Jump to content

Конзервативци новог таласа

Оцени ову тему

Grizzly Adams

Препоручена порука

пре 8 минута, Ћириличар рече

Јеси урпаво ти. "Млитав и метиљав за конзервативца", што значи да мислиш да конзервативан оже бити само неко ко није млитав и метиљав - тј. ко је снажан, самоувјерен, активан, ко има кичму, што јесте "алфа" у интернет Мигтау101 жаргону.

Konzervativac je pre svega tvrd u stavovima i brani ih tvrdo a ne ko da nije ništa jeo tri godine ...Koštunjavi ima stav ...ali ga uopšte nije ni branio jer je ,,mudar,, i promišlja i dok on promišlja siroma i razmišlja progresivna neoliberalna bagra ti uzme zemlju...a ti i dalje esdi na kamenu i misli da si konzervativac veliki....

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 24 минута, Ћириличар рече

Коју год прихваташ, јер вјерско опредјељење је појединачна ствар ;) Говорио сам генерално о ставу према ономе што већ постоји, било у култури у коју си рођен или у коју си накнадно ступио. Ако си припадник неке религије, онда би боље било да имаш став да је она добра и кроисна и са филозфског и са моралног становишта, а не само "јер је твоја/јер имам теолошко објашњење". 

Протестанти би онда се више морали окренути користима калвинизма, католици значају подређенсти институцијама и ауторитету и који је значај хомогености, православци да покажу зашто је саборност и демократичност неопходна и слободна мисао уз поштовање дотадашњих постигнућа итд. итд. Ислам би био одличан за војску :ani_biggrin:

Али зашто политички конзервативизам мора да прихвати морал било које религије?

Подели на овим сајтовима

пре 12 минута, Juanito рече

Zato što iz nje proističe....

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

пре 18 минута, Кратос рече

Европски (твој) конзервативизам проистиче из религије. Амерички (Гризлијев и претпостављам Ћирилов) је заправо европски класични либерализам и тешко да простиче из религије... Што не значи да класични либерал (конзервативац америчког типа) не може да буде релгиозан (следи морал религије), питао сам зашто мора.

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Кратос рече

niti je Boško uopšte alfa....

Е чик му реци... Петоро деце, две жене...

Подели на овим сајтовима

пре 26 минута, Juanito рече

Европски (твој) конзервативизам проистиче из религије. Амерички (Гризлијев и претпостављам Ћирилов) је заправо европски класични либерализам и тешко да простиче из религије... Што не значи да класични либерал (конзервативац америчког типа) не може да буде релгиозан (следи морал религије), питао сам зашто мора.

Proistice iz religije. Proistice iz hriscanstva.
Konkretno prirodno pravnog koncepta koji proistice iz hriscanstva prvenstveno.
Ideja da sve individue imaju jednaka prava koja su dosla od boga. 

Posle se ta skola prirodnog prava prosirila pa su dosli i drugi arugmenti, argumenti ateista naprimer, da prirodno pravo proistice iz razuma ali originalno proistice iz hriscanstva. 

Ali generlano je tacno da ne mora, medjutim religija je "majka" tih ideja. 

Ako ti bude dosadno u pauzama od seksanja: https://en.wikipedia.org/wiki/Natural_law

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Juanito рече

Јер у већини случајева...

пре 1 сат, Кратос рече

А за ово:

1 hour ago, Juanito рече

Не проистиче класични либерализам нужно из хришћанства непосредно, али свакако проистиче посредно у неким цртама, док због природе и идеја либерализма постаје лако и пожељно цијенити хришћанство. Повратна спрега, а ево и конкретно на шта мислим:

Хришћанство проповиједа да човјек сам носи свој крст, учи га како да постане добра и квалитетна особа са једне стране, а са друге стране га учи да не буде себичан и да узме у обзир и људе око себе од своје слободне воље. Либерализам проповиједа слободу прије свега, али не слободу од посљедица него слободу да човјек има простора да сам формира своју судбину уз све посљедице својих поступака. Дакле, либерализам тражи слободу, али уз слободу нужно иде и одговорност за себе - а хришћанство учи човјека како да буде одговоран према себи и према људима око себе дајући му одређене смјернице. И ту сад свака конфесија има посебан нагласак на једном дијелу - протестанти су велики индивидуалисти, а поготово они под утицајем калвинизма су пожртвовани радници који су уздржани до те мјере да не предузимају ништа непотребно за даљи развој ( значи луксуз је под нишаном и та антипатија ка луксузу може добро послужити у временима када је потребно да се пропагира уздржаност, нпр. када фирер Меркел оправдано говори Грцима да превише троше на глупости ); католици су друштвени конзервативци и ако су довољно умјерени, могу формирати добру аргументацију за значај породице и друштвене стабилности као и послушности ауторитету; православље може дати егалитарнију аргументацију, за више друштвене солидарности, за демократичност и саборност - што нужно за собом повлачи слободу говора из либерализма - поред свог конзервативизма који је сличан католичком. И када слободног појединца обликују овакви начини разишљања, он ће од своје слободне воље да буде суздржанији када је то потребно, обазривији ка другима када је то потребно, пратиће ауторитет ако је то потребно, док ће са своје либералне стране стално преиспитивати да ли је то суздржавање од кориштења своје слободе потребно, неопходно или само пожељно - што долази до изражаја када конзервативност се почне неоправдано супротстављати промјенама ( као нпр. код геј бракова, гдје ће се онда ове двије димензије сукобити ).

Будимо слободни, али не разуздани, у суштини. 

Мислим, ако погледаш како говоре секуларни агностички/атеистички лијевичари, примјетићеш да су некаква врста "cheesy" секуларних хришћана ( љубав, правда, једнакост за све, сви смо ми једно, тј. сви смо ми дјеца Божја, будимо дарежљиви и милостиви, немојмо у сукобе него окренимо други образ и разумијмо противника итд. итд. ). Мислим, ја сам био такав дуго времена чак и у фази када сам гутао Јућуб атеисте. Они који су одступали од тог калупа су били људи попут Кристофера Хиченса додуше, али таквих посебних је релативно мало у доносу на генералну популацију.

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Кратос рече

Konzervativac je pre svega tvrd u stavovima i brani ih tvrdo a ne ko da nije ništa jeo tri godine ...Koštunjavi ima stav ...ali ga uopšte nije ni branio jer je ,,mudar,, i promišlja i dok on promišlja siroma i razmišlja progresivna neoliberalna bagra ti uzme zemlju...a ti i dalje esdi na kamenu i misli da si konzervativac veliki....

Па и лијевичари су тврди у својим ставовима. Чак су тврђи од њих откад памтим себе, мимо Шешеља наравно.

То о чему ти причаш нема везе са конзервативизмом, него просто квалитетом личности, јер по том параметру Хиченс би био врсан конзервативац.

Подели на овим сајтовима

Изгледа да постоји овде мала забуна око термина "конзерватизам" и "прогресивизам".

Како им име каже, конзервативци имају основу идеју да нешто "чувају", тј. сматрају да је наш најважнији задатак да "сачувамо" неке темељне принципе на којима почива друштво, јер су они неопходни, критични. То је онај инжињерски принцип - не поправљај што није покварено.

Прогресивци су они који сматрају да је најважније "поправљати" друштво, тј. активно, политички, интервенисати да би се друштво "усавршило". Што је очигледно супротно од конзерватизма.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Grizzly Adams рече

Изгледа да постоји овде мала забуна око термина "конзерватизам" и "прогресивизам".

Како им име каже, конзервативци имају основу идеју да нешто "чувају", тј. сматрају да је наш најважнији задатак да "сачувамо" неке темељне принципе на којима почива друштво, јер су они неопходни, критични. То је онај инжињерски принцип - не поправљај што није покварено.

Прогресивци су они који сматрају да је најважније "поправљати" друштво, тј. активно, политички, интервенисати да би се друштво "усавршило". Што је очигледно супротно од конзерватизма.

С тим што овај Динеш је сраота за коју год страну наступао. Држао је чисто партијско-политикантски говор, као што сам и очекивао. Јашу на Трамповом таласу, а згражавали су га се у почетку. Море, то све под мач бато!

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Muramasa рече

Levičar je neko ko zakukava nad nepravednim sistemom i traži redistribuciju tuđeg, jer je parazit koji beži od takmičenja na tržištu

Није нужно то истина.

Лијевичар може бити и онај који се бори за другог човјека да томе другоме скине са врата неку караконџулу - државну, сиромашку, конзервативну, експлоататорску... Но проблем је кад адруштво мање-више ријеши те проблеме, лиејвичарима не остаје ништа осим да глуме колико су пуни врлина, јер нема више ни за шта да се боре осим пар ситних ствари за које није потребан општенародни покрет.

Много је добра и јака аргументација са лијева када неко заиста хоће неког другог да ограничи неоправдано. Тада лијевица сабија све пред собом у свом праведном праведничком гнијеву.

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Ћириличар рече

С тим што овај Динеш је сраота за коју год страну наступао.

ОК, као што рекох - не слажем се са њима у много чему. Овде сам само хтео да их мало "упознамо" пошто су занимљива појава, независно од тога да ли ми се свиђа или не. Чини ми се да су веома образовани, интелигентни, праве доста главобоље прогресивцима.

Следећи би, на пример, био Бен Шапиро. Ако неко има неки његов добар снимак или текст...

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...