Milan Nikolic Написано Јануар 10, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 10, 2018 пре 17 минута, Zoran Đurović рече Наведи где сам то урадио. Поистоветити нашу природу и благодат, као енергије Божије, која нам пружа све, од усиновљења до причешћа самим Богом, мени се чини да је управо оно за шта се ви залажете када стапате Божију перспективу са нашом перспективом, па тако мора Бог једино са нама да актуелизује сваку тачку историје; да постојимо сви (а не само Бог), заправо, и пре историје. Како сам разумео, ви говорите о дужи, као нашем постојању, чији крајеви су заправо спојени, као круг. Наша вечност, како вас разумем, улази пре почетка историје, тиме обухвата историју и заокружује све као већ остварено. Све то може бити добра прича за СФ, али колико има тога исправног у самој теологији, морамо да видимо кроз доста тога, да испитамо кроз доста тога, а не да априори дамо амин таквом становишту. Искрени да будемо, сви, код отаца нема конкретног гледишта у корист вашег становишта, али има прегршт недоречености које можете искористити. Некоме може одмах бити одбојно ваше становиште, као што је мени, али ја вам никада не бих то узео за зло, него тражим дијалог, а ви сте започели са паљбом како имам ,,крњег Христа'', онда да заправо немам Христа, да сам сатана, прободена аждаја итд. Па куд ћемо тако? Џаба и веровање и све ако тако плашећи људе тражимо исповедање вере. Поновићу оно што мислим да је најважније. То је да нашој расправи предстоји читава анализа, преиспитивање, проверавање итд, а суд о свему томе ће дати сама Црква у некој даљој перспективи, хтели то или не. Решити ову причу преко ноћи није могуће. Bokisd је реаговао/ла на ово 1 Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Јануар 10, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 10, 2018 пре 11 часа, Zoran Đurović рече Знајући те, могу да гарантујем да се ти не слажеш са овима, него са неком својом идејом шта би ови свеци причали. Зато и даље одбијаш да потпишеш ово што ја говорим на те њихове речи, као што одбијаш да кажеш како су беспочетно и нестворено синоними. Јер, где си видео да нешто што је нестворено има почетак? Дошло је пак време, ако прихваташ Максима и Паламу, да потпишеш Павла и Златоустог како нас је је Хр посадио са десне стране Оца. Кад се вазнео, однео је и нас Оцу. Кад то потпишеш, онда ћу рећи да не лажеш када се слажеш са Максимом и Паламом да смо беспочетни и нестворени. Mislim, kaze se i kod Palame i Maksima, da smo po blagodati bespocetni i nestvoreni. Takav sinonim i ja prihvatam. Jer, iako smo po blagodati bespocetni, ipak, mora da postoji neka razlika izmedju nas i Boga. To je ono da nismo po prirodi bespocetni ili kao sto si i napisao, da se ne rastvaramo i ne spajamo sa bozanstvom ( prirodom ). Bog je jedini bespocetan, to je jasno. Mi , ono sto Bog poseduje po prirodi , dobijamo po blagodati. Kako tamo kaze Maksim...'бивајући по благодати оно штоје Бог по суштини..... Za Pavla i Zlatoustog, naravno, nasu covecansku prirodu i telo je Hristos podigao se desne strane Oca. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јануар 10, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 10, 2018 пре 2 минута, Paradoksologija рече Ja sam postala hrišćanka tek kad sam shvatila da mi to omogućava da verujem da smo besmrtni samo po blagodati, i to samo kroz Hrista... neoplatonizme ne mogu pa to ti je... Tako vidim i paralelnu mogućnost. Kroz Hrista će se upravo podeliti postojanje u večnosti, jedni na zivot vecni drugi na osudu. Zato mi je Augustin dragocen koji kaze da postojanje nije isto što i zivot-življenje. Zato je blagodat večnog zivota u jednom Telu. Sam Hristos za sebe kaže Ja sam Život, Put i Istina. Zoran Đurović and Ведран* је реаговао/ла на ово 1 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јануар 10, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 10, 2018 пре 4 минута, Bokisd рече бивајући по благодати оно штоје Бог по суштини Po sustini nestvorenih energija a ne po Njegovoj suštini usija. Zoran Đurović and Ведран* је реаговао/ла на ово 2 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јануар 10, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 10, 2018 пре 6 минута, Bokisd рече Za Pavla i Zlatoustog, naravno, nasu covecansku prirodu i telo je Hristos podigao se desne strane Oca. Za Pavla nije bilo dileme, ovo dusevno telo umire potpuno, vaskrsava novo Duhovno telo. I kao sto zvezde jesu proslavljene u telu svom, tako i covek ima slavu svoga tela. Dakle ostajemo čovek i covecica samo Duhom i u Duhu nestvoreni, rodjeni u Hristu Isusu. Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Јануар 10, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 10, 2018 пре 6 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече Po sustini nestvorenih energija a ne po Njegovoj suštini usija. Pa, mislim, da nestvorene energije nisu sustina, one izviru iz sustine Boga. Verovatno se , kada se kaze,... po blagodati ili putem energija Bozijih.... misli na slicnu stvar. Ne daje nam se ta sustina Boga nego njegova blagodat i energije koje nas cine ,....bogovima po blagodati... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Јануар 10, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 10, 2018 пре 1 минут, Volim_Sina_Bozjeg рече Za Pavla nije bilo dileme, ovo dusevno telo umire potpuno, vaskrsava novo Duhovno telo. I kao sto zvezde jesu proslavljene u telu svom, tako i covek ima slavu svoga tela. Dakle ostajemo čovek i covecica samo Duhom i u Duhu nestvoreni, rodjeni u Hristu Isusu. Ali, opet, Pavle na drugom mestu, nase duhovno telo smesta na kraju vremena. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јануар 10, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 10, 2018 Управо сада, Bokisd рече Pa, mislim, da nestvorene energije nisu sustina, one izviru iz sustine Boga. Verovatno se , kada se kaze,... po blagodati i putem energija Bozijih.... misli na slicnu stvar. Ne daje nam se ta sustina Boga nego njegova blagodat i energije koje nas cine ,....bogovima po blagodati... Ajde procitaj kako je Palama odelio usiju od energija i nazvao te energije "sami Bog" Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јануар 10, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 10, 2018 пре 1 минут, Bokisd рече Ali, opet, Pavle na drugom mestu, nase duhovno telo smesta na kraju vremena. Da Pavle govori o kraju vremena naravno, jer Pavle obuhvata svo čovečanstvo. Kad Zoran govori na takav nacin i on obuhvata istorijski kraj koji ce se sigurno desiti. Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јануар 10, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 10, 2018 пре 5 минута, Bokisd рече bogovima po blagodati... Pa upravo ti kazem ako te energije nisu "sami Bog", onda i mi ne mozemo postati Bogovi po blagodati a one ce se uvek odvajati od usije kao i sada. Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Јануар 10, 2018 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 10, 2018 пре 2 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече To sam i ja nasao u Palame. I još više me je ubedila rečenica da Palama nikada nije napuštao ucenje Maksima I. Ови слепци не виде зашто је Палама "фалсификовао" Максима. Јер Палама, служећи се Максимом "беспочетни", додаје и нестворени, а онда каже да то свеци тврде. Када га неко пита: А који свеци? - он вели: Максим. - Добро, а где су други? - Он је изразио оно што су они мислили али не и рекли експлицитно! Исто имамо и сада када овим слепцима излажемо теологију Отаца. Ја овде само доводим до консеквенци оног што се рекло. Палама је рекао да смо нестворени. Ишчитао сам Антирретикос где је додатно објаснио шта под тиме подразумева. Управо ово о чему говоримо. Није имао језик физике или сва ова знања. Знање напредује у смислу просвећивања. Замисли да Палами поменеш неки ДНК! Атомску бомбу. Хигсов бозон. Човек би те гледао бледо, а сам је дао основе за све ово што видимо данас. Као Августинова теза да су анђели горе са Богом и овде "истовремено" вршљају. Дамаскин би се шлогирао. Но, то што ја инсистирам на Паламиној нестворености то је један његов теологуменон! Ухвати се за један теологуменон кад немаш за шта друго! 2 теологуменона госпођи! Ти у синоптика немаш доказ да је Ис Бог. То имаш само у Јн и Павла. Јесу ли синоптичари били аријанци? Нису. Зашто се нису јасно декларисали кад су знали "сву истину"? Зашто Други васељенски сабор не рече за Духа Светог да је Бог? И данас да неко каже: "И у Духа Светога, Бога, који од Оца исходи..." прогласили би ревнитељи јеретиком. О овој невери и болести дуиха ја говорим... Матусал, Volim_Sina_Bozjeg and Ведран* је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Јануар 10, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 10, 2018 пре 7 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече Ajde procitaj kako je Palama odelio usiju od energija i nazvao te energije "sami Bog" Da, Njegove energije su te' koje nas obozuju, to je , 'sami Bog'. Ali, energija izvire iz sustine. Nisu 'sustine' po postojanju, nego , kao nesto, kako bese se kaze, ono sto kao okruzuje Boga i putem kojih energija on dela u stvaranju i brizi o coveku. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Јануар 10, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 10, 2018 пре 4 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече Da Pavle govori o kraju vremena naravno, jer Pavle obuhvata svo čovečanstvo. Kad Zoran govori na takav nacin i on obuhvata istorijski kraj koji ce se sigurno desiti. Okey, svi verujemo i u vaskrsenje na kraju istorije. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јануар 10, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 10, 2018 пре 1 минут, Bokisd рече Da, Njegove energije su te' koje nas obozuju, to je , 'sami Bog'. Ali, energija izvire iz sustine. Nisu 'sustine' po postojanju, nego , kao nesto, kako bese se kaze, ono sto kao okruzuje Boga i putem kojih on dela u stvaranju i brizi o coveku. Ti izgleda ne razumeš da mi Boga mozemo umstvovati i poznavati Njegovo otkrovenje samoga sebe, dakle mi Boga mozemo spoznavati culno i umno samo kroz Njegove energije i to je ono što mi zovemo BOG. Матусал, Zoran Đurović and Ведран* је реаговао/ла на ово 2 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Јануар 10, 2018 Пријави Подели Написано Јануар 10, 2018 пре 8 минута, Volim_Sina_Bozjeg рече Ti izgleda ne razumeš da mi Boga mozemo umstvovati i poznavati Njegovo otkrovenje samoga sebe, dakle mi Boga mozemo spoznavati culno i umno samo kroz Njegove energije i to je ono što mi zovemo BOG. Pa, to sam i napisao. Recimo, zar nismo imali raspravu da Bog ne stvara svet kroz svoju sustinu , nego kroz Svoje nestvorene energije ( kako govori Palama ) i svi smo se slozili sa time. I, sad, kazes, da mi Boga mozemo spoznavati culno i umno ( ja bih dodao i nekako duhovno ) kroz energije ( ne kroz prirodu i sustinu ). Tako nekako i ja vidim tu stvar ( nisam jos 100% rascistio u glavi, kako ucestvujemo u Bozijem postojanju , po toj blagodati ) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука