Trifke Написано Јануар 16, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 16, 2018 @Bokisd Evo jos nesto sto ce ti pomoci da razumes. Sta mislis kako svetitelji cuju nase molitve kada se npr veceras moli nekoliko miliona pravslavaca Bogorodici? Kako ih ona cuje i kako im odgovara na molitve? Resenje ti je upravo u teosisu. Kada te Bog obozuje on ti ne daje samo poneke njegove osobine vec sve. tako mozes cuti kao sto On cuje i biti prisutan na vise mesta kao sto On to moze. Verujem da si citao o onom svetitelju koji je ostao nekoliko stotina kilometara daleko a prisustvovao je na liturgiji u Jerusalimu. Матусал, Ведран* and Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 3 "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Isusovo magare Написано Јануар 16, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 16, 2018 пре 3 часа, Ведран* рече Тамо се улази кроз ормар. А сад да ли је и кроз врата од ормара или не, то вам не могу рећи са сигурношћу. Али кроз ормар свакако. Pa kako ne možeš reći..gdje ti je logika..kako ćeš proći kroz ormar da ne otvoriš vrata..a svašta ko ovaj naš svetac Bokisd.. Trifke, Zoran Đurović, Bokisd and 2 осталих је реаговао/ла на ово 3 1 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Јануар 16, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 16, 2018 пре 6 минута, Justin Waters рече @Bokisd Urezi sebi ovo u misli, i nije li ovo sto je ava napisao nadahnjujuce? Sjecas se avo kad sam davno prorokovao da je bokisd isko tvrdoglav, nekako je ipak prijemciv tako da ce biti od njega nesto, tiha voda tj 339 strana brijeg lomi. Boki uz Smedereva, nisi mi jos odgovorio na ono pitanje kuda idu duse po smrti? Zelim ti u odnosu na odgovor saopstiti neke sitnice koje ce ti jos pomoci da shvatis ovo o cemu ava prica. Mislim, da je mozda ta' neka moja 'tvrdoglavost' vise vezana za drzanje nekih mojih stavova i principa, koje sam izgradio na osnovu tekstova otaca, hriscanskih pisaca i predanja. Sto ne znaci, da nisam prijemciv i otvorenog uma za drugacije stavove i poglede i za koliko je moguce tolerantan i pristojan razgovor i dijalog. Ne mogu da stignem da na sve odgovorim ( moze malo kasnije ). Жика је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Јануар 16, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 16, 2018 пре 1 минут, Isusovo magare рече Pa kako ne možeš reći..gdje ti je logika..kako ćeš proći kroz ormar da ne otvoriš vrata..a svašta ko ovaj naš svetac Bokisd.. To magare osisaj ga osisaj ga! Navijam za tebe! Volim_Sina_Bozjeg, Isusovo magare and Ведран* је реаговао/ла на ово 1 1 1 "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Јануар 16, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 16, 2018 пре 3 минута, Trifke рече To magare osisaj ga osisaj ga! Navijam za tebe! Убачићи и теби вирус као магарету. Само не вирус грипа. Теби ћу у компјутер. Trifke and Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 2 "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Јануар 16, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 16, 2018 Управо сада, Ведран* рече Убачићи и теби вирус као магарету. Само не вирус грипа. Теби ћу у компјутер. Ma neka te ona osisa pa ubacuj sta hoces. Da mi je samo da docekam taj dan da budes osisan! Ведран* and Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 2 "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Јануар 16, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 16, 2018 пре 1 сат, Zoran Đurović рече Алелуја! Беше мртав и оживе! Дакле, аминовао си 1) Бог је реално по природи беспочетан и ненастао, човек је реално по благодати беспочетан и ненастао. За 2. Мене је ту интересовало само да ли капираш сасвим јасан текст, јер су по Дамаскину на Тавору били васкрсли Мојсије и Илија. Веруј ми, обрадовао си ме много! Јер се показа да ниси јехова. Да можеш да прихватиш оно што један текст говори. То је прва степеница ка спасењу. Ниси будала. Сети се, ти ми наведе Августина о томе да душа надживљава тело и егзистира тамо негде, близу Бога, и ја нисам негирао тај текст. Ти си га сасвим добро схватио. Августин, мој омиљени светац, и кога држим за генија међу Оцима, као и Гр Богослова и још око 10, није мислио као ја по овом питању. Ја не верујем ни у какву душу која излази из тела и независно од њега постоји. Али нисам суманут па да кажем како то Аг није веровао! Ти си се нашао сада у истој ситуацији, где сам ти привео јасан текст из Дамаскина, и аминовао си да то он вели, наиме да су на Тавору били васкрсли Мојсије и Илија. Шта сада треба да разумеш? Дамаскин је био рационалан човек, тако да се он углавном држао хронологије (голи Логос - стварање - оваплоћење - живот - страдање - васкрсење - вазнесење - и други долазак). Али само то није теологија. Она није систем строго уређених ставова, како је то постало у схоластици. То треба да разумеш, да би ти душа била жива. Дух Свети кога је Ис дао цркви је тај који нас упућује у сваку истину. Да су апостоли све одмах знали, не би било потребе за Духом. А дух је и пророчки. Пази добро што ти сада говорим, да те Дамаскин, поучен од Духа просветли: "А зашто Петар, поставши гледалац таквог Божанског откривења, као надахнут Духом, рече Господу: „Добро нам је овде бити“ (Мт. 17, 4)? (Разумљиво је), јер ко би заменио светлост за мрак? Видите ли ово сунце, како је лепо, како красно, како пријатно, како жељено, зрачеће и светлеће; и живот, како је сладак и љубак, и како се њега сви држе и све чине да га не би изгубили. Колико мислите да је већма жељенија и слађа Самосветлост, од које светли свака светлост; и Саможивот, којим се сваки живот оживљава и предаје, којим сви живимо и крећемо се и јесмо (Д. Ап. 17, 28) колико је већма жељенији и слађи? Нема никакве сладости, нема никакве жсље, нема речи, нема замисли која би меру те надмоћи представила. Превазилази свако упоређење и мерама не подлеже. Јер како ће се измерити Неограничено и Необухватљиво за саме мисли? Ова Светлост односи победу над сваком природом. Овај Живот је онај који је победио свет (1 Јн. 5, 4). Како, дакле, да није добро одвајати се од добра? (Зато) Петар није неумесно говорио. Али, пошто је све добро у своје време „јер има време свакој ствари“, рекао је Соломон (Прон. 3, 1), требало је да се добро не ограничи само на оне који су ту били, него да се добро излије и пређе на све верујуће... Није добро да остане (само) ту Онај који је сопственом крвљу искупио Своје створење, ради чега се и оваплотио. Да је остао на гори Тавору, не би се до краја остварило обећање теби, (Петре), нити би (ти) постао кључар Царства, нити би се разбојнику Рај отворио, нити би био уништен горди тиранин смрти, нити би се разорило царство пакла, нити би Адам био спасен... нити би се природа оденула у непропадљивост. Да Адам није пре времена затражио обожење, жеља би му се испунила. (Зато), о Петре, не тражи добра пре времена... Владика те не поставља за градитеља шатора, него Цркве свега света... Петар није ово говорио (својим) разумом, него надахнућем Духа Који је будуће (ствари) предодређивао. „Јер не знађаше шта говори“, вели Лука божанствени (Лк. 9, 33)". Тако је и Дамаскин био надахнут и причао ствари које би у Догматици сам цензурисао. Јер како ови могу да буду васкрсли пре Хр? А о томе опширно писах. Зато ти је ово кључ да разумеш о чему говоримо. Постоји само једно васкрсење, Христово, нема више васкрсења. И у његовом васкрсењу су сви васкрсли. Ја не знам ту математику ни физику, али знам шта говоре Писма, иако нам може деловати чудно и несхватљиво. А пуна нам уста говора о Тајни, а сваки зна све! Зато вам рекох да Дамаскин може да вам помогне, уколико се одрекнете вере у логику, а прихватите лудост коју Бог изабра да би постидео мудрост света. Dobro i lepo obracanje, ali, moram da kazem, da u kontekstu stvari, zaista mislim i verujem, da sada, ne pricam nista drugacije nego sto sam pricao ranije ( cak i na mnogim drugim temama ) . Svi verujemo u vaskrsenje, nema spora. I, verujemo u carstvo i Gopspoda Isusa Hrista i vecni zivot. I, na toj veri gradimo i neki svoj hriscanski i pobozni zivot, onako, koliko svako moze i koliko mu snaga i licna vera dopusta. Sve razumem sto si rekao, i ako smem da kazem, zaista se radujem, sto imas tako jaku veru u Boga. Damaskin pise kako pise i ti si ga shvatio i razumeo kako mislis da po svojoj veri treba. Ja , licno, takodje imam svoju veru i misli i rasudjivanje putem kojeg izvlacim odgovarajucu poruke iz Damaskina. Jednostavno, svi verujemo , kako kazes u jedno vaskrsenje Hristovo i ja verujem u nase vaskrsenje tela koje ce' biti , kada Isus ponovo dodje u slavi i sili. Tako verujem, tako i pise Damaskin , kada posebno govori o dagadjaju vaskrsenja naseg, covecanskog tela.. Ja ne mogu da idem van toga, ni po savesti, ni po svojoj veri. Puno pozdrava. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Јануар 16, 2018 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 16, 2018 пре 11 минута, Justin Waters рече Sjecas se avo kad sam davno prorokovao da je bokisd isko tvrdoglav, nekako je ipak prijemciv tako da ce biti od njega nesto, tiha voda tj 339 strana brijeg lomi. Благоглагољиви Водоотпорни Џастине (да те тако погрешно преведем, јер друго је ружно: water)! Мени није циљ да Боксит потпише 7. том Авине Догматике, него да укапира да баш ствари не стоје онако како је мислио да стоје. Када се усели црв сумње у свезнање, онда он неуморно ради и доноси плода. Неко је ове наше опревераио да је Катихизис врхунац знања. Кад би било тако, онда после Августиново, Нисенчевог, Кирила Јерусалимског и масе других, да завршимо са Џастином Поповићем или Николајем или Станилојем, не би било потребе за неким приручником те природе. Теологија се развија. Ти пак, богоугодан како те Бог даде, ме подсети на једну другу ствар. Кад неки негирају првог Адама као родоначелника наше осмрћене и греховне врсте, подигне се кука и мотика, а кад се иста физика, тј. закон примени на Васкрсење Другог Адама, онда се опет ови острве на то! наиме, ја сам приглуп па на ствари гледам грубо, материјалистички. Ис је за мене то ускисло тесто од кога се прави један хлеб. Али је то физика. Ја кад правим хлеб, узмем као домаћица, коју помиње Ис, и ставим из фрижидера од ускислог теста и правим нови хлеб. Васкрсли Хр није егземплум, пример на кога се други угледају да би васкрсли. Не може неко ко је крепао да сам себе васкрсне. Ис је васкрсао Лазара. Завришта из гласа, што је она труба анђела, и Лазар устаде. Писмо вели: Отац Духом Светим васкрсе Исуса. Наравно да се овом прецизном формулом не негира да је Ис био Бог. Али, Бог који је умро. Наравно не у смислу да је и нестао, али не и кобајаги. Само се наглашава ово што говорим: ко је мртав, диже га други, а не он самог себе. Ако је Ис сам васкрсао, то нема никакве везе са нама. А он је нас васкрсао и ставио са Десне Оцу. О тој "физици" говорим. Исус никог није васкрсао ако је поломио врата смрти. То значи да је отворио ауто пут, и сви пиче ка дестинацији сами за себе. А то не пише, него: Када ме подигну, све ћу привући к себи! - Гледај физику, гледај реалност! Матеј ће поменути оне васкрсле са Хр. Наравно да помиње неке, јер се даје делимично да се види оно што јесте, као што на Тавору није била гунгула са свим светима него само двојица. И Лука ти говори о Разбојнику који тог дана оде са Хр у рај. А ако кажемо да је Хр васкрсао, како то да Разбојник није васкрсао? Платонистичка прича о бесмртности душе једноставно не може да се уклопи са Писмима. Volim_Sina_Bozjeg, Ведран*, Жика and 2 осталих је реаговао/ла на ово 2 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јануар 16, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 16, 2018 @Zoran Đurović aliluja! Vaistinu Hristos razoblici kvasac farisejski, koji se gordi i ne poznaje opitno vaskrsenje od kvasca hleb, nego ostade vecni kvasac nadmeni koji drugome ne daje da postane hleb, niti zeli sam postati hleb, jer bi morao Bogu sebe dati. Hattori, Zoran Đurović and Ведран* је реаговао/ла на ово 3 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Јануар 16, 2018 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 16, 2018 пре 18 минута, Bokisd рече Jednostavno, svi verujemo , kako kazes u jedno vaskrsenje Hristovo i ja verujem u nase vaskrsenje tela koje ce' biti , kada Isus ponovo dodje u slavi i sili. Tako verujem, tako i pise Damaskin , kada posebno govori o dagadjaju vaskrsenja naseg, covecanskog tela.. Ja ne mogu da idem van toga, ni po savesti, ni po svojoj veri. Фали ти пророчки моменат. И то те коље. Зато велиш: kada posebno govori o dagadjaju vaskrsenja naseg, covecanskog tela, а ја ти рекох да теологија није само разум. Сам Дамаскин, следећи овде Писмо, суочава се са нечим што му руши логику и то прихвата као такво. После покушава да направи систем. А системи су опасна ствар. То је оно што и тебе разара, а ја ко неки професионалац ти велим да ти ниси у вери Отаца, него у ономе што ти замишљаш да је вера Отаца. Јер ти не можеш да интегришеш ове текстове од Дамаскина са његовим другим, као ни Атанасија који сасвим јасно вели да је Исус био у телу кад је стварао овај свет, и то ствара пичвајз у твојој глави. А све то можеш да помириш кад се смириш пред оним о чему ми причамо. До тада нећеш разумети Оце. Volim_Sina_Bozjeg and Ведран* је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јануар 16, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 16, 2018 @Bokisd za razliku od jelina, mi Hriscani verujemo, da kad umre jedna ličnost, izaberi sebi neku dragu licnost, ja cu izabrati Isusa Hrista... Dakle, ja verujem da kad meni umre licnost, da umire citav svet. Nikakva vecna dusa ne moze meni nadziveti i vratiti tu licnost, to je moguce samo vaskrsenjem. Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јануар 16, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 16, 2018 Tako i Hristos nije sakupljac duša, jer sama duša ne predstavlja licnost. Sveti Isak Sirin je bio evgenije, nije mogao da se raduje u raju samo sa dusom, trazio je oko da vidi Boga, trazio je ruke da opipa Boga i trazio je noge da se sa Sinom uspinje ka Ocu. Zaboravi mitarstva boksid i uzivaj u raju. Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јануар 16, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 16, 2018 Ko god nije plakao za Bogocovekom prisecajuci se Njegovog istinskog trenutka stradanja i smrti Hristove, ne razume o cemu pricam. A ja mu kazem, kad izgubite nekog svog, izgubili ste ceo svet. Zoran Đurović and Ведран* је реаговао/ла на ово 2 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Јануар 16, 2018 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 16, 2018 пре 4 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече @Zoran Đurović aliluja! Vaistinu Hristos razoblici kvasac farisejski, koji se gordi i ne poznaje opitno vaskrsenje od kvasca hleb, nego ostade vecni kvasac nadmeni koji drugome ne daje da postane hleb, niti zeli sam postati hleb, jer bi morao Bogu sebe dati. Пелагијанска јерес је најактуелнија јерес данас, поред Донатове. Пошто су многи неписмени, уопште и не знају да само понављају старе јереси. Зато је лепо и велико кад Ис вели Марти: Ја сам васкрсење! - Све што говорим: Поверујте да је Ис Васкрсење, уђите у то васкрсење и никада нећете умрети јер ћете видети живот! Нема сутра! Постоји само сада! У предавању и отварању за Господа види се да је добар срцем, да му је јарам благ... На то нас кроз Писма позива, јер су и она његово тело, али мора вера као поверење. Замисли, верујеш нечему што су људи написали! Тако делује, али то нису људи написали него кроз људе је написано. Никоме се не радујем кад видим да у незнању или слепилу држи јереси. Али, у јересима нема живота. Зато се треба држати здравог учења Отаца јер да они нису најпре себе просветлили, не би могли ни нас. Како се вели у молитви пред Јеванђеље: Запали у срцима нашим, Владико... Теологија није технологија. Често ми се у свести јављају оне речи на освећењу вода: Велик си, Господе, и чудесна су дела твоја, и нема те речи која би их описала... Ми живимо у једном чудесном свету, лудо је коцкати се са тиме, и да нас Бог чува од саблазни јер видимо свашта око себе, па мислимо да смо производ случаја или неких негативних сила, што су директно говорили манихејци и гностици. Да се, другим речима, не саблазнимо о Господа који је све ово устројио и јавио се на крају у телу међу нама, поживео и пострадао, и вазнео се на небеса. Јер о тим стварима смо и овде говорили, помињали свете на чија су се учења исаблажњавали неки. Али, о нашој вери морамо да говоримо, не да брбљамо, да изговарамо формуле. Зато Бог би суров према овим праведницима, и даде им мене да их мало прорешетам... Жика, Volim_Sina_Bozjeg, Ведран* and 1 члан је реаговао/ла на ово 3 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Isusovo magare Написано Јануар 16, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 16, 2018 1 hour ago, Trifke рече To magare osisaj ga osisaj ga! Navijam za tebe! Sad on opet kroz vrata..sad opet 80 strana dok prođemo kroz vrata..a jest vala gori od magareta. Trifke, Ведран*, Volim_Sina_Bozjeg and 1 члан је реаговао/ла на ово 1 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука