Jump to content

Филмови који се не пропуштају

Оцени ову тему

Guest Alefshin

Препоручена порука

Не знам да ли је неко предлагао овај филм као дело "које се не пропушта", али није згорег да га се још једаред помене...

Дакле "Теорија свега", биографија чувеног Стивена Хокинга... Филм који готово у детаље прати, а према ономе што се о његовом животу може наћи на мрежи, све најбитније догађаје из његовог личног и научничког живота... Од докторских студија, преко болести која је брзо овладала његовим телом (али не и умом), женидбом са једном, рекао бих хероином, побијање сопствене дисертације, постављање нових теорија и прочаја... Лепа Фелисити Џоунс која је "издоминирала" у улози Стивенове супруге Џејн (према чијој је књизи мемоара и адаптиран сценарио за овај филм) и брилијантни Едвард Редмејн, који макар у будућем постао и најбољи глумац на свету, ово ће вероватно бити улога која ће га, обзиром на бравуру пратити целог живота и по њој ће бити памћен... За улогу је уосталом добио и Оскара и на моменте заиста тешко може да се примети разлика између глумца и професора Хокинга каквог "познајемо".... Епско дело.

`начи - "Теорија свега" (The Theory of Everything)

The-theory-of-everything-poster.jpg

IMDb

Подели на овим сајтовима

• 1 month later...

Још један филм који нико до сада није препоручио...

Када се погледају неки подаци о овој драми, може се видети да је филм имао један од најбољих "првих викенда" у америчким биоскопима са зарадом од готово 50 милиона долара... Досадашњи "боксофис" је преко 300 милиона долара, са уложених "свега" 12 милиона... Дакле, по неким стандардима, ово је тзв. "блокбастер"... А није у питању епска фантастика, нити филмовани стрип јунаци, теорије завере и СФ слике песимистичке будућности... Нема ни чаробњака, нити неког драмосерног ескапизма, зомбија, нити бесмислених приказа још бесмисленијег насиља... Јурњаве аутомобилима, пуцњаве, ни лоших Арапа, Срба и Руса...Нема. Нема ни специјалних ефеката који су сами себи циљ... А замислите, долази из Холивуда... Дакле, без обзира на мишљења господе професора Пајкића и Кустурице, за Холивуд још увек "има наде" :)

Џон Грин је један млађани баја, амерички списатељ тзв. млађе генерације, који је романом "Криве су звезде", постао један од најпродаванијих писаца литературе која се у она доба у нашој земљи звала "омладинска књижевност". Тај његов роман је према Њујорк тајмсу био најпродаваније дело на енглеском говорном подручју у години када је објављен, а магазин Тајм је овог писца, ЈуТјубера и видео блогера  ставио на листу 100 најутицајнијих људи на планети у 2014. години...

А онда се у причу "умешао" режисер Џош Бун, "пронашао" двоје дивних младих људи, Енсела Елгорта и Шејлин Вудли која је на млађахним плећима "изнела" ову причу, доделио им главне улоге, подржавши их са ветеранима Холивуда Лором Дерн, Семом Тремелом и Вилијемом Дефоом... 

Дакле овако... Хејзел Грејс (Шејлин Вудли) је 16-годишњакиња оболела од рака тироидне жлезде, који је метастазирао на плућа. Са ипак довољно година да спозна своју болест и брзи крај (који је "одложен" применом експерименталног лека који се "примио" код ње), без обзира на депресију, а на наговор родитеља (Дернова и Тремел), Хејзел се прикључује групној терапији у локалном храму Срца Исусовог, Епископалне цркве у Индијанополису... Оно, када се туга скупи на једно место... Са младим људима, тинејџерима који болују од најразличитијих ракова... Свесних болести, али са вером и љубављу којом просто плене... На једном од састанака терапетске групе, Хејзел упознаје млађаног Огастуса Вотерса, младенца од 19 лета, оболелог од рака костију, привремено затомљеног ампутацијом потколенице...

И сем чињенице да се између њих родила љубав, нећу вам ништа више рећи. Морате сами погледати! Само ћу додати једну готово епску сцену првог пољупца у Музеју Ане Франк у Амстердаму (у који су град отишли као би упознали омиљеног писца којег тумачи Вилијем Дефо) и да у филму нема ни једне једине патетичне сцене, које би обзиром на предложак могли очекивати... Брутално сецирање проблема са којима се сусрећу болесни, мерење тренутка до краја и бројања преосталих дана овоземљаског живота, у годинама када се тиме младо људско биће које је тек закорачило у живот не бави...И вера, нада и љубав која превазилази све проблеме! Обавезно погледати!

Криве су звезде (The Fault in Our Stars)

TFIOS+Movie+Book+Cover.png

IMDb

Подели на овим сајтовима

\MV5BMTUxNzc0OTIxMV5BMl5BanBnXkFtZTgwNDI3  Na prvi pogled je jos jedan naucno fantasticni film. Sve vreme vas kopka i zagolicava mastu, da bi na kraju razvalili. Ima tako jasno poruku, ali da li svi imaju oci da je vide? Ne bih odmah navodio poruku, jer to je po mom misljenju srz ove price, a mozda je to i samo moj licni utisak, ali mislim da cemo se sloziti kada pogledate. Ako ima neko da je gledao, mozemo da prokomentarisemo. :)

P.S. Nadam se da neko nije ranije postavio film, ako jeste, izvinjavam se. ;)

А који је филм у питању, ако није тајна?

Подели на овим сајтовима

Nekoliko puta u životu mi se desilo da mi neki film tako "legne" u određenom trenutku. Juče sasvim slučajno na HBO pogledam "A good year" i imao sam onaj osećaj u toku gledanja da mi je žao što će se završiti. Film možda ništa specijalno sam po sebi ali meni je super. :)

A-Good-Year-a-good-year-2006-16631623-10

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...

...first_do_no_harm.jpg

Није неко остварење, нарочито када је Мерил Стрип у главној улози, но када се поведе прича о деци, болести или Божијем допуштењу истог, увек га се некако сетим...постоји једна сцена у филму када старије, здраво дете, каже мајци (Мерил Стрип): "Зашто нас никада ниси волела као Робија?", а мајка му одговара: "Не дао Бог да сте болесни, и да морам на такав начин да вас волим"....

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

Подели на овим сајтовима

@, jel imas link..?

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...