Jump to content

Шта тренутно читате?

Оцени ову тему

Препоручена порука

Управо сам, у даху, прочитао књигу Ивана Негришорца "Светилник" за коју је песник добио Жичку хрисовуљу 2011. године и од свег срца је препоручујем!
Читава збирка прати песниково промишљање о Светој Гори где је очито ходочастио, понајвише Хиландару где је заиста занесено и раскошно а опет молитвено пропратио све оно што му је важно везано за Атос, Светог Саву, Симеона Мироточивог и разне друге карактере.
Мислим да свако ко је веран и има и најмању мрвицу поетског и Српског у себи треба да ову збирку прочита јер ће њоме заиста да походи Свету Гору и дивни нам Хиландар, уз њега и Ватопед, Кареју и гледа душом песниковим молитвени бруј.
Понављам, ама баш нити један међу вама се неће покајати што је овом делу дао времена.

Sa tog puta je i Akatist Presvetoj Bogorodici Trojeručici prepisan rukom nedostojnog isihaste, pisan po svim pravilima bogoslužbenog pesništva. Melem duši našao je kao skrušenik u Hilandaru: "Ceo dan hodočastih naokolo, od čempresa do maslačka, sa ikonom i molitvom u srcu".

Иван Негришорац

Ако си пао, немој да се каљаш; ако си се укаљао, немој да се ваљаш! —Св. Јустин Ћелијски
Подели на овим сајтовима

Старац Клеопа - Пут Неба

читала.... leteti

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...

Владимир Волков - Монтажа

Светозар Ћоровић - Целокупна дела

"Ходочашће Арсенија Његована" — Борислав Пекић

Одличан писац овај Пекић, недавно сам прочитао "Како упокојити вампира", баш је добро.

Ако нисте прочитали Пекићево - Беснило, топло вам препоручујем! .smesko.

Подели на овим сајтовима

Ако нисте прочитали Пекићево - Беснило, топло вам препоручујем!  .smesko.

А знао сам... Тачно сам знао. :)

Да не дужим, узмем ја то пре две-три године од колегинице, пробам једном, двапут, трећи пут (ја као упоран, не одустајем), ма не иде па не иде, тешко ми за читање, не вреди. Да ли је тако писано, да ли нисам имао довољно концентрације, да ли оба, није важно.

Учланим се у библиотеку пре 2 месеца, ПРВА на листи Пекићево "Беснило" и НИТИ ЈЕДНОМ није било доступног примерка за читање, већ 4 или 5 пута.

Ако си пао, немој да се каљаш; ако си се укаљао, немој да се ваљаш! —Св. Јустин Ћелијски
Подели на овим сајтовима

А знао сам... Тачно сам знао. :)

Да не дужим, узмем ја то пре две-три године од колегинице, пробам једном, двапут, трећи пут (ја као упоран, не одустајем), ма не иде па не иде, тешко ми за читање, не вреди. Да ли је тако писано, да ли нисам имао довољно концентрације, да ли оба, није важно.

Учланим се у библиотеку пре 2 месеца, ПРВА на листи Пекићево "Беснило" и НИТИ ЈЕДНОМ није било доступног примерка за читање, већ 4 или 5 пута.

Ја сам је прочитао, не знам ни ја колико пута .smesko.  Исто тако сам је и куповао неколико пута, јер је увек поклоним некоме. Мене је књига одушевила. Када сам је први пут прочитао, ја нисам могао да дођем себи уопште! .smesko.

Дешавало се и мени да неке књиге нисам могао да читам, без обзира на препоруке других. Једноставно, очи траже нешто друго.

Ако не успете да је узмете у библиотеци, а и даље будете желели да је прочитате, ви ми се јавите, радо ћу вам је поклонити .smesko.

Подели на овим сајтовима

Ја сам је прочитао, не знам ни ја колико пута .smesko.  Исто тако сам је и куповао неколико пута, јер је увек поклоним некоме. Мене је књига одушевила. Када сам је први пут прочитао, ја нисам могао да дођем себи уопште! .smesko.

Дешавало се и мени да неке књиге нисам могао да читам, без обзира на препоруке других. Једноставно, очи траже нешто друго.

Ако не успете да је узмете у библиотеци, а и даље будете желели да је прочитате, ви ми се јавите, радо ћу вам је поклонити .smesko.

а о чему се ради?

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

а о чему се ради?

Да не откривам превише детаља, пробаћу укратко .smesko.

Све почиње слетањем авиона из Нигерије на лондонски аеродром Хитроу. Једна од путница бива заражена беснилом и вирус се рашири на неколико путника у том авиону... Затим се вирус рашири по аеродрому, па се прави карантин на аеродрому... Не зна се ко је болестан, а ко здрав и креће општа паника и борба .smesko.

Подели на овим сајтовима

Да не откривам превише детаља, пробаћу укратко .smesko.

Све почиње слетањем авиона из Нигерије на лондонски аеродром Хитроу. Једна од путница бива заражена беснилом и вирус се рашири на неколико путника у том авиону... Затим се вирус рашири по аеродрому, па се прави карантин на аеродрому... Не зна се ко је болестан, а ко здрав и креће општа паника и борба .smesko.

thanks....

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

@@Срђан Ранђеловић,

Pekićevo "Besnilo" je zakon; čitala sam je danima bez prestanka, takav scenario apokalipse Holivud nikad neće napraviti... 

"We are such stuff
As dreams are made on; and our little life
Is rounded with a sleep."

Подели на овим сајтовима

Нађем је данас, најзад, у библиотеци (онај осећај кад трчиш натраг да отвориш књигу што пре), почнем са читањем и осећам лагано заплет и гледам на сат да још штогод урадим за сутра итд. и чекам крај поглавља да оставим књигу и направим паузу, пасус/поглавље се завршава са:

"...на зиду око манастира постављене су табле с натписом ЧУВАЈТЕ СЕ ПСА.

- То објашњава ствар, рекао је Luke. Је ли то све?

- Бојим се да није, докторе, одговорила је главна сестра. И друга калуђерица је болесна. Озбиљно болесна."

Феноменално!

И да сам знао, не бих направио паузу на бољем месту. :)

Једва чекам да читам даље.

Подели на овим сајтовима

"хронику изгубљеног града" Момину књигу, по други пут

први пут сам је читао од пола, сад од почетка

могао бих сатима да читам такве књиге

obrazov_zpsdsretmxk.jpg

"Верујем Господе, помози мом неверју"

"О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш"

Подели на овим сајтовима

Окончах читање ове књиге пре који минут и из обзира према особама које је познају, и које књигу "Беснило" воле, онима који је нису читали је далеко опрезније препоручујем, ако уопште.

Књига је, ван сумње, зналачки написана, не мањка јој ништа од заплета, разрађених карактера, егзотичне локације, стручности у својој сврси, пишчеве специфичне генијалности па и самог расплета али је потписнику ових редова све време била толико суморна, морбидна и читана је са таквим осећајем болесне тензије и гађења да му је помало мука од ње.

Понављам — литерарно, овом делу ничега не недостаје; тематски, ово је тотална пропаст и неспокојство.

А тек треба да почнем да читам "Атлантиду"...

Овај Пекић ће ме докусурити.

Подели на овим сајтовима

ОПТИНСКИ СТАРЦИ

Како живети по вољи Божијој

(Св.Нектарије Егински)

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...