Jump to content

Molitveni zivot nas

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 22 часа, Брка Жарковачки рече

Није лако молити се на мору у сезони: лето, сунце, море, купаћи костими и они без купаћих костима, препланула тела, облине са које капље вода, мокре косе ... гледа то човек цео дан и онда после треба да мисли на бестелесне анђеле; тешко!

pa takvi ljudi  i  ne misle na molitvu, u stalnom su maštanju i gledanju onog što ih privlači 

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, ines рече

pa takvi ljudi  i  ne misle na molitvu, u stalnom su maštanju i gledanju onog što ih privlači 

Kad se molim, molim se, kad maštam onda maštam. :)))

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

On 1/14/2018 at 0:29, Иван ♪♫ рече

Ne razumem odakle ovaj drugi deo, nisam te kritikovao, dao sam ti komentar i razmišljanja na uvodni opis, koji kako je napisan meni deluje kao preterano samoprimoravanje.

Izvni pogresno razumela ton tvoje poruke.

"Grobe moj! Zašto te zaboravljam? Ti me čekaš, čekaš i ja ću se sigurno nastaniti u tebi. Zašto te zaboravljam i ponašam se kao da je grob sudbina samo drugih ljudi a ne i moja?"

sv. Ignjatije Brjančanjinov

Подели на овим сајтовима

On 1/13/2018 at 14:02, Брка Жарковачки рече

Није лако молити се на мору у сезони: лето, сунце, море, купаћи костими и они без купаћих костима, препланула тела, облине са које капље вода, мокре косе ... гледа то човек цео дан и онда после треба да мисли на бестелесне анђеле; тешко!

:POPOcorn1:

obrazov_zpsdsretmxk.jpg

"Верујем Господе, помози мом неверју"

"О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш"

Подели на овим сајтовима

Cepidlako :blush:

• Волим 1

"Grobe moj! Zašto te zaboravljam? Ti me čekaš, čekaš i ja ću se sigurno nastaniti u tebi. Zašto te zaboravljam i ponašam se kao da je grob sudbina samo drugih ljudi a ne i moja?"

sv. Ignjatije Brjančanjinov

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Orthophill рече

@Trifke чекамо те. :)

Zasta me cekas? 

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Trifke рече

Zasta me cekas? 

Обеќао си да ќеш да нам објасниш неке ствари повезани са литургију, молитвенике итд. :)

• Свиђа ми се 1

Ти ме волиш, ал ја не осећам.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Orthophill рече

Обеќао си да ќеш да нам објасниш неке ствари повезани са литургију, молитвенике итд. :)

Ajde me malo podseti. Znas ja sam cika i zaboravljam. Secam se da sam sa njih par tj sa obijem i vedranom nesto diskutovao na tu temu i mislim da sam tu rekao najveci deo. Molitvenici nisu postojali, makar oni za privatnu upotrebu sve do 17 veka. Ljudi su se molili Bogu svojim recima  i to vidimo i iz Sv Pisma i iz predanja. Kasnije se pojavila i Isusova molitva. Vidim jako puno negativnih efekata molitava iz molitvenika a malo pozitivni. Molitvenici mogu biti dobar obrazac kako se moliti ali su psalmi jos bolji a u jevandjeljima nalazimo najblja upustva za molitvu. Da li je ovo sto sam ti obecao? 

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Trifke рече

Ajde me malo podseti. Znas ja sam cika i zaboravljam. Secam se da sam sa njih par tj sa obijem i vedranom nesto diskutovao na tu temu i mislim da sam tu rekao najveci deo. Molitvenici nisu postojali, makar oni za privatnu upotrebu sve do 17 veka. Ljudi su se molili Bogu svojim recima  i to vidimo i iz Sv Pisma i iz predanja. Kasnije se pojavila i Isusova molitva. Vidim jako puno negativnih efekata molitava iz molitvenika a malo pozitivni. Molitvenici mogu biti dobar obrazac kako se moliti ali su psalmi jos bolji a u jevandjeljima nalazimo najblja upustva za molitvu. Da li je ovo sto sam ti obecao? 

Где видиш негативне ефекте? Шта видиш? 
Очекивао сам опширнији и деталнији одговор.
И још, колики проценат православних Хришќана је био писмен до 17. века? Колики проценат православних Хришќана је био у могуќности да посеѓује ручно написану књигу?

Ти ме волиш, ал ја не осећам.

Подели на овим сајтовима

пре 7 часа, Orthophill рече

Где видиш негативне ефекте? Шта видиш? 
Очекивао сам опширнији и деталнији одговор.
И још, колики проценат православних Хришќана је био писмен до 17. века? Колики проценат православних Хришќана је био у могуќности да посеѓује ручно написану књигу?

Prvo cu ti odgovoriti na drugo pitanje. Besmisleno je da govoris o nepismenosti kao razlogu bog koga molitvenici nisu bili u upotrebi. Npr pustinjski monasi Egipta su bili nepismeni ljudi ali je vecina njih znalo makar 12 psalalma napamet i koristili su ih kao inspiraciju za molitvu i td i td. Molitvenici dolaze iz Katolicanstva kao posledica Pijetizma. 

Negativne efekte vidim u npr najamnickom odnosu prema Bogu, u neiskrenosti prema Bogu, u zatvorenosti prema Bogu, u prisiljavanju, u mehanicizmu, u tipicno farisejskom odnosu prema molitvi..... Eto to je ono cega sam se na brzinu setio. 

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Volim_Sina_Bozjeg рече

@Trifke da, bolje se igrati sa Bogom kao dete sa Ocom, Bog se igrao i sa najsvetijim Bogoslovima.

Nego, jeste završili već jutarnje?

Da pocinjemo u 5. 

Ma ne samo to nego gledaj psalmiste. Ljudi lepo kazu Bogu sve kako im stoji na dusi, kada vole vole a kada mrze mrze, kada su zahvalni zahvalni, kada slave slave. Ne ispovedaju grehe koje nisu pocinili niti govore sto im ne lezi na srcu. I molitve u molitveniku su pisali ljudi u razlicitim duhovnim stanjima koja uopste nemoraju da se poklope sa mojim. 

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...