Isusovo magare Написано Јануар 24, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 24, 2018 пре 12 минута, Zoran Đurović рече 39 1. Свете Тајне изображавају Цркву, али не као символи; оне су за Цркву оно што су удови за срце, или што је корен биљке за њене гране, или што су винове лозе за чокот, као што је то Господ рекао. Јер, овде није у питању само заједничко име или сличност својстава, него истинска истоветност. 2. Наиме, Тело и Крв Христова представљају свете Тајне; за Цркву, они су, међутим, истинско јело и пиће. Кад се Црква њима причешћује, не претвара их у човечанско тело, као што то бива са другом храном, него се и сама претвара у њих, јер оно што је узвишеније, то надјачава. Уосталом, кад дође у додир са ватром, и само гвожђе постаје ватра, а не претвара ватру у гвожђе; па као што ужарено гвожђе не посматрамо као гвожђе него само као ватру, јер су његове особине у ватри потпуно ишчезле, тако је и са Црквом Христовом: кад би неко могао да је види онако како је сједињена са Христом и како се причешћује Телом Његовим, он ништа друго не би видео него само Тело Господње. Из тог разлога апостол Павле пише: "Ви сте Тело Христово, и удови понаособ". Назвао је Христа Главом, а нас телом не да би тиме показао Његово промишљање, педагогију и поучавање, уз помоћ којих се о нама стара, нити да би показао наше потчињавање Њему - као што и ми, претерујући, неке своје сроднике или пријатеље називамо својим удовима - него је имао на уму управо то што је и рекао, односно да верници, благодарећи тој Крви, већ живе животом у Христу, и да уистину зависе од Оне Главе и носе оно Тело. 3. Због тога никако није неприлично што се овде о Цркви говори кроз свете Тајне. - Видите ли, о канибали, шта је тело Хр? Да је то Црква чији смо удови?! И како је могао да нас да на Четвртак апостолима кад још нисмо ни били рођени? Eto Bože moj koja smo mi telad.. Ведран*, Zoran Đurović and Trifke је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Јануар 24, 2018 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 24, 2018 44 1 Уосталом, и онима који још увек живе са телом, свети Дарови се дају кроз тело, али они најпре одлазе у природу душе, а затим, преко душе, прелазе у тело. Указујући на то, блажени апостол Павле каже: "Ко се сједини са Господом, један је дух с Њим", јер то јединство и тај спој најпре се у души остварује. 2. Јер, тамо је превасходно човек, тамо је и освећење које се стиче врлинама и човечанском ревношћу, тамо је и склоност ка греху, тамо је и оно чему је потребно исцељење које часни Дарови пружају. Све што се у телу збива, то долази од душе; као што је тело упрљано лукавим помислима које произлазе из срца, тако и освећење телу отуда долази - како од врлине тако и од светих Тајни. Но, на неке људе наилазе телесне слабости којима је узрок неморал душе. То је Спаситељ хтео да покаже кад је исцељујући душу болеснога, односно ослобађајући је од греха, подигао оно раслабљено тело. 6. Све ово остварује Посредник, Који је као наш претеча ступио у Светињу над светињама, једини Путовођа ка Оцу, једино Сунце душа; Њега сада у том обличју, које је Сам пожелео, могу видети и Њиме се причестити они који су телом спутани, а тада ће се појавити без покривала и тада ћемо се Њиме причешћивати непосредно; тада ћемо "Га видети као што јесте", тада ће као труп сабрати око себе орлове, и "посадиће их, и приступиће те ће им служити", тада ће заблистати на облацима, а због Њега "ће се праведници засијати као сунце". А они који не буду сједињени са Њим, као што часна Трпеза зна да сједини, не могу тамо пронаћи упокојење нити могу стећи какво добро - ни мало ни велико. Жика, Volim_Sina_Bozjeg and Матусал је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dragisa Написано Јануар 24, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 24, 2018 пре 13 минута, dragisa рече oče na dobrom si putu pošto čitaš poredak svete liturgije, kada smo kod nje evo pitanje za tebe: kada pred pričešće izgovaraš molitvu pred pričešće "još verujem da je ovo samo prečisto telo tvoje i da je ovo sama prečasna krv tvoja" na šta konkretno ukazuješ? пре 10 минута, Zoran Đurović рече Рекао сам ти да си на игноре. Настави да блејиш. hehehe pa kako će vas Crkva proslaviti kad na ovo nemaš odgovor .... пре 12 часа, Zoran Đurović рече Кажем, славиће нас Црква! Знам да већ наилази на добар пријем ова наука у монаха и свештенства у српским земљама... Everyone’s got a plan until they get hit. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Јануар 24, 2018 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 24, 2018 45 1 Заиста, Христос је Посредник, чијим посредовањем до нас доспеше сва добра која нам је Бог даровао; или, боље рећи, која нам увек даје. Јер, Христос није посредовао само једанпут засвагда и све нам предао, а затим то посредовање напустио, него увек посредује, и то не речима и молитвама, као што то чине свештеници, него делом. А којим то делом? Тиме што нас сједињује са Собом и што нам Собом предаје Своје благодати у складу с тим колико је свако од нас достојан и колико је очистио себе. 2. Као што светлост и сама од себе пружа могућност за гледање, па кад ње нема, тада нема ни гледања, тако и сједињење са Христом треба увек да буде у душама, наравно, уколико желе да живе и да нађу покоја. Наиме, ни око не може видети без светлости, нити у душама може бити истинског живота и мира без Христа; јер само је Он Тај Који нас спријатељује са Богом, Који нам пружа тај мир. А без тога мира постајемо непријатељи Божији, и нема никакве наде да постанемо причасници Његових добара. 3. Према томе, ко се од самог почетка није сјединио са Христом, или се сјединио али није остао сједињен, тај је још увек непријатељ и туђинац божанским добрима. Trifke, Жика, Ведран* and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Јануар 24, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 24, 2018 пре 19 минута, Zoran Đurović рече тако је и са Црквом Христовом: кад би неко могао да је види онако како је сједињена са Христом и како се причешћује Телом Његовим, он ништа друго не би видео него само Тело Господње. Из тог разлога апостол Павле пише: "Ви сте Тело Христово, и удови понаособ". Назвао је Христа Главом, а нас телом Занимљиво је како Св Григорије Богослов на истоветан начин описује обожење, када говори о светлости. Наведосмо тај део? А и код Св Симеона Н Б срећемо сличан језик. Trifke, Volim_Sina_Bozjeg, Жика and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Јануар 24, 2018 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 24, 2018 пре 1 минут, Ведран* рече Занимљиво је како Св Григорије Богослов на истоветан начин описује обожење, када говори о светлости. Наведосмо тај део? А и код Св Симеона Н Б срећемо сличан језик. Мислим да да.. Volim_Sina_Bozjeg and Ведран* је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dragisa Написано Јануар 24, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 24, 2018 пре 11 часа, Ведран* рече Добро си нањушио. Дакле она јагњећа крв у Јевреја и Христова крв, то ти је све исто, и бесквасни хлебови и Христово тело, све сами символи, сличице, предзнаци итд. А сад после Христа ми само вршимо комеморацију, јер се већ збило. Тако некако? ne ne tako nisu to sličice i predznaci nego simvoli a oni pod vidom hleba i vina daju istinsko telo i krv Hristovu Everyone’s got a plan until they get hit. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тања1 Написано Јануар 24, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 24, 2018 On 22-01-2018 at 14:00, kopitar рече Za Sorena Kierkegaarda je to "nereseni paradoks" Koji je Vecni u istorijskom. kad ovaj Kierkegaard nije imao VSB da mu objasni . Ma, da, pitam VSB u kontekstu cele moje prethodne poruke, kako objasnjava da se bezvremenski i univerzalni ovde ne mitologizira, on odgovara, mislim sveopsteg pokajanja neće biti. Filozof Søren Kierkegaard je povezao analizu ljudksog bica s konceptom vremena i dao je svoj predlog za razliku izmedju vremena i vecnosti, odnsono posebnu kombinaciju vecno i vremensko, odnosno propadljivo, i time pokazuje da je covek odredjen vremenom, i kako mozemo da dovedemo vecnost u vremensko - trenutkom. Govori, dakle, covek je odredjen vremenom, i da se u sledecoj karici oslanja na sopstvenu zavisnost u vremenu. U knjizi Angest od 1844, Kirkegaard je zapoceo svoju analizu coveka i sinteze (pod pseudonimom Vigilus Haufniensis) u odredjivanju ljudskog bica kao sinteza: Spoiler "Covek je Sinteza Duse i Tela, konstituisani i saopsteni Duhom." To znaci, kao individe da se odnosimo prema sebi kao Dusa i Telo, gde je Duh kao treca veza izmedju njih u ovom samo-odnosu. Kasnije, nastavlja da siri sintezu: "Covek je, dakle, jedna Sinteza od Duse i Tela, ali je takodje Sinteza od Vremenskog i Vecnosti". Ovde jasno naglasava ljudski vremenski karakter. Kada je nesto sinteza, ono se sastoji od dve strane, koje saopstava treci deo. Covek se sastoji od te dve strane, nisu dve nezavisne ili autonomne strane, vec dve strane koje dobijaju svoje znacenje tako sto stoje u odnosu na drugu. Reci da je covek dualitet vremenskog i vecnog, znaci da je deo ove stvarnosti, i deo vecnosti, stvoren na sliku Boziju. Covek je dakle odredjen vremenom, dok ima vecnu svest. To znaci da covek ima svesnost o vecnom, ali da je sebe svestan, da je to za nezavisno od vremena. Medjutim, postoji nesto cudno u vesi sa ovom sintezom izmedju temporalnog i vecnog. To navodi Vigiluisa da postavi pitanje: "Druga sinteza ima samo dva Momenta: Vremensko i Vecno. Gde je treci?" On ovde sada gleda na sintezu izmedju vremensko i vecno kao suprotnost prvom delu, gde je sinteza duse i tela posreduje duh kao treci deo. Odgovor lezi u tome da je vremensko samo po sebi dvostruki koncept, jer ne mozemo izjednacavati temporalnost i vreme. Prvi deo sinteze je mesto gde se vreme i vecnost susrecu u konceptu prolaznosti (vremensko), a sledeci deo gde vremensko i vecno susrecu u konceptu trenutka. Jasno je da Kierkegaard radi razlikom izmedju vremena i vecnosti. U njegovom univerzumu vecnost nije samo beskonacno vreme, vec nesto sustinski drugacije od vremena - i da vreme i vecnost mogu da se "dodiruju" u "trenutku". Tako sto vecnost dovodi u vremensko - momentom, da vremensko daje pravo znacenje i ima smisla coveku. "Covek je svakog trenutka u "trenutku"". Vecnost kod Kierkegaarda stoga nije isto sto i kraj vrmena, ali to je ono sto vremenu daje smisla vise i vise od beskonacnog - bez sadrzine - nista. Eto VSB ako moze sada u kontekstu njegove poruke sto sam citirala I to da su apostoli nosioci "takvog" Hrista od Tajne vecere i kontekstu ove moje, da mi odgovori na ono pitanje, odnosno pomogne mojoj malenkosti da razumem Kierkegaarda kada kaze "takvog". kopitar, Volim_Sina_Bozjeg and Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 2 1 Јачи од смрти и лажи Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Јануар 24, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 24, 2018 пре 1 сат, Isusovo magare рече Blago tebi..ja nemam kome,nikog to ne zanima..a i oni sto ih zanima "nemaju vremena"tako da mogu samo blejati udžabe po ovom svijetu.. Valjda njakati? Zoran Đurović, Isusovo magare and Ведран* је реаговао/ла на ово 3 "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Јануар 24, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 24, 2018 1 hour ago, Zoran Đurović рече Кавасила 28 3. Пошто свештеник све ово учини и изговори, тиме се целина свештенослужења испуни и изврши; Дарови су освештани, жртвоприношење је окончано, а велики жртвени Принос, свештено Јагње које је заклано за свет, почива пред нашим очима на светој Трпези. Јер, Хлеб више не представља обличје Тела Господњег, нити дар представља образ истинскога Дара, нити он, као на каквој слици, собом изображава спасоносна страдања Христова - то је само Пресвето Тело Владике Христа, које је истински поднело све оне патње, увреде и ране; које је распето и заклано; које је посведочило пред Понтијем Пилатом добро исповедање; које је шибано, злостављано, које је подносило пљувања, окусило жуч. Исто тако, и Вино постаје сама Крв која је истекла кад је Тело било прободено. 4. Ово је Крв и ово је Тело, које је зачето од Духа Светога, рођено од Блажене Девице Марије; које је погребено, које је устало у трећи дан, узнело се на небеса и село са десне стране Оца. - Где су безбожници са њиховим хронологијама? Како је на Четвртак могао да да тело које ће за преко 40 дана тек сести са десне Оца? Гледај, о слепи хулитељу, како од Оца он у телу иде и силази у прошлост! Moram da pocrvenim meni jos znacajniju recenicu. Ведран* and Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 2 "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тања1 Написано Јануар 24, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 24, 2018 On 22-01-2018 at 14:10, Zoran Đurović рече Ти си жена, ниси човек! То би ти објаснио Велијар и његова дружба... Oce, jednostavno znam da vam nije namera da se moram odvijati fizicki - je samo za zivotinje. Obratno, ljudsko bice ne moze biti samo duhovno, vec ima telo. S druge strane, ako ne bi preuzela egzistencijalno, pokusala da prevazidjem fizicku stranu sinteze i na taj nacin smanjim sebe da pretezno zivim kao griseso, onda ne mogu biti covek. Stoga je fatalna logicka buka crkve da u trenutku sklapanja braka zahteva od zene da slusa svog supruga. Ona slusa samo Boga; inace bi to znacilo da ne mogu dozvoliti sebi da znacim nesto sebi. Tako da moze da se šiša! Volim_Sina_Bozjeg, Zoran Đurović and Trifke је реаговао/ла на ово 1 1 1 Јачи од смрти и лажи Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јануар 24, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 24, 2018 пре 16 минута, Тања1 рече Eto VSB ako moze sada u kontekstu njegove poruke sto sam citirala I to da su apostoli nosioci "takvog" Hrista od Tajne vecere i kontekstu ove moje, da mi odgovori na ono pitanje, odnosno pomogne mojoj malenkosti da razumem Kierkegaarda kada kaze "takvog". Ne znam nisam ga čitao, ovo sto si mi postavila je malo da znam kakvog "takvog" Hrista su bili nosioci po ovom filosofu. Ono što mi ovde pokušavamo da kažemo, da su apostoli nosioci celoga živoga Bogocoveka, Vaskrsloga iako je jedini način primanja tog istog Hrista u istoriji, za nas temporalno pre same smrti Hristove, koja je i naše sastradanje, naša realna smrt. Mi smo darovani unapred onim, što temporalno predstoji a koje je već realno u punoći, dar se prima temporalno a atemporalnog je karaktera. Zoran Đurović, Тања1 and Ведран* је реаговао/ла на ово 3 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Јануар 24, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 24, 2018 пре 36 минута, dragisa рече ne ne tako nisu to sličice i predznaci nego simvoli a oni pod vidom hleba i vina daju istinsko telo i krv Hristovu пре 22 минута, Trifke рече Кавасила 28 3. Пошто свештеник све ово учини и изговори, тиме се целина свештенослужења испуни и изврши; Дарови су освештани, жртвоприношење је окончано, а велики жртвени Принос, свештено Јагње које је заклано за свет, почива пред нашим очима на светој Трпези. Јер, Хлеб више не представља обличје Тела Господњег, нити дар представља образ истинскога Дара, нити он, као на каквој слици, собом изображава спасоносна страдања Христова - то је само Пресвето Тело Владике Христа, које је истински поднело све оне патње, увреде и ране; које је распето и заклано; које је посведочило пред Понтијем Пилатом добро исповедање; које је шибано, злостављано, које је подносило пљувања, окусило жуч. Исто тако, и Вино постаје сама Крв која је истекла кад је Тело било прободено. 4. Ово је Крв и ово је Тело, које је зачето од Духа Светога, рођено од Блажене Девице Марије; које је погребено, које је устало у трећи дан, узнело се на небеса и село са десне стране Оца. Serenada za Radisu! Volim_Sina_Bozjeg, Zoran Đurović, Ведран* and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Гајић Написано Јануар 24, 2018 Гости Пријави Подели Написано Јануар 24, 2018 Неко би требао да исповеди "дар" гневљивости, осветољубисвости и злопамћења Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Јануар 24, 2018 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 24, 2018 пре 1 минут, Гајић рече Неко би требао да исповеди "дар" гневљивости, осветољубисвости и злопамћења Мржња у чистом стању... А као дошао да разговара! Кад их ја не би знао... Trifke, Тања1, Volim_Sina_Bozjeg and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука