Trifke Написано Фебруар 4, 2018 Пријави Подели Написано Фебруар 4, 2018 пре 5 минута, kopitar рече Nemoj odmah bukvalno da me shvaćaš , od teologa očekujem više .... Što znači to : Oče neka bude tvoja volja? Dobro ako nisi bukvalno mislio. To sto si pitao je jako interesantno pitanje i ceo taj dogadjaj iz Maslinske gore. Nije to jedino pitanje koje se namece vec i zasto se znojio krvavim znojem i da li se uplasio stradanja ili ne i td. No to nije tema postavi temu pa cemo pricati da ne bude da joj spamujemo temu "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Фебруар 4, 2018 Пријави Подели Написано Фебруар 4, 2018 Za one koje zanima evo najkrace o saboru koji je vezan za pitanje na temi: Шести Васељенски Сабор или Трећи цариградски Сабор је одржан у Цариграду у периоду од новембра 680. до септембра 681. године. Сазвао га је цар Константин IV Погонат (648-685) и одржан је у царском двору, у свечаној сали са сводовима па је познат и као Трулски сабор. Било је присутно 174 епископа, а римски Епископ Агатон био је представљен са своја три изасланика. Сазван је да би формулисао праву веру против монотелитске јереси. Јерес се појавила у време цара Ираклија (610-641), у облику исповедања вере познатим под називом Ектесис, објављеном 638. године, а које је саставио Патријарх Сергије и прихватио папа Хонорије (625-638). По том учењу, Исус Христос има две природе, али после Оваплоћења има само једну вољу (монотелитство) или једно делање (моноенергизам). Овакво учење је могло је да привуче умерене монофизите назад у Цркву, али је противречило Халкидонском сабору. Монотелитска криза у Цркви трајала је више од 50 година. Самих монотелита на Сабору није било много. Антиохијски Патријарх Макарије остао је упоран у јереси до краја, као и његов ученик монах Стефан. Међу монотелитима на сабору, спомињу се још Петар Никомидијски, Соломон из Газе, као и монах Полихроније. Оцима Цркве није било тешко да покажу неоправданост и бесмислицу монотелитског учења. У ту сврху, читана су пажљиво документа и одлуке Трећег, Четвртог и Петог васељенског сабора. На овим саборима су својевремено осуђен Несторије, а посебно монофизити од којих је монотелитство и потекло. Одато је признање борцима за Православну веру, какви су били исповедници Максим, папа Мартин, патријарх Софроније Јерусалимски и многи други. Осуђени су јеретици монотелити и моноенергити: Сергије, Павле, Пир и Петар, Патријарси цариградски, папа Хонорије, затим Константин Апамејски из Сирије, Макарије, антиохијски Патријарх и др. Оци су у духу Халкидонског исповедања формулисали веру Цркве ο две воље или хтења (диотелитизам) и две енергије или дејства (диоенергизам) у Богочовеку Господу Христу: „И две природне воље или хтења у Њему и два природна дејства нераздељиво, неизменљиво, неодвојиво, несливено исто тако исповедамо према учењу Светих Отаца. И две природне воље несупротстављене, како су говорили безбожни јеретици, него Његова човечанска воља следује, не противи се или супротставља се, већ штавише следује или боље рећи потчињава се Његовој божанској и свемогућој вољи..." [1] [2] Ovo je iz Wikipedije! Isusovo magare, Жика, ИгорМ and 1 члан је реаговао/ла на ово 2 1 1 "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kopitar Написано Фебруар 4, 2018 Пријави Подели Написано Фебруар 4, 2018 пре 1 минут, Trifke рече Dobro ako nisi bukvalno mislio. To sto si pitao je jako interesantno pitanje i ceo taj dogadjaj iz Maslinske gore. Nije to jedino pitanje koje se namece vec i zasto se znojio krvavim znojem i da li se uplasio stradanja ili ne i td. No to nije tema postavi temu pa cemo pricati da ne bude da joj spamujemo temu I još nešto svaki čovjek vjernik teži da ne bude njegova, nego volja Božja . Opet pitanje dali obložen čovjek ima dvije volje? Trifke and Матусал је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Фебруар 4, 2018 Пријави Подели Написано Фебруар 4, 2018 Управо сада, kopitar рече I još nešto svaki čovjek vjernik teži da ne bude njegova, nego volja Božja . Opet pitanje dali obložen čovjek ima dvije volje? Opet tema nije vezana sa pitanjem koje je postavljeno. Nije oblozen, nego obozen. Neznam! kopitar је реаговао/ла на ово 1 "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Isusovo magare Написано Фебруар 4, 2018 Пријави Подели Написано Фебруар 4, 2018 Ja mislim da ima dvije.Premda meni malo ovo pitanje zvuči kao nekakav trik.. Zašto bi prije muke molio "Oče ako je moguće neka me mimoiđe ovaj Kalež,ali neka ne bude Moja nego Tvoja volja neka bude" E sad mene zanima jeli volja Očeva i volja Sina jedna te ista??? kopitar and Phoebe је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Фебруар 4, 2018 Пријави Подели Написано Фебруар 4, 2018 пре 1 сат, Trifke рече Za one koje zanima evo najkrace o saboru koji je vezan za pitanje na temi: Шести Васељенски Сабор А само да знате, управо сутра се празнује успомена на Шести Васељенски Сабор. Trifke and Vladan :::. је реаговао/ла на ово 2 "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Снежана Написано Фебруар 4, 2018 Пријави Подели Написано Фебруар 4, 2018 пре 2 часа, kopitar рече Dvije volje ali mogli bi smo uvesti i treću :" Oče neka bude volja tvoja". to bi onda bilo dve volje + želja ? kopitar је реаговао/ла на ово 1 Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем! А.М. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vladan :::. Написано Фебруар 4, 2018 Пријави Подели Написано Фебруар 4, 2018 пре 35 минута, Ведран* рече А само да знате, управо сутра се празнује успомена на Шести Васељенски Сабор. А јуче је био св. Максим Ведран*, Trifke, obi-wan and 2 осталих је реаговао/ла на ово 4 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Џуманџи Написано Фебруар 4, 2018 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 4, 2018 пре 18 часа, Драшко рече Kako se definiše volja? На ово, видим, Ауторитарни Велики Учитељ ( @Trifke) није одговорио. Зашто нисам изненађена? пре 7 часа, Milan Nikolic рече Не постоји филозофско објашњење шта је уопште воља. Прозивка на страну, циљ ове теме и јесте био да видимо шта људе највише збуњује по овом питању и сматрам да је то појам воље (Ок, двојица су мали узорак али исти утисак имам и из рл) да бисмо евентуално могли да олакшамо разумевање људима и приближимо неке основе вере. Данашњи човек, природно, не размишља јелински, концепт воље се одавно одвојио од φύσις, како током касније филозофије, тако и појавом психологије, поготову данас када имамо и неуронауке. Чини ми се да се довољно пажње не придаје овом и сличним проблемима када је катихизација у питању (тј. ето ја нисам наилазила на објашњења). И још ово, да не останем недоречена (на подметања мени лично наравно да се нећу освртати), питала бих "лајкаче" (поготову @ИгорМ јер се не сећам кад сам последњи пут видела неки његов пост ) коју то заповест испуњавају када подржавају овакве методе емотивне манипулације пре 14 часа, Trifke рече Nema veze sto . . . mnogi mucenici nastali zbog tog sukoba Izgleda da su oni promasili изазивања осећаја кривице због незнања и "нехајности"; и имплицирање непоштовања туђе муке, рада, као и мучеништва. Да није нека типа "Посрамљујте и одбијајте све који к' Мени долазе"? пре 19 часа, Џуманџи рече За почетнике Paradoksologija је реаговао/ла на ово 1 "You know something is messed up when you see it" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Фебруар 4, 2018 Пријави Подели Написано Фебруар 4, 2018 пре 9 часа, Milan Nikolic рече Наша залутала природа ће се залепити за мирну луку ипостасних својстава Пресвете Тројице и одатле ћемо ступити у контакт као новорођенче са мајком по први пут. Шта је ово? Trifke, kopitar and Матусал је реаговао/ла на ово 3 "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
AnaLaz Написано Фебруар 4, 2018 Пријави Подели Написано Фебруар 4, 2018 http://manastir.se/index.php?option=com_content&view=article&id=124%3A2010-03-05-13-03-06&catid=18%3A2010-02-23-16-00-44&Itemid=17 И овде сам нашла о двема вољама Христовим. Не одбаци ме од лица Твога и Духа Твога Светога не одузми од мене. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Фебруар 4, 2018 Пријави Подели Написано Фебруар 4, 2018 1 hour ago, Џуманџи рече На ово, видим, Ауторитарни Велики Учитељ ( @Trifke) није одговорио. Зашто нисам изненађена? Прозивка на страну, циљ ове теме и јесте био да видимо шта људе највише збуњује по овом питању и сматрам да је то појам воље (Ок, двојица су мали узорак али исти утисак имам и из рл) да бисмо евентуално могли да олакшамо разумевање људима и приближимо неке основе вере. Данашњи човек, природно, не размишља јелински, концепт воље се одавно одвојио од φύσις, како током касније филозофије, тако и појавом психологије, поготову данас када имамо и неуронауке. Чини ми се да се довољно пажње не придаје овом и сличним проблемима када је катихизација у питању (тј. ето ја нисам наилазила на објашњења). И још ово, да не останем недоречена (на подметања мени лично наравно да се нећу освртати), питала бих "лајкаче" (поготову @ИгорМ јер се не сећам кад сам последњи пут видела неки његов пост ) коју то заповест испуњавају када подржавају овакве методе емотивне манипулације изазивања осећаја кривице због незнања и "нехајности"; и имплицирање непоштовања туђе муке, рада, као и мучеништва. Да није нека типа "Посрамљујте и одбијајте све који к' Мени долазе"? Neverovatno koliko covek moze da napise a da ne kaze nista. Kao sto vidimo nisi ni ti objasnila sta je volja Sto se tice izazivanja osecaja krivice i td to mi nije bilo cilj vec da odgovorimo na to da je nevazno ono sto je itekako vazno. Niko ovde nije posraljivan i odbijan ali ne zelim da se raspravljam sa tobom. Ziva ti meni bila! "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Фебруар 4, 2018 Пријави Подели Написано Фебруар 4, 2018 пре 17 минута, AnaLaz рече http://manastir.se/index.php?option=com_content&view=article&id=124%3A2010-03-05-13-03-06&catid=18%3A2010-02-23-16-00-44&Itemid=17 И овде сам нашла о двема вољама Христовим. ima toga puno Ana jer je na tu temu mnogo napisano. Ovo je bas fino i lepo ukratko objasnjeno. AnaLaz је реаговао/ла на ово 1 "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
AnaLaz Написано Фебруар 4, 2018 Пријави Подели Написано Фебруар 4, 2018 пре 3 минута, Trifke рече ima toga puno Ana jer je na tu temu mnogo napisano. Ovo je bas fino i lepo ukratko objasnjeno. Да, а знаш како, досад нешто нисам ни размишљала о вољама Христовим. За две природе у једној Личности сам знала, читала.. Trifke је реаговао/ла на ово 1 Не одбаци ме од лица Твога и Духа Твога Светога не одузми од мене. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Фебруар 4, 2018 Пријави Подели Написано Фебруар 4, 2018 пре 16 часа, Џуманџи рече 7 : 2 за двоприродаше Ko velis - ima ih koji bi prosli ispit... Trifke је реаговао/ла на ово 1 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука