u slobodni odlučujmo, Crkva će prihatiti sve, što mi kao zajednica odlučimo šta je dobro za nas, da li je za nas dobro činiti preljube I zašto bi ih činili ili nije dobro I zašto bi bilo dobro da ne činimo preljube...

I onda u otvorenoj diskusiji I u slobodi I razmeni mišljenja možemo doći do slobodnog zaključka....

Ako kažemo, Crkva zabranjuje da činiš preljubu, to nije istina, jer neko I pored učinjene preljube dobije razrešnu molitvu, tako da Crkva savetuje da Ne čini preljube.

Imao bi tri strane da pišem, uzmi uklapaj ovo slaži kockice nabacano je ali dovoljno ako želiš da se potrudiš I vidiš razlliku.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Paradoksologija рече

Ja sam to kao klinka eksplicitno čula od jednog fensi igumana: ko se ne venča do 25. (posebno devojke) odmah treba u manastir. Nema tu izvlačenja :D

Da nije gerasim :)))

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Phoebe рече

Pa i ne mogu svi u monahe. Ako bi  navedeno bio razlog za odlazak u manastir, onda bi manastiri bili krcati, ne bi imala gde igla da padne. A nekako kontam da  bekstvo od sveta zbog nenalaženje partnera ili načina egzistencije, nije dobar ni poželjan razlog za odlazak u manastir.

Naravno.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

I onda u slobodni odlučujmo, Crkva će prihatiti sve, što mi kao zajednica odlučimo šta je dobro za nas

I onda u otvorenoj diskusiji I u slobodi I razmeni mišljenja možemo doći do slobodnog zaključka....

Ako kažemo, Crkva zabranjuje da činiš preljubu, to nije istina, jer neko I pored učinjene preljube dobije razrešnu molitvu, tako da Crkva savetuje da Ne čini preljube.

Старозаветној Цркви је дата та заповест, па је Христос не само није укинуо него је још пренео на срце и забрану за разведене, па је Павле то забетонирао у посланицама.

Нема шта ми да одлучујемо у слободној размени мишљења о ономе што је јасно речено и више пута потврђено од почетка до краја Писма. То је "не учини прељубе" а не "дођите ви сами до слободног закључка да ли је добро да се учини прељуба".

А то да ли ће ко кога и за шта да разреши је индивидуална ствар и не може да буде основ за генерализацију или учење Цркве.

Сам у својој реченици кажеш да неко некоме даје разрешну за прељубу али шта ће му разрешна ако није ништа лоше урадио по својој процени током размене мишљења? Чим му чита разрешну, шта год овај мислио, јасно је да је прекршио заповест тј. забрану, иначе од чега га разрешава?

Подели на овим сајтовима

• Гости
пре 23 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

А погледај тему о пушењу, а погледај овде, исто причамо, али се угао за осуде и глади мењају :)))

Уместо Христоса, само склоп ставова, али све у име "Правде" :ani_biggrin:

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Vladan3 рече

Старозаветној Цркви је дата та заповест, па је Христос не само није укинуо него је још пренео на срце и забрану за разведене, па је Павле то забетонирао у посланицама.

Нема шта ми да одлучујемо у слободној размени мишљења о ономе што је јасно речено и више пута потврђено од почетка до краја Писма. То је "не учини прељубе" а не "дођите ви сами до слободног закључка да ли је добро да се учини прељуба".

А то да ли ће ко кога и за шта да разреши је индивидуална ствар и не може да буде основ за генерализацију или учење Цркве.

Сам у својој реченици кажеш да неко некоме даје разрешну за прељубу али шта ће му разрешна ако није ништа лоше урадио по својој процени током размене мишљења? Чим му чита разрешну, шта год овај мислио, јасно је да је прекршио заповест тј. забрану, иначе од чега га разрешава?

Ne razumem te brate, zaista te ne razumem pogotovo ovo što sam boldovao.

Brate mili, ja ti lepo kažem da Crkva savetuje I usmerava, jer upravo Hristos I govori,slobodan prevod,DOĐI ČOVEČE DO SLOBODNOG ZAKLJUČKA, da razumeš šta je preljuba I što ne bi trebalo da se čini A NE DA TO NE ČINIŠ JER SAM TI JA TAKO REKAO, KAO DA SI ŽIVOTINJA NESLOVESNA.

• Свиђа ми се 1

Подели на овим сајтовима

пре 20 минута, Paradoksologija рече

Који је то трип...

Можда треба да се провери тај тамјан што користе, да није са Јамајке...

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Гајић рече

А погледај тему о пушењу, а погледај овде, исто причамо, али се поља осуде и интересовања мењају :)))

Dobro, ne kažem ima nekih napredaka, ja sam bio daleko gori, nekada.

No da to ne stavljamo na tablu stalno, sve se to menja, jeste još uvek je to jedan sklop koji je tvrd ali šta da se čini.

Подели на овим сајтовима

пре 17 минута, Paradoksologija рече

U bre gde vi nalazite tako lude popove. Ovi moji u Fibilendu nisu takvi. Izbečim se kad čujem ili pročitam tako nešto i ne mogu da verujem :0426_feel:Mada, ne divanim puno sa njima, volim da ćaskam sa sveštenikom iz mog voljenog manastira, normalan, mlad sveštenik, razuman

Nego, šta smo zaključili?

Da teglimo krstove bez gunđanja pa kud koji mili moji :smeh2: Ma biće sve ok, Bog zna zašto je sve tako

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Hristos I govori,DOĐI ČOVEČE DO SLOBODNOG ZAKLJUČKA. da razumeš šta je preljuba I što ne bi trebala da se čini A NE DA TO NE ČINIŠ JER SAM TI JA TAKO REKAO, KAO DA SI ŽIVOTINJA NESLOVESNA

Ја те разумем али са моје тачке гледишта ти свој етички став учитаваш Христу, а да не говорим о томе да заиста не знам ни једно месту у НЗ које бих могао тако да протумачим.

Али ово твоје болдовано тумачење може да се употреби у другом смеру: немој то да чиниш да не би постао као животиња бесловесна.

Дакле: послушај моју заповест, веруј ми да ја знам шта је добро за тебе, и избавићеш се од животињског у себи и добићеш Царство. А то и сам буквално каже без учитавања: "Ако ме љубите моје заповести држите." Нема "дођите као свесна слободна бића до свог закључка" него "држите".

Подели на овим сајтовима

Guest
Ова тема је за сада закључана и нису омогућени будући одговори.
  • Креирај ново...