Jump to content

Film o Stjepanu Filipoviću oduševio region: Dokumentarac i na hrvatskim portalima - "Srbi snimili film o Hrvatu kog se naše vlasti srame"

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 12 минута, GeniusAtWork рече

Радић га исто тупи помало, али ништа посебно.

Он само (барем тако мислим), пошто га лично знам и заиста је добар момак, мсм. да наступа са тог неког далматинског становишта и чињенице да су `рвати истоветан споменик Стјепану у родном Опузену срушили. Њиховом лудилу "у част". Ил` су били свесни да је комуњара. Мож` бити.

7930632.jpg

Подели на овим сајтовима

Начин на који ово изазива забуну и нелагодност (бар код неких од нас) је веома суптилан па га је тешко разјаснити а да не испадне "идеолошко пљување"... Што наравно није. Али комплексност теме за Поуке никад није била препрека.

На пример, иде новинар около и пита људе "знате ли ко је био тај и тај". Људи немају појма. Шта то имплицира?

Цела та представа има јасну поруку - то је неко за кога би требало да знате, али не знате зато што сте овакви или онакви. Гледалац који не обрати пажњу више-мање свесно ће добити управу такву поруку. "Види кави смо неписмени сељаци, не знамо за оваквог хероја". Што је потпуно погрешно. У данашње време, посебно ако си одрастао после СФРЈ, нема никаквог разлога да знаш за тог хероја осим ако се не бавиш историјом.

Млађи људи који нису живели у СФРЈ не знају, и не могу да знају, читаво једно "предање" и једну читаву "псеудо-религију" са својим месијама, апостолима, доктринама, саборима, свецима, мученицима и "псеудо-црквеним" календаром - све са празником рођења Титомладенца и ходочашћем у Кумровец-Витлејем и пећином у којој је рођен "спаситељ наших народа и народности". То ко није доживео, нема шансе да укапира како изгледа "изнутра". Ми смо још као млађани пионири све то знали наизуст.

Сад да кренемо по улици питамо ко је био Моша Пијаде, кад је било Друго заседање АВНОЈ-а и које су одлуке тамо донесене... Има ли смисла? Посебно ако тиме имплицирам да не знају нешто што је много битно. Боље да не знају.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

пре 49 минута, Милан Ракић рече

Он само (барем тако мислим), пошто га лично знам и заиста је добар момак, мсм. да наступа са тог неког далматинског становишта и чињенице да су `рвати истоветан споменик Стјепану у родном Опузену срушили. Њиховом лудилу "у част". Ил` су били свесни да је комуњара. Мож` бити.

Ма ОК, мислио сам на оно на почетку "Данашње генерације које су навикле да их није брига ни за шта осим за себе не могу да схвате такву жртву...".

Не волим бесмислене генерализације.

Подели на овим сајтовима

пре 8 минута, Grizzly Adams рече

У данашње време, посебно ако си одрастао после СФРЈ, нема никаквог разлога да знаш за тог хероја

Добро је знати. Али читати ван идеолошког концепта.

Подели на овим сајтовима

пре 18 минута, Grizzly Adams рече

Цела та представа има јасну поруку - то је неко за кога би требало да знате, али не знате зато што сте овакви или онакви. Гледалац који не обрати пажњу више-мање свесно ће добити управу такву поруку. "Види кави смо неписмени сељаци, не знамо за оваквог хероја".

Па ево ја имам 40 лета, а нисам знао за њега ко је док нисам видео фотку  :)  Слику сам наравно видео милион пута, чуо сам исто за човека, али да си ме зауставио на улици да ме питаш ко је Стјепан Филиповић, не бих знао.

Подели на овим сајтовима

пре 24 минута, Grizzly Adams рече

Начин на који ово изазива забуну и нелагодност (бар код неких од нас) је веома суптилан па га је тешко разјаснити а да не испадне "идеолошко пљување"... Што наравно није. Али комплексност теме за Поуке никад није била препрека.

На пример, иде новинар около и пита људе "знате ли ко је био тај и тај". Људи немају појма. Шта то имплицира?

Цела та представа има јасну поруку - то је неко за кога би требало да знате, али не знате зато што сте овакви или онакви. Гледалац који не обрати пажњу више-мање свесно ће добити управу такву поруку. "Види кави смо неписмени сељаци, не знамо за оваквог хероја". Што је потпуно погрешно. У данашње време, посебно ако си одрастао после СФРЈ, нема никаквог разлога да знаш за тог хероја осим ако се не бавиш историјом.

Млађи људи који нису живели у СФРЈ не знају, и не могу да знају, читаво једно "предање" и једну читаву "псеудо-религију" са својим месијама, апостолима, доктринама, саборима, свецима, мученицима и "псеудо-црквеним" календаром - све са празником рођења Титомладенца и ходочашћем у Кумровец-Витлејем и пећином у којој је рођен "спаситељ наших народа и народности". То ко није доживео, нема шансе да укапира како изгледа "изнутра". Ми смо још као млађани пионири све то знали наизуст.

Сад да кренемо по улици питамо ко је био Моша Пијаде, кад је било Друго заседање АВНОЈ-а и које су одлуке тамо донесене... Има ли смисла? Посебно ако тиме имплицирам да не знају нешто што је много битно. Боље да не знају.

Одлично!

Тако исто некада, када ова повијесна повесма буду само трагови на некој будућој преслици, а нови хватови вуне се паковаху на њој (преслици), исто тако ће (могуће) и за Зорана Радосављевића и Жику Ђурића и Миленка Павловића, та нека будућа поколења причати и неће знати одговор на "знате ли ко је био тај" и (опет могуће) иако тврд стојим да нису волели слободана говнета милошевића, прогласити их ходочасницима у Пожаревац. Иако су се само бранили од зла...

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Милан Ракић рече

Иако су се само бранили од зла...

Стјепан Филиповић је био припадник КПЈ, код њега је дефинитивно постојала револуционарна црта, што га одваја од народа који је само хтео да истера Немце и одбарани се од усташа.

Парлела са херојима-пилотима није баш добра, јер су они војници и само су бранили земљу од зла.

Подели на овим сајтовима

пре 17 минута, Вилер Текс рече

Стјепан Филиповић је био припадник КПЈ, код њега је дефинитивно постојала револуционарна црта, што га одваја од народа који је само хтео да истера Немце и одбарани се од усташа.

Парлела са херојима-пилотима није баш добра, јер су они војници и само су бранили земљу од зла.

Као што рекох, свака част на мудима. Шта да кажем друго. Ако се може само на основу једне премисе-у конкретном, био члан КПЈ, изводити крајњи закључак, што би рекли - како мени, тако и теби, многи ћемо се изненадити кад се наврши време. Ја заиста, без зајебанције и теби и Звонку скидам капу.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Милан Ракић рече

Као што рекох, свака част на мудима. Шта да кажем друго. Ако се може само на основу једне премисе-у конкретном, био члан КПЈ, изводити крајњи закључак, што би рекли - како мени, тако и теби, многи ћемо се изненадити кад се наврши време. Ја заиста, без зајебанције и теби и Звонку скидам капу.

Не може се доносити крајњи закључак. Ја причам са чисто људске стране. 

Не могу се, нити осуђујем људе који су због стварне неправде постали комунисти и анархисти. Ко зна шта је у нечијем срцу. Али те идеологије су заблуде на које се лако накаче измучени људи и нису излаз већ могућ пут у пакао.

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Милан Ракић рече

Зорана Радосављевића и Жику Ђурића и Миленка Павловића

Колико знам нико од њих није страдао вичући "живео комунизам и светска револуција!", него су бранили своју земљу без идеологија и месијанства.

Филиповића, ипак, не могу да гледам независно од његових уверења. Њему је примарни циљ био отимање власти и успостављање те њихове утопије (у којој смо се сви утопили...), а "борба против окупатора" само споредна ствар. Тј. "добра прилика". Јер су стратези из НКВД добро проценили да ће након рата у Европи настати "политички вакуум" који треба искористити па подметнули своје керове где су год могли... Или што се излану скоро један њихов американски пандан - "добру кризу не треба пропустити".

Филиповић је био активни, свесни комуниста. Не неко сељаче које се случајно прикључило одреду. За одважност свака част. Нема свако кохонес да тако умре. Али да је неки велики пример на који се треба угледати... нисам сигуран...

Мислим, то је моје размишљање за мој став. Поштујем другачије мишљење.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Генерално, једно од ретких питања где се не слажем са братом Миланом (кога изнад свега волим и поштујем) је оцена улоге Титовог партизанског покрета у Другом рату. Дуго сам размишљао о томе (пошто не желим да будем заслепљен идеолошки или другачије), мало се колебао, али на крају ипак нисам склон да им дам позитивне поене.

Извињавам се ако сам улетео на тему мало ђоном... То је због моје збуњене главе... :)

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Не свиђа ми се филм.

Не верујем им пуно. Ово је интерпретација догађаја из партизанских извора. Ваљево је четнички крај, већински се народ определио за четнике, па бих стога волео бих да чујем и другу страну. Дал се борио и убијао само окупаторе, ил је мало убијао и србе, волео бих чути.

Споменик сам видео, и прошао много пута поред њега, ал о човеку први пут чујем.

Комунисти су постали антифашисти тек кад се друг Стаљин посвађао са својим дотадашњим савезником Хитлером.

На основу пропаганде, што и овај филм представља, јако је тешко донести свој суд о некоме.

Не мислим ни да су четници били исправни, нит верујем пуно њиховој пропаганди. Истина је негде између.

Подели на овим сајтовима

пре 54 минута, Grizzly Adams рече

Филиповића, ипак, не могу да гледам независно од његових уверења. Њему је примарни циљ био отимање власти и успостављање те њихове утопије (у којој смо се сви утопили...), а "борба против окупатора" само споредна ствар.

У овом филму имаш кад га испитује официр Гестапоа у притвору (био је неколико месеци у затвору пре него што је погубљен). Питао га је "Зашто си се придружио комунистима?". Овај му одговорио "И ти би им се придружио да мораш за 10 динара да намешташ димњаке на фабрикама по цео дан".

Тако да не знам, мени се пре чини да је био идеалиста који је страдао за оно што је веровао са 26 година. На начин који је и у непријатељу изазивао поштовање и дивљење. А да ли је знао да организацију чији је био члан воде злотвори којима је циљ био заузимање власти, и који су искористили тежак живот обичног човека и рат који је трајао за неке своје перфидне циљеве...то вероватно никада нећемо сазнати.

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, GeniusAtWork рече

Овај му одговорио "И ти би им се придружио да мораш за 10 динара да намешташ димњаке на фабрикама по цео дан".

Из истог разлога су се људи придруживали нацистима.

Што је погрешно решење у оба случаја.

пре 6 минута, GeniusAtWork рече

Тако да не знам, мени се пре чини да је био идеалиста који је страдао за оно што је веровао са 26 година. На начин који је и у непријатељу изазивао поштовање и дивљење. А да ли је знао да организацију чији је био члан воде злотвори којима је циљ био заузимање власти, и који су искористили тежак живот обичног човека и рат који је трајао за неке своје перфидне циљеве...то вероватно никада нећемо сазнати.

Филиповић је био активни, свесни члан КПЈ, учествовао у њиховом покрету, демонстрацијама итд. још пре рата. Ако се добро сећам, био је један од истакнутих чланова, а не само "случајни пролазник".

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Па да запевамо али како Бог "заповеда":

"Уз Исуса Христа, Божијега Сина,
нас неће ни Пакао смеееееет',
ми дижемо чело, ми крочимо смело,
ми чврсто стискамо крррррст,
ми дижемо чело, ми крочимо смело,
ми чврсто стискамо крррррст...."

Приручник 'О Божанственој Литургији' светог Јована Златоустог - збирка одабраних светоотачких и савремених текстова, који објашњавају лепоту схватања и учествовања у Божанственој Литургији!
Цена 330,00 дин./ком. + ПТТ или +381 (0)63 839 6761

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...