JESSY Написано Јануар 17, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 17, 2018 ћерка моје пријатељице је рођена на Крстовдан, тј. сутра јој је рођендан...моја пријатељица верује у Бога али није, да тако кажем, литургијски верник...не иде на литургије, не пости постове итд...ипак има једну дилему... зна да се на Крстовдан пости, али не зна како да се понаша у овом случају...на тај дан јој је Господ подарио дете којему се сви они радују...наравно, долази родбина, која није верујућа у том смислу да се придржава правила наше цркве ...пошто у кући нико не пости, она је до сада увек спремала мрсну храну...међутим, сада је у дилеми...прво је помислила да она сама пости, а остали да мрсе...ја лично мислим да нема потребе за тим...мислим да су љубав и ближњи изнад свих правила...а наравно да је на првом месту љубав према Господу... волела бих да ми , на првом месту, неко од свештеника или теолога да своје мишљење, а наравно да могу и остали форумаши...можда на тај начин дођемо до неког решења... ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Јануар 17, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 17, 2018 Najprostije resenje je da slavlje premesti na drugi dan, to bar ne bi trebao da bude neki problem. To rade ljudi i iz nekih drugih prakticnih razloga (npr. rodjendan je radni dan, niko od dece ne moze da dodje, pa maknu na vikend, to smo vidjali mnogo puta do sad), ne samo zbog posta. I u Crkvi se vrsi premestanje praznika po potrebi, pa tako mogu da rade ljudi i u svim ostalim prilikama. Ђорђе Р, Драшко and Лидија Миленковић је реаговао/ла на ово 3 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драгана Милошевић Написано Јануар 17, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 17, 2018 Па помакне се и славски ручак, ако је посно а људима се не спрема (финансије, гости, идр разлози) Може и рођендан. obi-wan and Драшко је реаговао/ла на ово 1 1 Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Плаво Небо Написано Јануар 17, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 17, 2018 Нисам ни свештено лице ни теолог. Тешко је бити верник, али, борба треба да буде непрестана. Увек сам се питао шта сутра да урадим ако ми жена не буде верник па треба решити овакав проблем као што си ти навела. Не знам како бих ја поступио, ваљда бих се трудио да испуним онај минимум који Господ оставља као заповест, а даје га у следећим речима: ''Који љуби оца или матер већма него мене, није мене достојан и који љуби сина или кћер већма него мене, није мене достојан''. Бог нам је дао као заповест пост, е сад.. тешко је угодити и људима у исто време. Ето, није ми пало на памет да се славље помери за други дан, ваљда зато што многима које познајем рођендан буде у току поста па се исти не може померати за, на пример, месец дана. Оно јесте да данас имамо доста могућности па се и много лепе посне торте могу спремити, као и друга јела, али, ту је и музика.. Јој, баш је тешко угодити и Богу и људима.. Најрадоснији бих био када би само, у том случају, са својом породицом имао истомислије и заједно отишли у цркву и упалили свећу за здравље рођенданца Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Јануар 17, 2018 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 17, 2018 пре 2 минута, Плаво Небо рече Јој, баш је тешко угодити и Богу и људима.. Драгана Милошевић and Плаво Небо је реаговао/ла на ово 2 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Матусал Написано Јануар 17, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 17, 2018 Она је баш у духу празника, пошто се сећамо великога пророка Јована и крштења водом за покајање, а он је баш на једном таквом рођендану био обезглављен... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драгана Милошевић Написано Јануар 18, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 18, 2018 Да ли сте некад чули изговор типа: Ми смо ишли на прасетину, како сад да спремамо рибу? или: Нећу, ја спремам мрсно , а они ће сад посно. - па уз то дође салва гнева и љутине. Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука