Zayron Написано Октобар 13, 2017 Пријави Подели Написано Октобар 13, 2017 пре 26 минута, Џуманџи рече Очигледно да читам и слажем се са написаним (чим не коментаришем), али опет то не значи да си ми одговорио одакле Јовану онај епитет? Pa izgleda da ne čitaš, evo opet, i prošli put je tamo napisano tačno poglavlje i stih gdje se to spominje u Jevadjelju a odatle je to dakle (Jv 13,23). Ljubljeni učenik je prema onom kako je sv. Jovan opisan i nazvan u Jevandjelu Jovanovo Ev. poglavlje 13 stih 23 Na Posljednjoj večeri kao „onaj koga je Isus osobito ljubio, nalazio se za stolom Isusu do krila“ (Iv 13,23), https://www.vjeraidjela.com/sveti-ivan-ljubljeni-ucenik/ Evo i na češkom označeno plavom bojom: https://www.bibleserver.com/text/CEP/Jan13%2C23-25 23 Jeden z učedníků, kterého Ježíš miloval, byl u stolu po jeho boku. Tu ustvari sv. Jovan Evandjelista spominje sam sebe. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Џуманџи Написано Октобар 13, 2017 Пријави Подели Написано Октобар 13, 2017 пре 1 минут, Zayron рече Ljubljeni učenik je prema onom kako je sv. Jovan opisan i nazvan u Jevandjelu Jovanovo Ev. poglavlje 13 stih 23 Na Posljednjoj večeri kao „onaj koga je Isus osobito ljubio, nalazio se za stolom Isusu do krila“ (Iv 13,23), https://www.vjeraidjela.com/sveti-ivan-ljubljeni-ucenik/ Па ја то нисам порекла, напротив, нити сам питала који је тај (већ знамо да је Јован, лол); и то опет није одговор на моје питање: за шта/када је добио епитет љубљеног ученика, јер, као што рекох, пре 3 часа, Џуманџи рече се 21. глава Јеванђеља по Јовану имплицитно бави баш тиме, *тиме = првенству љубљеног ученика над Петром (Петар и не препознаје Христа, то му Јован открива да је он, Петар се баца у море, итд) "You know something is messed up when you see it" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Октобар 13, 2017 Пријави Подели Написано Октобар 13, 2017 пре 11 минута, Џуманџи рече Па ја то нисам порекла, напротив, нити сам питала који је тај (већ знамо да је Јован, лол); и то опет није одговор на моје питање: за шта/када је добио епитет љубљеног ученика, јер, као што рекох, *тиме = првенству љубљеног ученика над Петром (Петар и не препознаје Христа, то му Јован открива да је он, Петар се баца у море, итд) Tako sebe sam sv. Jovan naziva u Jevandjelju iz skromnosti ili smjernosti, nije htio pisati JA sam uradio ili JA sam rekao to i to vec se svuda gdje se pojavljuje on lično "sakrio" za tom simpatičnom formulacijom "učenik kojeg je Gospod ljubio" a to ne samo u tom 21 vec kako sam to naveo i u 13 poglavlju itd. To što se tiče epiteta. A taj "primat" o kojem govori vladika Atanasije se tiče te scene na Krstu i s tim ima veze, kad Isus povjerava svoju Majku sv. Jovanu na staranje riječima "Ženo evo ti sina." "Ženo! Evo ti sina!" Zatim reče učeniku: "Evo ti majke!" http://www.svjedocanstva.com/rijec/bozja-rijec/zeno!-evo-ti-sina!-zatim-rece-uceniku-evo-ti-majke!/4-5-80.html Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Џуманџи Написано Октобар 13, 2017 Пријави Подели Написано Октобар 13, 2017 пре 1 минут, Zayron рече Tako sebe sam sv. Jovan naziva u Jevandjelju Нико ово није ни довео у питање. пре 1 минут, Zayron рече A taj ůprimat" o kejem govori vladika atanasije se tiče te scene na Krstu Већ сам рекла да се тиме не бавим, интересује ме како и зашто Петар ако већ има примат не препознаје Христа, него то мора други (Јован) да му открије, као и то зашто је и даље љубоморан на "љубљеног ученика" : "А Петар осврнувши се видје гдје за њима иде ученик кога Исус љубљаше, који се и на вечери наслони на прса његова и рече: Господе, ко је тај који ће те издати? Видјевши Петар овога, рече Исусу: Господе, а шта ће овај?" на шта Исус одговара: "Ако хоћу да он остане док не дођем, шта је теби до тога?" "You know something is messed up when you see it" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Октобар 13, 2017 Пријави Подели Написано Октобар 13, 2017 пре 20 часа, Џуманџи рече Нико ово није ни довео у питање. Већ сам рекла да се тиме не бавим, интересује ме како и зашто Петар ако већ има примат не препознаје Христа, него то мора други (Јован) да му открије, као и то зашто је и даље љубоморан на "љубљеног ученика" : "А Петар осврнувши се видје гдје за њима иде ученик кога Исус љубљаше, који се и на вечери наслони на прса његова и рече: Господе, ко је тај који ће те издати? Видјевши Петар овога, рече Исусу: Господе, а шта ће овај?" на шта Исус одговара: "Ако хоћу да он остане док не дођем, шта је теби до тога?" Onda si to pitanje trebala odmah formulisati tako a ne tjerat stalno priču o nekakvim epitetima. Vec sam to sve napisao i objasnio, radi se o dvije vrsta "primata ili prvenstava" kao kod te bludnice ili nekog hromog ili slijepog. Oni koji su bili prvi kojim je Isus nešto učinio, oprostio grijeh, ozdravio itd. imaju dakle takvo to svoje prvenstvo u tome. A drugo je ono koje je Isus sam proglasio ili učinio izborom a odnose sa na nekog od apostola, na Petra na Jovana, na Andriju itd. Vec sam objasnio da nikakvog proturječja medju njima nema jer se uzajamno dopunjuju a ne isključuju a naizmjenično se dešavalo da neki od apostola nisu razumjueli ili vidjeli nešto vec samo jedan ili dva ili prepoznali Isusa itd. No, to tako nema veze sa onim što je Isus proglasio o svakom od njih, veze bi imalo kad bi Isus to tako i rekao: Ti Petre zato što me nisi sad prepoznao poništavam i opozivam sve što sam tebi rekao ili obecao i sve to sad prebacujem na Jovana jer me on prepoznao. Inače bi Bog lagao i ne držao se toga što je rekao a to takodjer nije nikako moguce. Da se tako nešto desilo onda bi to tamo u Jevandjelju napisano i bilo. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Џуманџи Написано Октобар 13, 2017 Пријави Подели Написано Октобар 13, 2017 пре 11 минута, Zayron рече No, to tako nema veze sa onim što je Isus proglasio o svakom od njih, veze bi imalo kad bi Isus to tako i rekao: Ti Petre zato što me nisi sad prepoznao poništavam i opozivam sve što sam tebi rekao ili obecao i sve to sad prebacujem na Jovana jer me on prepoznao. Ето, квотоваћу иако се слажем (да не буде опет да нисам читала). Моја питања гласе: 1. шта нам говори то што је ономе ко има примат (Петру) неко други морао да открије Христа? Шта тек они који немају примат да очекују?? 2. Шта нам о Петровом примату говори то што је након исповедања (3х) Петар опет љубоморан на "овога"? "You know something is messed up when you see it" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Октобар 13, 2017 Пријави Подели Написано Октобар 13, 2017 пре 7 минута, Џуманџи рече Ето, квотоваћу иако се слажем (да не буде опет да нисам читала). Моја питања гласе: 1. шта нам говори то што је ономе ко има примат (Петру) неко други морао да открије Христа? Шта тек они који немају примат да очекују?? 2. Шта нам о Петровом примату говори то што је након исповедања (3х) Петар опет љубоморан на "овога"? 1. Ne govori ništa jer jedno s drugim ne suvisi. Ne radi se o nikakvoj magiji ili magičnim zaklinjanjima poslije kojih neko ima bolje vidjet od svih ostalih itd. 2. O kakvoj sad je ljubomori riječ, to si nešto pogrešno razumjela, otkud ti to. Primat ako misliš na Petrovu službu suvisi s tim što je u tom smislu u Jevandjelju napisano kao proglašenje Hristovo k Petru Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Џуманџи Написано Октобар 13, 2017 Пријави Подели Написано Октобар 13, 2017 (измењено) пре 15 минута, Zayron рече 1. Ne govori ništa jer jedno s drugim ne suvisi. Добро, а шта нам говори овај део: "Тада изиђе Петар и други ученик, и пођоше ка гробу. Трчаху пак оба заједно, и други ученик трчаше брже од Петра и стиже први на гроб. И надвиривши се, видје покрове гдје леже; али не уђе. Тада стиже Симон Петар за њим и уђе у гроб и видје покрове гдје леже. И убрус који бјеше на глави његовој, да не лежи са покровима, него посебно савијен на једном мјесту. Тада, дакле, уђе и други ученик, који први дође на гроб, и видје и вјерова;" овде као да попушта Петру и пушта га да и он у нечему буде први? пре 15 минута, Zayron рече otkud ti to. Већ сам цитирала Јн 21:20-21 : иако Јован иде за њима, иза Петра, Петар и даље негодује - "а шта ће овај". Измењено Октобар 13, 2017 од Џуманџи "You know something is messed up when you see it" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Октобар 13, 2017 Пријави Подели Написано Октобар 13, 2017 пре 9 минута, Џуманџи рече Добро, а шта нам говори овај део: "Тада изиђе Петар и други ученик, и пођоше ка гробу. Трчаху пак оба заједно, и други ученик трчаше брже од Петра и стиже први на гроб. И надвиривши се, видје покрове гдје леже; али не уђе. Тада стиже Симон Петар за њим и уђе у гроб и видје покрове гдје леже. И убрус који бјеше на глави његовој, да не лежи са покровима, него посебно савијен на једном мјесту. Тада, дакле, уђе и други ученик, који први дође на гроб, и видје и вјерова;" овде као да попушта Петру и пушта га да и он у нечему буде први? Већ сам цитирала Јн 21:20-21 : иако Јован иде за њима, иза Петра, Петар и даље негодује - "а шта ће овај". Pa zanimalo ga šta ce ovaj, iz pitanja ne možeš znati zašto je to pitao a pogotovu mu ne možeš imputirati nekakvu ljubomoru. Taj drugi učenik je opet Jovan, to što je pustio sv. Petra pred sobom može značiti da ga je respektovao kao starijeg a ne popuštao, možda baš zbog tog "primata" Petrovog. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Џуманџи Написано Октобар 13, 2017 Пријави Подели Написано Октобар 13, 2017 пре 1 минут, Zayron рече može značiti da ga je respektovao kao starijeg a ne popuštao, možda baš zbog tog "primata" Petrovog. Е, управо то. То што је Петар први је само формалност, отуда и све ово, чак га и ап. Павле може критиковати за дволичење. Примат, као што си рекао, није нешто магијско, не значи да је Петар први у сведочењу (као што показују ДАп и посланице, а и Јн). Iulianus је реаговао/ла на ово 1 "You know something is messed up when you see it" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Октобар 13, 2017 Пријави Подели Написано Октобар 13, 2017 пре 4 минута, Џуманџи рече Е, управо то. То што је Петар први је само формалност, отуда и све ово, чак га и ап. Павле може критиковати за дволичење. Примат, као што си рекао, није нешто магијско, не значи да је Петар први у сведочењу (као што показују ДАп и посланице, а и Јн). U onom što je Isus proglasio k sv. Petru zaista nema ničeg magijskog, Petar je Stijena ne zato što je on sam toga svojim silama sposoban vec zato što ga je sam Gospod izabrao i izabrati htio da bude ta Stijena o kojoj je rekao da ce na njoj sagraditi Crkvu svoju koju ni vrata paklena nece nadvladati. Nikakva magija, samo sila Hristovog proglašenja. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Џуманџи Написано Октобар 13, 2017 Пријави Подели Написано Октобар 13, 2017 Управо сада, Zayron рече U onom što je Isus proglasio k sv. Petru zaista nema ničeg magijskog, Petar je Stijena ne zato što je on sam toga svojim silama sposoban vec zato što ga je sam Gospod izabrao da bude Stijena. Да и то га не спречава да греши, нити онеомогућује другог да се покаже већим од њега. "You know something is messed up when you see it" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Октобар 13, 2017 Пријави Подели Написано Октобар 13, 2017 пре 2 минута, Џуманџи рече Да и то га не спречава да греши, нити онеомогућује другог да се покаже већим од њега. Da, ne sprečava jer mu to nije dano zato što je najbolji u svemu. Nikakva magija, samo sila Hristovog proglašenja i Njegova izričita želja i volja da to tako bude. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Iulianus Написано Октобар 13, 2017 Пријави Подели Написано Октобар 13, 2017 пре 46 минута, Џуманџи рече Примат... није нешто магијско Oprosti/te što se mešam, ali oni upravo drže da je to nešto "magijsko", mada to neće nikada priznati. (Good point) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Октобар 13, 2017 Пријави Подели Написано Октобар 13, 2017 пре 6 минута, Iulianus рече Oprosti/te što se mešam, ali on upravo drže da je to nešto "magijsko", mada to neće nikada priznati. (Good point) Ukoliko Hristova proglašenja kao Ovo je krv moja, ovo je tijelo moje, Ti si Petar Stijena i slična smatrate magijskim onda je to tako. Iulianus је реаговао/ла на ово 1 Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука