Jump to content

Једном фарисеј - заувек фарисеј*

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 1 минут, Mиљан Л. рече

Јесу били уништени на два начина, 1. у побуни око 70 године пре н.е.

Ne znam na šta misliš kada kažeš "у побуни око 70 године пре н.е."? 

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Iulianus рече

Sama pitanja su veoma interesantna. Ja nigde nisam naišao na takva pitanja. Pošto je to tako, o nekakvim odgovorima u tom slučaju nema ni reči.

Koliko se secam, slicna pitanja sam nalazio na raznim ateistickim sajtovima koji se bave verom i pismom, sa njihovog stanovista.

Pa, kao, misle da su nasli  neke pukotine u pismu i ( misle ) da ono ne daje konzistentne i objektivne odgovore.(:0201wink:). Ali, grese, jer ipak, ne poznaju toliko dobro pismo i njegovo dubinsko i smisleno tumacenje.

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

пре 27 минута, Iulianus рече

Ako na makar jedno od ovih pitanja - odgovoriš pozitivno, tj. negativno po njega (Savla), šta ostaje?

Па ништа, чак и да је све негативно по њега то опет не мења чињеницу да је апостол...

пре 15 минута, Iulianus рече

- О времену у којем је Исус проповедао у Јерусалиму и целој Јудеји, Савле не говори ни реч (или ипак говори? и где о томе говори? :ani_biggrin:)

Колико знам не говори. :) 

пре 15 минута, Iulianus рече

- Зашто Кифа "убија" Ананију и жену му Сапфиру када, по старом есенском обичају, доносе свој новац у заједницу након што су продали цели свој посед (мало касније се испоставило да су нешто пара уштекали), док много тога опрашта Савлу? 

Не знам, али контам да је то зато што су лагали а нису морали, а што се Павла тиче - не знам шта је урадио након крштења што му се опростило?

пре 23 минута, Iulianus рече

- Да ли се и Савле налазио у оној руљи која је узвикивала "распни га, распни" и "крв његва на нас и на децу нашу"?

Немам појма, има индиција да је присуствовао или и учествовао у каменовању архиђакона Стефана. 

пре 24 минута, Iulianus рече

- Да ли је Савле сагрешио против Духа Светога у младости својој "ревнитељској"?

Вероватно. Не знам да л' постоји неко ко није. :D 

пре 25 минута, Iulianus рече

- Опроштено му је?

Да, као што рече - већ смо причали на ту тему.

пре 26 минута, Iulianus рече

- Сви су једнаки, али неки су "једнакији"?

Не знам на шта мислиш овде. 

пре 26 минута, Iulianus рече

Ako je moguće "preumljenje" u konkretno njegovom slučaju, zar sve ono kasnije nije izlišno (mislim na dve hiljade godina hrišćanstva kao lažne nauke u tom slučaju)? 

Не контам овде на шта мислиш. :) Пошто и скоро све "оно касније" има преумљење за циљ.

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Џуманџи рече

Па ништа, чак и да је све негативно по њега то опет не мења чињеницу да је апостол...

Hvala ti. Ovo je nedvosmisleno. (Nemam više pitanja).  :)

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Iulianus рече

Знам како звучи :D али није оно што мислиш. :) Једноставно не налазим да научава било шта другачије од 4 Јеванђеља и то је то.   

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

пре 31 минута, Iulianus рече

Ne znam na šta misliš kada kažeš "у побуни око 70 године пре н.е."? 

Па побуна јевреја која је наступила након што је 70 године пре нове ере овај гимнастичар улетео у јерусалим и освојио га

800px-PompeoMagno.thumb.jpg.9e310a29bfc0af3ed34c4c8bd9130b84.jpg

Тада је настала и развучена на више десетина година борба фарисеја и зилота против Рима и Про-Римских јеврејских вођа која је резултирала Иродовом опсадом града... Ту су фарисеји и зилоти највише, сакупили велики број грађана и доживели колапс. Процењује се око 60% верске елите да је страдало. Ту су им уништени бројни свети текстови... 

У тих 100 година, јевреји су изгубили више од 1.000.000 људи, ако слушамо модерне историчаре. Масада је била касније, не знам како сам је прештампао у пред хришћанско време:scratch_head:

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Mиљан Л. рече

Масада је била касније, не знам како сам је прештампао у пред хришћанско време:scratch_head:

Da, svakako, Pompej, nisam mogao da se setim, a i ovo me što sam citirao zbunilo.

Подели на овим сајтовима

пре 12 минута, Iulianus рече

Вероватно ти мислиш на саборе апостола где су Павла нападали остали присутни Апостоли да је лицемер. Ту су биле дебате типа зашто проповеда незнабошцима, дали да обрезују не јевреје који постају хришћани...

Или нешто друго?

Подели на овим сајтовима

пре 20 минута, Џуманџи рече

али није оно што мислиш. 

U fazi sam slaganja kockica, tako da ni ja ne znam (još) šta mislim. Al` nešto se pomalja, nazire. (Ne bi ti se dopalo, bojim se :D)

пре 20 минута, Џуманџи рече

Једноставно не налазим да научава било шта другачије од 4 Јеванђеља и то је то.   

Sasvim korektno s tvoje strane. 

*

*

Uglavnom, odgovor koji sam tražio je ovaj koji si ti dala

Цитат

Подели на овим сајтовима

Fariseji su bili u principu najbliži Isusovom učenju i tada baš bejahu poveli versku obnovu - jedino što je bilo licimura međ njima, pa ih zato proziva. Ali ne kapiram problem.

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

пре 13 часа, Paradoksologija рече

Fariseji su bili u principu najbliži Isusovom učenju i tada baš bejahu poveli versku obnovu - jedino što je bilo licimura međ njima, pa ih zato proziva. Ali ne kapiram problem.

confused1

Od tebe uvek dijametralno suprotno od istine.

Подели на овим сајтовима

On 10/13/2017 at 3:03, Iulianus рече

Јесу ли апостоли, пре свега дванаесторица, познавали Савла пре разапињања Учитеља на крст?

- Да ли се и Савле налазио у оној руљи која је узвикивала "распни га, распни" и "крв његва на нас и на децу нашу"? 

- Зашто Кифа "убија" Ананију и жену му Сапфиру када, по старом есенском обичају, доносе свој новац у заједницу након што су продали цели свој посед (мало касније се испоставило да су нешто пара уштекали), док много тога опрашта Савлу? 

- Да ли је Савле "хајџековао" Пут?

- Да ли је Савле сагрешио против Духа Светога у младости својој "ревнитељској"?

- Опроштено му је?

- Сви су једнаки, али неки су "једнакији"?

-Najverovatnije da jesu.

-Verovatno jeste prisustvovao suđenju.

-Ne ,,ubija,, Kifa nego ubija Bog.

-Put je ,,hajdžekovao,, njega i od Savla postade Pavle.

-Grešan je bio kao i svi ljudi.

-Jeste kao i svima koji prihvate Isusa kao Mesiju.

-Apostoli su jednakiji među jednakima.

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

On 10/14/2017 at 10:41, Аурор рече

confused1

Od tebe uvek dijametralno suprotno od istine.

Pročitaj bar par knjižica o judaizmu u doba Isusa, o razlikama u verovanjima i praksama među farisejima, sadukejima, zilotima i esenima, pa se onda vrati da me vređaš.

Ima ozbiljnih autora koji smatraju da je najlogičnije da je i sam Isus odrastao u farisejskoj sredini i da prozivanja za gordost i licemerje - ne za verovanja, koja su svakako najbliža sadašnjim hrišćanskim, ni samo sledovanje Zakonu, već samo za gordost zbog toga i licemerje zbog zaboravljanja najbitnijeg - dolaze 'iznutra', svoj po svojima.

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...