Jump to content

Senke nad Balkanom,nova serija na RTS-u

Оцени ову тему

Препоручена порука

Добро, ви сада мало карикирате. Ја нигде нисам тврдио да је серија део некакве ,,завере" против Срба или Руса, само тврдим да је скандалозан приказ руских белогардејаца у серији као ,,нарко-дилера", јер се ради о људима који су великим делом задужили и овај народ и државу. Зато сам и рекао да ми серија не допада. И зато је сматрам лошом. Ипак се не може на тај начин приказивати ти људи, поготово што нема историјских доказа да је стварно тако било.

Не мора наравно у филму све да буде историјски тачно, али ни оваква претеривања нису по мени, умесна. Ипак је то серија о историјским догађајима, а није научна фантастика.

Но, не негирам ваше право да вам се серија свиђа. Ја сам само изнео своје мишљење.

пре 6 часа, RYLAH рече

О томе је причао и Арчибалд Рајс, како смо лошом управом становништво Старе Србије окренули против Срба. Ако се сећаш, прича се да су тамо слати најгори од најгорих - корумпирани, тлачитељи и њима слични. Ако је Арчибалд Рајс непријатељ Срба, онда је и Бјелогрлић.

Наравно да је ВМРО то искористио и да је ВМРО била бугарска испостава, али та прича уопште није без основа. Многи су у ВМРО и отишли разочарани управом земље и народа које су дочекали као ослободиоце од турског зулума.

Не спорим да је било грешака са наше стране, али мислим да се кроз серију провлачи теза да су Македонци били жртве ,,великосрпског терора" (то је оптужба коју су и усташе и ВМРО користили против Југославије, што је наравно бесмислица и небулоза), иако у то време велики део становништва Макледопније изјашњавао се као Срби, а постоје и сачуване фотографије и прикази обичног живота народа у Македонији у то време, где се може видети да су носили српску народну ношњу, имали српске народне, свадбене и друге обичаје, итд.

Тако да није баш све било тако.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 52
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни дани

Популарни чланови у овој теми

пре 57 минута, Православни Србин рече

Добро, ви сада мало карикирате. Ја нигде нисам тврдио да је серија део некакве ,,завере" против Срба или Руса,

Ja se sprdah radi sprdnje... ništa protiv tebe... ne zameri...

само тврдим да је скандалозан приказ руских белогардејаца у серији као ,,нарко-дилера", јер се ради о људима који су великим делом задужили и овај народ и државу. Зато сам и рекао да ми серија не допада. И зато је сматрам лошом. Ипак се не може на тај начин приказивати ти људи, поготово што нема историјских доказа да је стварно тако било.

Ako je implicirano ili rečeno da su svi oni bili takvi (nisam još stigao da odgledam), onda si u pravu... ako nije, nego su eto neki od njih dilovali drogu, onda ti je primedba malo besmislena... ne trebaju ti istorijski dokazi za to da u svakoj grupi ima i trulih jabuka...

Не спорим да је било грешака са наше стране, али мислим да се кроз серију провлачи теза да су Македонци били жртве ,,великосрпског терора" (то је оптужба коју су и усташе и ВМРО користили против Југославије, што је наравно бесмислица и небулоза),

Pa nije baš... daleko od toga da je sve što su ustaše i VMRO pričali bilo tačno... ali nismo baš ni bili cvećke... ako očekuješ neku takvu crno-belu priču, u kojoj su jedni cvećke, a drugi isključivo zlikovci, taj film nećeš gledati ;) To više ne prolazi... nije popularno... čak ni u epskoj fantastici, što možeš da vidiš po Gejmotronu...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 5 часа, Avocado рече

Ja se sprdah radi sprdnje... ništa protiv tebe... ne zameri...

Ок, не замерам ;)

пре 5 часа, Avocado рече

Ako je implicirano ili rečeno da su svi oni bili takvi (nisam još stigao da odgledam), onda si u pravu... ako nije, nego su eto neki od njih dilovali drogu, onda ti je primedba malo besmislena... ne trebaju ti istorijski dokazi za to da u svakoj grupi ima i trulih jabuka...

Али, серија је истзоријска и требало би да има упоришта у историјским чињеницама. Јер ипак није то серија научне фантастике па да се претерује са измишљањима.

пре 5 часа, Avocado рече

Pa nije baš... daleko od toga da je sve što su ustaše i VMRO pričali bilo tačno... ali nismo baš ni bili cvećke... ako očekuješ neku takvu crno-belu priču, u kojoj su jedni cvećke, a drugi isključivo zlikovci, taj film nećeš gledati ;) To više ne prolazi... nije popularno... čak ni u epskoj fantastici, što možeš da vidiš po Gejmotronu...

Наравно да нусмо били цвећке, и не кажем да јесмо. И верујем да је било грешака са наше стране у Македонији.

Али, руку на срце, ако смо према неком били лоши тада, били смо према самима себи.  Наше је жртве краљ сакрио зарад ,,јединства", аустроугарске војнике (хрватске националностзи) пустио да буду официри и чиновници наше војске и да не одговарају за злочине над Србима. Да Југославије није било, никада Хрвати не би добили државу. Па ни Македоније можда не би било да није било те несрећне југословенске државе. После сваке Југославије, који је народ највише страдао?

Ето, погледајмо мало чињенице и видећемо ко је најгоре прошао у целој причи.

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

On 08/11/2017 at 9:39, RYLAH рече

О томе је причао и Арчибалд Рајс, како смо лошом управом становништво Старе Србије окренули против Срба. Ако се сећаш, прича се да су тамо слати најгори од најгорих - корумпирани, тлачитељи и њима слични. Ако је Арчибалд Рајс непријатељ Срба, онда је и Бјелогрлић.

Наравно да је ВМРО то искористио и да је ВМРО била бугарска испостава, али та прича уопште није без основа. Многи су у ВМРО и отишли разочарани управом земље и народа које су дочекали као ослободиоце од турског зулума.

@Православни Србин

Е управо оно што Православни Србин рекао. Наше власти су према нашем народу биле ужасне, што их је отерало и данас имамо Македонце као народ. Као што је лош однос власти ужасан, тако је и незрела одлука да се престане бити Србин.

А да повучемо паралелу са данашњим временом, то би било као да сад сви Крајишници и Срби са Косова кажу нисмо више Срби јер је однос српских власти био катастрофалан! И не само они, него сви Срби комплетно ако гледамо како се према нама односе све власти.

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...

Да ли неко зна нешто више о шамарању Гаврила Принципа од стране Војке Танкосића? Знам да је Воја шамарао Черчила у Београду, а за ово први пут чијем. 

„Бојим се Бога који је високо и гледа. Бојим се и човека који нема Бога!”

Византијска пословица

Подели на овим сајтовима

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 35 минута, Икар Губелкијан рече

Da li je neko od vas možda prepoznao manastir u kojem je snimljen segment sa Kaluđerom?

Манастир Сливница, Рождество Пресвете Богородице

Rezultat slika za Sv Bogorodica Slivnica

Подели на овим сајтовима

Када видим у серији Белоградејце, видим и своје порекло, презиме које носим,приче које ми је бака причала... Има свакојаких сведочења али скоро се нисам тако обрадовао...

Човек планира Бог одлучује

Подели на овим сајтовима

„Бојим се Бога који је високо и гледа. Бојим се и човека који нема Бога!”

Византијска пословица

Подели на овим сајтовима

Како серија одмиче,све ми се мање допада,прича се разводнила бзв, али оно што ми највише смета,је приказивање тотално декадентне Србије,на свим нивоима,од принчева,до сељака...

Да ли је могуће да је Србија тог времена ,времена после првог светског рата,толико огризла  у криминалу, дроги,коцки,проституцији,сексуалним изопаченостима,баханалијама сваке врсте,где сви псују ,куну,од сељака до краља...Ја невидех ниједан моралан лик у целој серији,све је болешчина најгора...

Или се Бјелогрлић истриповао да снима вратиће се роде,па је пренео цео вокабулар на ову серију ?!

"Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато"

Гандалф

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...