Milan Nikolic Написано Јануар 27, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 27, 2018 пре 1 сат, Zoran Đurović рече пре 2 часа, dragisa рече Pri tome ovde ne dolazi do promene ni u kakvom smislu jer je to kao što sam rekao prvobitna zamisao Božija o svetu, oduvek je Hristos trebao da se ovaploti, Да се не обазирем на остатак небулоза: Да би сачувао непроменљивост Сина, ти тврдиш да се он сјединио са својим идејама! Рекох ти ја да болујеш од подмукле бољке, да је ниси ни свестан! Одбијајући здраву науку ти се ваљаш у блату бесмислица. Са твоје позиције је немогуће објаснити како се Син није изменио. Да питам, зашто би било бесмислено да се Бог сјединио са Својом творевином која је настала Његовим, како год хоћете назвати, идејама, мислима, логосима, вољама, нацртима, итд? Можда треба узети у обзир овај цитат св.Григорија Ниског: ,,Сва бића нису створена из неке претходне материје и приведена у видљиво постојање, него је Божанска воља постала материјал и суштина творевине (PG 44, 1312). Сам покрет Божанске воље, када хоће, постаје дело, и осуштињује се воља постајући одмах природа, по власти Свемогућега, када то Он премудро и уметнички захте, а не као да воља Његова остаје неостварена. Привођење воље у стварност и јесте суштина'' (О Души и васкрсењу, PG 44, 69). Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Јануар 27, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 27, 2018 пре 13 минута, Milan Nikolic рече Сва бића нису створена из неке претходне материје и приведена у видљиво постојање, него је Божанска воља постала материјал и суштина творевине (PG 44, 1312). Сам покрет Божанске воље, када хоће, постаје дело, и осуштињује се воља постајући одмах природа, по власти Свемогућега, када то Он премудро и уметнички захте, а не као да воља Његова остаје неостварена. Привођење воље у стварност и јесте суштина'' (О Души и васкрсењу, PG 44, 69). Опет самоубијање цитатима Зато ћу овај зборник цитата да назовем: Adversus me Volim_Sina_Bozjeg, Zoran Đurović and Матусал је реаговао/ла на ово 2 1 "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Isusovo magare Написано Јануар 27, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 27, 2018 пре 2 часа, Trifke рече Ne nije! Pa od čega je,od maglice,od oblaka,od Sunca,jeli mekan ima li bradu??!! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Јануар 27, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 27, 2018 пре 1 минут, Isusovo magare рече Pa od čega je,od maglice,od oblaka,od Sunca,jeli mekan ima li bradu??!! Sa takvim se stvrima ne sali. Bog Otac nema telo od mesa i kostiju. Zoran Đurović, Isusovo magare and Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 2 1 "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Isusovo magare Написано Јануар 27, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 27, 2018 пре 1 минут, Trifke рече Sa takvim se stvrima ne sali. Bog Otac nema telo od mesa i kostiju. Ali ja se ne šalim.. A i VSB mi je potvrdio jednom da jest od mesa i kostiju..kad sam pisala da nas je Bog stvorio na svoju sliku i priliku..kako je to moguće ako su Otac i Sin jedno i ako je Sin rođen od Oca prije svih vjekova..kako rođen(tjelesno)???Ili kao Sunce koje se odvojilo od Sunca?? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Јануар 27, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 27, 2018 пре 12 минута, Ведран* рече Опет самоубијање цитатима Зато ћу овај зборник цитата да назовем: Adversus me Мислим да је време за спавање. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Јануар 27, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 27, 2018 пре 3 минута, Milan Nikolic рече Мислим да је време за спавање. Па иди спавај онда Жика, Zoran Đurović and Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 1 2 "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јануар 27, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 27, 2018 пре 4 минута, Isusovo magare рече Ali ja se ne šalim.. A i VSB mi je potvrdio jednom da jest od mesa i kostiju..kad sam pisala da nas je Bog stvorio na svoju sliku i priliku..kako je to moguće ako su Otac i Sin jedno i ako je Sin rođen od Oca prije svih vjekova..kako rođen(tjelesno)???Ili kao Sunce koje se odvojilo od Sunca?? Nisam potvrdio to. Rekao sam da je Sin jednosustan Ocu ali da mu se Ipostas razlikuje, kao sto se Ipostas Oca razlikuje, tako i Ipostas Svetoga Duha se takodje razlikuje ali su jednosusni imaju istu suštinu. Жика, Zoran Đurović, Ведран* and 1 члан је реаговао/ла на ово 2 2 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Гајић Написано Јануар 27, 2018 Гости Пријави Подели Написано Јануар 27, 2018 пре 45 минута, Milan Nikolic рече Да питам, зашто би било бесмислено да се Бог сјединио са Својом творевином која је настала Његовим, како год хоћете назвати, идејама, мислима, логосима, вољама, нацртима, итд? Можда треба узети у обзир овај цитат св.Григорија Ниског: ,,Сва бића нису створена из неке претходне материје и приведена у видљиво постојање, него је Божанска воља постала материјал и суштина творевине (PG 44, 1312). Сам покрет Божанске воље, када хоће, постаје дело, и осуштињује се воља постајући одмах природа, по власти Свемогућега, када то Он премудро и уметнички захте, а не као да воља Његова остаје неостварена. Привођење воље у стварност и јесте суштина'' (О Души и васкрсењу, PG 44, 69). Види се да рукама ништа не радиш и да фантазираш, па ти је црква крива и порађаш пролетера, а од Сина би само харач Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Isusovo magare Написано Јануар 27, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 27, 2018 пре 5 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече Nisam potvrdio to. Rekao sam da je Sin jednosustan Ocu ali da mu se Ipostas razlikuje, kao sto se Ipostas Oca razlikuje, tako i Ipostas Svetoga Duha se takodje razlikuje ali su jednosusni imaju istu suštinu. Ok.Nešto mi se sve pobrkalo.Sorry. Жика and Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Јануар 27, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 27, 2018 пре 13 часа, Volim_Sina_Bozjeg рече Dobro, sad kad znaš ko je Isus Hristos pojedi ga celog kao što ga je Marija pojela. Naravno, ceo je Hristos u pricescu i onda, kako kaze apostol uzrastamo,... Докле достигнемо сви у јединство вере и познање Сина Божијег, у човека савршеног, у меру раста висине Христове; ....itd. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јануар 27, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 27, 2018 Управо сада, Bokisd рече Naravno, ceo je Hristos u pricescu i onda, kako kaze apostol uzrastamo,... Докле достигнемо сви у јединство вере и познање Сина Божијег, у човека савршеног, у меру раста висине Христове; ....itd. Znaci Marija je pojela celog Bogocoveka i rodila Boga? Ведран* and Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 2 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Јануар 27, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 27, 2018 пре 11 минута, Ведран* рече Па иди спавај онда Ко овде треба да спава? Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Јануар 27, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 27, 2018 Управо сада, Volim_Sina_Bozjeg рече Znaci Marija je pojela celog Bogocoveka i rodila Boga? Kako mislis 'pojela' ? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Матусал Написано Јануар 27, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 27, 2018 пре 2 часа, dragisa рече Što se tiče onoga kako sam razumeo temu: Dilema koju Đurović ima koliko ja razumem celu postavku je u sledećem: Ako je Logos u večnosti, a tamo nema promene, kako je moguće da mu se nešto pridoda? Obzirom da to nije moguće on izmišlja teoriju o fizičkoj preegzistenciji IH. Kada mu kažem da to jednostavno nije tačno a nije ni teorijski moguće, on zahteva "Objasni kako nema promene u Logosu a on sjedinjuje sa sobom drugu prirodu?" Dakle sada možete komentarisati da li sam dobro razumeo, jer koliko sam razumeo to je pitanje od kojeg polazimo. Što se mog odgovora tiče (ukoliko sam dobro razumeo polazni problem) on je sledeći: Krajnja volja Božija o svetu je jedinstvo tvarne i netvarne prirode u ličnosti Boga Logosa. Odnosno Bog imajući ovo u vidu stvara svet. Hristos ostvaruje ovo jedinstvo Duhom Svetim jer je on pomazanik Duha a njime sjedinjuje sve.(ovim DS se mi i danas sjedinjujemo.) Sve ovo omogućeno je Ovaploćenjem Hrista gde sam Bog uzima stvorenu prirodu i sjedinjuje je na nesliven načini i postaje čovek. Pri tome ovde ne dolazi do promene ni u kakvom smislu jer je to kao što sam rekao prvobitna zamisao Božija o svetu, oduvek je Hristos trebao da se ovaploti, A ON JE TAJ (da tako kažemo) MOST / NAČIN / REŠENJE (nazovite kako hoćete) jer Bog NEMA drugi način da sjedini stvorenog sa sobom nego li da sam postane čovek kako bi time omogućio čoveku da postane Bog. Budući da je to način, ovaploćenje Hrista, suludo je govoriti da sada stvoreno (koje je vremensko,prostorno...i sve ono što su karakteristike stvorenog) možemo volšebno gurnuti u neograničeno vanvremeno....itd, rešenjem fizičke preegzistencije. Stvoreno i nestvoreno ostvaruju jedinstvo u Ličnosti. I jedino tu možemo eventualno diskutovati o nekoj preegzistenciji ili vanvremenosti, budući da samo u tom slučaju, nešto što je predzamišljeno ostvaruje i stiže na cilj (da tako kažem), a to opet nike cilj kao kraj nego cilj kao početak...itd. Мислим да се ова поставка не уклапа у разумевање смисла ове теме. Ђуровић не измишља физичку преегзистенцију због немогућности промене у Богу, него је види као последицу оваплоћења. Оваплоћење је узрок и почетак сједињења тварног и нетварног. Превечни Логос јединосушни са Оцем се на неизрецив нама начин сједињује са људском природом и постаје човек по дефиницији Халкидона. Златоусти, Григорије, Атанасије кажу Бог је постао оно што није био тј. човек да би човек постао оно што није био тј. Бог. Ако је Бог постао истинити човек а то пре није био онда је неминовно да је претрпео промену. Дамаскин каже да је по оваплоћењу његова ипостас постала сложенија иако тачно не разумемо значење тога, имамо на уму да жели рећи да је дошло до неке промене јер је немогуће да неко постане нешто по природи а да тога није свестан а при томе лично поседује вољу и енергију те природе и да је ипостасно именован именом карактеристичном за ту природу- Исус. Знајући да је у Богу и свака промена немогућа јер он познаје почетак и крај ,,истовремено,,, постављамо логичко питање да ли Отац превечно познаје Исуса Христа као Богочовека. Неки сада на ово питање одговарају да Бог све познаје у својим предвечним логосима тј. замислима као плану и преднацрту по коме се има све збивати. Уколико Бог има већ одређен план и преднацрт свих збивања тиме се укида наша слободна воља. Пошто се нико са овим да ми немамо слободу воље неће сложити решење је у томе да Бог унапред познаје нашу вољу тј. он не познаје ствари само њиховој замисли него у њиховој потпуној актуелности тј. у стању њиховог збивања и за ово су приведени оци Максим и Јустин. Пошто је људска природа створена а постоји оно што је створено али вечно као што су анђели и оно што је створено али у времену. За Христа се каже да је јагње заклано од постања света тј. да је чином стварања Исус Христос већ ,,предодређен,, и од самог почетка твари Отац познаје Исуса Христа кроз кога је све створио као Богочовека, пошто смо видели да Бог ствари познаје у њиховој актуелности а не само у замисли. Будући да ипостас Исуса Христа је божанска, превечна и ванвремена она у самој стварности у вечности носи људску природу јер оваплоћење не познаје само као будући догађај него пошто се сама налази у вечности познаје цео ток онога што се има догодити у времену тј. цео домостој до васкрсења и вазнесења. Значи када говоримо о преегзистенцији можемо поставити питање како Бог отац види и познаје свога Сина или како га познаје Дух или пак како он познаје самога себе и закључак нас наводи на то да се ради о виђењу саме крајње стварности у којој више нема колебања нити икакве измене а Бог увек пребива у стању познавања есхатона онакав какав јесте, и почетак и крај види истовремено у једној тачки. Нама људима се Бог открива хронолошки кроз свој промисао у времену и води нас од сенке преко иконе до есхатона тј. крајње стварности у којој он већ пребива. Као што сте навели циљ стварања је сједињење Бога и човека и оно се у историји одвија неким редоследом са крајњим циљем да се све састави у личности Богочовека оваплоћењем иако сазнајемо да је свет унапред створен кроз оваплоћеног ради кога и због кога је све. Нама је потпуно откривење дато оваплоћењем кроз које ми у домостроју разумевамо обожење човека. Бог је постао човек да би човек постао Бог. Човек се обожује нетварним божанским енергијама по учењу које је разрадио Григорије Палама. Благодат Божија кроз свете тајне ( евхаристију) нас може учинити беспочетнима и нестворенима преображавајући нашу природу и уводити у разумевање тајне Христа у коме обитава сва пуноћа божанства телесно. Узносећи се кроз Цркву у Духу Светом и примајући усиновљење и обожење ми тим истим Духом можемо познати и тајну нашега бића чији је крај по Григорију Богослову у његовом узроку, тј. ми свој крај познајемо управо у тој предвечној замисли Божијој о нама и познајемо себе онако како нас је Отац познавао при стварању а таквим разумом као предвечног видимо Сина Божијег Исуса Христа чија се људска природа у потпуности сјединила са свим енергијама божанства. Јер примивши Духа који је од Бога знамо шта нам је и даровано од Бога и тим Духом сагледавамо и Исуса Христа онолико колико нам је могуће на начин како га види сам тај Дух у вечности тј. као што је у горњем тексту написано. Оволико за сада пошто сам онемогућен да пишем даље...... Zoran Đurović, Жика, Ведран* and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука