Jump to content

Da li bi voleli da postanete pilot u Srbiji?

Оцени ову тему

Препоручена порука

Ova tema je pitanje za Milana Rakica i generalna tema za ljude koje zanima da mozda nekad postanu piloti (kao sto mene zanima.)
Kako postati pilot u Srbiji?
Koliko kosta?
Koliko je iznamljivanje aviona? 
Gde se piloti obucavaju i koliko traje obuka?
Sta je potrebno od zdrastvenih uslova?

I na kraju.. jedno onako.. vise mastarija... koliko je realno da osoba poseduje svoj avion? U smislu cene aviona, cene birokratije, regulacija i dozvola. :)

Ko bi sve od vas voleo da bude pilot ? :D 

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

Скупо доста, пар мојих познаника је учило за комерцијалне пилоте у вршац ако се не варам. Зато им и плате иду преко 10.000 евра месечно у кратар где раде сви до једнога. 

Наравно, војни пилоти су посебна тема. Ови комерцијални пилоти су балерине за њих:ani_biggrin:

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Млађони рече

Kako postati pilot u Srbiji?

Па... Да кажем да није недостижно, чак и за "обичне смртнике", тј. за обичан свет у контексту цене.

пре 2 минута, Млађони рече

Koliko kosta?
Koliko je iznamljivanje aviona? 
Gde se piloti obucavaju i koliko traje obuka?
Sta je potrebno od zdrastvenih uslova?

Ево сад збирног одговора на сва питања.

Када узмемо у обзир наслов теме, дакле мислимо на обуку за тзв. моторну пилотажу и стицање Private pilot licence (PPL). То је једно обично парче картона, са којим доказујеш да си оспособљен за основно управљање једномоторним авионом СВУДА у свету. Када кажем "основно", са том PPL ти је омогућено да летиш САМ. Дакле, по правилима није дозвољено да возиш некога са том основном дозволом. Дакле, к....ње пред цурама може, али оне морају да буду на земљи док си ти у зраку. Но, правила су ту да се крше. :)))

Цене су мање-више свуда исте и просто, аероклубови у Србији се довијају да привуку људе у овој општој беспарици, те им излазе у сусрет са разноразним олакшицама. Готово сви дају могућност плаћања на почек, односно на кредит или пак у ратама. Код неких је цена сата летења нижа, код неких виша. Неки наплаћују теорну обуку, неки не. 

За твој случај, пошто је теби најближи, контактирао сам младог господина Дејана Сарића, управника аероклуба "Трстеник" и питао га колико би те "одрали" :)))

423941_367827309906942_2033024511_n.jpg?

Дакле, идемо редом.

Да би се стекла "основна" дозвола, потребна је на првом месту жеља и љубав према летењу. 

На другом месту, потребно је да си старији од 17 година. То на Форуму већином доказујеш (за оне који те не знају уживо или пак са фотографија), али понекад "забраздиш" и "понашаш" се (пишеш), као да имаш мање од 17... 12:smeha:

Знање енглеског језика на неком средњем нивоу, које се свакако стиче током редовног школовања.

Напослетку лова, али нећу још о њој.

Дакле, са претходна три услова одеш до клуба у уллици Живадина Апостоловића број 7 и пријавиш се и они ти онда пронађу термин. Како за теорну, тако и за практичну наставу. Пре тога те упуте на здравствену комисију.

Здравствени преглед мораш обавити у Београду, пошто по Међународним стандардима, само две здравствене установе у Србији имају ту лиценцу (Joint Aviation Requirements-Flight Crew Licencing).

Једна се налази на аеродрому Сурчин. У склопу је "Ер Србије" и зове се Ваздухопловномедицински центар-Медицина рада. Друга је Ваздухопловно медицински институт (ВМИ), који је до НАТО агресије био на батајничком аеродрому, а сада се налази у склопу ВМА.

За "твоју" дозволу, потребна је тзв. Класа 2 здравствене способности.

Прегледи се обављају за један дан и у најкраћем, подразумевају лабораторијски и интернистички преглед. Преглед код стоматолога. Општи офталмолошки преглед са провером периферног и ноћног вида. Општи ОРЛ преглед са аудиометријом, тимпанометријом и провером центра за равнотежу. ЕКГ. Разговор са психологом. И напослетку антропометрија и медицина спорта. Не знам како раде код ових у "Ер Србији", али у војсци имаш скок у даљ из места, згибове и трчање неких тзв. осмица. И то би било то. Дакле, нема као за војног пилота центрифуге, просторне дезоријентације, барокоморе, решавања психо и тестова интелигенције на психијатрији и толмачења Роршархових мрља 12:smeha: и сл...

У сваком случају, један нормалан здрав човек ово "пролази".

Када се врнеш у Трстеник из "Белог града", са "папиром и печатом" као доказом да си психофизички здрав, твоји земљаци из аероклуба су спремни да те часте са тромесечном теорном обуком. Тих 150 школских часова ти неће наплатити.

Мало ћеш се (у тих 150 часова), "бавити" аеродинамиком и теоријом летења, конструкцијом ваздухоплова и мотора, метеорологијом, навигацијом, ваздухопловним правом и ваздухопловном фразеологијом; такође ћеш бити обучен и у пружању прве помоћи. Основно за све је солидно познавање на нивоу доброг свршеног средњошколца математике и физике (ради бољег савладавања аеродинамичких постулата и закономерности теорије летења), односно математике за навигацију. Ништа страшно. Жив човек све може... И то би било то што се тиче теорије.

Е након успешно положених испита из теорије, идеш на стајанку, сипаш гориво и помажеж механичару да спреми авион за летење, те чекаш инструктора да са њим започнеш практични део обуке. Она се, како ми рече човек, у Трстенику обавља на Пајпер Вориору ПА-28.

10495041_759043837451952_160275080746633

То ти је овај бели на слици.

Након првог, те неколико наредних сати информативног летења, где се од тебе очекује да се привикнеш на за човека неприродно окружење, а што спада у први раздео летачке обуке, започиње друга фаза, а то је летење у тзв. школском кругу, где ћеш полако на дуплим командама да стичеш неопходне вештине за вожење, рулање, полетање, први, други, трећи и четврти заокрет, те слетање. Ово ти је БАЗА. За све.

Након тога, зовнеш цице из околних села и кажеш им где ћеш у тол`ко и тол`ко сати пролетети изнад њих. Почиње НАДГРАДЊА и ради се о тзв. пилотажној зони. Ја право да ти кажем које су зоне трстеничког аеродрома не знам, али углавном, ствар је у томе да након полетања напушташ сигурност аеродрома и школског круга и обично се иде до атара неког села где се "тако мало возаш", а оне ти машу са земље :)))

И напослетку, четврта фаза је навигацијско летење. Обично се организује тако да подрзумева и међуаеродромско слетање. Нпр. маршрута буде од: полетање Трстеник-Краљево-Крагујевац-Смедеревска Паланка слетање. Па Смедеревска Паланка-Крушевац-Трстеник. То служи да научиш да се сналазиш у простору, читаш карту и навигацијске инстументе и да најпре стекнеш рутину.

Када се све то заврши, након неких 40-ак сати, идеш на самостални лет, тзв. лаширање. Тад си сам у летелици и обавиш задатак који ти инструктор дадне (навигацијски лет). Када успешно слетиш, изађеш из авиона, станеш поред крила и сви који се у том тренутку нађу на стајанци те што јаче ногом ударају у дупе. То је знак да си лаширао, те да си коначно постао пилот. 

После тога наравно следи уживање у термички обрађеним свињским и телећим мишићима, те у благодетима етилових алкохола... 12:smeha:

Када се отрезниш, у следећих неколико дана, најбоље лично да се пре "заврши", са "папирима" из Трстеника дођеш опет у Београд у Директорат цивилног ваздухопловства, како би ти оверили то парче `артије са којим си стекао дозволу да СВУДА у свету управљаш лаким једномоторним авионима (мсм да је до 1750 кила) за видног дела дана у условима визуелног контакта са земљом, тзв. ВФР; без превожења путника.

То ти дају за право твоја новостечена знања и вештине, те то парче `артије...

Е сад цена. Пошто је теби обећана теорија "за џ", платио би само летење, које износи 145 евра по сату, што износи око 6500 евра. На то додај још неких двестотинак евра за здравствене прегледе, 500-ак за бирократију "папире" и пратеће трошкове, те неких 200-300 евра за она поменута ткива на роштиљу, литре "жестине" и хектолитре пива... Све у свему, неких 7500 евра. Са мањим одступањима +-1000 евра, тако ти је по свим аероклубовима у Србији. Напред речене погодности се подразумевају (почек, рате, кредит, негде да се мало умањи нешто и сл.)

Такође, пошто је питање из наслова такво какво је, дужан сам да кажем да неки (не сви) аероклубови, односно специјализоване школе у Србији (Школски центар "СМАТСА" у Вршцу, "Принц авијација" и још по неки) нуде обуку и за професионалног пилота, како једномоторних (са правом превожења путника), тако и вишемоторних летелица. ту је цена негде око 50000 евра. Мсм, цена школовања (мислим на професионалну дозволу "вишемоторца", где мо`ш да конкуришеш и у "Ер Србију").

Свакако лакши начин је и да имаш 18 година и будеш међу неколико срећника, те те приме на Војну академију-смер авијација, где све то обавиш за џ, али то није тема.

Да додам још и да чари летења и формално (мсм. на стицање дозволе и звање пилота), можеш да спознаш и кроз обуку за летење на једрилицама, односно змајевима, што је много јефтиније...

1 hour ago, Млађони рече

I na kraju.. jedno onako.. vise mastarija... koliko je realno da osoba poseduje svoj avion? U smislu cene aviona, cene birokratije, regulacija i dozvola. :)

Није нереално уопште и доста обичног света, да тако кажем, у Србији поседује своје "личне и персоналне" ваздухоплове. Цене им се крећу од 5-6000 евра за оне змајеве, преко 10000-30000 евра за ултралаке авионе, па до +50000 евра и више за "праве" авионе.

На то додај сталне трошкове одржавања, регистрације, горива, мазива и осталих техничких флуида, закупа места на аеродрому, јер не мо`ш авион, сем ако није зракомлат-држати у авлији 12:smeha:, итд, итд...

Заправо, за поседовање "правог" авиона, потребно је да имаш и посао са њиме, а не само летење из задовољства, личних потреба и зајебанције. Дакле, потребно је да би, сем ако ниси добро финансијски обезбеђен, да имаш уговорена превожења путника, панорамско летење и туристичке туре, где све то (масно) наплаћујеш и тиме сервисираш барем одржавање и амортизационе трошкове. Мсм., чак и "парајлије" типа Емира Кустурице, изнајмљују своје летелице, а не држе их љубоморно у гаражи, како би задовољавали само своје потребе...

Ето, мсм. да краће није могло. :)

Подели на овим сајтовима

пре 17 минута, Mиљан Л. рече

Наравно, војни пилоти су посебна тема.

Ево започех на молбу Волим Сина Божијег давних дана тему, ал` је никада не приведох крају. Добро си ме подсетио да опишем даљи ток...

Подели на овим сајтовима

Хехе,ову песму сам већ једном поставио Ракићу,но свејдно супер је ствар:

Не,ја нећу да будем анониман,ја хоћу да будем пилот...:navijanje:

"Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато"

Гандалф

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Милан Ракић рече

Дакле, к....ње пред цурама може, али оне морају да буду на земљи док си ти у зраку.

:))

Ma ja ocu avion da mogu da pobegnem, nije meni to problem hahahaha hvala puno na odgovoru brate <3 

Подели на овим сајтовима

Sledeci logican korak je obuka za kosmonauta, a moje pitanje gde mi nindze to najlakse da zavrsimo?

Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life?
Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women.

Подели на овим сајтовима

пре 49 минута, drvce рече

Sledeci logican korak je obuka za kosmonauta, a moje pitanje gde mi nindze to najlakse da zavrsimo?

E brale izasao si u novinama 

to3x6.png

Подели на овим сајтовима

пре 16 минута, Млађони рече

E brale izasao si u novinama

pun hlorofila & ponosan

<3

Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life?
Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women.

Подели на овим сајтовима

пре 3 часа, Милан Ракић рече

Ево сад збирног одговора на сва питања.

Кад питаш Милана нешто о авијацији и добијеш уџбеник са збирком задатака... :smeh1:

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

пре 12 минута, Grizzly Adams рече

Кад питаш Милана нешто о авијацији и добијеш уџбеник са збирком задатака... :smeh1:

Ja sam prezadovoljan udzbenikom jer je pokrio sva pitanja koja sam pitao plus dodatna pod pitanja koja bih mozda pitao! :)

Подели на овим сајтовима

пре 4 часа, drvce рече

to sam i ja hteo da pitam, takodje me interesuje voznja podmornice ali ne znam da formulisem pitanje jer pre svega ne znam koji je strucni naziv za vozaca podmornice. :D 

Подели на овим сајтовима

пре 31 минута, Djapa рече

to sam i ja hteo da pitam, takodje me interesuje voznja podmornice ali ne znam da formulisem pitanje jer pre svega ne znam koji je strucni naziv za vozaca podmornice. :D 

Podmornicar :)

• Волим 1

Подели на овим сајтовима

пре 10 часа, drvce рече

webcomic-page-header.png

"...Прва космонауткиња, Рускиња Валентина Терјешкова, могла би се наћи у Београду 1. септембра, како би присуствовала почетку рада прве приватне руске школе, међу чијим будућим ученицима ће можда бити и први српски космонаут. Да није реч о шали, потврђује менаџер Прве међународне руске школе „Валентина Терјешкова“ у Београду Бошко Козарски.

- Циљ нам је да уз помоћ Руске агенције за истраживање свемира међу нашим будућим ученицима пронађемо кандидата за Војну гимназију у Русији, који би, за неких 25 година, можда постао први српски космонаут, открива Козарски."

http://www.rts.rs/page/magazine/ci/story/501/zanimljivosti/2676021/ruska-skola-u-beogradu--prvi-srbin-u-kosmosu-za-25-godina.html

Untitled.jpg

http://www.ruskaskola.edu.rs/?_locale=sr

logo.svg

Подели на овим сајтовима

пре 6 часа, Djapa рече

Пошто је разарањем бивше нам државе и девастацијом наше војске престала да постоји Ратна морнарица, за сва питања би морао да се обратиш Удружењу "Подморничар" из Београда, које окупља пензионисане припаднике вида Ратна морнарица-подморничарска службa.

logo.png

http://podmornicar.com/

За почетак се са богатом историјом нашег "сумаренства" упознаш овде. 

А онда уз упуте људи из удружења прионеш на обуку, те се тако спремиш, е да би када се у мају месецу 2019. године у Београду буде одржавала 56. Међународна конференција подморничких асоцијација, будеш промовисан у првог српског официра палубе-подморничара, у 21-ом столећу.

image.jpg

http://www.submariners.org/actual.php

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...