Jump to content

Film o Stjepanu Filipoviću oduševio region: Dokumentarac i na hrvatskim portalima - "Srbi snimili film o Hrvatu kog se naše vlasti srame"

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 18 минута, Милан Ракић рече

кажем да је врло ружно неког мог деду прогласити "комунаром" у оном пејоративном смислу, а он јебе му се за све, само је ишо да брани своју земљу коју је банда напала.

Нисам ја такве људе ни помињао. Имам ја претка/рођака партизана (који је страдао под врло чудним околностма, званично убили га Италијани) за кога знам да је био идеалиста. И још једног који је био сељак, погинуо у пратизанима. 

Зато баш треба прочитати књигу коју сам окачио. 

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, GeniusAtWork рече

Њихове коловође свакако. Али гомила обичних људи им је прилазила да би се борили против окупатора који их је пљачкао, рушио им куће и убијао најближе. И ти људи се јесу борили за слободу, без икаквих идеолошких циљева. А то што они јесу били заведени, и што су коловође имале сасвим друге намере сакривене иза борбе против окупатора (која је најчешће и вођена на најгори могући начин због чега су страдали многи невини), то је нешто друго. И то нико не спори.

Е па онда творци документараца требају то и да непомену. Овако испада балада над Југославијом, Титом, прича о путовањима. Мени је то заиста јадно и ружно. Колико још људи треба да настрада због сулуде носталгије за Опатијом 1983. и незаборавним љетом?

А тај део о путовањима је стварно смешан. Већина људи из мог окружења је била бар у пет земља широм света. Више сад путујемо него 1970. године.

Подели на овим сајтовима

ОК, био је храбар дефинитивно. И то поштујем, наравно. Па ено покренух тему тамо о данашњим херојима, ма са које стране били.

Што се партизанских хероја тиче, ми смо о тим људима учили у школи непрестано. То је био део "предања" те неке државе тад, па сам очекивао да ће отићи у историјске архиве са њом. Ово "рециклирање" тих прича ме мало збуњује... Не разумем...

Ако оћемо о херојима, онда имамо новије и релевантне за данашњи тренутак. Ови стари, како историја иде, постају симболи одређеног доба и неких тадашњих токова и догађаја. Што смо даље, перспектива треба да буде све шира. Стварно сам збуњен.

А мислим да је и просечан данашњи млади човек кога питају "знаш ли ко је Филиповић" такође збуњен. Што би знао? Што је то битно? Зашто сад из целе те приче, коју са дистанце од 50 година треба посматрати и оцењивати у глобалу, издвајамо једну особу и догађај. Мислим, ипак је он тамо узвикивао "живео комунизам и светска револуција!". Опет - не критикујем њега као појединца. Као особа он је јунак. Херој. Али чини ми се да све то треба посматрати сад мало шире. Овакав документарац у данашње доба је тотално конфузан...

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, Вилер Текс рече

Е па онда творци документараца требају то и да непомену. Овако испада балада над Југославијом, Титом, прича о путовањима. Мени је то заиста јадно и ружно. Колико још људи треба да настрада због сулуде носталгије за Опатијом 1983. и незаборавним љетом?

Па не само да испада, него јесте балада. Јер ти људи у својим главама још увек нису расчистили шта се заиста десило и шта је ту било добро, а шта зло.

И онда нас доводе у незахвалну ситуацију да морамо да реагујемо. Сад испаде ми не поштујемо нечије херојство итд. А није уопште то у питању.

Не поштујем аутора који је извукао из далеког историјског контекста један догађај, телепортовао у XXI век и тиме направио тоталну забуну.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Grizzly Adams рече

ОК, био је храбар дефинитивно. И то поштујем, наравно. Па ено покренух тему тамо о данашњим херојима, ма са које стране били.

Што се партизанских хероја тиче, ми смо о тим људима учили у школи непрестано. То је био део "предања" те неке државе тад, па сам очекивао да ће отићи у историјске архиве са њом. Ово "рециклирање" тих прича ме мало збуњује... Не разумем...

Ако оћемо о херојима, онда имамо новије и релевантне за данашњи тренутак. Ови стари, како историја иде, постају симболи одређеног доба и неких тадашњих токова и догађаја. Што смо даље, перспектива треба да буде све шира. Стварно сам збуњен.

А мислим да је и просечан данашњи млади човек кога питају "знаш ли ко је Филиповић" такође збуњен. Што би знао? Што је то битно? Зашто сад из целе те приче, коју са дистанце од 50 година треба посматрати и оцењивати у глобалу, издвајамо једну особу и догађај. Мислим, ипак је он тамо узвикивао "живео комунизам и светска револуција!". Опет - не критикујем њега као појединца. Као особа он је јунак. Херој. Али чини ми се да све то треба посматрати сад мало шире. Овакав документарац у данашње доба је тотално конфузан...

Добро. Теби није можда битно. На концу и на почетку филма многи судионици не знају ништа о Стеви Колубарцу. Ја кацсам моју децу водио у обилазак ваљевске нахије, трудио сам се да им покажем и одведем их и у Лелић и у Ћелије и у Бранковину и у центар Ваљева и одведем у музеј и покажем где је била ваљевска болница и да одемо неколико деценија унатраг и да виде и Муселимов конак и где је била сеча кнезова и да виде споменик Живојину Мишићу и напослетку да виде и тај споменик горе изнад Ваљева... Нека знају и виде све. Па и нек` доносе вредносне судове. Не браним.

https://www.facebook.com/mlnrakic/media_set?set=a.3347344219607.1073741836.1748870305&type=3

Подели на овим сајтовима

пре 12 минута, Вилер Текс рече

А тај део о путовањима је стварно смешан. Већина људи из мог окружења је била бар у пет земља широм света. Више сад путујемо него 1970. године.

Ја нисам гледао документарац, не знам да ли праве баладу над Југом или не.

А не капирам какве везе сад имају путовања...људи јесу били носталгични за тим временом јер су скоро 20 година били у визном гету, где без целоноћног глуварења пред амбасадама, гомиле папира и понижавања нису могли нигде, осим у ЦГ, БиХ и Хрватску (а ни тамо није могло без виза у почетку). То се све, фала богу, завршило 2009. и не знам ко је сада још увек носталгичан за пасошем СФРЈ.

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, Милан Ракић рече

Стеви Колубарцу

Нек се нико не љути, али мени је ово заиста симптоматична ствар. Зашто, зато што су се Хрвати, комунисти који су се наметали Србима у Карјини који су сами, без икакве идеологије дигли устанак, представљали као Срби, помиљали Косово и Св. Кнеза Лазара, Карађорђа итд.

И после су ти Срби партизани под командом Хрвата стално улазили у борбе са четницима а сваког ко би се упитао што не нападају усташе и Немце би кажњавали затвором и смрћу.

Нек Бог Стевану душу прости али ја имам огрому скепсу према људима са револуционарним именима. Можда грешим у овом случају, ал скепса остаје.

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, GeniusAtWork рече

Ја нисам гледао документарац, не знам да ли праве баладу над Југом или не.

А не капирам какве везе сад имају путовања...људи јесу били носталгични за тим временом јер су скоро 20 година били у визном гету, где без целоноћног глуварења пред амбасадама, гомиле папира и понижавања нису могли нигде, осим у ЦГ, БиХ и Хрватску (а ни тамо није могло без виза у почетку). То се све, фала богу, завршило 2009. и не знам ко је сада још увек носталгичан за пасошем СФРЈ.

Човек један у филму прича како се путовало.

За те редове хвала комунистима и њиховим наследницима једнако као и ЕУ и Америма.

Види, нису визе вреде сакаћења будућих генерација.

Подели на овим сајтовима

пре 46 минута, Grizzly Adams рече

Чекај. ОК је активно поштовати генерала Лија и гомилу сличних због нечега доброг што је урадио, упркос његовом ставовима о ропству и расистичкој идеологији, али је зато збуњујуће поштовати хероје из редова комуниста због доброг које су урадили борећи се против фашиста, упркос њиховим комунистичким идејама и припадности?

Подели на овим сајтовима

Najbolje da smo cutali, msm. nasi preci i tako da ko god dodje da nas jebe, a mi se samo naguzimo... I tako cutimo... I u cutanju zivot prodje... Nema veze... Tako kad cutimo, neko Gavrila proglasi pervim teroristom... Tako kad cutimo, dodje i Stjepan na red, pa kao u onom vicu ili pak istinitoj prici, nakon Jevreja, katolika i protestanata, ostadoh samo ja, al za mnom ne imade ko da se buni...

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Милан Ракић рече

Najbolje da smo cutali, msm. nasi preci i tako da ko god dodje da nas jebe, a mi se samo naguzimo... I tako cutimo... I u cutanju zivot prodje... Nema veze... Tako kad cutimo, neko Gavrila proglasi pervim teroristom... Tako kad cutimo, dodje i Stjepan na red, pa kao u onom vicu ili pak istinitoj prici, nakon Jevreja, katolika i protestanata, ostadoh samo ja, al za mnom ne imade ko da se buni...

Samo Dzirlo ! :loading::vrtiglavu:

Tako je lakse :dry:

Потпис:

Надање је моје- Отац;

Прибежиште моје- Син;

Покров мој- Дух Свети;

Тројице Свесвета, слава теби.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Лидија Миленковић рече

Samo Dzirlo ! :loading::vrtiglavu:

Tako je lakse :dry:

Како год. Небитно.

Питам се на којој би се страни поједини "нашли" и кад беше Велики, те кад беше Други и овај последњи 99-те. Нема везе. Ко што рекох небитно

Подели на овим сајтовима

Не бре, треба да се прича. Ми Срби смо такви да чим дође неко неслагање, ко да је крај света.

ОК, можда се не слажемо око неког догађаја од пре 100 година. Шта има везе?

Слажемо се око главних и најбитнијих ствари. То је битно.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

пре 55 минута, Juanito рече

Чекај. ОК је активно поштовати генерала Лија и гомилу сличних због нечега доброг што је урадио, упркос његовом ставовима о ропству и расистичкој идеологији, али је зато збуњујуће поштовати хероје из редова комуниста због доброг које су урадили борећи се против фашиста, упркос њиховим комунистичким идејама и припадности?

Па ОК је све ако се стави у контекст, исприча цела прича.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Одгледао. 

Нисам приметио неко ламентирање над Југославијом или уздизање комунизма. Једини ко то потенцира је онај председник СУБНОРа, али то од њега и може да се очекује. Радић га исто тупи помало, али ништа посебно. А путовања је поменуо онај чича, и то у контексту како су Срби и Хрвати живели некада, пре него што су се поубијали - опет - деведестих.

Све у свему, ОК одрађен документарац, солидно представљање чињеница, разговор са потомцима и слично. Без идеолошког навођења. Поготову је интересантан крај са рушењем његовог споменика у Хрватској, кад се узме у обзир да је фотографија Стеве са раширеним рукама нашла своје место у седишту УН у Њујорку. Колико је бесмислена балканска мржња и глупост.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...