Матусал Написано Фебруар 6, 2018 Пријави Подели Написано Фебруар 6, 2018 пре 13 минута, Trifke рече gde Дидахи- учење дванаесторице апостола IX. (1) А односно Евхаристије (=Литургије), овако чините благодарење: Прво за чашу (говорите): Благодаримо Ти, Оче наш, за свету лозу Давида слуге Твога, коју си нам објавио кроз Исуса Сина Твога. Теби слава у векове! А за хлеб који се ломи (говорите): Благодаримо Ти, Оче наш, за живот и познање (,), које си нам објавио кроз Исуса Сина Твога. Теби слава у векове! Као што је овај хлеб (који ломимо) био расејан по горама, и сабран постаде један, тако нека се сабере Црква Твоја са крајева земље у Царство Твоје. Јер је Твоја слава и сила кроз Исуса Христа у векове! А од ваше Евхаристије (=Литургије) нека нико не једе нити пије, осим крштених у име Господње; јер о томе је и рекао Господ: „Не дајите светиње псима". Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Фебруар 6, 2018 Пријави Подели Написано Фебруар 6, 2018 пре 3 минута, Матусал рече Дидахи- учење дванаесторице апостола IX. (1) А односно Евхаристије (=Литургије), овако чините благодарење: Прво за чашу (говорите): Благодаримо Ти, Оче наш, за свету лозу Давида слуге Твога, коју си нам објавио кроз Исуса Сина Твога. Теби слава у векове! А за хлеб који се ломи (говорите): Благодаримо Ти, Оче наш, за живот и познање (,), које си нам објавио кроз Исуса Сина Твога. Теби слава у векове! Као што је овај хлеб (који ломимо) био расејан по горама, и сабран постаде један, тако нека се сабере Црква Твоја са крајева земље у Царство Твоје. Јер је Твоја слава и сила кроз Исуса Христа у векове! А од ваше Евхаристије (=Литургије) нека нико не једе нити пије, осим крштених у име Господње; јер о томе је и рекао Господ: „Не дајите светиње псима". Ma sve je to u redi ali ja ne vidim tu prostor ni za kakvu proskomidiju makar ne u obliku koji imamo danas pa ni onu koju Fundulis pominje iz 5 ili 6 veka Матусал, kopitar and Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 3 "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Матусал Написано Фебруар 6, 2018 Пријави Подели Написано Фебруар 6, 2018 пре 9 минута, Trifke рече Ma sve je to u redi ali ja ne vidim tu prostor ni za kakvu proskomidiju makar ne u obliku koji imamo danas pa ni onu koju Fundulis pominje iz 5 ili 6 veka Па ако си прочитао од Фундулиса о честицама он каже да се појављују од 13 века, прво су уздизане просфоре и помињани Богородица и свети а после су вађене као и данас- ја других извора код себе немам осим овог. Zoran Đurović and Trifke је реаговао/ла на ово 1 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Фебруар 6, 2018 Пријави Подели Написано Фебруар 6, 2018 пре 9 минута, Trifke рече Ma sve je to u redi ali ja ne vidim tu prostor ni za kakvu proskomidiju makar ne u obliku koji imamo danas pa ni onu koju Fundulis pominje iz 5 ili 6 veka Код Јустина има простора за такво тумачење. Али ја и даље не разумем шта конкретно желиш да пронађеш? П.С. Сад истерах из моје собе онога рептилчића што ме пре неки дан сачекао у купатилу. Сад ми га жао ... што га истерах. Trifke and Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 1 "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Фебруар 6, 2018 Пријави Подели Написано Фебруар 6, 2018 пре 2 минута, Матусал рече Па ако си прочитао од Фундулиса о честицама он каже да се појављују од 13 века, прво су уздизане просфоре и помињани Богородица и свети а после су вађене као и данас- ја других извора код себе немам осим овог. Ma sve je to u redu sto kazes samo se meni cini da je zapadna tradicija po tome u pravu a to je da proskomidije nije bilo i da je potpuno besmislena makar u danasnjem obliku. Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Фебруар 6, 2018 Пријави Подели Написано Фебруар 6, 2018 пре 1 минут, Ведран* рече Код Јустина има простора за такво тумачење. Али ја и даље не разумем шта конкретно желиш да пронађеш? П.С. Сад истерах из моје собе онога рептилчића што ме пре неки дан сачекао у купатилу. Сад ми га жао ... што га истерах. Nema ni kod Justina nego kod istocnjaka mora da se izmisli neki ritual. Po meni su zapadni hriscani u pravu kada nisu imali nista tome slicno. A posebno mi se svidja njihova misa danas. Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Фебруар 6, 2018 Пријави Подели Написано Фебруар 6, 2018 пре 3 минута, Ведран* рече Код Јустина има простора за такво тумачење Само да будем јаснји... не у данашњем облику "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Фебруар 6, 2018 Пријави Подели Написано Фебруар 6, 2018 пре 1 минут, Trifke рече Nema ni kod Justina nego kod istocnjaka mora da se izmisli neki ritual. Po meni su zapadni hriscani u pravu kada nisu imali nista tome slicno. A posebno mi se svidja njihova misa danas. Аха у том грму лежи зец! Он би на мису Матусал, Trifke and Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 2 "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Фебруар 6, 2018 Пријави Подели Написано Фебруар 6, 2018 Управо сада, Ведран* рече Аха у том грму лежи зец! Он би на мису Pax vobiskum! Ведран* and Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 2 "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Фебруар 6, 2018 Пријави Подели Написано Фебруар 6, 2018 пре 3 минута, Trifke рече Pax vobiskum! Et cum spiritu tuum! "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Фебруар 6, 2018 Пријави Подели Написано Фебруар 6, 2018 Управо сада, Ведран* рече Et cum spiritu tuum! Ne ozbiljno smucilo mi se sa obredima koji su mozda nesto znacili vizatincima ali meni vise nista ne znace. Pogotovu proskomidija. Totalno bespotrebna. Prvo na njoj npr. pominjes u molitvi episkopa pa na vhodu pa na osvecenju. Katolici su ,po meni, po tom pitanju uradili jako pametnu stvar i svaka im cast na tome. Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Матусал Написано Фебруар 6, 2018 Пријави Подели Написано Фебруар 6, 2018 пре 12 минута, Trifke рече Nema ni kod Justina nego kod istocnjaka mora da se izmisli neki ritual. Po meni su zapadni hriscani u pravu kada nisu imali nista tome slicno. A posebno mi se svidja njihova misa danas. Има разлог али је још скривен од очију твојих...., то је пресликано из предвечних логоса ( нацрта) божијих из небеске литургије..... Trifke, Zoran Đurović and Ведран* је реаговао/ла на ово 2 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Фебруар 6, 2018 Пријави Подели Написано Фебруар 6, 2018 пре 2 минута, Trifke рече Ne ozbiljno smucilo mi se sa obredima koji su mozda nesto znacili vizatincima ali meni vise nista ne znace. Pogotovu proskomidija. Totalno bespotrebna. Prvo na njoj npr. pominjes u molitvi episkopa pa na vhodu pa na osvecenju. Katolici su ,po meni, po tom pitanju uradili jako pametnu stvar i svaka im cast na tome. Не слажем се у потпуности. Али на срећу вашу, спава ми се. Матусал, Trifke and Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 2 "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Матусал Написано Фебруар 6, 2018 Пријави Подели Написано Фебруар 6, 2018 пре 3 минута, Trifke рече Ne ozbiljno smucilo mi se sa obredima koji su mozda nesto znacili vizatincima ali meni vise nista ne znace. Pogotovu proskomidija. Totalno bespotrebna. Prvo na njoj npr. pominjes u molitvi episkopa pa na vhodu pa na osvecenju. Katolici su ,po meni, po tom pitanju uradili jako pametnu stvar i svaka im cast na tome. Код нас увек прво помињу ктиторе и приложнике...... Trifke and Ведран* је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Фебруар 6, 2018 Пријави Подели Написано Фебруар 6, 2018 пре 32 минута, Матусал рече Код нас увек прво помињу ктиторе и приложнике...... Ma kada bih ti ispricao koje sam sve nelogicnosti i besmislenosti primetio jos bi me mogli i unijatom nazvati. Znas kada kazes rec stolica onda ce Jevrej pitati ko je napravio, a Grk od cega je napravio, a Rimaljanin cemu sluzi. Kod mene je najbitnije ovo trece. Kada ne vidim nikakvu svrhu necemu onda to za mene nema nikakve vrednosti bez obzira od cega je i ko je to napravio. Ведран*, Zoran Đurović and Матусал је реаговао/ла на ово 2 1 "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука