Jump to content

Екстремни индивидуализам

Препоручена порука

пре 1 минут, Ayla рече

Nije jedini kome nije bilo jasno.
Uvodni post kao i naslov nejasni, uz to kažeš i sama da si "zbrzala" sa objašnjenjem...

Не са објашњењем, већ нисам додала типа " аргументи ... егзистенцијалистички е.и." или томе слично. :)

пре 4 минута, Ayla рече

Ne vidim kakve veze imaju tvoje ostale teme sa ovom... garancija kvaliteta, ili šta si već mislila... opet nejasno.

Лол. Невермајд. :)

• Свиђа ми се 1

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Grizzly Adams рече

Нема ништа "екстремно" бранити слободу људи да одлучују о свом животу, имовини и телу.

Екстремно је насилно некоме отимати имовину или убризгавати у тело нешто што не жели.

Jeste. Samo ovde ima jedan problem. Odsustvom vakcinacije otvara se rizik od izbijanja zaraze, epidemije. Da li bi prisilom zapravo stitio ljude jedne od drugih (libertarijanski princip)?

Ja ne smatram da je puka sila dobro resenje u opstem slucaju, resava problem trenutno, ali na duze staze moze biti stetna, jer se uvek moze zloupotrebiti. Obrazovanje je pravi nacin, krece tesko, ali daje dobre plodove. Opet, epidemija moze da pokosi populaciju. Aj' budi pametan...

Подели на овим сајтовима

пре 15 минута, Иван ♪♫ рече

Odsustvom vakcinacije otvara se rizik od izbijanja zaraze, epidemije. Da li bi prisilom zapravo stitio ljude jedne od drugih (libertarijanski princip)?

Либертаријански принцип је да штитимо људе од насиља других, не од било какве природне опасности као што су природне непогоде, епидемије итд.

пре 17 минута, Иван ♪♫ рече

Obrazovanje je pravi nacin, krece tesko, ali daje dobre plodove.

Слажем се 100%. То сам и хтео да напишем, али пропустих некако.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, Grizzly Adams рече

Либертаријански принцип је да штитимо људе од насиља других, не од било какве природне опасности као што су природне непогоде, епидемије итд.

Sta ako su sami ljudi uzrok epidemije? To je recimo slicno kao da si rekao da: nije covek udario coveka, nego motka i fizicki zakoni. Ako je zarazan, zarazan je, i time ugrozava druge.

Delimo fazduh i prostor, i ne mozemo pobeci od toga. Kako se postaviti i razmisljati u vezi zajednickih resursa, vazduh, voda, zemlja?

Подели на овим сајтовима

пре 18 минута, Иван ♪♫ рече

Sta ako su sami ljudi uzrok epidemije? To je recimo slicno kao da si rekao da: nije covek udario coveka, nego motka i fizicki zakoni. Ako je zarazan, zarazan je, i time ugrozava druge.

Ако знаш да си заразан и намерно инфицираш друге, свакако - угрожаваш друге и крив си.

Али овде не разговарамо о томе уопште. Овде је идеја да због тога што некада нешто може некоме да се деси, а није веома вероватно - ми треба некога ко никакве везе са тим нема (и вероватно неће имати) насилно да вакцинишемо против његове воље.

Мислим, мени је потпуно јасан аргумент - ако велики број људи одбије вакцинацију (што опет није вероватно), може доћи до неке (мало вероватне) глобалне епидемије са катастрофалним последицама по друштво и цивилизацију. Да, то је могућност. Као и многе друге опасности. Само што је мени прихватљивији тај ризик него да живим у друштву где полиција хапси људе и насилно их вакцинише.

пре 25 минута, Иван ♪♫ рече

Delimo fazduh i prostor, i ne mozemo pobeci od toga. Kako se postaviti i razmisljati u vezi zajednickih resursa, vazduh, voda, zemlja?

Ако директно угрожаваш друге загађењем или слично, то није дозвољено.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, Grizzly Adams рече

Ако знаш да си заразан и намерно инфицираш друге, свакако - угрожаваш друге и крив си.

Али овде не разговарамо о томе уопште. Овде је идеја да због тога што некада нешто може некоме да се деси, а није веома вероватно - ми треба некога ко никакве везе са тим нема (и вероватно неће имати) насилно да вакцинишемо против његове воље.

A šta ako si zarazan i ne inficiraš namerno druge, nego eto misliš da usled tvojih postupaka "nekada nešto može nekome da se desi, a nije veoma verovatno"? Npr. imaš AIDS i spavaš sa drugima bez kondoma... ne zato što želiš da ih inficiraš, nego si npr. poverovao onom šarlatanu Todoru Jovanoviću koji tvrdi da AIDS ne postoji?

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Avocado рече

A šta ako si zarazan i ne inficiraš namerno druge, nego eto misliš da usled tvojih postupaka "nekada nešto može nekome da se desi, a nije veoma verovatno"? Npr. imaš AIDS i spavaš sa drugima bez kondoma... ne zato što želiš da ih inficiraš, nego si npr. poverovao onom šarlatanu Todoru Jovanoviću koji tvrdi da AIDS ne postoji?

После целоноћног секса:

- Имаш ли ти сиду?

- Немам, што?

- Не бих опет да добијем...

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Avocado рече

Па ако заразиш неког крив си без обзира шта си веровао. Ти боље знаш како се суди у таквим случајевима, али свакако закон важи и за такву особу.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Grizzly Adams рече

Па ако заразиш неког крив си без обзира шта си веровао. Ти боље знаш како се суди у таквим случајевима, али свакако закон важи и за такву особу.

Pa po našem zakonu je kriv i "ko za vreme epidemije kakve opasne zarazne bolesti ne postupa po propisima, odlukama ili naredbama kojima se određuju mere za njeno suzbijanje ili sprečavanje"

i onaj "ko ne postupa po propisima, odlukama ili naredbama za suzbijanje ili sprečavanje zaraznih bolesti, pa usled toga dođe do prenošenja zarazne bolesti"...

što uključuje i odbijanje vakcine ako postoji takva naredba...

Pitah te s obzirom na one tvoje prethodno navedene kriterijume... tačnije ovaj kriterijum: "због тога што некада нешто може некоме да се деси, а није веома вероватно"... jer, suprotno popularnom mišljenju... uopšte nije "veoma verovatno" da ćeš običnim seksom sa nekim ko ima AIDS da fasuješ tu bolest... ali jeste verovatno...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Grizzly Adams рече

Evo gdje je libertarijanski princip u najmanju ruku nečovječan. U prirodne nepogode spadaju i poplave i požari recimo. Mirne duše smatrate da niko ne treba da štiti ljude u ovim slučajevima već da ljudi brinu sami o sebi što je nemoguće. Zato mi ponekad nije žao nazvati libertarijance neljudima. 

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Avocado рече

Pa po našem zakonu je kriv i "ko za vreme epidemije kakve opasne zarazne bolesti ne postupa po propisima, odlukama ili naredbama kojima se određuju mere za njeno suzbijanje ili sprečavanje"

i onaj "ko ne postupa po propisima, odlukama ili naredbama za suzbijanje ili sprečavanje zaraznih bolesti, pa usled toga dođe do prenošenja zarazne bolesti"...

što uključuje i odbijanje vakcine ako postoji takva naredba...

Pitah te s obzirom na one tvoje prethodno navedene kriterijume...

Па мислим да није иста ствар у питању. Ако си заражен AIDS-ом и спаваш са другим људима без да им кажеш, онда је то директно угрожавање нечијег живота. Значи, своди се на директно насиље. У оном хипотетичком случају AIDS-deniera како закон третира насиље када особа није свесна да врши насиље ти боље знаш од мене.

А "ванредно стање" је друга тема.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, Justin Waters рече

Evo gdje je libertarijanski princip u najmanju ruku nečovječan. U prirodne nepogode spadaju i poplave i požari recimo. Mirne duše smatrate da niko ne treba da štiti ljude u ovim slučajevima već da ljudi brinu sami o sebi što je nemoguće. Zato mi ponekad nije žao nazvati libertarijance neljudima. 

Неееее... Нећемо тако. Уопште не каже то.

Ја, тј. ми, сматрамо да људи треба да друге штите људе у таквим случајевима и да помажу. Само не сматрамо да неко има право да присили другу особу да "помаже" (јер то онда и није помоћ).

А ко је човечнији и ко више помаже, о томе можемо да видимо статистике.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Grizzly Adams рече

Па мислим да није иста ствар у питању. Ако си заражен AIDS-ом и спаваш са другим људима без да им кажеш, онда је то директно угрожавање нечијег живота.

Pa nije direktno, nego, kao što ti reče: "нешто може некоме да се деси, а није веома вероватно"...

P.S. Editovao sam poruku, verovatno posle nego što si krenuo da pišeš odgovor, baš da razjasnim taj deo. (izvini)

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...