Jump to content

Шта тренутно читате?

Оцени ову тему

Препоручена порука

jel moze malo vise detalja?

Благоје Самарџија  "Још увек има наде"

“Ја нисам нешто посебно талентован. Само сам страствено радознао.” Алберта Ајнштајна 0513_music

Подели на овим сајтовима

• 1 month later...

japan_pokusaj_tumacenja.jpg   Лафкадио Херн - Јапан (покушај тумачења)

Лафкадио Херн је свакако један од ретких Европљана који је упијао мирисе, пределе и обичаје старог Јапана и један од оних које су Јапанци заиста прихватили као свог пријатеља. Његова проницљивост, али и љубав према новој домовини омогућили су му да допре до саме душе старог Јапана, а његова поетичност, као и предиван, јасан стил омогућили су му да тај чаробни свет, који је још за време његовог живота почео полако да се мења и нестаје, преточи у приче и есеје. Ипак, с обзиром да је Херн био међу првима који је Западу понудио опис Јапана периода Меиђи, али и пре него што је ова земља отпочела индустријализацију, његова дела, поред књижевне, имају и велику историјску вредност, па су свакако незаобилазно штиво за сваког љубитеља јапанских обичаја, традиције, културе, историје и мисли. (http://www.ipkokoro.com/knjige/japan_pokusaj_tumacenja.html)

• Волим 1

"Пролази обличје овога света..." (Кор. 7, 31)

podviznickaslova.wordpress.com

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...
  • 2 weeks later...

Veliki starecnik

Pouke pustinjskih otaca

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

Читам поново општу историју цркве од Јевсевија Поповића, по мени јако битно за разумевање Цркве је познавање њене историје. Скоро да не постоји ниједно савремено теолошко питање које се није разматрало у претходним временима. Уистину има доста учења која су осуђена на саборима а која се данас пропагирају. нпр. учење о бесмртности душе тј. да душа спава.

Подели на овим сајтовима

Читам поново општу историју цркве од Јевсевија Поповића, по мени јако битно за разумевање Цркве је познавање њене историје. Скоро да не постоји ниједно савремено теолошко питање које се није разматрало у претходним временима. Уистину има доста учења која су осуђена на саборима а која се данас пропагирају. нпр. учење о бесмртности душе тј. да душа спава.

Samo da znas da je to trecerazredna knjiga kada je u pitanju istorija crkve. Inace je dosta prepisivao od jednog protestanta. Tako da informacije koje ces tamo da pokupis vrede isto koliko i informacije iz Blica.

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

Brus-Fejler-Tragom-biblije-novo-_slika_X

Шта за духовни живот хришћанина значи св. Причешће јасно је из те речи самога Господа: "Ја сам живи Хлеб који је сишао с неба. Kо једе од овога Хлеба живеће вечно... Ако не једете тела Сина човечијег и не пијете крви његове, живота нећете имати у себи. Kо једе Тело моје и пије Kрв моју има живот вечни и ја ћу га васкрснути у последњи дан. Јер је моје Тело право јело и Kрв моја право пиће."

Подели на овим сајтовима

Samo da znas da je to trecerazredna knjiga kada je u pitanju istorija crkve. Inace je dosta prepisivao od jednog protestanta. Tako da informacije koje ces tamo da pokupis vrede isto koliko i informacije iz Blica.

Не знам одакле ти ти подаци. Она је у оквиру литературе на ПБФ.На нашу жалост ми бољу и опширнију историју цркве немамо на нашем језику, човек је био професор богословског факултета и предузео се да пре сто година напише тако опширно дело на шта би требао да се угледају данашњи професори. Имамо неке опште појмовнике и скраћене верзије.

Подели на овим сајтовима

Не знам одакле ти ти подаци. Она је у оквиру литературе на ПБФ.На нашу жалост ми бољу и опширнију историју цркве немамо на нашем језику, човек је био професор богословског факултета и предузео се да пре сто година напише тако опширно дело на шта би требао да се угледају данашњи професори. Имамо неке опште појмовнике и скраћене верзије.

Znam da je jedini to radio i zato ti to kazem da ono sto procitas tu citas sa rezervom. Ako hoces Istoriju Hriscanske crkve moraces da citas bracu sa Zapada ili da krpis citajuci Ostrogovskog za Vizantiju, Pa Bolotova za sabore pa tako to. Na zalost retko ko se odvazava u SPC da napise nesto tog tipa. Ako znas Ruski i Engleski mozes ovde na netu naci jako lepe stvari.

• Волим 1

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...