Ведран* Написано Децембар 28, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 28, 2017 пре 1 минут, Bokisd рече Pa, niko nije ni porice njegove reci. Нико осим тебе. Јер си рекао да ја изводим "celu filosofiju o tome kako je za Justina vaskrslo telo velika tajna". Дакле ја философирам о томе да је за Јустина ово тајна. А сад "нико не пориче његове речи" да је "васкрсло тело велика тајна", дакле сви философирају, јер нико не пориче. Јеси ли и ти сад међу философима или међу порицатељима. Јер си мало тамо мало овамо. И ко нормалан с тобом може разговарати? Срећа твоја што ја нисам нормалан. Trifke, Zoran Đurović, Volim_Sina_Bozjeg and 1 члан је реаговао/ла на ово 1 2 1 "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Децембар 28, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 28, 2017 пре 2 минута, Bokisd рече За њега материја више није непробојна, непроходљива. ( Justin ) И то теби значи пролазак кроз врата? Који си ти весељак! А значи ли то можда и пролазак кроз кључаоницу, зид, мишју рупу, прозор, димњак? Све је то материја. Zoran Đurović and Trifke је реаговао/ла на ово 2 "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Децембар 28, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 28, 2017 пре 4 минута, Ведран* рече Нико осим тебе. Јер си рекао да ја изводим "celu filosofiju o tome kako je za Justina vaskrslo telo velika tajna". Дакле ја философирам о томе да је за Јустина ово тајна. А сад "нико не пориче његове речи" да је "васкрсло тело велика тајна", дакле сви философирају, јер нико не пориче. Јеси ли и ти сад међу философима или међу порицатељима. Јер си мало тамо мало овамо. И ко нормалан с тобом може разговарати? Срећа твоја што ја нисам нормалан. Ma, ne. Nego, pricali smo o tome kako je Justiin gledao na pojavljivanje Isusa pred apostolima, pa, si ti rekao,....za Justina su, kako vidimo, svojstva i vaskrslo telo velika tajna.... Justin je rekao, da je vaskrslo telo velika tajna,...i da je zbog toga Hristovo telo dobilo nova svojstva, ....da je duhovno i da je Vaskrsli Gospod usao kroz zatvorena vrata. Niko ne spori novu ' da je vaskrslo telo nova tajna', nego tvoju interpretaciju, gde nisi ni pomenuo, ....koje su posledice toga sto je Isus vaskrsao, kako dalje pise Justin. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Bokisd Написано Децембар 28, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 28, 2017 пре 12 минута, Ведран* рече И то теби значи пролазак кроз врата? Који си ти весељак! А значи ли то можда и пролазак кроз кључаоницу, зид, мишју рупу, прозор, димњак? Све је то материја. Pa, to su Justinove reci, kojima povezuje prolazak kroz vrata . ....idem, da spavam. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Децембар 28, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 28, 2017 1 hour ago, Bokisd рече Imas ovde nesto od Avgustina u vezi onog,... ne dodiruj me, nisam jos otisao Ocu. ( 3. glava ) http://www.newadvent.org/fathers/1701121.htm Ево и Августин говори нешто слично ономе што сам ја раније набадао On 26/12/2017 at 7:51, Ведран* рече Мислим се нешто у вез овога питања. Када каже не дотичи ме се и помиње вазнесење Оцу, мени то звучи као да не говори само о свом личном вазнесењу него о нашем свеопштем вазнесењу у Њему ка Оцу. Јер Њега се не може дотаћи ни (за)држати га ништа што није вазнесено Оцу у Њему. Јер је држати се Њега синоним за вазнесење, јер је Он у Оцу и Отац у Њему. И овде се, како изгледа, прелама време и вечност. Августин каже: For He has in a manner ascended to the Father, to the inward perception of him who has made such progress in the knowledge of Christ that he acknowledges Him as equal with the Father: in any other way He is not rightly touched, that is to say, in any other way He is not rightly believed on. But Mary might have still so believed as to account Him unequal with the Father, and this certainly is forbidden her by the words, Touch me not; that is, Believe not thus on me according to your present notions; let not your thoughts stretch outwards to what I have been made in your behalf, without passing beyond to that whereby you have yourself been made. For how could it be otherwise than carnally that she still believed on Him whom she was weeping over as a man? For I am not yet ascended, He says, to my Father: there shall you touch me, when you believe me to be God, in no wise unequal with the Father. But go to my brethren, and say unto them, I ascend unto my Father, and your Father. He says not, Our Father: in one sense, therefore, is He mine, in another sense, yours; by nature mine, by grace yours. And my God, and your God. Nor did He say here, Our God: here, therefore, also is He in one sense mine, in another sense yours: my God; under whom I also am as man; your God, between whom and you I am mediator. http://www.newadvent.org/fathers/1701121.htm Trifke and Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 2 "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Децембар 28, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 28, 2017 пре 7 минута, Bokisd рече Pa, to su Justinove reci, kojima povezuje prolazak kroz vrata . ....idem, da spavam. Док сам био у купатилу (и прао руке!) јавиле су ми се управо ове твоје речи али у следећој верзији "Али Јустин спомиње врата, ња, ња, ња..." Дакле то што Јустин каже да материја "није више непробојна, непроходљива" односи се на врата, јер је логично да не може да се односи на било шта друго. И тако логично можемо закључити да су врата материја, а да кључаоница, зид, мишја рупа, прозор, димњак ипак нису материја. П.С. Молим с уваженијем @Milan Rakic и Администрацију да у емотиконе додају кристалну куглу или други прикладан реквизит, јер ја више овако брез њих не могу. Zoran Đurović, Trifke, Volim_Sina_Bozjeg and 2 осталих је реаговао/ла на ово 1 1 3 "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Кратос Написано Децембар 28, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 28, 2017 пре 4 часа, Гајић рече Ко ће пре пред Христа, ја, или Адам? ih..pa Adam je bio sa ovaploćenim još 6. dana stvaranja....tako da ti ćeš kasnije. Најдубља молитва јесте молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Децембар 28, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 28, 2017 пре 43 минута, Bokisd рече da je duhovno i da je Vaskrsli Gospod usao kroz zatvorena vrata. Св Јустин нигде ово не тумачи. То си се ти пречитао. Јустин своје тумачење започиње реченицом "Васкрсли Господ улази и кроз затворена врата" и затим почиње са својом експозицијом. Он то говори као увод у своје тумачење. Као да каже "добар дан ја се зовем Јустин", то јест, он здраво за готово прихвата то да је Господ прошао кроз врата. Он нигде ово не објашњава и не тумачи. А ти кад нађеш да неко управо то тумачи, "кроз врата" и разматра алтернативе, јави се па ћемо озбиљно разговарати. До тада можеш да свираш у буру. Е сад, ти мени можеш рећи да св Јустин то прихвата здраво за готово зато што је то сасвим јасно, општеприхваћено итд., итд. Али ја теби онда кажем да није, јер то Писмо не говори. Писмо је општеприхваћено, а не нека успутна реченица. А ни св. Јустин нити било ко други не тумачи предање бабе Смаране од сто љета из село Смрдељи, него Свето Писмо, које не може један дан бити овакво, други дан онакво, да каже данас ово а сутра оно, данас једно, сутра друго, као што ти можеш из поруке у поруку да мигољиш као змија. И да се у индигнацији онда ишћуђаваш мојој чудности кад ти станем на реп. Весело ти спавање, и да устанеш здрав, одморан и присебнији, да не речем паметнији. Trifke and Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 1 "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Гајић Написано Децембар 28, 2017 Гости Пријави Подели Написано Децембар 28, 2017 пре 9 минута, Кратос рече ih..pa Adam je bio sa ovaploćenim još 6. dana stvaranja....tako da ti ćeš kasnije. Бог Ти вида дао, па прогледао :-) А сви једновремено пред Христа Исуса идемо, јер је Један! Добра ганџа, а Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Децембар 28, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 28, 2017 АААА! Види! Има кугла! Zoran Đurović and Trifke је реаговао/ла на ово 1 1 "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Децембар 28, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 28, 2017 Појавила се Сарагуда и пренела нам важне поруке са православног истока: пре 4 часа, Svetlana Pecin-Saraguda рече Пошаљи пре 4 часа, Svetlana Pecin-Saraguda рече Пронађи пре 4 часа, Svetlana Pecin-Saraguda рече прочитај поново, и поново, и поново пре 4 часа, Svetlana Pecin-Saraguda рече Не дирај пре 4 часа, Svetlana Pecin-Saraguda рече Претера га пре 3 часа, Svetlana Pecin-Saraguda рече Прочитај пре 3 часа, Svetlana Pecin-Saraguda рече Полако пре 3 часа, Svetlana Pecin-Saraguda рече Прочитај више текста пре 3 часа, Svetlana Pecin-Saraguda рече прочитај пре и прочитај после пре 3 часа, Svetlana Pecin-Saraguda рече Треба ми времена пре 3 часа, Svetlana Pecin-Saraguda рече не могу да се бавим тиме Па, фала ви источна сесро! Тања1, Zoran Đurović, Trifke and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Децембар 28, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 28, 2017 Хајмо сви да се састанемо и надувамо, молим вас. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ведран* Написано Децембар 28, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 28, 2017 пре 5 минута, Milan Nikolic рече Хајмо сви да се састанемо и надувамо, молим вас. Спаси и сохрани Господи! Овај малопре говораше о набадању пиштоља за гориво у браон пределе белих гаћа, а сада би још и да пуши! Тања1, Trifke and Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 2 "Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој" (Пс. 24.5) https://sozercanje.wordpress.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Децембар 28, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 28, 2017 Хтедо да релаксирам тему, али шта ја знам за шалу. То може само из Есхатона. Тања1 је реаговао/ла на ово 1 Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Децембар 28, 2017 Пријави Подели Написано Децембар 28, 2017 пре 6 часа, Svetlana Pecin-Saraguda рече Хвала ти што си се потрудио и преписао. Већ сам ти одговорила раније. Владика Атанасије само износи разне ставове, разних писаца, јер он као добар професор какав јесте, износи све то. Прочитај без предрасуда. Полако. Увидећеш да не заузима неки свој став (овако како Зоран овде заузима свој став и покушава да га наметне другима), само износи ставове људи, објашњава их, он је професор Патрологије и Историје Цркве, као професор наступа и објашњава. Ти стављаш прво мисао Оригена, а мислиш да је то мисао Владике Атанасија. Прочитај више текста од овога што си нам преписао, прочитај пре и прочитај после шта пише у књизи. Даље. Свети Лествичник и са њим многи тиховатељи објашњавају ову борбу Јакова са Богом у оквиру Исусове молитве и поводом виђења Нестворене Светлости. Треба ми времена да потражим о томе и да преведем, али не могу да се бавим тиме сада, извињавам се свима, али већ сам превише времена провела на форуму. Prosto ne mogu da verujem da si dala ovako zalostan komentar. Procitan je i pre i posle. Inace ovaj tekst ke kedna celina. Ocigledno je da pojma nemas a da pokusavas da se predstavis kao da imas. Nije ti to dobro. Ne stavljam ja nego je vladika Atanasije citirao Origena jer se slaze sa njegovom misli. Kod tebe je sve crno belo. i neces nikada da prihvatis ono sto se ne slaze sa tvojim predrasudama cak i kada si svesna da nisi u pravu. Zalosno! Ocekivao sam od tebe nesto konstruktivnije. To kako se primenjuje ovaj tekst borbe Jakova sa Bogom nije tema ovde niti ovog citata. Izgleda da je Vedran bio u pravu kada je rekao da bi vi i kada bi o Zoran citirao nekog oca bez navoda i refernci napali taj tekst ko osice. Zaista jako zalosno! Zoran Đurović, Ведран* and Svetlana Pecin-Saraguda је реаговао/ла на ово 1 1 1 "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука