Bokisd Написано Фебруар 7, 2018 Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2018 Jel' treba neki potpis za proskomidiju ? .. ( ) Meni licno ( proskomidija ) je uzvisena i lepa svestena radnja koja nas uvodi u liturgiju i pricesce na odgovarajuci nacin.. ( pogotovo kada se malo bolje vernik upozna sa bogoslovskim znacenjem same tajne koju proskomidija predstavlja ). https://svetosavlje.org/o-svetoj-liturgiji/?pismo=lat https://svetosavlje.org/tumacenje-svete-liturgije/2/ https://svetosavlje.org/biti-sa-gospodom-na-svetoj-liturgiji-tumacenje-bozanstvene-sluzbe/11/ Ведран* је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Гајић Написано Фебруар 7, 2018 Гости Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2018 пре 9 минута, Bokisd рече Jel' treba neki potpis za proskomidiju ? .. ( ) Meni licno ( proskomidija ) je uzvisena i lepa svestena radnja koja nas uvodi u liturgiju i pricesce na odgovarajuci nacin.. ( pogotovo kada se malo bolje vernik upozna sa bogoslovskim znacenjem same tajne koju proskomidija predstavlja ). https://svetosavlje.org/o-svetoj-liturgiji/?pismo=lat https://svetosavlje.org/tumacenje-svete-liturgije/2/ https://svetosavlje.org/biti-sa-gospodom-na-svetoj-liturgiji-tumacenje-bozanstvene-sluzbe/11/ Сумњам ја да ови трпељиви свештеници ишта од наведеног знају. Докони, па да... Сада ћете ви њих подучити Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Фебруар 7, 2018 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2018 Јасно је да наши противници и непријатељи Божије благодати нису вредни људи. Зато ћу ја дати превод овог текста, а и контекст, тако драг Бокситу. Пише преп. Марко Подвижник: Καὶ ἔχει καὶ οὐκ ἔχει, διότι αὐτὸς ὁ ἄναρχος τῆς ἑνώσεως γέγονεν ἀρχή, καὶ διὰ τοῦτο εἶπον· καὶ ἔχει καὶ οὐκ ἔχει. Εὐσεβέστερον δέ ἐστιν εἰπεῖν ὅτι οὐκ ἔχει· ὅσα γὰρ ὑποστατικῶς ἥνωται, κἂν ἐκ δύο νοοῖτο, ὅμως τῇ τοῦ δυνατωτέρου φύσει συνενωθὲν ἐκεῖνο καὶ νοεῖται καὶ ὀνομάζεται. Καθάπερ ποταμὸς ἀπὸ βροχῆς συσταθεὶς καὶ τῇ θαλάσσῃ συμμιγεὶς οὐκ ἔτι λέγεται ποταμός, ἀλλὰ θάλασσα, ἐκεῖθεν ἀρχὴν λαβὼν κἀκεῖ καταλήξας. У преводу: И имао је и није имао [телесни почетак Ис Хс], пошто је сами Беспочетни постао почетак [=начело] јединства, и због тога сам рекао: и има, и нема. Побожније је рећи да није [имао], јер то што је ипостатски сједињено, иако се препознаје [да је] из два [бића састављено], ипак, пошто се уједињује са природом јачег, тај се познаје и назива [по јачем]. Тако и река, која се пуни кишом и улива у море, више се не назива реком, него морем, у коме она добија почетак и завршава се тамо. Јерес мелхесидијанаца је одвајала Ис и Мелхиседека. Више ће на њихов рачун писати Епифаније Кипарски. Ови јеретици су тврдили да је Мелхиседек свештеник који приноси жртву Оцу. Марко га ставља на место које му припада: да је типос Ис Хс. Он само префигурира Исуса. Мк сада одговара зашто Ис нема почетка у било ком смислу. Вели да је имао почетак [начело] домостројитељског рођења, али није имао и почетак природног, због јединства са матерњом утробом (Melch. 4). Ово је „апсурдна“ теологија о којој смо говорили. По икономији, Ис оваплоћење има почетак, али на божанском плану га нема. Мк сасвим јасно вели да Оваплоћени Син Божији нема почетак од Марије. За њега је „природно“ јединство Сина Божијег са Човеком Исусом у ванвременској равни, оним што од схоластика зовем аевум. Ова богонадахнута теологија нам даје за право и отвара нове хоризонте. Била је храбра у своје време, не треба ми да будемо плашљиви. Мислити са Оцима и „правити“ теологију како су је они у својој кухињи справљали, свети је задатак! Ведран*, Матусал, Trifke and 2 осталих је реаговао/ла на ово 2 2 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Фебруар 7, 2018 Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2018 пре 22 минута, Гајић рече Сумњам ја да ови трпељиви свештеници ишта од наведеног знају. Докони, па да... Сада ћете ви њих подучити Naravno. Onda je sve okey , sa proskomidijom. Tu' je gde je, ....neka je .... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Гајић Написано Фебруар 7, 2018 Гости Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2018 пре 4 минута, Bokisd рече Naravno. Onda je sve okey , sa proskomidijom. Tu' je gde je, ....neka je .... Немој то провери их! Видиш да пресвлаче род православни у погрешна учења Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Isusovo magare Написано Фебруар 7, 2018 Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2018 пре 1 сат, Гајић рече Авво, имаш руксак баш као и "Нинја корњаче" " Dobro je,neka je netko izkomentirao ruksak da ne moram ja..ali prvo sto mi upade u oči je ruksak.. Ведран* and Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Гајић Написано Фебруар 7, 2018 Гости Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2018 Управо сада, Isusovo magare рече Dobro je,neka je netko izkomentirao ruksak da ne moram ja..ali prvo sto mi upade u oči je ruksak.. То је Наш "Спорт Били" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Фебруар 7, 2018 Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2018 пре 19 минута, Zoran Đurović рече [начело] домостројитељског рођења, али није имао и почетак природног, због јединства са матерњом утробом (Melc Savršeno. Telesni se vratio u Slavu Očevu koju je imao pre svih vekova. Ведран* and Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Фебруар 7, 2018 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2018 пре 6 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече Savršeno. Telesni se vratio u Slavu Očevu koju je imao pre svih vekova. Још нису прочитали... Марко је цар! Ведран* and Trifke је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dragisa Написано Фебруар 7, 2018 Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2018 пре 9 минута, Гајић рече То је Наш "Спорт Били" e da li 50 mil eur može stati u ranac? osmeh kaže može ... Everyone’s got a plan until they get hit. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Гајић Написано Фебруар 7, 2018 Гости Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2018 пре 2 минута, dragisa рече e da li 50 mil eur može stati u ranac? osmeh kaže može ... Бог ти памети дао, баш колико и дрскости знаш имати Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Фебруар 7, 2018 Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2018 Управо сада, Zoran Đurović рече Још нису прочитали... Марко је цар! Apostoli takođe. Videvši opis preobraženja, kad su apostoli na Tavoru videli svu punoću Slave Božanstva u Hristu telesno. Nema sumnje da je Hristos nosioc Božanstva telesno, zato treba sa svetim ocima pratiti tu misao. Pred stradanje..Hristos govori Ocu: Proslavi me slavom koju imadoh u tebi... Otac odgovara: Proslavio sam i proslaviću. Isus pak na to reče: Nije ovaj glas sada zbog mene, nego zbog vas. Isus je definitivno i Telesno onaj koji Jeste Sin Božji od pre svih vekova a to sigurno nije samo u umu Božjem nego u svom kretajućem biću kao takvom. Nadam se da jasno govorim da je Isusovo rođenje, rođenje Sina Božjeg koji takav vraćajući se Ocu uzrastajući Telesno ne gubeći ikakvo prirodno svojstvo Rođenja od Oca, predstoji svetu u Telu svom. Niko ne može Ocu otići do Telesni Sin Božji, niko ne može pre njega Telesno predstojati svetu a mnogi beše telesno pre Njega u svetu. Takav Sin Isus Hristos je vrata nebeskog dara, gde se Njegovim bespočetnim energijama penjemo i uznosimo Ocu a sama suština Sinove Ipostasi ostaće nam nespoznata iako ćemo energijama Njegovim biti pričesnici Svetlosti, biti pričesnici nestvorenih energija kao udovi Njegovi. Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Фебруар 7, 2018 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2018 Ја сам патролог, не патколог. И текстови се читају од а до ш. зато нисам ни брз ни свезналица. Не верујем приручницима (скриптама). Јер су управо ове ствари одговорне за убијање теолошке мисли. Поменуо сам да Августина нису читали него његове флорилегије. Онда су се неке грчке ајкуле острвиле на Августина и добио се карикатурални портрет. То није наука. Наука истражује проблеме. И то објективно. Шарлатани се представљају као свезналице. То је душепогубна ствар. Ту нема озбиљности. Сада, треба разликовати таленат и интуицију од демагогије. То није тешко за човека који је у материји. Јесте за лаика. Наука има своја правила, и ту је много „на суво“ што се мора пролазити, а многима се то не свиђа. Не могу научити да свирам гитару а да се свакодневно не посвећујем том послу неколико сати. Не могу бити боксер без тренинга итд. Исто је и овде. Јако велико време треба и труд. Читање замара тело, вели Кохелет. Наука је сурова дисциплина. Зато имамо данас Св Оце који су велики шмекери и сви их препознајемо као такве, иако их не поштујемо. Ови шарлатани не умеју да цене ни мисао ни квалитет текстова на које су налетели. Нема критичке мисли. Због тога ми, када им наведемо Оце, остајемо без одговора. Они једноставно прелете, односно игноришу те ставове и настављају по своме. Ти људи се не баве Оцима него собом. Ми са њима немамо ништа заједничко. Ко нема критички отклон спрам себе, није човек. Сасвим је сигурно да смо радикални. Јер ако разум и срце одређују човека, не може се ићи испод тога. Вели, воли Господа Бога свога свим срцем својим свом душом својом и свом снагом својом... Како год да преведеш, остаје из свега свога! Ти треба да га љубиш! Али ти! Није ти рекао неко други на твом месту. Такође ти није рекао воли Бога више него себе! Тада би био преварант! Воли из тебе, из твог искуства. Како волиш себе, тако воли и Бога. Али воли једнако и оног поред тебе. Јер је Бог једнако створио њега и тебе. Не буди будала, јер ако ти насрће на живот, заштити се. Зато имамо закон и остало. И цела је прича о оном Алфи који је и Омега и гарант нашег бића. Само ако јесте Алфа и Омега јесмо и ми. Снежана, Trifke, Драшко and 3 осталих је реаговао/ла на ово 5 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Фебруар 7, 2018 Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2018 пре 7 часа, Trifke рече Meni je misterija ko je Tihomir i Zvonimir! И мени. Али гуглах све у страху јер Авине асоцијације није лако преживети. Прошли пут сам морао гуглати онога мученика Суфредија (паћеника ) што га помену. А овај пут Тику и Звонка, па ево шта ми испаде на гуглама (не прошли но овај пут, а прошли боље да не шаљем бановаће ме ): Vetrovi, prdež, gasovi, pezdec, “ tihomir” i “zvonimir”, puštanje goluba, stati na žabu… kako god da ih nazvali ne postaju ništa lepši i mirisniji , ali svakako drastično utiču na zdravlje. Vetrovi su ... Volim_Sina_Bozjeg, Trifke and Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 3 "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Фебруар 7, 2018 Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2018 пре 2 часа, Zoran Đurović рече Марко Подвижник: У преводу: И имао је и није имао [телесни почетак Ис Хс], пошто је сами Беспочетни постао почетак [=начело] јединства, и због тога сам рекао: и има, и нема. Побожније је рећи да није [имао], јер то што је ипостатски сједињено, иако се препознаје [да је] из два [бића састављено], ипак, пошто се уједињује са природом јачег, тај се познаје и назива [по јачем]. Тако и река, која се пуни кишом и улива у море, више се не назива реком, него морем, у коме она добија почетак и завршава се тамо. И? Значи нема Анатомија101, лекција 1, сецирање? Volim_Sina_Bozjeg, Trifke and Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 2 1 "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука