Jump to content

Конзервативци новог таласа

Оцени ову тему

Grizzly Adams

Препоручена порука

Прије него што упалим Динеша ( који ми је раван нивоу љигавости Бориса Малагурског, али хајд... ), да поставим Питерсона:

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Grizzly Adams рече

Па не би рекао да је он конзервативац, више је класични либерал.

Небитно, јер је у овом видео играо "ђавољег адвоката" и давао своје виђење шта нови конзервативизам треба и може да понуди. И звучи јако, јако, јааако социјално-либертаријански ( а не конзервативно, испразно традиционалистички, религијско-фундаменталистички и остало што је тровало конзервативизам задњих 30-40 година ).

Као млади младић коме је ово упућено, а као социјал-либерал, кажем - ако конзервативизам постане ово што Питерсон говори, онда сам конзерва. Поносна конзерва :D

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Ћириличар рече

Као млади младић коме је ово упућено, а као социјал-либерал, кажем - ако конзервативизам постане ово што Питерсон говори, онда сам конзерва. Поносна конзерва :D

Па мислим да они немају избора. Ако остану уз "стару гарду" изумреће као диносаури. Једина нада су им ови нови који се мање или више бојажљиво али неизбежно приближавају класичном либерализму. Наравно, не слажем се са њима по многим питањима, али у односу на претходнике су право освежење. Одатле и тема. :)

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Grizzly Adams рече

Па мислим да они немају избора. Ако остану уз "стару гарду" изумреће као диносаури. Једина нада су им ови нови који се мање или више бојажљиво али неизбежно приближавају класичном либерализму. Наравно, не слажем се са њима по многим питањима, али у односу на претходнике су право освежење. Одатле и тема. :)

Ако би нови конзервативизам прихватио ових пар ствари:

• институције и обичаји постоје са разлогом и корисни су, али се морају мијењати са временом трудећи се да не одступе од суштине, тј. "духа закона" ( у супротноти са досадашњим "ово што имамо ваља јер ваља, не питај ме за практичне доказе јер су непотребни јер ово све ваља. Буди Србин јер си рођен Србин и само зато мораш бити Србин, не питај ништа, не мијењај ништа"
  • напуштање става "мртви људи прије нас су 100% били у праву" ( не, нису... Паметнији смо далеко од 99% њих и имамо нове проблеме које морамо рјешавати новим методама )
  • религија не мора нужно бити прихваћена уз праву вјеру, иако је то пожељно, али мора нужно бити прихваћена култура и моралност коју је религија произвела ( дакле, мало више филозофски приступ религијама умјесто чистог вјерског )
  • културна хомогеност је добра и корисна и неопходна за опстанак нације и идентитета ( а они су битни јер нам пружају идентитет преко којег се оријентишемо у свијету и знамо тако куда треба да идемо. Можеш ићи наприејд само ако знаш ко си, од чега си саздан, које су ти врлине а које су ти мане и напријед идеш да се усавршаваш ) али није супротстављена мултикултурализму
  • мултикултурализам = више култура које доносе нешто ново у нашу домаћу ГЛАВНУ културу која са друге стране мора бити отворена али и критична према свему новом
  • мултикултурализам НИЈЕ довођење различитих група у једну земљу и онда њихова сегрегација и раздвајање да свако живи у свом племену ( дакле да се перузме борба за редефинисање, или коначно дефинисање "мултикултурализма", јер овај амерички је свакако успјео, док европски јадно пропада - иако се исто зову разликују се к'о небо и земља. Европски мултикултурализам је лијевичарски, идентитарски, шовинистички, колективистички - амерички је индивидуалистички и сабија кеву )

Онда сам конзерва 100% 

Подели на овим сајтовима

Samo Boško a ne ova američka neoliberalna boranija....

Rezultat slika za boško obradović

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, ana čarnojević рече

Piterson je liberal.

Небитно. Дао је добре основе за нови конзервативизам. Уосталом, либерали итекако могу бити конзервативци, уз одређене специфичности. То двоје нису супротности нити искључују једно друго.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Ћириличар рече

В.К.:"ОВО да ме наслиједи?"

Ko%C5%A1tunica%20vojislav.jpg

Previše mutav i mitiljav za konzervativca.....

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Кратос рече

Previše mutav i mitiljav za konzervativca.....

Конзервативизам нема везе са алфа мужевношћу него интелектом :ani_biggrin:

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Ћириличар рече

али мора нужно бити прихваћена култура и моралност коју је религија произвела

Која религија? И зашто?

Подели на овим сајтовима

пре 6 минута, Ћириличар рече

Конзервативизам нема везе са алфа мужевношћу него интелектом :ani_biggrin:

Niko nije ni pomeno alfa muževnost....niti je poistovetio sa  konzervativizmom....niti je Boško uopšte alfa....

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Juanito рече

Која религија? И зашто?

Коју год прихваташ, јер вјерско опредјељење је појединачна ствар ;) Говорио сам генерално о ставу према ономе што већ постоји, било у култури у коју си рођен или у коју си накнадно ступио. Ако си припадник неке религије, онда би боље било да имаш став да је она добра и кроисна и са филозфског и са моралног становишта, а не само "јер је твоја/јер имам теолошко објашњење". 

Протестанти би онда се више морали окренути користима калвинизма, католици значају подређенсти институцијама и ауторитету и који је значај хомогености, православци да покажу зашто је саборност и демократичност неопходна и слободна мисао уз поштовање дотадашњих постигнућа итд. итд. Ислам би био одличан за војску :ani_biggrin:

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Кратос рече

Niko nije ni pomeno alfa muževnost....niti ga poistovetio a  konzervativizmom....niti je Boško uopšte alfa....

Јеси урпаво ти. "Млитав и метиљав за конзервативца", што значи да мислиш да конзервативан оже бити само неко ко није млитав и метиљав - тј. ко је снажан, самоувјерен, активан, ко има кичму, што јесте "алфа" у интернет Мигтау101 жаргону.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...