Jump to content

Омилија владике Атанасија Јевтића: "Примат" Светог Јована Богослова над апостолом Петром

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 2 часа, Milan Nikolic рече

Gde si to video? Da li si možda to sanjao? Odakle tebi takve nepojmljive stvari, kakva je to dramaturgija i ostrašćenost protiv istočne vere?

Makar da te je malo sram. ,,Ti si Petar stena''. Kakvo je to objašnjenje za primat nad svim apostolima? Možeš li ti da zamisliš šta sve pojedinac može da izvuče iz Jevanđelja da zasnuje svoju vrstu vere? Pa ne znam šta da kažem, sramota me je samoga sebe umesto tebe.

Pročitaj ponovo:

Usprkos tome što je to ustvari DOKAZANO prvi kodfifikator i glavni utemeljivač i rodonačelnik cijele te priče o papama i papinstvu koju je sa te "teoretske" Jevandjeljske osnove i nivoa shvacajuci to sasvim "bukvalno i preozbiljno" tačno onako kao što vi to tvrdite krenuo dalje sprovodeci je tvrdo u praksi i boreci se za respektovanje tih svojih pravomoci za koje je vjerovao da mu iz titula rimskog biskupa i autoriteta nasljednika sv. Petra s pravom pripadaju i iznudjavajuci je silom i pritiskom od svih drugih biskupa, što je najbitnije, bez obzira na geografski položaj i jurisdikciju i svaki sljedeci papa sve do pape Franciska svoju poziciju i shvatanje, tumačenje te pozicije zahvaljuje njemu i toj njegovoj interpretaciji Jevandjeljskih stihova Ti si Petar Stijena itd. .  Zaveo je u crkvi subordinaciju medju sobom i ostalim biskupima, ukinuo kolegijalnost, sabornost i imao viziju eklisijalnog monarhizma kao temelja uredjenja odnosa u Crkvi  koju je smatrao ispravnom. No, ni ja na ovakve stvari nemam više nekog komentara, mislim da on tu nije ni potreban. Takva "zona sumraka". Stvarno nisam to čak ni ja očekivao, hvala sv. Vojtjehu da me je uputio kud se okrenut ií šta potražit. Jedino objašnjenje zašto je i on i uz sve to ostao "pravoslavan" i "nezcenzurovan" je isto to kao i kod sv. Avgustina i sv. Amvrosija bio je prevelik zalogaj da bi ga se samo prosto "zdeletovalo". Bili bi iz tog veci problemi nego korist, ustvari ko od običnih pravoslavnih vjernika  tačno i zna ili je čitao kako je on zaista živio, šta je mislio, naučavao i kako se ponašao? 

A ovdje sam to vidio:

PDF

Ondřej Trepeš

Roma locuta – causa finita.

Autorita papežství počátku 5. století prizmatem dopisů Inocence I

http://tinyurl.com/yc98wfw3

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Zayron рече

Pa sad objasnite mi kako je moguce da je on kod vas svetiteljem kad ja na osnovu toga što sam pročitao vidim da je sistematski gradio ono što vi nazivate papinskom svejeresi, papinskim glkobalizmom i prvi se sjetio da te stihove iuz Jevandjelja primjeni na sebe kao biskupa Ruima i traži odf svih ostalih da mu se to prizna. Ja pošto sam toliko dugo ovdje na forumu i znam šta vi smatrate pravoslavnim a šta nepravoslavnim učenjem ili orthodoxiom, orthopraxom i heterodoxiom, prema tome šta je on radio, ne nalazim čak ni da bi se mogao nazvati pravoslavcem a kamo lki pravoslavnim svetiteljem.

Nisam u toku, ali, Istok se nije mesao u poslove Zapada. Ako je papa u svojoj dijecezi uvodio svoju vlast, sta mi imamo sa tim ?

I, na Istoku  se vremenom ustanovljavala crkvena vlast razlicitih patrijarsija. Pa, je i sam Carigrad vremenom dobijao vecu crkvenu oblast u kojoj je imao svoju vlast.

Dok papa ne zavodi svoju vlast na Istoku, nema potrebe za rusenjem crkvenog mira i jedinstva. To se smatralo kao njegovo licno misljenje i predanje koje vazi samo na Zapadu. Postojale su jos mnoge razlike , pa, nije prekidano opstenje izmedju crkava.

Dok smo zajednicki u veri u Hristosa i Sv. Trojicu, nema razloga za raskol.

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, Bokisd рече

Nisam u toku, ali, Istok se nije mesao u poslove Zapada. Ako je papa u svojoj dijecezi uvodio svoju vlast, sta mi imamo sa tim ?

I, na Istoku  se vremenom ustanovljavala crkvena vlast razlicitih patrijarsija. Pa, je i sam Carigrad vremenom dobijao vecu crkvenu oblast u kojoj je imao svoju vlast.

Dok papa ne zavodi svoju vlast na Istoku, nema potrebe za rusenjem crkvenog mira i jedinstva. To se smatralo kao njegovo licno misljenje i predanje koje vazi samo na Zapadu. Postojale su jos mnoge razlike , pa, nije prekidano opstenje izmedju crkava.

Dok smo zajednicki u veri u Hristosa i Sv. Trojicu, nema razloga za raskol.

Ni ja takodjer više ne znam šta reci na sve to. Kad sam počeo to tamo čitat zamalo mi oči izletile od čudjenja, ne zbog toga što je radio i kako je to tumačio, s tim ja nemam problem,  vec zbog toga da vi njega, takvog smatrate  pravoslavnim svetiteljem. To je ravno tome kao kad bismo mi sad ove godine kanonizovali onog vašeg svetitelja koji je tvrdio: Papa je kriv za sve. Kunite papu (parafraziram). Uzmite engleske izvore pa si to sami prostudirajte.

Подели на овим сајтовима

пре 9 минута, Zayron рече

A ovdje sam to vidio:

пре 8 минута, Zayron рече

Pročitaj ponovo:

Sutra ću ja da proiznesem život jednog od Rimskih Papa i da zavedem sve mlade žene sa kojima želim da bludničim.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Milan Nikolic рече

Sutra ću ja da proiznesem život jednog od Rimskih Papa i da zavedem sve mlade žene sa kojima želim da bludničim.

Ako ce ti to pomoci, ok. :) 

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, Milan Nikolic рече

Pa i tebi pomaže da veruješ u supermena.

Pogledaj, tu mi svaki drugi dan nabijaš na nos paposupermene, rimohrišcanske halucinacije itd. da ja na kraju otkrijem da je vaš pravoslavni svetitelj (mimohodom i naš) papa Inokentije I koji je ustvari "ovaplocenje" onog Ti si Petar Stijena ali u tom najgorem nepravoslavnom smislu i tumačenju koje se da zamisliti kako vi na to gledate i kako to tumačite.

Sad si mislim ko je ovdje Just_Cuz_19 i ko koga pravi Just_Cuz_19

http://literatura.kvalitne.cz/absu.htm

Подели на овим сајтовима

пре 17 минута, Zayron рече

Ni ja takodjer više ne znam šta reci na sve to. Kad sam počeo to tamo čitat zamalo mi oči izletile od čudjenja, ne zbog toga što je radio i kako je to tumačio, s tim ja nemam problem,  vec zbog toga da vi njega, takvog smatrate  pravoslavnim svetiteljem. To je ravno tome kao kad bismo mi sad ove godine kanonizovali onog vašeg svetitelja koji je tvrdio: Papa je kriv za sve. Kunite papu (parafraziram). Uzmite engleske izvore pa si to sami prostudirajte.

Vidi, koliko se secam, nije to tako konstantno islo kod papa i Rima, da su se sad sve pape drzale strogo primata i Petra kao kamena.

Povremeno se to na Zapadu ucvrscivalo sa raznim papama koji su tumacili svoju vlast u ekstremnom smislu. Pa, su prvo svoju vlast ucvrscivali samo na Zapadu i vekovima kasnije su pokusali i da je prosire i na Istok i tako je vremenom i nastao Veliki raskol.

Moras shvatiti, da je to bilo njegovo licno misljenje, koje u tim vremenima nije uticalo na zajednicko opstenje i crkveno jedinstvo . Taj papa je bio ortodoksan u svim stvarima vere,.... ako je bio pobozan, posten, pravedan, jake licne vere, asketa, zasto ne bi mogao i da se posveti i da ga smatramo za svetitelja ?

Подели на овим сајтовима

On 14. 10. 2017 at 23:08, Bokisd рече

Vidi, koliko se secam, nije to tako konstantno islo kod papa i Rima, da su se sad sve pape drzale strogo primata i Petra kao kamena.

Povremeno se to na Zapadu ucvrscivalo sa raznim papama koji su tumacili svoju vlast u ekstremnom smislu. Pa, su prvo svoju vlast ucvrscivali samo na Zapadu i vekovima kasnije su pokusali i da je prosire i na Istok i tako je vremenom i nastao Veliki raskol.

Moras shvatiti, da je to bilo njegovo licno misljenje, koje u tim vremenima nije uticalo na zajednicko opstenje i crkveno jedinstvo . Taj papa je bio ortodoksan u svim stvarima vere,.... ako je bio pobozan, posten, pravedan, jake licne vere, asketa, zasto ne bi mogao i da se posveti i da ga smatramo za svetitelja ?

Pa kako vam sad kod mene i sadašnjih katolika i papa smeta to isto što vam kod njega uopšte ne smeta? Onda je besmislica što mi držite predavanja o papističkoj svejeresi  i slična kad ste toliko benevolentni da i arcipapisti kao Inokentije Prvi kod vas imaju status svetitelja i to ravno  "pravoslavnih"?

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Zayron рече

Pa kako vam sad kod mene i sadašnjih katolika i papa smeta to isto što vam kod njega uopšte ne smeta?

To je ipak sad, malo druga prica.

Hipoteticki, ako bi se danasnji papa odrekao vlasti nas svom Crkvom i ogranicio je na svoju oblast delovanja, postojala bi mogucnost za ponovno sjedinjenje i opstenje. Tvoja postavka i stav na ovim temama je , da papa ima vlast i pravo apelacije za svu crkvu, cak i za Istocnu. 

Ako  bi se napravio korak ka ogranicavanju papske vlasti i apelacije samo na Zapad to bi bio odlican korak ka pomirenju. Kada je moglo da funkcionise u proslosti, zasto ne bi moglo i u nekoj buducnosti ?

Ali, mislim da papa mora napraviti taj prvi korak.

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, Zayron рече

Pogledaj, tu mi svaki drugi dan nabijaš na nos paposupermene, rimohrišcanske halucinacije itd. da ja na kraju otkrijem da je vaš pravoslavni svetitelj (mimohodom i naš) papa Inokentije I koji je ustvari "ovaplocenje" onog Ti si Petar Stijena ali u tom najgorem nepravoslavnom smislu i tumačenju koje se da zamisliti kako vi na to gledate i kako to tumačite.

Sad si mislim ko je ovdje Just_Cuz_19 i ko koga pravi Just_Cuz_19

http://literatura.kvalitne.cz/absu.htm

Ima svetitelja koji su iznosili zablude, kao što je sv.Grigorije Niski sa apokatastazom. Zar da osnujem apokatastazansku Crkvu?

Vaš primat je instrument politike i rata i ništa više. Vratićemo se jednom teološkom dijalogu pa ćemo to razrešiti.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 16 минута, Bokisd рече

To je ipak sad, malo druga prica.

Hipoteticki, ako bi se danasnji papa odrekao vlasti nas svom Crkvom i ogranicio je na svoju oblast delovanja, postojala bi mogucnost za ponovno sjedinjenje i opstenje. Tvoja postavka i stav na ovim temama je , da papa ima vlast i pravo apelacije za svu crkvu, cak i za Istocnu. 

Ako  bi se napravio korak ka ogranicavanju papske vlasti i apelacije samo na Zapad to bi bio odlican korak ka pomirenju. Kada je moglo da funkcionise u proslosti, zasto ne bi moglo i u nekoj buducnosti ?

Ali, mislim da papa mora napraviti taj prvi korak.

Nije to "moja" postavka vec jedna od "postavki" koju nisam izmislio ja ali koju sam akceptirao tj. saglasan sam s njom. A postavka je ako hocete baš pape Inokentija I Prvog koji ju je počeo prvi i primjenjivat u praksi onako isto kako se ona shvaca na zapadu danas i kako to shvacaju sve posljednje pape ovog 20 i 21 vijeka od Pia XI pa do Franciska. Ako vi vec tvrdite da prema vama ta postavka nije ispravno tumačenje Jevandjelje, onda je dakle to iz vašeg aspekta izmišljotina rimskih papa. Ali svakako da nije moja kao što nije ni vaša da Carigradska Patrijaršija ima prvo mjesto u diptihu, to niste izmislili ni ti ni Nikolic vec je postojalo prije nego što ste se i rodili a vi ste samo klimnuli glavom na to i rekli Amin tj. dali svoju saglasnost. To je isto i s tim primatom papa na zapadu, on je postojao prije nego što sam se ja rodio i prije nego što se rodila i moja baba i moj pradjed, njen otac tako da ja nisam morao raditi ništa na tom da bih ga ja izmišljao. Pape su bile i prije mene i imale taj primat prije mene, nisam im ga ja dao ni izmislio kao što vi niste izmislili taj carigradsje patrijaršije niti ste joj ga dali vi lično.

Подели на овим сајтовима

пре 20 минута, Milan Nikolic рече

Ima svetitelja koji su iznosili zablude, kao što je sv.Grigorije Niski sa apokatastazom. Zar da osnujem apokatastazansku Crkvu?

Vaš primat je instrument politike i rata i ništa više. Vratićemo se jednom teološkom dijalogu pa ćemo to razrešiti.

Dakle sveti pravoslavni papa Inokentije Prvi je proveo svoj cijeli život u tome kako bi ovaplotio onakvu viziju primata koju je smatrao ispravnom i onakvu interpretaciju Jevandjeljski stihova Ti si Petar Stijena i onih o "ključevima" za koju je smatrao da jue autentična i jedina pravoslavna.  A može se onda to reci i shvatiti i tako da je vaše osporavanje tog primata ustvari instrument politike i rata i ništa više?

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Zayron рече

Nije to "moja" postavka vec jedna od "postavki" koju nisam izmislio ja ali koju sam akceptirao tj. saglasan sam s njom. A postavka jer ako hocete baš pape Inokentija I Prvog koji ju je počeo prvi i primjenjivat u praksi onako isto kako se ona shvaca na zapadu danas i kako to shvacaju sve posljednje pape ovog 20 i 21 vijeka od Pia XI pa do Franciska. Ako vi vec tvrdite da prema vama ta postavka nije ispravno tumačenje Jevandjelje, onda je dakle to iz vašeg aspekta izmišljotina rimskih papa. Ali svakoako da nije moja kao što nije ni vaša da Carigradska Patrijaršija ima prvo mjesto u diptihu, to niste izmislili ni ti ni Nikolic vec je postojalo prije nego što ste se i rodili a vi ste samo klimnuli glavom na to i rekli Amin tj. dali svoju saglasnost. To je isto i s tim primatom papa na zapadu, on je postojao prije nego što sam se ja rodio i prije nego što se rodila i moja baba i moj pradjed, njen otac tako da ja nisam morao raditi ništa na tom da bi je izmišljao. pape su bile i prije mene i imale taj primat prije mene, nisam im ga ja dao ni izmislio kao što vi niste dali ni izmislili taj carigradsje patrijaršije.. 

Dobro, mislio sam da je to stav koji je opsti na Zapadu.

Koliko se secam, recimo, papa sv.Stefan I ( 254 - 257 ) je takodje bio nastrojen ka' vlasti u crkvi. Tako su svremena na vreme, pojedine pape jacale sve vise svoju vlast i tezile da je prosire na sto veci deo opste crkve.

Ali, vidis, da je tek u 3. i 4. veku sa Stefanom i narocito sa Inokentijem I i drugim papama, poceo da se tumaci Petar kamen, u tom 'ekstremnom' smislu kao vlasti nad svim apostolima i crkvom. Nije postojao od pocetaka crkve i hriscanstva tako jasno naglasen i definisan. Kulminirao je sa papom Nikolom I kada je doslo do raskola sa sv. Fotijem Carigradskim i kasnije u toku raskola i posle sa Grigorijem VII ( 1073. g ) koji je centralizovao papstvo .

Opet, nije isto papstvo i status Carigrada na Istoku.

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Zayron рече

Dakle bsveti pravoslavni papa Inokentije Prvi je proveo svoj cijeli život u tome kako bi ovaplotio onakvu viziju primata koju je smatrao ispravnom i onakvu interpretaciju Jevandjeljski stihova Ti si Petar Stijena i onih o "ključevima" za koju je smatrao da jue autentično i jedino pravoslavno.  a može se onda to reci i shvatiti i takoé da je vaše osporavanje tog primata ustvari instrument politike i rata i ništa više?

Pogreši čovek ako je tako bilo. Zašto bi te to sablaznilo?

Zar će to biti apsolutna dogma tvoje vere? Pored tolike teologije da se uhvatiš za to?

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...