Jump to content

Зоран Ђуровић: Преегзистенција Исуса Христа

Оцени ову тему

Препоручена порука

• Одговори 8.1k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

• Ведран*

1409

• Volim_Sina_Bozjeg

1106

• Zoran Đurović

1107

• Bokisd

697

пре 2 минута, Zoran Đurović рече

перверзнаго

не памтим, шта иде овде? 

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

А мени је најжешће када наши Срби умећу слова у црквенословенски. Тако готово свугде на блажене поју "радујте сја и веселите сја, јако мАзда ваша многа на небесјех".

Ја онда волим да питам, па кад је мазда велика, колики ли ће тек бити мерцедес? 

:))

Gravatar mali

"Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5)

https://sozercanje.wordpress.com/

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Ведран* рече

не памтим, шта иде овде? 

Не памтим ни ја, ваља отворити минеј! Било пре 28 година. 

Иначе, тог лика спасио св. Никола. Зато и ја кад се зајебавам са овим друштвом, јако поштујем особе (не мислим на ове наше "образоване" и "омнисциентне" опоненте), јер Бог гледа на све једнако, а по памети се не спашавамо, што не капирају наше "свезналице" и будне очи ортодоксије. 

Елем, Џони је био спортиста, потпуно нормалан лик, некрштен, мање од 30 година, ожењен, имао једно дете ако се не варам. Устане се увече, на св. Николу и скочи кроз прозор. Пети спрат. Ноге му остале на живици код травњака. Човек се устане, отресе, крене да се врати у стан, и како је био бос, посече стопало на једно стакло. Једина рана коју је имао. У хитној били ресетовани, насилно га задржали јер нису веровали шта се десило. Лик је ладно са 5. спрата бупио на травњак! И ничега се не сећа. Само је рекао: Треба да се крстим и да се зовем Никола!

То што пева перверзнаго Арија, нема везе са спасењем. Ово је прича. Ја му био на крштењу у Пиперима. Драг ми човек.

Мени је ово лепота Божија у којој се Он пројављује, и зато не схватам ове ситне душе које... Да не говорим...     

Подели на овим сајтовима

пре 38 минута, Zoran Đurović рече

Boksit, добро ти каже Брка. Ти, што је лампантно, не користиш литургијску формулу, него неку твоју да би наставио да трабуњаш по несторијански. Као што је радио безбожни Кратос. Због тога што си неосвећени несторијанац ти не можеш да прихватиш Максима и Паламу кад говоре да је човек нестворен и беспочетан. У другом антифону, оном од Јустинијана, певамо: Био си распет, Христе Боже! Не говоримо ни о Богочовеку, ни о свечовеку ни о надчовеку, а још мање је реч о Слону Божијем, како неки певају...

Ти, као Милан и Сарага ништа ниси могао да одговориш како то да је кроз Ис Хс створен свет. Јер сте ви непоправљиви несторијанци. Јер кад Павле и Симбол вере ти кажу кроз Ис Хс, онда је то тако, а не кроз голог Логоса. И онда у делиријуму нас питате где то Оци веле?! Јер, и кад би неко пожелео да се позове на Communicatio idiomatum, па да каже како Јн у 3, 13 је нешто постериори, греши, јер немамо таквог учења у Јн, а када пак у 1, 3 вели да је "голи" Логос, како би хтели, створио свет, не функционише, зато што Ис Хс се не може идентификовати са "голим" Логосом. Јер за Јн Богослова тај "голи" Логос је Исус Христос (1, 17), а он је човек који иде иза Јована, а пре кога беше.  Ὀπίσω μου ἔρχεται ἀνὴρ ὃς ἔμπροσθέν μου γέγονεν, ὅτι πρῶτός μου ἦν. Иза мене долази муж (човек) који испред мене јесте, јер пре мене беше. Граматика је овде неумољива, јер имамо перфект γέγονεν, што је садашња готова радња (тај човек је испред мене), а због чега? зато што пре мене беше. Први од мене беше (πρῶτός), не тек пре. Исти глагол у имперфекту (ἦν) Јн користи за доказ да Логос одувек беше, да је прошла несвршена радња (1, 1: θεὸς ἦν ὁ λόγος). Јер је Логос увек био Бог. Није постао у неком моменту; тако и овде имамо човека који - као ненастао - одувек беше, па је логично да је и први у односу на Крститеља.

Грчки је јако прецизан језик, и треба га знати кад говоримо о овим стварима и знати синтаксу као и времена и начине. Ко не зна то, онда пита са смиреношћу. Не да лупа глупости и да седне за професорску катедру.               

Ovo za Bogocoveka je receno u kontekstu price koje smo imali u vezi toga kako je Bog umro na krstu. Zbog toga sam i tako rekao ( Bogocovek) ,...da bih naglasio, da je Bog umro na krstu u Svom telu koje je uzeo od nase covecanske prirode. Nista drugo.

Kakvo nestorijanstvo se sad pominje ? Kakve veze ima nestorijanstvo sa pricom oko covekovog stvaranja ?

Kako mislis, covek je nestvoren i bespocetan ? Kada je postojalo vreme kada nije postojalo nista i zbog toga Bog sve stvara iz nicega ? Bilo je vremena ( trenutka ) kada nije nista postojalo osim Boga u sv. Trojici. Kako je onda covek nestvoren i bespocetan ? Ne razumem uopste. 

Koliko sam citao, oci tumace stvaranje svega kroz Boga Logosa Sina Bozijeg. Koji i jeste isti taj Sin Boziji ovaploceni Isus Hristos. Pa, kada se kaze , da kroz Hrista stvara, misli se na Njega kao Sina Bozijeg. Jer, to je isti Sin Boziji i pre ovaplocenja i posle ovaplocenja koji stvara kao Bog. Bog stvara svet i coveka jer je svesilan i svemudar . On je Stvoritelj i kao prosti Logos i kao Logos koji postade telo.

I, zaista se sve stvara Sinom Bozijim. Samo sto, je On pre vremena bio u toj prostoj i 'goloj' Svojoj Ipostasi, da bi ovaplocenjem Sin Boziji bio u svojoj slozenoj Ipostasi u kojoj je primio i nasu prirodu i telo. Mislim, zar bi Jovan prpopustio da kaze da je sve stvoreno kroz Hrista ? Kazem, tako sam nasao u  tumacenjima otaca ovih prvih stihova od Jovan 1, 1.

Recimo, bas je zanimljivo i videti da onaj citata iz Jov. 3, 13 oci tumace , da Isus govori o svojoj Bozanskoj prirodi ( ne covecanskoj )  Kojom se popeo i sisao sa neba.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Bokisd рече

Kako mislis, covek je nestvoren i bespocetan ?

Ухватила те је била сраћкалица кад сам ти привео Паламу на ту тему. Врати се уназад. 

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Zoran Đurović рече

Ухватила те је била сраћкалица кад сам ти привео Паламу на ту тему. Врати се уназад. 

Pogledacu. :citac:

Ali, mislim, da je problem taj, sto je Palama sigurno znao i verovao, da je Bog sve stvorio iz nicega. Kako onda moze nesto postojati kao nestvoreno i bespocetno pored Boga ? Mislim, da postoji neki odredjeni kontekst u kom je Palama rekao ovo u vezi coveka.

Kao sto je i Atanasije objasnjavao filosofima, da je Bog vecan i da je covek stvoren vecnim, ali, tako da ima pocetak, ali, nema kraj. Dok Bog jedini nema pocetak i kraj. itd.

Подели на овим сајтовима

пре 41 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече

Mislio si Slovu Božjem...

No ne beše Čovek ispred čoveka nego neko nepotupno slovo valjda.... Kao da Reč nema ploda onako kako je Bog izreče od stvaranja.

:))ja vec htjela pitat o kakvom slonu bozjem je rijec?!!7896634

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, Bokisd рече

Pa, kada se kaze , da kroz Hrista stvara, misli se na Njega kao Sina Bozijeg

Ne kaže se kroz Hrista, nego po Pavlu: "kroz Isusa Hrista.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Bokisd рече

Ali, mislim, da je problem taj, sto je Palama sigurno znao i verovao, da je Bog sve stvorio iz nicega. Kako onda moze nesto postojati kao nestvoreno i bespocetno pored Boga ? Mislim, da postoji neki odredjeni kontekst u kom je Palama rekao ovo u vezi coveka

Pogledaj kontekst :)) gde Palama govori Varlaamu da čovek po blagodati može biti pričesnik nestvorenih Božjih energija i samim tim bespočetan i beskonačan....

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Volim_Sina_Bozjeg рече

Pogledaj kontekst :)) gde Palama govori Varlaamu da čovek po blagodati može biti pričesnik nestvorenih Božjih energija i samim tim bespočetan i beskonačan....

I, onda, sta ? 

Covek postaje bog po prirodi, jer je bespocetan ili postaje bog po blagodati , kao onaj koji ima pocetak? ( valjda mora postojati neka  razlika izmedju Stvoritelja i stvorenja ).

Подели на овим сајтовима

Palama čini mi se da govori. nije tačno da je sama suština Boga bespočetna i beskonačna, no su to i nestvorene energije kojima smo mi po blagodat=priroda pričesnici, te smo tim energijama bespočetni i beskrajni kao one same u svojoj suštini.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Bokisd рече

I, onda, sta ? 

Covek postaje bog po prirodi, jer je bespocetan ili postaje bog po blagodati , kao onaj koji ima pocetak? ( valjda mora postojati neka  razlika izmedju Stvoritelja i stvorenja ).

Postoji.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...