Jump to content

Psaltir- licno iskustvo

Препоручена порука

пре 5 минута, Sofija_ рече

Jedan od omiljenih, koji cesto pevamo na Liturgiji, Gospod je pastir moj :sunce:

Ми такође, утолико пре што је укључен у молитве пред Причешће.

"Пролази обличје овога света..." (Кор. 7, 31)

podviznickaslova.wordpress.com

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Sofija_ рече

Steta sto nema neka tema, da se postave snimci pojanja forumasa koji pevaju u horu(kolko vidim ima nas dosta)

Pa postavi je!  :) 

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Sofija_ рече

Ne znam kako bih postavila snimak sa telefona, mozda ako neko drugi otvori temu, pa posaljem nekom ko moze da postavi :stadaradim:

Evo ja cu. kako hoces da je nazovem.

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

Све и да је поставите сумњам да ће бити одзива... Бар задовољавајућег...

"Пролази обличје овога света..." (Кор. 7, 31)

podviznickaslova.wordpress.com

Подели на овим сајтовима

• 3 weeks later...

Псалми се такође читају приликом упокојења душе ваших сродника, пријатеља... Кажу да ваља тад прочитати цео псалтир. 

Подели на овим сајтовима

Нажалост, не читам редовно. Једно време сам читала катизму дневно. Имам омиљене псалме-50.(свако јутро), 56,102,103,134,135, 22,144...

Баш сам се запустила по питању Псалтира. А имам са лепим преводом, хиландарски превод у ПДФу и много ми је лепши и разумљивији од Даничићевог. 

Не одбаци ме од лица Твога и Духа Твога Светога не одузми од мене.

Подели на овим сајтовима

• 1 year later...

Молио бих вас за одговор: После псалма стоји СЛАВА: а а након читања целе Катизме стоји СЛАВА: И НИЊЕ: АЛИЛУЈА! , објасните ми тај део, Псалтира

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, Славко рече

Молио бих вас за одговор: После псалма стоји СЛАВА: а а након читања целе Катизме стоји СЛАВА: И НИЊЕ: АЛИЛУЈА! , објасните ми тај део, Псалтира

Psaltir se deli na katizme da bi se lakse upotrebljavao u bogosluženju. Katizme se dele na tri statije. Postoji raspored po kome se u toku velikog posta ceo psaltir procita 2 x. 

Slava oznacava da na tom mestu se izgovara: slava Ocu i Sinu i Svetome Duhu i sada i uvek i u vekove vekova amin. Aliluja , Aliluja, Aliluja slava tebi Bože 3x Gospode pomiluj, Gospode pomiluj, Gospode pomiluj pa opet Slava Ocu i Sinu  i Svetome Duhu. Na kraju se izgovara  samo Slava sa Aliluja bez Gospde pomiluj. 

Ima različitih načina kako se čita psaltir privatno. Npr neko posle slave ubacuje molitve za druge ljude i td. 

Nadam se da sam uspeo da objasnim. Ako ne slobodno pitaj! 

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Trifke рече

Psaltir se deli na katizme da bi se lakse upotrebljavao u bogosluženju. Katizme se dele na tri statije. Postoji raspored po kome se u toku velikog posta ceo psaltir procita 2 x. 

Slava oznacava da na tom mestu se izgovara: slava Ocu i Sinu i Svetome Duhu i sada i uvek i u vekove vekova amin. Aliluja , Aliluja, Aliluja slava tebi Bože 3x Gospode pomiluj, Gospode pomiluj, Gospode pomiluj pa opet Slava Ocu i Sinu  i Svetome Duhu. Na kraju se izgovara  samo Slava sa Aliluja bez Gospde pomiluj. 

Ima različitih načina kako se čita psaltir privatno. Npr neko posle slave ubacuje molitve za druge ljude i td. 

Nadam se da sam uspeo da objasnim. Ako ne slobodno pitaj! 

Хвала на одговору још ссамо да утврдим следеће, дакле, после СЛАВА: И НИЊЕ: АЛИЛУЈА! изовара се само Слава са Алилуја без Господе помилуј, јел тако?

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Славко рече

Хвала на одговору још ссамо да утврдим следеће, дакле, после СЛАВА: И НИЊЕ: АЛИЛУЈА! изовара се само Слава са Алилуја без Господе помилуј, јел тако?

Da To je pravilo samo za čitanje u crkvi. Kada ga čitas privatno možeš kako hoćeš!

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Trifke рече

Da To je pravilo samo za čitanje u crkvi. Kada ga čitas privatno možeš kako hoćeš!

пре 2 минута, Trifke рече

Захваљујем, Свако Добро вам желим.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...