Jump to content

Psaltir- licno iskustvo

Препоручена порука

читам коментаре и видим да псалтир слично делује на све нас. Мене, умирује, окрепљује, сабира ми мисли, вади из чамотиње, стварно је псалтир моћан .... 

Подели на овим сајтовима

Zlatoust kaze - to stalno volim da ponovim - "bolje da Sunce ne izadje, nego da se prestane sa citanjem Psaltira!"

:)

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

• 1 year later...

Vrlo često naletim na savet(uživo ili na internetu) kako je dobro čitati psaltir. Čak mi je jedan monah savetovao 

da je za mirjane bolje forsirati psaltir no isusovu molitvu. Tih saveta se držim, čitam ga povremeno i vremenom sam počeo da 

osećam nasladu. No iskren da budem, još uvek imam problem(buni me) kada naletim na neke od onih "agresivnih" ili "osvetničkih" psalama.

Da li bi onda neko od iskusnijih mogao da prokomentariše kako i na koji način se gleda na to starozavetno gradivo zvano psaltir? 

Kako da se zažmuri pred svim tim osvetničkim idejama tamo? Pogotovu kada samo jednom prihvatili novozavetnu ideju i Hristovu misiju.

Ideju praštanja i milosti. Na kom to onda nivou bi psaltir trebao da nas celi i leči? Koliko sam do danas shvatio, on se uvek preporučujeo kao

neko magijsko dejstvo, tipa:"čitaj, ne razmišljaj puno i čekaj plodove". Sve nekako po pricnipu "dobro je-valja se".

Подели на овим сајтовима

• 1 year later...
  • 2 years later...
On 31. 5. 2020. at 14:03, Medeski рече

Vrlo često naletim na savet(uživo ili na internetu) kako je dobro čitati psaltir. Čak mi je jedan monah savetovao 

da je za mirjane bolje forsirati psaltir no isusovu molitvu. Tih saveta se držim, čitam ga povremeno i vremenom sam počeo da 

osećam nasladu. No iskren da budem, još uvek imam problem(buni me) kada naletim na neke od onih "agresivnih" ili "osvetničkih" psalama.

Da li bi onda neko od iskusnijih mogao da prokomentariše kako i na koji način se gleda na to starozavetno gradivo zvano psaltir? 

Kako da se zažmuri pred svim tim osvetničkim idejama tamo? Pogotovu kada samo jednom prihvatili novozavetnu ideju i Hristovu misiju.

Ideju praštanja i milosti. Na kom to onda nivou bi psaltir trebao da nas celi i leči? Koliko sam do danas shvatio, on se uvek preporučujeo kao

neko magijsko dejstvo, tipa:"čitaj, ne razmišljaj puno i čekaj plodove". Sve nekako po pricnipu "dobro je-valja se".

"

Kćeri vavilonska, što ćeš opustošena biti, srećan će biti onaj ko ti vrati onako kako si ti nama činila.

Srećan će biti onaj ko zgrabi i razbije o stenu decu tvoju."

Kćer  vavilonska je nepomjanik, deca njena gresi, a kamen  stena sam Hristos.

Jedan otac je jako lepo objasnio i dao odgovor na ovo pitanje, ako nađem ubaciću link. Uglavnom, otac objašnjava da prvo moramo shvatiti duh vremena u vreme kad je Psaltir pisan, kad su pisci bili gonjeni i proganjani i kad je vreme bilo surovo. Drugo, svaki put kad se pomene neprijatelj - mi mislimo na demone koji nam svakodnevno postavljaju zamke. Nikako na ljude!

Подели на овим сајтовима

Сваки пут када се помене зли мисли се на сопствену вољу мимо Бога и Божије воље.

• Свиђа ми се 1

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

On 2. 6. 2024. at 15:04, sanja84 рече

Misli se i na ljude. Sveci se znaju gneviti... I to je ljudski.

Molim te ne ganjaj me po temama, ne lupetaj i ne pravi se najpametnija. Koja si ti hrišćanka i pravoslavka kad samo imaš poriv da se svađaš?

Pitanje je postavio neko ko zaista ne razume Psaltir i korisno je da zna ono što mu je objašnjeno. Da ne bi on (ili neko drugi ko ne razume), uzeo sad da čita Psaltir i da misli na komšiju Peru s kojim je u svađi, moleći se: "

Kćeri vavilonska, što ćeš opustošena biti, srećan će biti onaj ko ti vrati onako kako si ti nama činila.

Srećan će biti onaj ko zgrabi i razbije o stenu decu tvoju."

Znači ne sprdaj se sa ovom temom, sa pravoslavljem, sa Bogom, sa vernim narodom, pazi na svoje reči jer one ovde ostaju za nekoga ko će nekad čitati i prestani da me citiraš evo lepo te molim. Na tvoju opasku da su se i sveci znači ljutiti, znaš li ti uopšte bilo šta o Davidu? David je bio grešan čovek, veliki ratnik, osvajač, zavodnik. Ali sve to NIJE BITNO jer i nakon 3.000 godina, svaki čovek može da se pronađe u svakom njegovom Psalmu. Gospod je sve to lepo posložio, a nama ostavio Psaltir da izgovarajući: 

1. Пашће поред тебе хиљада,
    и десет хиљада с десне стране теби,
    а тебе се неће дотаћи;
  2. ипак ћеш очима својим сагледати,
    и расплату грешника видећеш."
  3. Псалам 90.
    Похвална песма Давидова.(МТ: Псалам 91)
  • --------------------------------
  • nemamo na umu komšiju Peru s kojim smo u svađi, već one nevidljive neprijatelje i tako redom, čitajući Psaltir, od korice do korice. E tako. Idi sad i pusti nas neuke i jadne da se dopisujemo, imaš Ana forum ima svašta tamo pa se registruj.
Подели на овим сајтовима

Evo da dodam još nešto da ne ispadnem bezobrazna ili uvredim nekoga: apsolutno to ne želim, ali mislim da moramo paziti na svaku napisanu reč jer to možda čita neko dete kome je potrebno pravilno razumevanje, a u današnjoj poplavi svakojakih sekti po svim društvenim mrežama teško je naći istinu.

Slažem se i sa Milanom Nikolićem:

On 2. 6. 2024. at 16:50, Milan Nikolic рече

Сваки пут када се помене зли мисли се на сопствену вољу мимо Бога и Божије воље.

Tako je, i na ovo i na nevidljive neprijatelje.

David je bio u progonstvu, ratovao, mnogo je imao neprijatelja među ljudima. I naravno da je mislio na ljude pišući psalme... ali nama je ostavljen Psaltir da ne mislimo na ljude kunući neprijatelje (kao David), već moleći se protiv nevidljivih neprijatelja.

Kakvi bi to Hrišćani bili kad bi se nakon Novog Zaveta bilo šta iz Psaltira u negativnom kontekstu odnosilo na ljude...

Tako da Sanja, izvini ako sam bila gruba, ali malo razmisli o onome što napišeš pre nego što napišeš. Na nekoj temi gde sam se žalila kako sveštenik jedne nedelje nije nikoga pričestio, osetila sam takvu malicioznost iz tvojih reči da si me duboko povredila. Ne možeš ti znati koliko je nekome to bilo potrebno u trenutku, zašto je bio ozlojeđen ili razočaran, svi imamo loše dane i svoje muke i ne treba nikome stajati na muku. Ja sam mislila da se to podrazumeva kad si Pravoslavan ali očito da još puuuno treba da radimo na sebi. Ja prva. Ali i drugi svakako.

Подели на овим сајтовима

Zaključujem da sam te povredila ili samo iznervirala. Ne jurim te po temama, prvi put čujem za tebe. Samo nas ima tri i po čoveka ovde pa sam možda stvarno negde naletela na tebe.

O svetosti i grešnosti ljudi ćeš jednom shvatiti... 

Nisam ja kriva što sam ozlojeđena baba. 

Hajde drž se i oprosti što sam te povredila.

"Drži svoj um u adu i ne očajavaj"

Подели на овим сајтовима

On 4. 6. 2024. at 22:10, Ksena рече

znaš li ti uopšte bilo šta o Davidu

Bila sam na njegovom grobu. Znaš šta sam ja mislila, pošto uopšte nisam shvaćena. :( Da bi neko bilo svetac ,bilo bi najpravednije da i on oseti taj poriv da uradi nešto zlo, a da ga ne uradi. Čisto da ne bi obični grešnici imali izgovor, šta to tebe briga, ti nikad nisi osetio potrebu za tim. Inače bi bilo nepravedno. Nisu džabe svi sveci uvidjani što se tiče njihove grešnosti i ne kažu uzalud pomiluj me grešnog. Oni su svesni svoje grehovnosti... i da ih je samo Gospod spasio da ne padnu pod silu greha.

• Волим 1

"Drži svoj um u adu i ne očajavaj"

Подели на овим сајтовима

On 9. 6. 2024. at 8:31, sanja84 рече

Bila sam na njegovom grobu. Znaš šta sam ja mislila, pošto uopšte nisam shvaćena. :( Da bi neko bilo svetac ,bilo bi najpravednije da i on oseti taj poriv da uradi nešto zlo, a da ga ne uradi. Čisto da ne bi obični grešnici imali izgovor, šta to tebe briga, ti nikad nisi osetio potrebu za tim. Inače bi bilo nepravedno. Nisu džabe svi sveci uvidjani što se tiče njihove grešnosti i ne kažu uzalud pomiluj me grešnog. Oni su svesni svoje grehovnosti... i da ih je samo Gospod spasio da ne padnu pod silu greha.

Ja znam šta si ti mislila, ali ovaj član (Medeski) što je napisao da ne razume čemu toliki gnev ili kletve tvojom rečenicom bi samo potvrdio svoje sumnje. Inače sve se slažem. Gde je Hristos prebivao sem među grešnicima, i za apostole birao grešnike, tu je i Marija Magdalena, sv. Pavle (Savle) - o njegovom progonu Hrišćana ne znam puno, ali verovatno ih je i ubijao. Svaka velika ličnost iz Biblije nam služi kao primer pokajanja. Serija "The Chosen" mi se ne dopada iz mnogo razloga, ali mi se dopada što su lepo razvili likove apostola, da ljudi shvate da su to bili LJUDI, grešni ljudi, koje je Hristos priglio i da će tako uz malo našeg truda prigrliti svakog od nas. Tako da slažem se s tobom.

Problem sa Psaltirom je što ljudi dok čitaju o kletvi prema neprijateljima misle na bližnje (evo moja komšinica misli na svekrvu dok to čita)... :) Smešno, ali istina.. ne znaju ljudi. Drugi je to duh vremena, osvajanja, progoni, ratovanja, ali sve kroz Božiju veliku promisao... i opet, nakon 3000 godina, svi se nađemo u Psaltiru kad dođe voda do nosa.

Hvala ti za informaciju o Psaltiru Jefrema Sirina, kupiću rado.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...