Jump to content

Узроци растурања Југославије

Препоручена порука

пре 2 минута, Бранко Авдагић рече

Као што је тадашња Југославија узела неке ствари и од Истока и од Запада, мислим да је то једини рецепт за нау садашњу ситуацију, узети позитивно од свега помало и наравити бољу државу, по српској мери а не ових или оних великих сила. Данас се дословно остварило оно на шта је упозоравао С. Милошевић (иначе криви човек на кривом месту у криво време):

https://www.google.rs/amp/s/facebookreporter.org/2014/03/11/слободан-милошевић-чека-вас-национал/amp/

Па није му било нарочито тешко предвидети катастрофу када ју је сам режирао. :) Изгубио је све ратове које је водио (са изузетком Р. Српске која је опстала јер је просто било довољно Срба на том простору који су се борили за њу) и најгоре од свега изгубио је велики рат за душе и симпатије светске јавности. Ко год да га је наследио није могао пуно тога да учини...

Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos.
"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 49
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни дани

пре 6 минута, Бранко Авдагић рече

узети позитивно од свега помало и наравити бољу државу, по српској мери а не ових или оних великих сила.

Уз мало среће и Божије воље, очекујем да се ово деси у наредних 50 до 100 година. Ценим да је толико потребно да из ове тачке историјског развоја дођемо до релативно нормално уређене државе, под условом да не буде неких већих турбленција на светском нивоу.

"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

Кад се погледа нпр. из перспективе Хрватске, чије стање познајем далеко боље него оно у Србији, овде су резултати које су постигле „демократске" власти катастрофалне: истеривање већине Срба чиме су изгубили и доста образованих људи (нпр. лекара о чему ћуте, никада тај мањак нису надокнадили, а од уласка у ЕУ се још увећао), скоро потпуна деиндустријализација, дужничко ропство и државе и грађана, крах пољопривреде, масовно исељавање...

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Срђан Шијакињић рече

Па није му било нарочито тешко предвидети катастрофу када ју је сам режирао. :) Изгубио је све ратове које је водио (са изузетком Р. Српске која је опстала јер је просто било довољно Срба на том простору који су се борили за њу) и најгоре од свега изгубио је велики рат за душе и симпатије светске јавности. Ко год да га је наследио није могао пуно тога да учини...

Криминална приватизација његових наследника је нешто од чега ће се Србија тешко икада опоравити.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Кад се погледа нпр. из перспективе Хрватске, чије стање познајем далеко боље него оно у Србији, овде су резултати које су постигле „демократске" власти катастрофалне: истеривање већине Срба чиме су изгубили и доста образованих људи (нпр. лекара о чему ћуте, никада тај мањак нису надокнадили, а од уласка у ЕУ се још увећао), скоро потпуна деиндустријализација, дужничко ропство и државе и грађана, крах пољопривреде, масовно исељавање...

Нисам много упућен у стање у Хрватској, али оно што знам је да нпр. плата са којом почиње адвокатски приправник је око 900 евра, овде је око 200... То ми говори да је стандард у Хрватској већ осетно већи него у Србији. Тако да се мени чини да је улазак у ЕУ ипак донео позитиван помак Хрватској (или је само коинцидирало). Друго, то што се масовно исељавају не мора много да значи, јер увек ће бити земаља у којима је још виши стандард него код нас. Наши људи су масовно одлазили из СФРЈ у Немачку, Аустрију, Аустралију итд., иако се данас генерално перципира да је стандард у СФРЈ био значајно виши него у Србији данас.

Подели на овим сајтовима

Криминална приватизација његових наследника је нешто од чега ће се Србија тешко икада опоравити.

Не спорим, али ипак је та приватизација само једна од манифестација начина владања који је Милошевић практиковао - партијска контрола економије и лоповлук. 

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Срђан Шијакињић рече

Нисам много упућен у стање у Хрватској, али оно што знам је да нпр. плата са којом почиње адвокатски приправник је око 900 евра, овде је око 200... То ми говори да је стандард у Хрватској већ осетно већи него у Србији. Тако да се мени чини да је улазак у ЕУ ипак донео позитиван помак Хрватској (или је само коинцидирало). Друго, то што се масовно исељавају не мора много да значи, јер увек ће бити земаља у којима је још виши стандард него код нас. Наши људи су масовно одлазили из СФРЈ у Немачку, Аустрију, Аустралију итд., иако се данас генерално перципира да је стандард у СФРЈ био значајно виши него у Србији данас.

Ако су већа примања, не значи и да је висок стандард - све је скупље.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Управо сада, Бранко Авдагић рече

Ако су већа примања, не значи и да је висок стандард - све је скупље.

Је л' јесте? Немам увид, неки моји познаници који иду ту и тамо по Хрватској, кажу да нпр. Загреб није скупљи од Београда, бар кад су храна, пиће и одећа у питању...

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Срђан Шијакињић рече

Не спорим, али ипак је та приватизација само једна од манифестација начина владања који је Милошевић практиковао - партијска контрола економије и лоповлук. 

Колико је времена прошло од 5. октобра? За то време се могла држава препородити да се хтело а оно смањила се и назадовала у сваком погледу!

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Управо сада, Срђан Шијакињић рече

Је л' јесте? Немам увид, неки моји познаници који иду ту и тамо по Хрватској, кажу да нпр. Загреб није скупљи од Београда, бар кад су храна, пиће и одећа у питању...

То је истина за храну и одећу, али су порези и комуналије далеко скупљи. Али то што помињеш је тек прави проблем Србије. Мање плате а исте цене. И у осталоме ће те нас брзо стићи!

Подели на овим сајтовима

пре 14 минута, Бранко Авдагић рече

Колико је времена прошло од 5. октобра? За то време се могла држава препородити да се хтело а оно смањила се и назадовала у сваком погледу!

Није могла. А ова тема ти је доказ.

Узрок наших невоља је пре свега социјализам који никада нисмо превазишли и одрекли га се. "5. октобар" је био само истеривање тоталних лудака са власти, али осим тога ништа корисно се није направило. Ми прво морамо да разјаснимо себи шта је главни проблем, па онда да га решавамо.

Овако сви имају неке "идеје" које везе са животом немају и не воде ничему...

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Бранко Авдагић рече

http://www.politika.rs/scc/clanak/395993/CIA-pratila-i-vremensku-prognozu-za-Srbiju

Југославија је напредовала у сваком погледу и постала је конкуренција земљама Запада.

На основу чега из овог чланка си закључио да је "напредовала у сваком погледу и постала је конкуренција земљама Запада"?

Подели на овим сајтовима

Југославија је била све већи извозник оружја и војне опреме и већ то је био довољан разлог да је се уништи. А да није напредовала не би се Америка толико интересовала Југославијом.

Подели на овим сајтовима

пре 18 минута, Grizzly Adams рече

Није могла. А ова тема ти је доказ.

Узрок наших невоља је пре свега социјализам који никада нисмо превазишли и одрекли га се. "5. октобар" је био само истеривање тоталних лудака са власти, али осим тога ништа корисно се није направило. Ми прво морамо да разјаснимо себи шта је главни проблем, па онда да га решавамо.

Овако сви имају неке "идеје" које везе са животом немају и не воде ничему...

Први проблем Србије је лоповлук од врха до дна, провизије и намештање послова у свим областима. Нереално високе цене тих истих намештених послова - ту се највише краде. Трошење средстава од кредита где не треба уместо за подизање инфраструтуре и привреде. Други проблем је срозавање образовног система и свеопшти неморал на све стране, нарочито у медијима!

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...