Jump to content

Molitveni zivot nas

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 5 минута, Ведран* рече

И бре погубио би се?! Па није богословље о "богословској тројици" :)) да се погубиш. 

Лепо је ово молитвено правило. Ја сам га некад користио у дужој вожњи или у шетњи. Никад када сам стајао на месту. Уосталом Дивејевске монахиње и поклоници га читају шетајући по канавци. 

:D

"Проблем" је у томе што мој начин живота искључује правила укључујући и пост. Није то само недостатак времена или цимање него правила не могу да испрате све оно што се дешава а потребно ми је да се нађе у молитвама и у "подвигу"... Тако да углавном све иде у ходу али ни ту не вреди оно што знам напамет јер ме опет одваја од онога што ми је на срцу.

Молитве из молитвеника понекада прегледам јер се дешава да је неко од отаца надахнуто изразио неко осећање на начин који мени никада не би пао на памет када говорим својим речима.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Данијелице. Нису ово дани. Ово су десетице. свих 150 "Богородице Дјево" се чита изпресецано тропарима сваких 10 поновљених молитава. 

Ове молитве за ближње су додатак правилу. Мислим да раније нису биле. Ово се најлакше чита на бројанице са подеоцима на саких 10 чворића. 

Баш си ме добро подсетила. Сад имам жељу да их опет читам. А имам и једну лепу нову бројаницу, никад коришћену, :D па да је провозам. :))

Ако ти читаш другачије не смућуј се. Само кажем како је праило предвићено да се чита. 

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

Vidis da nemade ove teme ne bih ovo znala :D

Na pocetku knjizice, koji je izdao jedan manastir, uopste ne pise kako se cita. Sta znaci desetice?

"Grobe moj! Zašto te zaboravljam? Ti me čekaš, čekaš i ja ću se sigurno nastaniti u tebi. Zašto te zaboravljam i ponašam se kao da je grob sudbina samo drugih ljudi a ne i moja?"

sv. Ignjatije Brjančanjinov

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Vladan3 рече

:D

"Проблем" је у томе што мој начин живота искључује правила укључујући и пост. Није то само недостатак времена или цимање него правила не могу да испрате све оно што се дешава а потребно ми је да се нађе у молитвама и у "подвигу"... Тако да углавном све иде у ходу али ни ту не вреди оно што знам напамет јер ме опет одваја од онога што ми је на срцу.

Молитве из молитвеника понекада прегледам јер се дешава да је неко од отаца надахнуто изразио неко осећање на начин који мени никада не би пао на памет када говорим својим речима.

А ја другачије гледам на то. Не могу молитвена правила ни пост да прате оно што се дешава у животу, тачно, али ја гледам да молитвена правила и пост прате оно што се дешава у Цркви. На тај начин и живот устројавам по Цркви. Колико је то могуће, наравно.

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Danijela рече

Vidis da nemade ove teme ne bih ovo znala :D

Na pocetku knjizice, koji je izdao jedan manastir, uopste ne pise kako se cita. Sta znaci desetice?

Сваких 10 Богородице Дјево иду тропари. (10  -десетица) Тропарима пролазиш "хронолошки" историју нашег Спасења. Тако да ово дође као јеванђеље у малом. Славословно јеванђеље. 

Много је лепо. И древан је овај начин молитве. Парадоксологија помену римокатолике. Да. И они имају слично када моле на круницу (бројанице). 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Ведран* рече

Данијелице. Нису ово дани. Ово су десетице. свих 150 "Богородице Дјево" се чита изпресецано тропарима сваких 10 поновљених молитава. 

Како год да се упакује мене би ово развалило када бих покушао да испуним. Мислим за тридесетак година начитао сам се молитвеника, бројаница, акатиста, канона и свега али сада то не могу.

Дешавало се скорије да седнем и читам молитвеник као књигу тј. у, како да кажем, не-класично-молитвеном ставу и мњењу и то ми је пријало а да сам тада  покушао да се баш строго молим не бих могао никако...

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Ведран* рече

Сваких 10 Богородице Дјево иду тропари. (10  -десетица) Тропарима пролазиш "хронолошки" историју нашег Спасења. Тако да ово дође као јеванђеље у малом. Славословно јеванђеље. 

Много је лепо. И древан је овај начин молитве. Парадоксологија помену римокатолике. Да. И они имају слично када моле на круницу (бројанице). 

Da, onda ima smisla to sto si rekao, koliko vremenski treba za ovo pravilo.

A meni bas bilo divno, tako kratko :D

"Grobe moj! Zašto te zaboravljam? Ti me čekaš, čekaš i ja ću se sigurno nastaniti u tebi. Zašto te zaboravljam i ponašam se kao da je grob sudbina samo drugih ljudi a ne i moja?"

sv. Ignjatije Brjančanjinov

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Vladan3 рече

Како год да се упакује мене би ово развалило када бих покушао да испуним. Мислим за тридесетак година начитао сам се молитвеника, бројаница, акатиста, канона и свега али сада то не могу.

Дешавало се скорије да седнем и читам молитвеник као књигу тј. у, како да кажем, не-класично-молитвеном ставу и мњењу и то ми је пријало а да сам тада  покушао да се баш строго молим не бих могао никако...

Разумем те.

Није лако да се ово држи као "правило". Ја га само тако зовем, у смислу да је правило по томе што је одређени молитвени поредак, а не по томе што се држи као правило.  

Дефинитивно ово узме преко 45 минута. Сад сам рачунао. Тако да није кратко. 

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Danijela рече

Da, onda ima smisla to sto si rekao, koliko vremenski treba za ovo pravilo.

A meni bas bilo divno, tako kratko :D

Шта да ти кажем. Читај га и тако. :dobro:

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, Ведран* рече

Не могу молитвена правила ни пост да прате оно што се дешава у животу, тачно, али ја гледам да молитвена правила и пост прате оно што се дешава у Цркви. На тај начин и живот устројавам по Цркви. Колико је то могуће, наравно.

Потпуно се слажем само што је мени мало могуће :) и не кидам се око тога него, за сада, само оно најглавније: учинити све што могу да, ако Бог да, дођемо на литургију, а све остало како моја немоћ и Бог дају.

Подели на овим сајтовима

пре 28 минута, Ведран* рече

А ја другачије гледам на то. Не могу молитвена правила ни пост да прате оно што се дешава у животу, тачно, али ја гледам да молитвена правила и пост прате оно што се дешава у Цркви. На тај начин и живот устројавам по Цркви. Колико је то могуће, наравно.

Ја не признајем живот који се не уклапа у молитвена правила :)))

Ни у данашњој служби сабор седамдесет апостола нема ,,вход,, и ,,славословље,,  а мене то једе.....

Подели на овим сајтовима

Данијела, да ли су написали негде пуну молитву Оче наш и Богородице Дјево. Питам зато што видим на првој страни само Оче наш (1 пут) и Богородице Дјево (10 пута). А не зна свако ко купи књижицу шта то значи. 

Ми смо у Цркви имали за певницом старију жену која од младости иде у Цркву па једном приликом кад је читала молитве каже "Слава и сада, Господе помилуј дванаест пута" :))

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Матусал рече

Ни у данашњој служби сабор седамдесет апостола нема ,,вход,, и ,,славословље,,  а мене то једе.....

:POPOcorn1: 

:)))

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Ведран* рече

:POPOcorn1: 

:)))

Али то није нормално, није ми јасно ко је писао тај поредак па међу тих седамдесет су и Марко,Лука,Јаков брат господњи,Јуда, Варнава ,Клеопа, Сила........немам речи......

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Матусал рече

Али то није нормално, није ми јасно ко је писао тај поредак па међу тих седамдесет су и Марко,Лука,Јаков брат господњи,Јуда, Варнава ,Клеопа, Сила........немам речи......

Знам добро зашто си то рекао. 

Што се секираш? Служи се бденије где је црква њима посвећена. :))

Мож бити да је претпазнство ипак важније.  :)

Gravatar mali

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...